Dodaj do ulubionych

PO przeciw in vitro

02.08.16, 21:26
Warszawa (rządzona przez PO) odmówiła finansowania in vitro. Powiem wam, że jest to dla mnie duży zawód, bo jednak po tej partii spodziewałam się czegoś wiecej w tej kwestii niż po PIS czy Kukizie. I pomysleć, że głosowałam na nich we wszystkich wyborach, w tym na Gronkiewicz w prezydenckich.
No wiec, droga Platformo- nigdy więcej, nie głosuję na partie, które są przeciw in vitro, więc więcej na mnie nie liczcie.
Obserwuj wątek
    • araceli Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:27
      <FACEPALM>
    • krejzimama Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:30
      Na jakiej podstawie twierdzisz, że PO jest przeciw InVitro bo nie łapię twojej logiki.
      Z tego co piszesz Rada Miasta Warszawy nie zgodziła się na finansowanie InVitroz budżetu miasta.
      RM Łodzi natomiast uchwaliła dofiansowanie. W Łodzi rządzi PO czyli co? PO jednak jest za Invitro?
      • a.va Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:34
        To Warszawa nie jest już rzadzona przez wiceprzewodniczacą PO?
        • krejzimama Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:36
          Co to ma za znaczenie? W Warszawie jest prezydentem.
          Łodź ma Panią Prezydent z PO i rządzi w mieście. Miasto będzie refundowało Invitro.
          To są autonomiczne decyzje poszczególnych miast.
          Poza tym to powinno finansować państwo a nie samorządy.
          • a.va Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:37
            To jest decyzja wiceprzewodniczacej PO, czyli jednej z najważniejszych osób w partii.
            • krejzimama Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:42
              Nie to jest decyzja ratusza czyli samorządu miasta Warszawy.
              Pokaż mi przepis prawa który pozwala wiceprzewodniczącemu jakiejkolwiek partii opiniowac projekty zgłaszane do ratusza.
              • a.va Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:48
                A jaka partia zasiada w samorządziie warszawskim? PO To jest decyzja podjęta przez członków PO.
                • joa66 Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:05
                  a w Łodzi?
            • zofijkamyjka Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:29
              a.va napisała:

> To jest decyzja wiceprzewodniczacej PO, czyli jednej z najważniejszych osób w p
              > artii.
              to jest decyzja prezydent miasta po zasięgnięciu opinii prawnej. Inne miasta mogą mieć z tego tytułu problemy....
    • taki-sobie-nick To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:31
      ?
      • a.va Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:32
        Na Razem.
        • krejzimama Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:34
          O matko... To już chyba wolałabym zagłosować na pis niż na te sojowe czerwone świnie.
          • a.va Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:36
            Tylko wyzywać umiecie. Ja nie widzę świń ani w Razem, ani w PO.
            • krejzimama Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:39
              No dobrze. Nie świnie. Tylko złodzieje, któzy chcą kraść pieniądze zaradnym i pracowitym by rozdawać je leniwej debilnej patologii. Lepiej?
              Socjalizm czy brunatny czy czerwony to dwie storny tej samej zbrodniczej monety.
              • a.va Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:44
                Jestem lewicowa, tak, zresztą PO w swoim programie miała i ma pełno lewicowych postulatów, chocby urlopy macierzyńskie i darmowe podreczniki. I nagle to dla ciebie zło?
                • krejzimama Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:46
                  Złem jest rozdawanie pieniędzy patolom.
                  • a.va Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:52
                    Nie jestem patolem i cieszę sie z dłuższego macierzyńskiego. Z darmowych podręczników też. I cieszyłabym siè z dofinansowywania in vitro, bo wielu ludzi na to nie stać. Zwykłych ludzi, nie patoli. (PS Dalej wyzywasz).
                    • zofijkamyjka Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 22:26
                      a.va napisała:

> I cieszyłabym siè z dofinansowywania in vitro, bo wielu ludzi na to
                      > nie stać.

ja tez bym się bardzo cieszyła. Dlaczego zatem budżet państwa sprawiedliwie nie finansuje tej usługi tylko zwala na samorządy.
                • krejzimama Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:47
                  Wydłużenie urlopów popieram w pełni.
                  "Darmowe" podręczniki... Mam mieszane uczucia.
            • taki-sobie-nick Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 22:15
              a.va napisała:

> Tylko wyzywać umiecie.

Jakie wy???
        • lauren6 Re: To na kogo będziesz głosować? 02.08.16, 21:40
          Popieram zmianę
    • zofijkamyjka Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:46
      może odmówiono bo stolicy na to nie stać...
      • a.va Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:55
        Nie, uzasadnienie jest żenujące - bo rzekomo IV nie jest skuteczne i bezpieczne. Tyle że medycyna mówi co innego.
        • zofijkamyjka Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:21
          a.va napisała:

to jest uzasadnienie: Rzecznik Ratusza, Bartosz Milczarczyk: - Miasto nie może finansować tego rodzaju usługi medycznej, dlatego, że zgodnie z przepisami za finansowanie i dobieranie usług medycznych, które są finansowane z budżetu państwa odpowiada ministerstwo zdrowia i Narodowy Fundusz Zdrowia. Stąd też negatywna opinia prawników warszawskiego magistratu.

HGW jest teraz inwigilowana szczególnie wiec napewno wie co robi.
          • lauren6 Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 23:04
            HGW pochodzi z ZChN. Nie wiem czego oczekujecie po osobie z takich kręgów.

Oh wait, zawsze można zwalić na rząd i inwigilacje big_grin
      • taki-sobie-nick O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 22:17
        zofijkamyjka napisała:

> może odmówiono bo stolicy na to nie stać...
        >
        • zofijkamyjka Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 22:22
          nie wiesz co to znaczy stolica?
          • taki-sobie-nick Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 22:30
            zofijkamyjka napisała:

> nie wiesz co to znaczy stolica?
            >
            Chodzi mi o twój wpis:

Może odmówiono, bo stolicy na to nie stać?

Co chciałaś wyrazić tym postem? Że według ciebie tylko stolicy nie stać na in vitro? Że pieniądze na in vitro idą według ciebie w całości ze stolicy? Jeszcze coś innego?
            • zofijkamyjka Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 22:36
              taki-sobie-nick napisała:

> Co chciałaś wyrazić tym postem?

To co wyraziłam : stolicy /Warszawy, miasta stołecznego....nie mam więcej zamienników/
              • taki-sobie-nick Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 23:02

> To co wyraziłam : stolicy /Warszawy, miasta stołecznego...

... nie stać. Czy uważasz, że pieniądze na in vitro idą bezpośrednio z budżetu Warszawy?
                • zofijkamyjka Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 23:05

> ... nie stać. Czy uważasz, że pieniądze na in vitro idą bezpośrednio z budżetu
                  > Warszawy?

nie, z Łodzi albo z Zabrza....o co Ci chodzi?
                  • taki-sobie-nick Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 23:12

> nie, z Łodzi albo z Zabrza....o co Ci chodzi?

Ale odróżniasz budżet miejski (związany z instytucją ratusza miasta) od budżetu ogólnokrajowego (związanego z instytucją parlamentu)?

Bo wiesz, w Warszawie jest również ZOO, ale to nie znaczy, że misie polarne należą do PO.
                    • zofijkamyjka Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 23:18

> Ale odróżniasz budżet miejski (związany z instytucją ratusza miasta) od budżetu
                      > ogólnokrajowego (związanego z instytucją parlamentu)?

piłaś coś? Chodzi o budżet miejski, warszawski i finansowanie IV w W-wie, bo że z budżetu państwa nie jest już finansowane IV to powinnaś chyba wiedzieć.....
                      • taki-sobie-nick Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 23:21

>
                        > piłaś coś?

Herbatę Dilmah smile.

Chodzi o budżet miejski, warszawski i finansowanie IV w W-wie, bo że
                        > z budżetu państwa nie jest już finansowane IV to powinnaś chyba wiedzieć.....

Jak by ci tu... Zupełnie mnie to nie interesuje, więc nie wiem. I nie mam pojęcia, dlaczego niby to powinnam.
                        • zofijkamyjka Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 23:23

> Jak by ci tu... Zupełnie mnie to nie interesuje, więc nie wiem. I nie mam pojęc
                          > ia, dlaczego niby to powinnam.

ale to po co wchodzisz na ten wątek, który Cie nie interesuje? i nawet go nie czytając zadajesz głupie pytanie?
                          • taki-sobie-nick Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 23:26

>
                            > ale to po co wchodzisz na ten wątek, który Cie nie interesuje?

Bo nie ma aktualnie nic ciekawszego na forum. tongue_out

• zofijkamyjka Re: O co chodzi ze stolicą, droga Zofijko? 02.08.16, 23:28

> Bo nie ma aktualnie nic ciekawszego na forum. tongue_out

ale to może chociaż przeczytaj o co biega wink
    • kalina_lin Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:48
      W temacie IVF akurat PO wprowadziło ustawę, która była ukłonem w stronę środowisk kościelnych i znacznie ograniczyła możliwości stosowania oraz skuteczność tej procedury.
      Brak finansowania przy tym to pikuś.
    • zuleyka.z.talgaru Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:56
      Omg....miasta zapewne nie stać na finansowanie tego projektu i tyle.
      • a.va Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 21:58
        Stać.
        • zuleyka.z.talgaru Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:01
          Po czym wnosisz? Poproszę jakieś kalkulacje, prognozy itp.
          • kaz_nodzieja Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:10
            Jakby tym starym nie dać na leczenie (i tak starzy, nie pracują, są obciążeniem, do piachu) to przecież starczy na in vitro dla młodych i jeszcze zostanie górka.
          • a.va Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 23:28
            Bo w uzasadnieniu nie ma ani słowa o tym, że nie stać. Gdyby odmówili z tego powodu, ze nie ma kasy, to przecież by to napisali.
            • zofijkamyjka Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 23:29
              a.va napisała:

> Bo w uzasadnieniu nie ma ani słowa o tym, że nie stać. Gdyby odmówili z tego po
              > wodu, ze nie ma kasy, to przecież by to napisali.

ale jest uzasadnienie że to z prawem niezgodne.
    • kaz_nodzieja Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:09
      PO chodzi też na kościelnym łańcuszku tylko udaje, że jest inaczej. PiS którego nie popieram tu przynajmniej jest odrobinę uczciwszy bo nie udaje, że jest przeciwny KK. Mój dawny znajomy jest posłem PO, dodałam jego profil do obserwowanych. Co pewien czas we wpisach podlizuje się kościelnym aż miło.
    • inguszetia_2006 Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:21
      Witam
      Nie wygłupiaj się. To nie wina PO, tylko Janosikowego. Tak wyszło. Smuteczek. Bogate gołodupce jesteśmy;-P Pomyśl, że dzięki nam w innych miastach mają na in vitro. Lepiej?
      Pzdr.
      Ing
      • a.va Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 23:32
        Nie, Inga, Warszawa to moje miasto, inne miasta mogą sobie robić różne rzeczy, moje miasto ma być po dobrej stronie mocy wink Chcieli się przypodobać Kościołowi i tyle, nie podoba mi się to.
    • migona Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:53
      "Powiem wam, że jest to dla mnie duży zawód, bo jednak po tej partii spodziewałam się czegoś wiecej w tej kwestii niż po PIS czy Kukizie."

w roku pańskim 2016? Już się po nich niczego dobrego nie spodziewam, życzę im szybkiego wypadu w polityczny niebyt (o PiSie i Kukizie to nie wspominam, bo tych to najlepiej widziałabym w innej galaktyce, tylko się trochę obawiam, że ewentualne inteligentne życie odesłałoby ich z powrotem na Ziemię)
      • joa66 Re: PO przeciw in vitro 02.08.16, 22:55
        obawiam, że ewentualne inteligentne życie odesłałoby ich z powrotem na Ziemię

big_grin
    • taki-sobie-nick Hanna G...-W... osobiście odmówiła finansowania in 02.08.16, 23:05
      vitro?

To leży w jej kompetencjach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka