Dodaj do ulubionych

miód cytryna, czosnek

25.09.16, 09:48
Właśnie robię miksturę uodparniająca. Czy należy dodać do tego wodę?
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 09:54
      ja miksture uodparniajaca robie tak, ze pokrojona w kostke spora cebule i kilka zabkow czosnku wrzucam do sloika, zalewam czubata lyzka miodu i zostawiam na noc na blacie kuchennym. rano odciskam czosnek i cebule, a do powstalego syropu dodaje jeszcze z 1-2 lyzki soku z cytryny. wychodzi mi ze 100-150 ml mikstury, ktora przechowuje w lodowce do zuzycia i codziennie daje po lyzce chlopakom. nie dodaje do tego wody, bo cebula puszcza duzo soku.
      • redheadfreaq Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 11:26
        Bardzo się śmierdzi po tym dekokcie? Bo coś mnie ewidentnie rozbiera, a żadnego gripexu z racji "stanu błogosławionego" wziąć nie mogę. Z drugiej strony niekoniecznie chcę zwabić wszystkie muchy z okolicy i żeby mąż mi się wyprowadził na kanapę wink
        • panna.w.paski Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 16:15
          Redhead, w Twoim stanie polecam Gripovite. Ma w składzie jedynie wyciągi z owoców (czarny bez, malina, czarna porzeczka), bez pseudoefydryny i cukru. Mnie skutecznie postawiła na nogi kiedy podziebiłam się w ciąży w lutym. A stare metody babcine tj. winko czosnkowe albo mleko z czosnkiem i miodem warto aplikować i sobie i chłopu, wtedy porażenie oddechem jest obustronne big_grin
        • eliszka25 Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 16:56
          czy ja wiem? wydaje mi sie, ze nie jakos straszliwie. moje dzieciaki jakos bardzo nie smierdza. w kazdym razie muchy za nimi nie lataja wink. najlepszy sposob na zapach, to poczestowac meza tym samym, a jak nie chce mikstury, to zrob na kolacje spagetti aglio e olio wink
    • beata985 Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 10:03
      nie dawałabym.....
      • alfa36 Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 10:10
        Dzięki. Jednak nie dodałam, jakoś rozpuściło się to w miodzie. Teraz eksperymentuję z imbirem (imbir, miód, cytryna). Jakoś u nas wcześnie sezon przeziębień się rozpocząłsad
        • ga-ti Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 10:40
          O, ja robię tak: czosnek (wyczytałam że 3 ząbki to norma na dzień) wyciskam, kawałek imbiru tarkuję, dodaję sok z cytryny (np. z połowy) i łyżkę miodu, wszystko mieszam do rozpuszczenia miodu i zjadam w całości. Rodzina jeść nie chce i jęczy, że im śmierdzę wink

Miksturę z czosnku robiłam według przepisu: 10 ząbków wyciśniętych, sok albo zmiksowane 5 cytryn, miód (chyba 5 łyżek) i szklanka wody chłodnej. Wszystko wymieszać i do lodówki. Smaczne smile

Wszystko to plus mleko z miodem i czosnkiem, nie za bardzo pomaga na wyzdrowienie, ale choróbsko utrzymałam w ryzach, nie rozłożyło mnie.

A syrop z cebuli jako zmorę dzieciństwa, pamiętam tak: cebula drobno pokrojona, podsypana lekko cukrem, na talerzyk, talerzyk na kaloryfer, i po jakimś czasie sok gotowy.
          • alfa36 Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 16:06
            Ja tak myślę, że reszta z tej mikstury z imbiru nada się do herbaty.
          • eliszka25 Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 16:53
            tez pamietam z dziecinstwa syrop z cebuli w takiej formie i byl on obrzydliwy. taki z miodem i cytryna jest nawet calkiem smaczny. moje dzieciaki pija bardzo chetnie, choc nie radze zaciagac sie zapachem ze sloiczka, bo powali chyba nawet niedzwiedzia wink
    • murwa.kac Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 11:01
      ja dodaje wody.
    • kota_marcowa Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 16:08
      Moja śp. babcia, do mikstury uodparniającej pt. miód i cytryna, dawała spirytus wink
      • klamkas Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 16:35
        To mój ulubiony drink big_grin.
        • cosmetic.wipes Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 16:52
          Tez lubię cytrynówkę własnej roboty.
          • kota_marcowa Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 16:59
            Nie nazwałabym tego cytrynówką big_grin
            Litr miodu, sok z kg cytryn, litr wody i litr spirytusu. Kopa dawało, nie powiem, babcia sobie kieliszeczek codziennie profilaktycznie stosowała, fakt nie chorowała smile
            • cosmetic.wipes Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 17:35
              Moja cytrynowka różni się tylko ciut mniejszą ilości wodytongue_out
    • lidek0 Re: miód cytryna, czosnek 25.09.16, 17:27
      Odkąd wszyscy chodzimy na basen i łykamy tran nikt nie choruje - polecam. Z czosnkiem trzeba uważać bo lubi podrażniać wątrobę, imbir bezpieczniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka