Dodaj do ulubionych

Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja

30.10.16, 11:07
Gdzie warto pojechać? Gdzie warto zamieszkać? Chodzi mi o coś bardziej kameralnego niż hotele. Interesuje mnie przyroda najbardziej. Ma ktoś jakieś typy?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 13:06
      Musisz napisać coś więcej, kto jedzie, czy dzieci są małe, jakich plaż szukacie, jak daleko od domu... smile Hotele w Chorwacji są ale tam turystyka raczej nastawiona jest na indywidualnego turystę. Takiego co sam sobie wyszuka prywatny apartament. A jeśli na razie nie jesteś zdecydowana to zajrzyj na forum Chorwacja na gazecie lub na ogromne forum cro.pl - tam to już jest wszystko. W dziale - Jak nie Chorwacja to... znajdziesz też wiadomości dotyczące Bośni. Ja w Chorwacji byłam 5 razy- Igrane, Hvar 3x i w tym roku była Korcula. W przyszłym jedziemy nad jezioro Ochrydzkie do Macedonii.

Jak dla mnie najładniejsza jest w Chorwacji Riwiera Makarska choć samo miasto Makarska drogie, głośne i zabawowe- powiedziałabym, że dla imprezującej młodzieży przy kasie. Choć ładne. Polacy uwielbiają Tucepi i Baską Vodę np.
      • vikatl Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 16:09
        Kiedy bedziesz w Ochrydzie?Ja zarezerwowalam urlop w maju.
        • heca7 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 16:15
          Będę między 12 a 22 sierpnia smile Dokładnie to obok Ochrydu w miejscowości Łagadin. Liczymy na czystą , ciepłą wodę,piękne widoki, smaczne jedzenie, dużo zwiedzania i bałkańskie klimaty wink
          • vikatl Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 16:20
            Licze na to samosmile
        • hemp_plant Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 19:56
          ej, wiecie co? byłam jako młoda dziwczyna wink nad ochridem (Sveti Naum). i wspominałam rewelacyjnie. Była rok temu- i nie, nei było rewelacyjnie sad Wszystko popsute, jezioro nei takie piękne (????WTF), definitywnie nie takie czyste. ogolnie- piszę to z ogromną przykrością, bo oczekiwania miałam ogromne-0 duże rozczarowanie sad
          • vikatl Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 31.10.16, 11:11
            Oj,nie straszwink
            • heca7 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 31.10.16, 11:43
              Dokładnie przeżyłam Albanię przeżyję i Macedonię wink
    • ina_nova Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 13:09
      Kopalnia wiedzy i pomysłów www.cro.pl/forum/
    • zolla78 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 13:17
      Weźcie yacht. Jest kameralnie. Blisko przyroda czyli woda, jak weźmiesz z Zadaru to jest sporo pięknych wysp dookoła i można dopłynąć do wodospadów KRK.
    • nenia1 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 13:23
      Też uważam, że najładniej na Rivierze Makarskiej, sama Makarska jest dość oblegana, dlatego polecam niedalekie Drasnice, u stóp górskiego masywu Biokovo, gdzie można, jak się nie ma lęku wysokości, pojechać na Sveti Jure, przepiękne widoki, choć trasa trochę hardcorowa, ale ja takie lubię. Łatwo też dostać się stamtąd np. statkiem wycieczkowym na Hvar, albo Bol z chyba najsłynniejszą chorwacką plażą Zlatni Rat. Z Drasnic wyskoczysz na cały dzień do Krka, ale również do Dubrownika, gdzie koniecznie, jak lubisz przyrodę, odwiedź również wyspę Lokrum. Jeśli prócz przyrody lubisz również architekturę i historię można pojechać do Splitu i do Trogiru. Kolejną wycieczką może być wyjazd na cały dzień do Bośni - tam polecam ci wodospady Kravica, kamiennie miasto Pocitelj oraz oczywiście Mostar.
      Rozumiem, że chcesz te dwa państwa połączyć w jedną wyprawę? Bo sama Bośnia ma sporo więcej do zobaczenia, nie jest to ciągle popularny kierunek turystyczna, co ma swoje plusy, ale jak jedziesz na dwa tygodnie to i tak chcą zobaczyć to co ci opisałam, masz już bardzo napięty grafik. Ja byłam ponad 3 tygodnie (dokładnie 25 dni i było w sam raz).
      • heca7 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 13:34
        Niektórzy mówią, że za pierwszym razem w Chorwacji należy zobaczyć Istrię. A to dlatego, że jak zacznie się od Riwiery Makarskiej to potem Istria to takie eeeeee... nooo może być. Albo i w ogóle się już tak jakoś nie składa aby tam pojechać wink
        Jak na raz Bośnia i Cro to rzeczywiście pozostaje poszukać czego na lądzie. Promy są w sezonie mocno oblegane więc autorka straciłaby mnóstwo czasu stojąc w kolejkach. Hvar polecam ale jeżeli samochodem z Drvenika, na jeden dzień to dociera się na sam koniec wyspy i aby zobaczyć miasto Hvar czy choćby Jelsę należy przejechać całą wyspę wzdłuż. Zajmuje to dość dużo czasu bo droga kręta i choć piękna widokowo to jak trafi się zawalidroga nie można za bardzo go wyprzedzić jeśli życie wam miłe (ta zasada nie dotyczy samych Chorwatów, którzy w swoich poobijanych maszynach z czasów Tito szarżują z iście ułańską fantazją big_grin ).
        • kolpik124 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 16:13
          Zastaw i yugo z epoki Tito w Chorwacji co kot napłakał. Modele i wygląd aut nie różni się od tego w innych krajach Europy.
          • heca7 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 16:22
            Żartowałam przecież wink
            Jednak nie zaprzeczysz , że takie piękne perełki motoryzacji rodem z filmów Louisa de Funes zdarzają się tam często?
            • swinka-morska Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 18:24
              Już nie...
              10 lat temu na Hvarze - owszem, cytryny jak z de Funesa, teraz już nie smile
              • heca7 Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 18:30
                Parę lat temu na Hvarze jeszcze stały na poboczach. Oprócz nich spotkaliśmy parę Maluchów- na chodzie i dużego fiata wink
    • landora Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 18:29
      Bihac, fajne małe miasto, baza wypadowa nad rzekę Unę.
      Albo bardziej kameralnie - Kulen Vakuf. Tsm mogę nawet polecić hotelik i knsjpe z boską rybą.
      Z kolei x drugiej strony Trebinje - urocze miasteczko, blisko do Dubrownika. Tu mogę polecić apartament.

• landora Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 30.10.16, 18:32
        Oczywiście powyższe dotyczy Bośni.
    • kafana Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 31.10.16, 10:01
      Bosnia: Sarajevo oraz góry do okola -Bjelasnica, obowiązkowo Mostar, Pocitelj, Blagaj i ogólnie pojeta dolina Neretvy dodatkowo Jajce, Visegrad ( most na Drinie) Treninje, Banja Luka ( jeśli po drodze bo raczej nie warto nadkladac drogi).
    • bywalec.hoteli Re: Wakacyjnie - Bośnia, Chorwacja 31.10.16, 11:08
      W Ulcinj jest fajnie i tanio smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka