Dodaj do ulubionych

Polisa posagowa -przestroga

18.08.16, 16:03
Moi rodzice założyli wnuczce polisę posagową. Minęło 18 lat, i niestety przy łącznej wpłacie 150000 zł córka dostała 120000 zł, 30000 to koszty cuda wianki. Dziadkowie załamani, czują się oszukani, bo oczywiście prognozy były na duże pieniądze. Ja zła na nich bo prosiłam ich -żadnych polis. Umowa tak skonstruowana, że prawnik się pogubił smile Polisa w bardzo znanej firmie.
Kurcze i się zastanawiam czy wszystkie te dodatkowe ubezpieczenia, polisy to oszustwa?
Obserwuj wątek
    • riki_i Re: Polisa posagowa -przestroga 18.08.16, 16:13
      Posagowe wszystkie są niekorzystne. Chronią głównie od śmierci rodziców przed ukończeniem przez dziecko 18 roku życia. Funkcja gromadzenia kapitału w tych polisach to żart.

Większość emerytalnych to również oszustwo. A nawet jak jakaś ma faktyczne zalety, to na koniec przychodzi agent i wciska ciemnotę byleby tylko z tego nie skorzystać.
    • mika_p Re: Polisa posagowa -przestroga 18.08.16, 16:19
      Wiesz, zalezy jaki to produkt - jeśli to była polisa czysto posagowa, to faktycznie kiepsko, ale jeśli to było ubezpieczenie z inwestycją, to już inna bajka, bo mogło być tak, że połowa składki to było ubezpieczenie na zycie - was, rodziców, lub dziadków - a wtedy córka dostaje 120000, ale ze składki 75000, nie 150000.
    • praca.zawodowa Re: Polisa posagowa -przestroga 18.08.16, 16:23
      Nie zaimponujsz mi swoją historia. Polisy zakładane za Gierka, nawet te na wpłate "jednorazowo cała suma" (np. zakład pracy fundował wdowie po zmarłym pracowniku), w 1992 można było za wypłate kupic sobie kołdrę.
      • dyzurny_troll_forum Re: Polisa posagowa -przestroga 18.08.16, 16:28
        praca.zawodowa napisał(a):

> Nie zaimponujsz mi swoją historia. Polisy zakładane za Gierka, nawet te na wpła
        > te "jednorazowo cała suma" (np. zakład pracy fundował wdowie po zmarłym pracow
        > niku), w 1992 można było za wypłate kupic sobie kołdrę.

Podobnie z książeczkami mieszkaniowymi z czasów PRL teoretycznie był wkład na M3 cały a w praktyce starczało na dwa metry....
        • praca.zawodowa Re: Polisa posagowa -przestroga 19.08.16, 01:10
          Niezupelnie. Wklad kandydacki do spoldzielni wynosil pod koniec lat 70 okolo 25 tys. (ok. 5 przecietnych pensji), co mialo byc nie cena mieszkania, bo to absurd, a +/- 10-15 % aportem do banku. Reszte splacalo sie po "zasiedleniu" przez lata.

Niektorzy jednak wplacali wiecej . Rozumowali - kolejka na przyjecie na czlonka wydluza sie z kazda chwila, bede wplacal dalej, to potem, jak juz zostane mianowany z kandydata na czlonka a nawet mnie zasiedla , bede mial mniej do splacenia.

Na poczatku lat 70 to bylo rozumowanie prawidlowe. Najgorzej utrafili ci, ktorych ograbila inflacja konca lat 80. Nie dostali ani mieszkania ani wszystkich pieniedzy.

Najlepszym rozwiazaniem byla w +/- 2004 likwidacja takiej ksiazeczki, na ktora mieszkania "nie dali" poprzez cesje na czlonka najblizszej rodziny.

Warunek brzmial - pieniadze nie do reki, a na cel mieszkaniowy.
      • riki_i Re: Polisa posagowa -przestroga 18.08.16, 16:31
        Ale tu chodzi o polisy zakładane już w III RP niestety...
        • dyzurny_troll_forum Re: Polisa posagowa -przestroga 18.08.16, 16:41
          riki_i napisał:

> Ale tu chodzi o polisy zakładane już w III RP niestety...

III RP, IV RP, trzecie rzesza, czwarta republika, pierwszy PRL - z przepływem kapitału jest jak z przepływem ciepła - zawsze tylko w jednym kierunku
      • murwa.kac Re: Polisa posagowa -przestroga 18.08.16, 21:37
        praca.zawodowa napisał(a):
        w 1992 można było za wypłate kupic sobie kołdrę.

Prawda.
        Ale ja poszlam z tym do sadu i calkiem spora sumke wywalczylam.
    • lauren6 Re: Polisa posagowa -przestroga 18.08.16, 23:10
      > Kurcze i się zastanawiam czy wszystkie te dodatkowe ubezpieczenia, polisy to oszustwa?

Nie do końca. Kupuje się po to żeby ukryć pieniądze przed komornikiem lub US (egzekucja z polisy jest trudna i tylko do jakiejś kwoty), dla ubezpieczenia: po to żeby rodzina otrzymała pieniądze od razu po śmierci, bez przeprowadzania postępowania spadkowego.
      Nie traktuje się polis jako sposobu na oszczędzanie pieniędzy.
    • feniks_z_popiolu Re: Polisa posagowa -przestroga 19.08.16, 05:11
      Dzięki za przypomnienie tematu. Mojej córce też założyli dziadkowie polisę posagową. Trzeba by się przyjrzeć w jakie inne formy finansowe da się to cholerstwo zamienić. Jeśli w ogóle się dasad
      • lauren6 Re: Polisa posagowa -przestroga 19.08.16, 07:54
        Zawsze się da, po prostu stracicie pieniądze na wykupie takiej polisy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka