Dodaj do ulubionych

Dżemy, konfitury

15.08.16, 23:26
Jako, że ostatnio dostałam dużo odpowiedzi na moją prośbę o przepisy na przetwory z warzyw,teraz będę prosić o przepisy na najlepsze konfitury.
Podzielcie się czymś niebanalnym.
Chyba złapalam bakcyla.Mam nadzieję, że dobrze zapasteryzowałam.
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Dżemy, konfitury 16.08.16, 11:39
      Nie znam się na niebanalnych, ale ja robię konfitury z jezyn na przykład. Dokładnych proporcji nie podam, bo robię "na oko". Jezyny zasypuję cukrem, odstawiam na jakiś czas (nawet na noc) gotuję, zbierając szumowiny. Dosypuję cukru, jesli potrzeba (próbuję), mieszam od czasu do czasu. Kiedy jeżyny są bardzo miękkie, przecieram całość przez sito. Znów smażę, mieszając, do zgęstnienia. Przelewam do wyparzonych, gorących, suchych słoików, stawiam do góry dnem, zakrętka musi zrobić się wklęsła.
      Takie przeciery można robić z pojedynczych owoców lub mieszając różne, ja np. często robię z malinami, albo dorzucam garść aronii.
      Można dodać soku z cytryny, lub trochę alkoholu (domowa nalewka, czerwone wino, porto, malaga, Kijafa) - alkoholu nie za dużo, ja daję kieliszek na 2-3 kg owoców. Mozna tez smażyć z laską wanilii lub cynamonu, którą wyjmuje się przed nałożeniem dżemów do sloików.

W styczniu, lutym robię dżem z pomarańczy, mogę podac przepis, jesli jesteś zainteresowana.
    • angeika89 Re: Dżemy, konfitury 16.08.16, 14:45
      Od kiedy mam synka nie bawię się w te "niebanalne".
      Robię np z przetartych jabłek z cukrem i odrobiną cynamonu, z czarnej porzeczki(podgrzewam całe owoce i przecieram przez sito, potem znów podgrzewam z cukrem, gorące w słoiki i do góry dnem).
      Drylowane wiśnie, czereśnie(smażę w garnku z cukrem i żel-fixem do konfitur). Moja babcia robiła pyszne dżemy z dyni z dodatkiem goździków, cukru, cynamonu.
      wszystko zależy od własnej wyobraźni i tego co wpadnie w ręce...
    • hermenegilda_zenia Re: Dżemy, konfitury 16.08.16, 16:09
      Najbardziej lubię robić truskawkowo-ananasowe i śliwkowe, ale nie używam żadnych fixów-sriksów, tylko owoce i cukier.
      • fajny-zuzia Re: Dżemy, konfitury 16.08.16, 22:17
        No właśnie też chcę ominąć tą chemię.
        Po to w końcu chcę zrobić sama konfitury, żeby tego syfu nie jeść.
        • anika772 Re: Dżemy, konfitury 16.08.16, 22:26
          Pektyna owocowa to nie syf chemiczny, a bardzo ładnie zagęszcza dżemy. Stosuję, kiedy chcę aby były gęstsze, jednak najczęściej robię takie bez dodatku pektyny, dość rzadkie. Robię z nich potem gorący "sos" do lodów, dodaję do jogurtu naturalnego, a jeśli potrzebne mi gęstsze (np. do ciasta), to odcedzam a z pozostałego soku robię kisiel.
          Przepisów nie podam, bo robię jak mi fantazja podpowie. Ostatnio z jeżyn, malin, borówek i jagód. Zdążyłam zapasteryzować ( zawsze w piekarniku) ale nie było im dane pomieszkać w piwnicy, zjedliśmy błyskawicznie.
          • andaba Re: Dżemy, konfitury 16.08.16, 23:28
            Dżemy bez dodatków fiksów i pektyn mają jeszcze tę zaletę, że można ich używać na ciepło - do ciast, drożdżówek, rogalików.
            Oczywiście pod wpływem temperatury robią się płynniejsze, ale nie na tyle, żeby wypłynąć, czy rozmoczyć ciasto.
            Ale to wymaga długotrwałego odparowywania, czasami nawet kilkudniowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka