Dodaj do ulubionych

nordic walking

24.07.16, 23:03
Pytanie do tych z was, które uprawiają już jakiś czas: chodziłyście na jakiś trening, czy kupiłyście kijki i fruuu? Przymierzam się, ale trochę się obawiam o kręgosłup i kolano, wolałabym nie zrobić sobie krzywdy przez nieprawidłowe chodzenie. Da się ogarnąć samemu, na podstawie filmików z youtube'a, czy warto skorzystać na początku z kilku lekcji/zajęć grupowych? Chodzicie z jakimiś super hiper kijkami, czy na początek starczą tanie z decathlona?
Obserwuj wątek
    • katriel Re: nordic walking 25.07.16, 00:28
      Chodziłam przez miesiąc na zorganizowane treningi, potem już sama.
      Myślę że da się ogarnąć samemu, ale uznałam że tak mi będzie łatwiej, a koszt nie jest jakiś zaporowy. Jakbym miała krucho z kasą, to bym poprzestała na filmikach z youtube'a.
      Oprócz samej techniki chodzenia na treningach nauczyłam się też różnych ćwiczeń rozgrzewkowych i rozciągających z wykorzystaniem kijów, to też było fajne.
      Kije mam tanie, sprawują się dobrze.
    • anika772 Re: nordic walking 25.07.16, 09:53
      Podczas jednego z urlopów zapisałam się na 10 dniowy kurs. Świetnie się bawiłam podczas nauki, bo instruktor i grupa wyjątkowo udani. Nauczyłam się techniki i mnóstwa fajnych ćwiczeń z użyciem kijków, rozgrzewających i rozciągających,
      Kije kupiłam później, z Decathlonu, ale nie te najtańsze, zapłaciłam 199 pln.
      Ogarnęłabyś sama, bo czemu nie, pływać też się ludzie uczą sami; ale jednak, jeśli masz możliwość, weź parę lekcji.
    • karolcia.grzesiowa Re: nordic walking 25.07.16, 10:00
      kupiłam zwykłe kijki na necie, chyba za 110 zł (nie pamiętam dokładnie, bo mam je od ponad roku)
      nie korzystałam z profesjonalnej pomocy,ale obejrzałam filmiki na necie-korzystałam głównie ze stronek amerykańskich. co do kręgosłupa i kolana-tu niech wypowie się lekarz prowadzący twoje leczenie tych spraw. Dodam,że ja mam lekką osteofitozę,ale nie było to przeciwwskazaniem do chodzenia z kijamismile
      • klamkas Re: nordic walking 25.07.16, 10:51
        Nie mam przeciwskazań, po prostu nie chciałabym przez jakieś błędy techniczne niczego sobie uszkodzić, a wiadomo, że samemu się siebie nie widzi w marszu, więc trudno pewne rzeczy zauważyć wink. Dobra, to zapisuje się do grupy treningowej w osiedlowym parku wink.
    • drinkit Re: nordic walking 25.07.16, 10:54
      Od wielu lat mam do czynienia z nw jako ze sportem "pomocniczym". Zdecydowanie polecam najpierw zajecia z trenerem, np jeden karnet, zehy wytlumaczyl teorie,poruszanie sie, dobor kijkow, a potem inwestycja i chodzisz sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka