Dodaj do ulubionych

Szef Ordo Iuris

04.11.16, 16:24
A myślałam, że po mijaniu się z prawdą w wykonaniu polityków PiSu nic mnie już nie zdziwi.
Szef Ordo Iuris twierdzi, że karanie kobiet za aborcję jest światowym standardem, że Czarny protest nie reprezentował odczuć Polaków.
natemat.pl/193809,szef-ordo-iuris-nie-widzi-problemu-w-karaniu-kobiet-za-aborcje-to-swiatowy-standard
A najlepsze, że wywiad z nim ukaże się w jutrzejszej "Rzeczypospolitej", która postanowiła zejść na psy. Był już wywiad z panem, który zalecał bicie dzieci a teraz ten.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:29
      No ale jest za odstępowaniem od wymierzenia kary w przypadku dzoeciobójstwa, łaskawca. Trzeba by go zapytać czy w przypadku zabójstwa dzieci urodzonych też jest za odstępowaniem od karania matek. Bo może jego zdaniem Waśniewska siedzi niesłusznie.
    • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:37
      Ja się już "nadyskutowałam" z przeciwnikami aborcji i wiem, że do nich żadne, ale to żadne argumenty, za aborcją nie dotrą. Jedyną szansą, że zmienią zdanie jest, aby ich dotyczyły takie sytuacje, w których te "okropne" kobiety dokonują aborcji. Wtedy się im optyka zmieni raz, dwa, trzy.
      • wuika Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:40
        Ale optyka zmienia się im wtedy tylko w przypadku tych 'ich' kobiet, bo to szczególny przypadek był. Reszta nadal mordy w kubeł i zero decyzyjności.
        • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:50
          wuika napisała:

> Ale optyka zmienia się im wtedy tylko w przypadku tych 'ich' kobiet, bo to szczególny przypadek był. Reszta nadal mordy w kubeł i zero decyzyjności.
          >

Niestety też to wiem, że optyka się im zmieni tylko na ten moment, kiedy sytuacja ich będzie bezpośrednio dotyczyć. Powinni ci z Ordo Iuris, a zwłaszcza ten ich szef, mieć nakaz adopcji bardzo chorego dziecka. I powinni się tym dzieckiem opiekować do końca życia, tego chorego dziecka.
        • lauren6 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 17:00
          Nie sądzę żeby komuś, kto jest adwokatem Chazana mogła się zmieniac optyka.
          • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 17:24
            lauren6 napisała:

> Nie sądzę żeby komuś, kto jest adwokatem Chazana mogła się zmieniac optyka.

Moim zdaniem, optyka by się natychmiast zmieniła, gdyby Chazana czy też jego adwokata i każdego innego sytuacja osobiście dotyczyła. Zresztą Chazan majątek zrobił wykonując aborcje, więc kto jak kto, ale on z aborcją nie miałby żadnego problemu po tym "nawróceniu" na pokaz.

===============
            Gdy jedna osoba cierpi na urojenia, nazywamy to szaleństwem.
            Gdy wielu ludzi cierpi na urojenia, nazywamy to religią.
      • joa66 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:42
        asia, niby szczegół. ale to naprawdę ważne - nikt nie jest "za aborcją", tylko za "prawem do aborcji". Ja wiem o co chodzi, Ty wiesz, ale język to potężne narzędzie.
        • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:46
          joa66 napisała:

> asia, niby szczegół. ale to naprawdę ważne - nikt nie jest "za aborcją", tylko za "prawem do aborcji". Ja wiem o co chodzi, Ty wiesz, ale język to potężne narzędzie.

Masz rację, nieprecyzyjnie napisałam. Jestem za prawem do aborcji, ale ja jestem też za prawem do aborcji na życzenie, bez podawania powodów przez kobietę. Tak jak było w PRL-u.
          Aborcja ma być bezpłatna, legalna i oczywiście na życzenie kobiety, której to dotyczy.
          • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 20:50
            "Aborcja ma być bezpłatna, legalna i oczywiście na życzenie kobiety, której to dotyczy."-
            za życzenia płaci się z własnej kieszeni
            • kaz_nodzieja Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 20:54
              Racja, powinno być to ze składek, tylko dla ubezpieczonych.
              • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 20:58
                Oczywiscie- ubezpieczoni mają zapewniony dostęp do zachcianek/potrzeb/diagnoz niezbednych
                Tylko niepracujacy i nieubezpieczeni sa poszkodowani
            • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 20:58
              1unia4 napisał(a):

> za życzenia płaci się z własnej kieszeni

W PRL-u się nie płaciło. Odbywała się szpitalu, na życzenie i była legalna. wink

==============
              • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 20:59
                EEEEEEE....PRL wróć....Faktycznie
                • joa66 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 21:05
                  To może stalinizm z zakazem aborcji? Niektórym tamta epoka bardzo się podoba.

"Obrońcy życia" - Stalin, Hitler, Ceaușescu ...
                  • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 21:14
                    A czy trzeba wybierać skrajnosci ?
                • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 05.11.16, 12:16
                  1unia4 napisał(a):

> EEEEEEE....PRL wróć....Faktycznie

Nie wszystko było be i złe w PRL-u.

===============
                  • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 05.11.16, 12:36
                    Po co dyskutować. Stalin ponoc bardzo miły człowiek.
                    Czy to nie na tym forum, tyle razy było podnoszone "ze PRL wrócił"
                    Aż chce sie powiedzieć -nareszcie
                    Wg mnie zyczenia spełnia sie za własne pieniądze
                    • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 05.11.16, 17:33
                      1unia4 napisał(a):

> Wg mnie zyczenia spełnia sie za własne pieniądze

Aborcja to wielki dramat dla każdej kobiety, a nie jakieś śmieszne życzenie.
                      500+ też jest z naszych podatków.

---------------
                      • triss_merigold6 Re: Szef Ordo Iuris 05.11.16, 19:41
                        Może bez przesady z tym dramatem. Czasem jest, a czasem niekoniecznie.
                      • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 06.11.16, 08:20
                        Nie wychodzę z założenia ,że życzenia sa śmieszne.Kazdy ma inne potrzeby
                        • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 06.11.16, 08:26
                          1unia4 napisał(a):

> Nie wychodzę z założenia ,że życzenia sa śmieszne.Kazdy ma inne potrzeby

Moim zdaniem, lepiej aby aborcja była na życzenie, w szpitalu, na NFZ - niż aby kobiety urodzone dzieci, wsadzały do beczek czy do zamrażalki. Uważam też, że sterylizacja powinna być dozwolona (nie jest) i też bezpłatna lub za niewielkie grosiki, a o antykoncepcji powinno się już mówić młodym ludziom w szkole podstawowej. Antykoncepcja też powinna być dostępna za grosiki.
                          • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 06.11.16, 13:23
                            Słusznie-a skąd na to brać?
                            Biorac pod uwagę choroby cukrzyca ,nowotwory,leczenie rzadkich chorób itp itd
                            Z pustego i Salomon nie naleje-a wyborów trzeba dokonywać
                            Biorąc rzeczy ważne i ważniejsze-Aborcja na zyczenie-za własne pieniadze
                            • asia-loi Re: Szef Ordo Iuris 06.11.16, 13:57
                              1unia4 napisał(a):

> Biorąc rzeczy ważne i ważniejsze-Aborcja na zyczenie-za własne pieniadze

W podziemiu jest na życzenie i za własne pieniądze. Niechby już była legalna to może ceny by spadły. Nie mam zielonego pojęcia ile kosztuje, ale myślę że sporo.
                            • majenkir Re: Szef Ordo Iuris 07.11.16, 13:17
                              1unia4 napisał(a):
                              > Biorąc rzeczy ważne i ważniejsze-Aborcja na zyczenie-za własne pieniadze

Ale koszt aborcji to promil tego, ile sie wyda na urodzone dziecko wink,
                              • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 07.11.16, 15:46
                                Czegoś nie rozumiem-to państwo ma utrzymywać moje dziecko ?.Ja rodzę -ja utrzymuję(niby kto inny ?).
                                Nikt nie pisze o dziecku chorym-tylko o aborcji na życzenie(z róznych wzgledów-np.nie czuje sie na siłach,mam juz jedno/dwójkę i nie chcę kolejnego itp)
                    • elf1977 Re: Szef Ordo Iuris 05.11.16, 19:40
                      Jak odprowadzam składki kilkanaście lat, a nie korzystam z państwowej służby zdrowia, to jednorazowy (potencjalnie, oczywiście) zabieg jest życzeniem czy jednak standardem, na który ciężko zapracowałam?
                      • 1unia4 Re: Szef Ordo Iuris 06.11.16, 08:19
                        Zyczeniem.
                        A dlaczego nie korzystasz?(pytanie retoryczne)-zawsze możesz.Po to ty i wszyscy inni sie na to składamy
                        Zazwyczaj wyglada to tak ,że człowiek nie korzysta z dostępu do lekarza i podstawowych badan.W przypadku skomplikowanej operacji-jak najbardziej państwow słuzba zdrowia.
                        Nie oczekuję odpowiedzi-"bo Kowalska to sama opłaciła" itp.I te sytuacje się znajdą
      • kali_pso Re: Szef Ordo Iuris 06.11.16, 16:10
        Oj żebyś się nie zdziwiła, że w takiej sytuacji ich poglądy by się zmieniły.
        Siła wyższa, no cóż, wyjątkowo itp., itd...a po wszystkim i tak ujadali by dalej, jestem pewna.
    • joa66 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:37
      Podejrzewam, że przeciętny czytelnik Rzeczpospolitej wie, że to nie jest światowy standard. Ale może się mylę.
      • zona_glusia Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 17:16
        No, ja już nie wiem. Ponieważ redakcja Rzeczpospolitej to puściła, to może redaktorzy nie wiedzą.
        Miałam ochotę się uszczypnąć, kiedy przeczytałam: "że karanie kobiet jest światowym standardem, a przepisy w Polsce są liberalniejsze od analogicznych w Belgii czy w Anglii."
    • lauren6 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:52
      Buahaha xdxdxd
    • spanish_fly Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 16:55
      Rzepa od dawna publikuje felietoniki, w których uczestniczki czarnego protestu są mieszane z błotem. Wywiad z tym panem nic nie zmieni.

Ale może to i dobrze, że wiemy z kim mamy do czynienia.
      • kaz_nodzieja Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 17:01
        Aby Czarny Marsz był naprawdę skuteczny musiałybyście przyjść z kamieniami, cegłami i butelkami benzyny i zrobić pod Sejmem drugie Powstanie Warszawskie, inaczej będzie jak będzie. Grzecznych nikt nie słucha.
      • bazia8 Re: Szef Ordo Iuris 04.11.16, 21:02
        naprawdę, jeszcze parę lat temu nie myślałam, że zacznę zastanawiać się, czy nie spalić kilku opon pod Sejmem....
        Rzepa istotnie polubiła OI, moze rosną im słupki?
        • nathasha Re: Szef Ordo Iuris 05.11.16, 19:42
          Moze potrzebuja reklam od spolek rzadowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka