Dodaj do ulubionych

opłaca się być HDK

11.08.16, 08:15
Bo że warto to jest oczywista oczywistość
Mąż oddaje krew od 25 lat, ponad 50 l ma na koncie
Dorobił się bezpłatnych przejazdów komunikacją miejską i tańszych leków ( niektórych)
W piątek tydzień temu był u neurologa, dostał skierowanie na rezonans, który odbyłby się w czerwcu przyszłego roku ale ze względu na hdk badanie było w poniedziałek czyli 3 dni później big_grin
Cieszę się, że krwiodawcy mają takie przywileje
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:01
      A ja nie,ponieważ z powodu HDK na te drogie i skomplikowane badania wiele osób musi na nie bardzo długo czekać.
      A nie wyobrażam sobie tak długiego czekania w przypadku osó starszych (one już nie mogą oddawać krwi ze względu na wiek.
      I idea hdk ciut mi się kłóci z tymi licznymi przywilejami.
      • asia_i_p Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:26
        Mam wrażenie, że gdyby HDK z 50 l na koncie było tyle, żeby poblokować kolejki do długich i skomplikowanych badań, to ten kraj spływałby krwią. smile Ile procent populacji w końcu może wymagać takich badań? A nie wierzę, żeby wśród HDK była nadreprezentacja takich potrzebujących.
      • ichi51e Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:30
        Maja przywileje bo krew jest droga i nie ma opcji zeby ludzi zmusic do oddawania. Czysta kalkulacja
        • kk345 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:58
          A i tak większość dawcow z nich nie korzysta...zjedzą czekoladę, wypiją sok i tyle
        • dyzurny_troll_forum Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:31
          ichi51e napisała:

> Maja przywileje bo krew jest droga i nie ma opcji zeby ludzi zmusic do oddawani
          > a. Czysta kalkulacja

Opieka medyczna jest droga, a jednak daje się zmusić lekarza żeby siedział ciurkiem 96h w szpitalu jak niewolnik.
        • nickbezznaczenia Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 11:44
          Kiedyś byli hdk i dawcy, którzy po prostu chcieli na tym zarobić i jakoś to wychodziło.
          • kk345 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 12:07
            Kiedy? Bo w Polsce nie ma możliwości sprzedawania krwi ani organów
            • baltycki Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 19:06
              kk345 napisała:

> Kiedy?
              "oddawanie krwi było w Polsce odpłatne do 1990 roku, jednak okazało się, że ludzie zatajają czasem różne przeciwwskazania (w tym choroby), żeby pozyskać pieniądze, co jest sytuacją, do której absolutnie nie można dopuścić. Istnieją wyjątkowe przypadki, kiedy dawca otrzymuje pieniądze za krew – są to pojedyncze przypadki osób o bardzo rzadkiej charakterystyce krwi lub takich, które dodatkowo poddają się specjalnemu zabiegowi."

www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m111111&ms=&ml=pl&mi=&mx=0&mt=&my=26&ma=020195
      • woman_in_love zacznij oddawać i nie marudź, też skorzystasz 11.08.16, 11:00

• derbetinnna Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 16:04
        a co cie bochodza ovosby starsze-zjadaja ten system zywcem w te chwili...

nickbezznaczenia napisał(a):

> A ja nie,ponieważ z powodu HDK na te drogie i skomplikowane badania wiele osób
        > musi na nie bardzo długo czekać.
        > A nie wyobrażam sobie tak długiego czekania w przypadku osó starszych (one już
        > nie mogą oddawać krwi ze względu na wiek.
        > I idea hdk ciut mi się kłóci z tymi licznymi przywilejami.
    • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:10
      Szczerze? Nie mam pojęcia, czy w UK są z tego powodu jakieś specjalne przywileje. Moje trzy córki oddają krew regularnie, ja płacę donację co miesiąc, bo krwi oddawać nie mogę. Ale żeby któraś z nas miała z tego powodu jakieś przywileje, to nie.. A nie! Dostałam znaczek czerwony z serduszkiem i noszę go dumnie w klapie mojego niebieskiego swetra wink Całkiem ładnie się komponuje big_grin
      A dziewczyny jakieś smycze dostały i długopisy zdaje się.. ale pewności nie mam.
      • andaba Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:20
        Rosa, znając mniej więcej wiek twoich córek to w 50 litrów nie wierzę, więc może niech cierpliwie poczekają?

Tych dawców z takimi osiągnięciami ie jest tak wielu, żeby drastycznie wydłużali kolejki, więc na zdrowie im - oni coś poświęcili, bezinteresownie, bo raczej nie dla rezonansu 30 lat później (no chyba że dla bułek z szynką i sześciu czekolad, jak to bywało w czasach szkolnych smile ), więc czemu nie mają mieć jakichś przywilejów.

Wyrazy uznania dla męża.
        • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:59
          Andaba, moje córki nie oddają krwi dla przywilejów, od tego zacznijmy, poza tym znają kilka osób z podobnymi osiągnięciami, co mąż Tereski i oni też nie mają z tego powodu jakichś przywilejów. Nikt nie dostaje dnia wolnego z powodu oddania krwi (zresztą dziewczyny krew oddają w niedziele), czy czekolad. No ale, co kraj, to obyczaj.
          • andaba Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:04
            Myślę, że większość ludzi nie myśli o przywilejach za 30 lat, gdy zaczyna oddawać.
            A że u was nic za to nie ma - to już pretensje nie do mnie.

Ja sama nie oddaję od lat, do 50 nie dobiję na pewno w życiu, ale akurat krwiodawcom nie żałuję żadnych przywilejów.

• rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:24
              Kuźwa, czy ja mam do kogoś pretensje??
              • andaba Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:28
                Tak zrozumiałam.
                Jak źle zrozumiałam, to sorry.
                • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:33
                  Zle zrozumiałaś. Ja po prostu stwierdziłam fakt.
      • ichi51e Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:55
        Oddawanie krwi w UK to w ogole jest pewien problem od czasu szalonych krow. Byl okres w ktorym osoby przebywajace w okreslonych latach w UK byly skreslone z listy dawcow
        • kk345 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:57
          Teraz na liście wykluczeń jest np południowa Austria, tak, że nawet wakacyjny wyjazd do cioci za miedzą może ci odroczyć oddawanie krwismile
        • bramstenga Re: opłaca się być HDK 12.08.16, 23:13
          Cały czas są skreślone. (Wiem, bo dotyczy to mnie osobiście).
        • petuniasta Re: opłaca się być HDK 13.08.16, 14:16
          Nie ma w UK żadnych przywilejów związanych z krwiodawstwem. I że względu na szalone krowy jeśli ktoś otrzymał krew to nie może być dawcą - ja oddawałam krew ale że po porodzie potrzebowałam transfuzji to już dawcą być nie mogę.
    • ladnyusmiech Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:32
      Byłam tylko kilka razy oddać, mam ciągłe anemie więc zrezygnowałam z krwiodawstwa. Nawet oddając nie liczyłam na nic w zamian. Oczywiście, że o terminie takich badań powinien decydować przypadek medyczny a nie czy oddaję krew. Niech mąż spróbuje zatem SPRZEDAĆ krew, to będzie bardziej opłacalne big_grin
    • ladnyusmiech Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:38
      Nie stać was aby zrobić prywatnie badanie? Ja ostatnio płaciłam 480 zł. za jeden i 360 zł za drugie badanie. Nie jestem zbyt majętna, ale skoro stać mnie na auto to nie będę udawać, że nie mogę wyskrobać na ważne badanie.
      • tereska.z.bombaju Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:41
        No chyba żartujesz...
        Mam płacić za coś co należy się za darmo?? W imię czego bo kompletnie nie rozumiem tongue_out
        I tak- nie stać mnie na badanie za 480 zł bo jestem BIEDNA. Samochodu też nie posiadamy
      • andaba Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:43
        Może nie przesadzajmy z tą dobrodusznością, co?

Byłoby kretyństwem rezygnować z czegoś, co się słusznie należy w imię... no nie wiem czego - bo niekoniecznie na to miejsce wszedłby ktoś bardzo chory, tylko np znajomy rejestratora to byłoby w porządku?

Naprawdę ematka to się do wszystkiego przyczepi, a myślałam, że 30 jajek nic nie przebije...
        • ladnyusmiech Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:46
          Bo nie ma terminu? Bo zdrowie ważniejsze?

Lepiej się pienić. O to, że płacimy składki i ma być. A nie ma! I nie będzie! I co im zrobisz? Na złość kolejkę będziesz trzymać i czekać? A czekaj, w skrajnych przypadkach to sobie śmierć można wyczekać. ale co tam, SŁUSZNIE mi się należy.

Głupota nie ma granic.
          • andaba Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:52
            Założę się, że tych wpychanych do kolejki po znajomości i tak jest więcej, niż honorowych dawców.

Poza tym skąd wiesz jaki problem ma mąż Tereski?
            Na rezonans nie kierują z powodu kataru.
            • nickbezznaczenia Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 11:49
              I co z tego,że się założysz,skoro nic z tego nie wyniknie?
          • peonka Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 11:31
            Ale co ty gadasz? Mąż Tereski poszedł na badanie wcześniej, bo mógł z powodu bycia dawcą. Po co ma płacić, skoro państwowa służba zdrowia umożliwia mu badanie za darmo?
            Jak jesteś taka hojna, to zrób przelew na NFZ i tyle.
        • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:01
          O co chodzi z tymi 30 - ma jajkami?
          • andaba Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:08
            A, kiedyś tu opisałam, jak mi szafa się w piwnicy wywróciła (nóżki zgniły po powodzi) i wywaliła się, rozbijając, oprócz własnej zawartości - słoików z przetworami, 30 jajek. I ktoś napisał - jak można mieć w domu 30 jajek!!! Po co!!!
            Dobrze, że nie napisałam, że rozbiło się 30 przygotowanych do zabrania na górę, a obok, bezpiecznie, leżało jeszcze 120...

W każdym razie byłam tak zdumiona, że można hejtować posiadanie 30 jajek, że myślałam, że mnie nic nie zdziwi na ematce smile
            • morgen_stern Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:33
              Pamiętam to big_grin
            • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:34
              OJP! Średnio raz w tygodniu kupuję 30 jaj big_grin
              • truscaveczka Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:41
                I co z nimi robisz? Mnie teściowa podrzuca co tydzień dyszkę od zaprzyjaźnionego rolnika i nie nadążamy jeść tongue_out
                • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:46
                  No zgadnij big_grin
            • ola_dom Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 13:53
              andaba napisała:

> I ktoś napisał - jak można mieć w domu 30 jajek!!! Po co!!!

Hehe big_grin
              Ja miewam w domu nawet 100 jajek. Na DWIE osoby big_grin.
              Ano miewam, jak przywieziemy zapas od teściowej, to i ze stówka bywa. Więcej piekę wtedy, frittaty robię i tak dalej.
              Jajka dobre są, nie wyobrażam sobie nie mieć zapasu. Jak nie ma nic - a są jajka - to już dużo jedzenia da się zrobić. To podstawa przecież smile
              • karme-lowa Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 23:38
                10000/10000.
                Też mi na 3 osoby schodzi ok 30 jaj na tydzień. Jak mam jaja to głodna chodzić nie będę smile
      • kk345 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:55
        adnyusmiech napisała:

> Nie stać was aby zrobić prywatnie badanie? Ja ostatnio płaciłam 480 zł. za jede
        > n i 360 zł za drugie badanie. Nie jestem zbyt majętna, ale skoro stać mnie na a
        > uto to nie będę udawać, że nie mogę wyskrobać na ważne badanie.

Rozumiem, ze analogicznie w przypadku operacji swojej/bliskich honorowo odmawiasz przyjęcia transfuzji i płacisz grzecznie w kasie szpitala za krew i preparaty krwiopochodne? W końcu sama tej krwi nie oddałaś, a na pewno są tacy, którym ta "darmowa"krew jest bardziej potrzebna...
      • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:01
        A dlaczego mają płacić?! Mąż Tereski oddał 50 litrów krwi! Zdajesz sobie sprawę, jak trudno dostępna i droga jest krew?! I, jeśli ma możliwość pójść na badanie w ramach wdzięczności za to, co zrobił dla wielu ludzi, to dlaczego nie ma z tego skorzystać?! Należy mu się jak psu zupa.
        • ladnyusmiech Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:12
          Ale takiej możliwości nie ma. I co zrobisz? Oddaje krew, super. Ale nie mają w naszym kraju żadnych przywilejów krwiodawcy. Realnych przywilejów. Nie można oddać, a później żądać czegoś bo się oddaje. Moja matka też latami oddawała, była zarejestrowana jako dawca szpiku. I co? I też w kolejkach czekała.

Zamiast się pienić, należy zastanowić się czy nas na to badanie nie stać. Biadolenie nic nie pomoże, A rezonans jest zazwyczaj bardzo ważny. Po prostu szkoda zdrowia. Ja mam w rodzinie śmierć. Człowiek nie doczekał na rezonans. Gdyby zrobił od razu gdy było trzeba może by jeszcze żył.
          • kk345 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:15
            Ze zacytuję ładnyusmiech: ale dlaczego nie doczekał, nie stać go było na badanie? Nie mogł sobie zapłacić? A auto pewnie miał? Facepalm...
            • ladnyusmiech Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:22
              Stać go było. Ale się należy to nie będzie płacił. To będzie czekał i będzie miał za darmo.

Chyba z 8 miesięcy później stracił przytomność i w szpitalu zrobili komplet badań. Było dużo za późno.
              • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:36
                Mógł zapłacić..
          • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:36
            No jak nie mają, jak mają? O czym ty w ogóle piszesz? Nie zauważyłam, że autorka wątku biadoliła nad faktem, że jej mąż nie ma możliwości zrobić tego badania, wręcz przeciwnie, właśnie dlatego, że jest HDK, to badanie ma mieć zrobione w krótkim terminie.
            • ladnyusmiech Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:44
              Chyba muszę kawę... Inaczej zrozumiałam.
          • beeranek Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 19:42
            ladnyusmiech napisała:

> Ale takiej możliwości nie ma. I co zrobisz? Oddaje krew, super. Ale nie mają w
            > naszym kraju żadnych przywilejów krwiodawcy. Realnych przywilejów.

Od 2014 roku Zasłużony Honorowy Dawca Krwi ma w którejś tam ustawie chyba o służbie zdrowia, pierwszeństwo u lekarZy specjalistów i opiece szpitalnej. Pierwszeństwo oznacza wizytę teraz-zaraz w mk momencie stawienia się w rejestracji lub jeśli to nie jest możliwe to w max 7 dni. I należy im się jak psu micha to!
            • wiotka_trzpiotka Re: opłaca się być HDK 12.08.16, 20:16
              Dokładnie tak, jak pisze beeranek. I nie potrzeba 50 l tylko 5 w przypadku kobiety (6 dla mężczyzn). Jestem ZHDK i korzystam z przywilejów ZAWSZE kiedy to konieczne. Wizytę u endokrynologa miałam miec za rok, na książeczkę był termin za 3 dni. Wychodze z założenia, że juz się wyczekałam w RCKik. Nie mam wyrzutow sumienia, co więcej chwalę się przywilejami, bo w dzisiejszych czasach czekania latami do lekarza to one najbardziej zachęcają nowych krwiodawców (a mam już 4 przekonanych na koncie). Pozdrawiam- Niehonorowa Krwiodawczyni
      • sylwiam_m Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:21
        Oooo to jak Ty albo Twoja rodzina będzie potrzebować krwi to myślę, że ją zakupisz.Nie stać Cię skoro masz samochód ?

Ja jestem bardzo wdzięczna krwiodawcom i na zdrowie mężowi ta kolejka.
        • ladnyusmiech Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:23
          A dlaczego? Sama oddawałam. Jak część mojej rodziny. Ale nie żądam czegoś w zamian.
          • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:37
            Myślisz, że mąż Tereski zażądał? OJP! shock
            • tereska.z.bombaju Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 11:31
              rosapulchra-0 napisała:

> Myślisz, że mąż Tereski zażądał? OJP! shock
              >

Też nie wiem gdzie ona to wyczytała...
              • kk345 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 12:09
                Ja mam wrażenie, że ladnyusmiech nie bardzo wie, z czym polemizuje...
                • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 16:25
                  No przecież napisała, że kawy za mało.
      • iza232 Re: opłaca się być HDK 12.08.16, 22:34
        Ale się popisałaś. żenada.....
        • iza232 Re: opłaca się być HDK 12.08.16, 22:40
          iza232 napisała:

> Ale się popisałaś. żenada.....

Ten popis to oczywiście do ładnegouśmiechu była aluzja, tylko źle mi się wkleiło. Ta kobieta głupoty plecie kompletne...
    • kk345 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 09:53
      Brawa dla męża- właśnie spojrzałam, ze ode mnie wzięli dopiero 8 litrów, wiec długa droga przede mnąsmile
      I oczywiście, niech korzysta, skoro się należy- krwi nie da się wyprodukować,. w Polsce krwiodawca nie może dostać zapłaty za donację, więc niech chociaż ma pierwszeństwo w takich kwestiach- w końcu oddaje ją honorowo dla całej masy potrzebujących ludzi.
      • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:03
        100/100!
      • estelka1 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 16:01
        Nie taka znów długa smile kobieta po oddaniu 5 l krwi ma prawo ubiegać się o odznakę zasłużonego honorowego dawcy krwi III stopnia. Odznakę II stopnia ma prawo otrzymać po oddaniu 10 l i I stopnia po 15 l. Mężczyźni analogicznie po 6,12,18 litrach. I o ile nic się nie zmieniło przez ostatnie 3 lata, od kiedy przestałam zajmować się sprawami krwiodawstwa, innych odznak dla zasłużonych honorowych dawców krwi z tytułu jej oddawania nie ma. Mało tego, już odznaka III stopnia uprawnia do przywilejów "medycznych". Inne odznaczenia dla krwiodawców przyznawane są już nie tylko za oddawanie krwi, ale za działalność społeczną na rzecz rozwoju krwiodawstwa.
        • kk345 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 16:05
          Wiem, tę III stopnia już mam. Z przywilejów nie korzystam (oprócz czekolady) ale miło wiedzieć, ze są.
    • ichi51e Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:13
      ja oddaje zeby miec darmowe bilety na ztm big_grinDD
      • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:37
        A weśśś! big_grin big_grin big_grin
    • kropkacom Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:37
      Nigdy mnie raczej nie bolały czyjeś przywileje tylko dlatego, że są. Mogłam dyskutować na ich zasadnością, ale nigdy nie bolało big_grin
      • kropkacom Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:43
        Aha, na zdrowie smile
    • kalina_lin Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 10:58
      Dobrze że HDK mają opisane wyżej przywileje, absolutnie im nie żałuję.
      Ale swoją drogą, terminy oczekiwania na badanie skandaliczne.
    • srubokretka Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 11:39
      >Bo że warto to jest oczywista oczywistość

Dokladnie.
      Oplaca sie tez ludziom chorym na Hemochromatoze i nie tylko , jak sie dzis dowiedzialam. Pomaga zredukowac nadwage. Utrzymac w dobrej kondycji układ sercowo- naczyniowy. Ryzyko zachorowania na raka maleje... jezeli kogos czekolada nie zacheca i brak kolejek na rezonans, to moze zdrowotne korzysci przekonaja.
      Ja dzis 2 znajomym powiem o hemochromatozie, bo maja dosc charakterystyczne przebarwienia na skorze.
      • mika_p Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 16:20
        > jezeli kogos czekolada nie zacheca

Nie zachęca. Ohydna bywa. Ale co zrobić, jak RCKiK robi przetarg na czekoladę, w którym kryterium jest cena, a nie smak...
      • memphis90 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 16:54
        Jakby mieli hemochromatozę, to mieliby marskość wątroby...
        • srubokretka Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 20:54
          "Celem skryningu jest wczesne wykrycie zaburzenia i rozpoczęcie leczenia upustami krwi, które pozwoli na kontrolę gospodarki żelazem i zapobiegnie powikłaniom choroby. Pacjenci odpowiednio wcześnie poddani terapi krwioupustami nie mają zwiększonego ryzyka rozwoju marskości wątroby i raka wątrobowokomórkowego, a oczekiwany średni czas życia tych chorych nie różni się od średniego czasu życia osób zdrowych."
          "Najskuteczniejszą metodą leczenia hemochromatozy wrodzonej są terapeutyczne upusty krwi. Krwioupusty należy rozpocząć w momencie rozpoznania choroby niezależnie od tego, czy stwierdza się powikłania narządowe, czy nie. Najlepsze efekty uzyskuje się u chorych bez powikłań. Upust 500 ml krwi powoduje usunięcie z organizmu 200 do 250 mg żelaza. W wyniku powtarzanych upustów dochodzi do nasilonej odnowy szpikowej w zakresie układu czerwonokrwinkowego, co powoduje mobilizację magazynowej puli żelaza i zmniejszanie jego tkankowych depozytów. Kryteria Hemochromatosis Menagment Working Group, dotyczące włączania pacjentów do cyklu terapeutycznych flebotomi, przedstawiono w tabeli II (4)."
          www.prometeusze.pl/hemochromatoza.php
    • melancho_lia Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 11:48
      Ja zawsze chciałam oddawać krew. Niestety nie mogę. Uważam ze "przywileje" sa zasłużone, gdyby nie dawcy to byłby wielki problem.
    • kaka-llina Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 12:00
      Brawo dla mezasmile
      Przywileje sie należą jak psu zupa...
      Zawsze chciałam oddawać krew ale mnie odrzucili bo za chuda jestem uncertain
      • paloma_blauwinder Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 12:10
        Ja zaczęłam jak jeszcze można było od 45 kg, potem zrobili od 50 (nie spełniam), ale w uznaniu wcześniejszych zasługwink brali ode mnie mimo to.
        • kaka-llina Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 12:24
          Nawet nie wiem od kiedy było 50.. ale ja poszłam pierwszy raz w jakimś 1998 (waga 46) to mnie tez odrzucili.... Ponad 50 miałam tylko w ciąży albo zaraz po... Krew zawsze bardzo dobra (mimo ze wyglądam anemicznie) ale wtedy nie chcieli a teraz nie łapie się w "widełki".
          • paloma_blauwinder Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 23:38
            Ja na pewno zaczynałam później niż w 1998 i była dolna granica 45 kg.
    • paloma_blauwinder Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 12:08
      No ba. Do wampirów to nawet po czekoladę się opłacawink
    • ladyjane Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 15:13
      Nie wszyscy MOGĄ być hdk. Nawet jeśliby chcieli...
      • ichi51e Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 15:21
        Dlatego wlasnie nalezy wspierac tych co moga i chca
      • rosapulchra-0 Re: opłaca się być HDK 11.08.16, 16:30
        Ja nie mogę oddawać krwi, dlatego wspieram kasą.
      • wiotka_trzpiotka Re: opłaca się być HDK 12.08.16, 20:18
        tak jak nie każdy może byc kombatantem. Czy to znaczy, że oni też maja nie miec przywilejów???
    • taki-sobie-nick ... ale nie zawsze można 11.08.16, 18:47
      Też chciałam, ale ze względu na leki nie mogę.
    • aga_sama Re: opłaca się być HDK 13.08.16, 09:33
      Teresko, podziękuj serdecznie swojemu mężowi ode mnie i mojego synka. Fajnie, że udało się badanie zrobić wcześniej. Życzę zdrowia.
    • bei Re: opłaca się być HDK 13.08.16, 09:37
      Brawo dla meza smile!
      Zyje dzieki tak ofiarnym ludziom!
    • iza232 leki bezpłatne? 13.08.16, 13:21
      Wyczytałam również, że ZHDK może otrzymać bezpłatnie leki związane z donacją. Czyli dobre żelazo, które jest tylko na receptę też to obejmuje? Bo ostatnio lekarz odesłał mnie ze stacji krwiodawstwa z powodu niskiej hemoglobiny i kazał brać żelazo. Takie naprawdę porządne np. tardyferol jest tylko na receptę. Czy dostanę je bezpłatnie?
      • tereska.z.bombaju Re: leki bezpłatne? 13.08.16, 15:15
        Nie wiem jak teraz ale kiedyś mąż dostawał witaminy za darmo
    • przeciwcialo Re: opłaca się być HDK 13.08.16, 18:05
      Ja nie mogę byc dawcą ale szanuje każdego kto krew oddaje. I niech im te przywileje na zdrowie wyjdą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka