Dodaj do ulubionych

Znalezienie niani

03.08.16, 23:22
Pisze w sumie zeby ponarzekac
Mamy dwoje dzieci,jeden szkolniak i dwulatke.
Ja wrocilam do pracy jak corka miala 6mcy i wtedy mielismy bardzo fajna nianie. Niestety po 8 mcach odeszla (wyjazd z kraju) no i zaczely sie schody bo kolejna niania zaszla w ciaze i tez odeszla. Nastepna po niej nie sprawdzila sie- jeszce kolejna sama zrezygnowala, ostatnia to juz totalne nieporozumienie - po miesiacu zrezygnowala.
Nian szukalismy przez ogloszenia sprawdzajac referencje, biorac tez kopie paszportow, w domu kamery.
Obecnie mysle ze zeby znalezc kogos komu bedzie pasowalo dojazdy godziny wynagrodzenie zakres obowiazkow ale tez zeby nam ta osoba odpowiadala ze to sie nie uda po prostu
Jestem zmeczona i szkoda mi dziecisad

Obserwuj wątek
    • laruara Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:26
      Może macie za duże wymagania w stosunku do wynagrodzenia ?
      • bergamotka77 Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:48
        Rozumiem cie, bo ja nie mam więcej dzieci m.in z powodu przejść z nianiami. Młodszy miał trzy w ciągu roku, a w końcu trafił do grupy żłobkowej w przedszkolu. Zazdroszczę mamom, które mają babcie do dyspozycji - za darmo i kochają najbardziej chyba choć często na nie narzekacie.
        • fifiriffi Re: Znalezienie niani 04.08.16, 09:06
          bergamotka77 napisała:

> Rozumiem cie, bo ja nie mam więcej dzieci m.in z powodu przejść z nianiami.

no po co ci dziecko skoro ma sie zajmować nim niania? big_grin

przeurocze..hahhhahhhahhha
          >
          • bergamotka77 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 11:25
            Może durne firfirifi ktoś musi wrócic do pracy kiedyś? Rozumiem ze ty do okna życia oddalad albo poszlas na zasiłek trolu?
            • fifiriffi Re: Znalezienie niani 04.08.16, 23:36
              już? ulżyło? smile
              cieszę się.
    • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:44
      Obecnie mysle ze zeby znalezc kogos komu bedzie pasowalo dojazdy godziny wynagrodzenie zakres obowiazkow ale tez zeby nam ta osoba odpowiadala ze to sie nie uda po prostu

Podaj forumowi ten zakres i to wynagrodzenie, niech się ematki wypowiedzą.
      • enia17 Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:49
        Zakres obowiazkow to tylko opieka nad dziecmi z czego syn w szkole do ok 2 a corka spi w ciagu dnia 2 -3 godziny.
        • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:51
          enia17 napisała:

> Zakres obowiazkow to tylko opieka nad dziecmi z czego syn w szkole do ok 2 a co
          > rka spi w ciagu dnia 2 -3 godziny.

czyli od godziny... do godziny...
          • bergamotka77 Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:55
            A niania odbiera starszego? No i jaka ma pensje? Bo to już dwoje do ogarnięcia. U mnie jeden, wynagrodzenie super, zapewniałam nawet mieszkanie a i tak ciągle cos było nie tak - to wyczerpujące psychicznie...
            • aurinko Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:29
              Bywają ludzie, z którymi nawet najświętsza niania nie wytrzyma, nawet jak doskonale zajmuje się dzieckiem.
        • laruara Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:53
          Ile godzin dziennie i ile za godzinę ?
          • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:53
            laruara napisała:

> Ile godzin dziennie i ile za godzinę ?

Albo ile w kupie?
    • wydramarlenka Re: Znalezienie niani 03.08.16, 23:48
      Poszukaj studentki albo emerytki w okolicy. Popytaj sąsiadów.
      Niani dla swojego dziecka początkowo szukałam pytając znajomych, potem spytałam w pobliskim sklepie czy mogę powiesić ogłoszenie. Zanim je napisałam, wydrukowałam i poszłam powiesić miałam kandydatkę na opiekunkę.
      • enia17 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:02
        Praca od pon do piatku od 9 do 5. W piatki do 4.15. Mieszkamy za granica i stawka to 5e na godzine.
        • bergamotka77 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:08
          Ok ale nie napisałaś czy zajmuje się dwójka i odbiera drugie bo to już więcej obowiązków niż standardowo. A 5 euro to mało jak na opiekę nad dwójka dzieci, w PL niania zarabia relatywnie więcej w stosunku do zarobków w naszym kraju, oczywiście.
          • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:12
            bergamotka77 napisała:

> Ok ale nie napisałaś czy zajmuje się dwójka i odbiera drugie bo to już więcej o
            > bowiązków niż standardowo. A 5 euro to mało jak na opiekę nad dwójka dzieci

Powinno być od 7 do 14 euro, niemowlak 10-20. Dane z Niemiec, nie wiem, gdzie autorka mieszka.
          • enia17 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:19
            Niestety nie moge zaplacic wiecej
            Syna zawozi i odbiera ze szkoly maz
            Wiec jest w domu zanim wroce.niecale 3.godz
            • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:25
              enia17 napisała:

> Niestety nie moge zaplacic wiecej

No to niania niestety nie może być idealna. Idealne pracują za wyższe stawki.
            • bergamotka77 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:28
              Rozumiem, ale stawka marna i pewnie bierzesz cudzoziemki z ogłoszenia.
              • taki-sobie-nick Cały etat za 380 ojro 04.08.16, 00:32
                bergamotka77 napisała:

> Rozumiem, ale stawka marna i pewnie bierzesz cudzoziemki z ogłoszenia.
                >
                A dokładnie 19/20 etatu. Nie licząc tego kwadransa po czwartej. tongue_out

I za tę cenę autorka chce ideału? Żarty jakieś.
        • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:11
          Mieszkamy za granica i staw
          > ka to 5e na godzine.

No to ja się nie dziwię, dlaczego znajdujesz kiepskie nianie, przy takiej stawce...
          • enia17 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:31
            Stawka nie jest jakas bardzo niska dziewczyny
            Tyle.placa ludzie b czesto - mieszkamy w Irlandii
            Wszystkie panie ktore dla nas pracowaly byly Polkami
            • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:34
              enia17 napisała:

> Stawka nie jest jakas bardzo niska dziewczyny

Jest. Miesięcznie daje 380 ojro. To mniej niż jedna trzecia waszej minimalnej. I to za cały etat. No nie żartuj.
              • beverly1985 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 11:12
                Jak wyscie doszli do 380 euro?
                39h tygodniowo po 5 euro za godzine daje 880 euro miesiecznie. Wciaz nieduzo, ale jednak wiecej niz 380.
            • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:44
              enia17 napisała:

> Stawka nie jest jakas bardzo niska dziewczyny
              > Tyle.placa ludzie b czesto - mieszkamy w Irlandii

Tyle płacą ludzie irlandzcy czy ludzie polscy?

> Wszystkie panie ktore dla nas pracowaly byly Polkami

znaczy wyzyskujecie rodaczki
            • peonka Re: Znalezienie niani 04.08.16, 11:05
              Stawka minimalna w Irlandii to chyba 9.15 euro, nieprawdaż?
              Niestety, za połowę tej stawki i na czarno możesz liczyć tylko na desperatki. Żadna dobra niania u ciebie nie zostanie. Ciesz się, że w ogóle kogoś znajdujesz. Jak one mają przeżyć za 380 euro w miesiącu?!
              • ichi51e Re: Znalezienie niani 04.08.16, 11:06
                Moze pomyslem byloby dobranie jeszcze jednego znajomego dziecka i podniesienie pensji?
              • budyniowatowe Re: Znalezienie niani 04.08.16, 17:14
                peonka napisała:

> . Jak one mają przeżyć za 380 euro w miesiącu?!

Moze najpierw wypadaloby sie nauczyc liczyc?
                • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 04.08.16, 19:12
                  budyniowatowe napisała:

> peonka napisała:
                  >
                  >
                  > > . Jak one mają przeżyć za 380 euro w miesiącu?!
                  >
                  > Moze najpierw wypadaloby sie nauczyc liczyc?

Autorka oferuje pracę 19.25 godziny w tygodniu po 5 euro za godzinę. Tak?

Ergo tygodniowo niania zarabia 96.25 euro.

Ergo przez cztery tygodnie niania zarabia 385 euro.

Gdzie popełniłam błąd matematyczny?
                  • aamarzena Re: Znalezienie niani 04.08.16, 20:45
                    Źle wyliczylas godziny, powinno być 39 h 15 min. Tak czy siak płaci około połowy minimalnej pensji. To ja wolałabym na miejscu tych kobiet za te pieniądze 1/2 etatu na zmywaku z legalną umowa i bez uzerania się z cudzymi dziećmi i kamerami.
                    • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 04.08.16, 20:58
                      aamarzena napisała:

> Źle wyliczylas godziny, powinno być 39 h 15 min.

O fakt! Zgłupiałam kompletnie!

Dobra, liczmy: 15 minut to 1/4 godziny. Zatem niania pracuje tygodniowo 39.25 h. Dostaje 196.25 ojro. Razy cztery, 785 ojro.
                • peonka Re: Znalezienie niani 04.08.16, 23:15
                  Zgadza się, zasugerowałam sie tym, co napisał ktoś wcześniej, moja wina.
                  Tak czy inaczej, wychodzi niecałe 800 euro. O ile niania nie dostaje oprócz pensji mieszkania i wyżywienia, to jest bardzo mało. I prawie o połowę mniej, niż stawka minimalna.
        • aurinko Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:34
          Mało płacisz. Skoro robisz ksero paszportu to zatrudniasz cudzoziemki. Mają tę pracę chociaż legalnie? Nie oczekuj cudów za takie pieniądze. Może lepiej poszukać starszą panią, która ma emeryturę i pieniądze nie będą dla niej priorytetem a będzie na tyle sprawna żeby zająć się dwulatką.
          • 3-mamuska Re: Znalezienie niani 04.08.16, 00:39
            O matko stawka malutka i jeszcze te kamery w domu...
            Nie dziwie sie ze nianie nie dają rady.
            Za taka stawkę to tylko pilnowanie , zeby dziecko sie nie zabiło, zmiana pieluchy i jedzenie.
            • rosapulchra-0 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 07:54
              Ale to z powodu stawki nie dają rady, czy z powodu kamer w domu? big_grin
              • wuika Re: Znalezienie niani 04.08.16, 08:28
                Myślę, że połączenie stawki z wymaganiami (w tym kamery) może dawać taką mieszankę smile
            • aamarzena Re: Znalezienie niani 04.08.16, 08:21
              Za taka stawke to każda zwiewa jak tylko znajdzie cokolwiek lepszego. A znajdzie zapewne szybko, choćby za minimalna pensję. Podejrzewam, że zatrudnienie niani odbywa się na czarno - bo jak inaczej tłumaczyć wynagrodzenie znacząco niższe niż minimalna płaca.
              Autorka się zabezpiecza - kseruje paszport, montuje kamery. Jakie zabezpieczenie ma niania?
              • ichi51e Re: Znalezienie niani 04.08.16, 08:34
                No wlasnie to jest sedno sprawy - dla watkodajki to nie jest malo dla niani na poczatek tez nie ale za taka stawke kazdy kto znajdzie cos lepszego szybko zwieje.
                • aamarzena Re: Znalezienie niani 04.08.16, 08:51
                  Ichi, autorka zwyczajnie wykorzystuje rodaczki, które świeżo po przyjeździe nie znają realiów danego kraju. Większość jak widać po kilku dniach orientuje sie i szuka czegokolwiek innego. Aż dziw, że pierwsza niania wytrzymała u nich tyle czasu.
        • marianna72 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 11:20
          Nie wiem gdzie mieszkasz ale 5 euro To malo w moim malym miasteczku tez poza polska To 10 euro przy dwojce odpowiednio wiecej i nie ma znaczenia czy dziecko spi bo niania i tak musi byc na miejscu
    • fifiriffi Re: Znalezienie niani 04.08.16, 09:04

Nian szukalismy przez ogloszenia sprawdzajac referencje, biorac tez kopie paszportow, w domu kamery

no to sie nie dziwię,że usiekają.
    • julita165 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 10:49
      Ja z niani nie korzystałam bo mam chętne babcie ale z tego co widzę to najlepsze rezultaty daje szukanie niani po znajomych i sąsiadach. W moim sąsiedztwie są takie, których najstarsi podopieczni już chyba do gimnazjum chodzą. Wszyscy wiedzą ktore to babki, gdzie mieszkają i wręcz zapisuja się do nich w kolejce.
    • valtho Re: Znalezienie niani 04.08.16, 11:33
      Może poszukaj niani, która pilnuje kilkoro dzieci u siebie w domu? Często można znaleźć bardzo fajną, popytaj sąsiadów i okolicznych mam. Moja siostra tak organizowała opiekę nad swoimi dziećmi w IE i była bardzo zadowolona. Stawka, którą płacisz wydaje się bardzo niska.
    • asia06 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 11:36
      Najlepszym układem jest mama w domu przynajmniej przez te trzy pierwsze lata życia dziecka (optymalnie wg mojego doświadczenia przez sześć). Bardzo niefajne dla rozwoju dziecka i samopoczucia rodziny jest to, że matka musi wracać do pracy.
      • bergamotka77 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 11:41
        Tak jasne, musiałabym 12 lat spędzić w domu bo mialam co 7 lat dzieci smile
        • 3-mamuska Re: Znalezienie niani 04.08.16, 17:28
          Tak jasne, musiałabym 12 lat spędzić w domu bo mialam co 7 lat dzieci

Ależ nikt nie każe ci siedzieć w domu.
          Mozna posiedzieć 3 z pierwszym, wrócić do pracy potem urodzić drugie i żniw powiedzieć 3 lata.
          Ja tez jestem za tym zeby matka 3 lata siedziała w domu z dzieckiem.
          W końcu po cos to dziecko sie ma, a nie po to zeby dziecko wychowywała niania.
          • bergamotka77 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 19:29
            3 mamuśka nie wiem w jakiej branży pracujesz ale u mnie 3 lata to cała epoka. Ciekawe kto dałby mi pracę po takim czasie. Absurd smile po 6 latach. Ja byłam z jednym półtora z drugim rok w domu i uważam że tak było optymalnie. Księciunie są fajni i mądrzy, deficytu miłości i uwagi brak wink
          • memphis90 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 23:16
            >W końcu po cos to dziecko sie ma,
            Po to, żeby sobie w domu posiedzieć...?
            • zlotonaiwnych Re: Znalezienie niani 07.08.16, 17:29
              No faktycznie, bo w domu się tylko SIEDZI. Wszystko inne robi się samo. Gdy byłam na wychowawczym marzyłam o powrocie do pracy, bo tam mogłam chociaż na chwilę usiąść i wypić w spokoju kawę.
        • asia06 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 18:12
          A to nie jest przymus przecież. Tak byłoby najlepiej,ale nie jest wymagane.
    • panirogalik Re: Znalezienie niani 04.08.16, 12:49
      Może od października będzie łatwiej, bo zjadą się studenci.
    • demodee Re: Znalezienie niani 04.08.16, 16:27
      A te kandydatki to tak chętnie dają skany paszportów? Przecież ryzykują, że pracodawca weźmie na ich konto kredyt!

Oczywiście nie podejrzewam tu enii o złe zamiary, ale pytam tak ogólnie, bo nadziwić się nie mogę, że ludzie tacy naiwni są...
      • basiastel Re: Znalezienie niani 07.08.16, 15:37
        A ja się zastanawiam, czy potencjalne nianie wiedzą o tych kamerach, bo ja bym nie chciała pracować w takich warunkach nawet za dużą pensję. Nie to, że mam jakieś złe zamiary, po prostu nie chciałabym pracować w warunkach ustawicznej kontroli, źle bym się w tym czuła. Na dokładkę pensja niewielka. To czasowe zaczepienie się dla jakiejś desperatki.
    • deelux Re: Znalezienie niani 04.08.16, 20:53
      Zastanów się czy sama opiekowałabyś się 2 obcych dzieci za 800Ł miesięcznie? To zastanawiające, że w PL i za granicą wszyscy tak głośno krzyczą o godnej pensji, pracodawcach wyzyskiwaczach. A jak przychodzi co do czego i sami mają komuś płacić, to wąż w kieszeni kilometrowy.
      • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 04.08.16, 20:59
        deelux napisała:

> Zastanów się czy sama opiekowałabyś się 2 obcych dzieci za 800Ł miesięcznie? To
        > zastanawiające, że w PL i za granicą wszyscy tak głośno krzyczą o godnej pensj
        > i, pracodawcach wyzyskiwaczach.

Mogę cię pocieszyć, ja nikogo nie zatrudniam.
        • enia17 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 23:09
          Placimy okolo 1 tysiac euro na miesiac
          • bergamotka77 Re: Znalezienie niani 04.08.16, 23:13
            Nadal mało bi w UK przedszkole to koszt 1500 funtów. Może znajdź child- mindera?
          • aamarzena Re: Znalezienie niani 04.08.16, 23:28
            To dalej duzo mniej niż minimalna pensja. Większość z tego pewnie kobieta musi zaplacic za wynajęcie pokoju. Rozumiem, że mieszkania i wyżywienia nie zapewniacie, tak?
            Skoro nie jesteś w stanie płacic więcej to poszukaj żłobka (nie znam się na cenach żłobkow w Irlandii, ale pewnie znajdziesz cos za te kwotę), niani, która bawi kilkoro dzieci u siebie, albo sami zajmijcie się dzieckiem
          • taki-sobie-nick Re: Znalezienie niani 07.08.16, 19:02
            enia17 napisała:

> Placimy okolo 1 tysiac euro na miesiac

Mnie wyszło, po poprawce, jednak 785.

Poza tym tysiąc euro to może brzmieć efektownie, zwłaszcza jeśli ktoś, zwyczajem rodaków, przeliczy na nasze, ale w Irlandii to jednak w tych euro za mieszkanie, media i żarcie się płaci.

Żaden szał. Jak słusznie mówi forumka, zapewnij lokum i żarcie, to ktoś z tobą porozmawia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka