Dodaj do ulubionych

Żelazko parowe

23.08.16, 17:52
Słowo się rzekło - moje dotychczasowe żelazko mnie doprowadziło do szału.

Chce kupić żelazko parowe ale nie chce na nie wydać 1000 zł.
Głównie prasuje koszule. Nie potrzebuje wodotrysków w stylu włączanie na dotyk i programów do jedwabiu czy innych wełen. Koszule lece zwykle na maksymalnej temperaturze i tyle.
Wiem że w żelazku ważny jest wyrzut pary. I teraz. Na co zwracać uwagę. Jakie wartości są minimalne (w tym wyrzucie pary) by nie kupić byle czego a z drugiej strony by nie przepłacić.

Marki sa mi zupełnie obojętne. Może być nawet Manta czy inny Funai (wymyślam, nie wiem czy produkują żelazka).
Obserwuj wątek
    • forumologin Re: Żelazko parowe 23.08.16, 18:32
      Czemu koszule na max temperaturze?Zekazko parowe jest do wszystkich materialow wiec jako zamiennik prasowania w max temperaturze nie wiem czy bedzie dobre..duzych zagniecen sie nie pozbedziesz nim ale prasuje sie latwiej i przyjemniej. ..uwage zwrocic na pojemnosc pojemnika z woda i sile wyrzutu pary
    • olinka20 Re: Żelazko parowe 23.08.16, 20:35
      Kup stacje parową z tefala, wyrzut pary 4 bary, elegancko wszystko prasuje.
      Te nowe to sie pewnie nie nagrzewają długo ( moje ma juz kilka lat i trzeba troche poczekac, ale w tym czasie sortuje sobie pranie wiec moge poczekac ).
    • premeda Re: Żelazko parowe 23.08.16, 21:24
      Mam nowe z tefala i nagrzewa się trochę ale taka ich uroda. Oczywiście mówimy o stacji parowej. Ja na swoje polowałam w lidlu ale rąbnęłam się, bo w Biedronce tydzień później były tańsze. Oczywiście to jest fantastyczny wynalazek i w życiu nie chciałabym pracować zwykłym żelazkiem. Zwróć uwagę na zbiornik wodny, bo w moim zakręca się go zaworem ciśnieniowym co jest upierdliwe. I ogólnie tefal jest przereklamowany. Moja mama ma pierwsza taką stację, jak tylko weszły na rynek, też z lidla ale jakiś no name i ciśnienie ma większe i lepszy przez to wyrzut pary, bo ma większy zbiornik. Nie mówiąc o tym, że nic nie musi wykręcać, żeby nalać wody.
    • kolibeer2 Re: Żelazko parowe 23.08.16, 21:57
      ja mam stację parową philipsa jakieś pięć lat już
      (nie podam ci jaki dokładnie, bo już nie produkują takich) - ja zwracałam uwagę na to czy można dolewać wodę podczas prasowania i wyrzut pary - popatrz za stacjami, żelazka się do nich nie umywają
      o coś takiego
      www.philips.pl/c-p/GC7011_20/perfectcare-viva-zelazko-z-generatorem-pary
      • beataj1 Re: Żelazko parowe 23.08.16, 21:58
        No chodziło mi o stację oczywiście ale jak ostatni ciołek pomieszałam nazwy smile
        • thaures Re: Żelazko parowe 23.08.16, 22:05
          Mam od wielu lat takie żelazko- no mamę- nie potrafię się przekonać, ale często pozyczam koleżankom do wypróbowania, zwłaszcza do prasowania koszul i one są zachwycone. Mnie denerwuje, że to taka kolumbryna i ze się długo nagrzewa.
          • thaures Re: Żelazko parowe 23.08.16, 22:05
            No name oczywiście
    • aankaa Re: Żelazko parowe 23.08.16, 22:16
      1) kup byle żelazko + spryskiwacz za 2-5 zł - efekt ten sam
      2) koszule niech mąż/partner/... sam sobie prasuje

a jak dojdzie do wprawy to i twoje kiecki przeleci big_grin
      • olinka20 Re: Żelazko parowe 23.08.16, 22:25
        Ankaa nie masz pojecia jak ułatwia zycie stacja parowa.
        Zwykłe zelazko w zyciu tak nie wyprasuje.
        I tak prasuje koszule, wolę to niż gotować obiady i myć usyfioną kuchenkę po gotowaniu tongue_out
    • sonniva Re: Żelazko parowe 24.08.16, 07:16
      Ostatnio też miałam dylemat: żelazko parowe czy stacja parowa. Wybrałam żelazko parowe z wyższej półki. Porównywałam parametry: moc i wyrzut pary i stwierdzałam, ze żelazko bardziej mi odpowiada.
      1. DO stacji parowej musisz mieć specjalną deskę, bo to kolumbryna - dostawianie stacji na stołku do deski jakoś mi nie pasuje.
      2. Tak jak pisałam kupiłam żelazko z dużą mocą - wyższą niż oglądane stacje parowe - błyskawicznie się nagrzewa.
      3. Wyrzut pary - tu stacja parowa jest lepsza, ale żelazko też daje radę
      4. Wada żelazka - należy często dolewać wody.
      • olinka20 Re: Żelazko parowe 24.08.16, 09:00
        Hmmmm mam stacje parową, z zelazkiem jest połączona długim kablem, stacja stoi na podłodze, mam specjalną deskę, ale nie z przystawką na stację, tylko taką co odbija dodatkowo parę ze swojej strony ( liebherr bodajże) więc to chyba zalezy od długości kabla łączącego stacje z zelazkiem smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: Żelazko parowe 24.08.16, 10:07
      Mam żelazko parowe z bosha - fajnie prasuje. Ale stacja parowa robi to o niebo lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka