rosapulchra-0 09.11.16, 16:15 w czytaniu ksiażki do czytania, bo to jeszzcze mogę. Proszę pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny_troll_forum Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 16:17 rosapulchra-0 napisała: > w czytaniu ksiażki do czytania, bo to jeszzcze mogę. Proszę pięknie. A czego nie możesz? Książek nie do czytania? Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:07 A co to dla Ciebie "lekkie"? Znam trochę dobrych kryminałów, ale jak chcesz się pośmiać i wyluzować, to nie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:34 Gaja Grzegorzewska, "Betonowy pałac" i "Kamienna noc" (seria, będzie jeszcze trzecia). Klimatyczne, ale dużo brutalności i kazirodczego seksu. "Trafny wybór" JK Rowling - też niezła książka, te które pisała jako Robert Jakiśtam już są słabsze. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:18 Grzegorzewska to naprawdę wciągające książki, ale one wciągają jak bagno, w życiu bym ich do foldera "lekkie" nie zaklasyfikowała. "Trafny wybór" Rowling jest niezłą książką obyczajową, ale - jak wyżej - lekka to ona nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 11:54 Trafny wybór to nie lekka książka ale dobijająca. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska.z.bombaju Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:21 "Ostatnia arystokratka", autor Evzen Bocek Śmieszne, lekkie i szybkie czytadło Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 12:32 Nie przebrnęłam tego. Zaczęłam, dojechałam do momentu jak się w zamku rozgościli i weg, koniec, poziom jakiegoś takiego dyskomfortu i zażenowania wzrósł nad czerwoną kreskę, nie mogłam dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:26 Stare ale fajne i mogłabyś czytac w oryginale, pewno dajesz radę. James Herriot wygooglaj. Tytułów kilka, to takie jakby kroniki angielskiego weta z lat 30-50 XX w. Serial jest też, może widziałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:37 Ja ostatnio lubię czytać książki Olgi Rudnickiej. Podobały mi się "Były sobie świnki trzy" oraz "Natalii 5" (3 tomy). Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 07:43 Z gatunku 'zabawne i nieco kryminalne" to jeszcze do polecenia jest Marta Obuch. Co prawda dwie pierwsze książki to raczej wprawki pisarskie, ale kolejne są niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:22 polskie tłumaczenia też wymiatają ! Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 18:04 Adam Dylewski, "Historia kolei w Polsce" Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 18:13 forum.gazeta.pl/forum/w,151,94583832,94583832,Literatura_babska_lekka_latwa_i_przyjemna_.html Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:09 "Historia wewnętrzna", Giulia Enders; fascynująca podróż po ludzkich bebechach! Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:24 Szukaj Olgi Rudnickiej, cokolwiek jest lekkie ale bardzo wciągające www.olgarudnicka.pl/index.php?go=2 Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:01 Dla mnie Rudnicka jest o wiele za bardzo lekka. Po prostu zęby bolą od tego wiecznego jazgotu 5 Natalii. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:05 anika772 napisała: > Dla mnie Rudnicka jest o wiele za bardzo lekka. Po prostu zęby bolą od tego wie > cznego jazgotu 5 Natalii. Co czytałaś jeszcze Rudnickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:08 Chyba tylko te Natalie, dwie części. Reszta lepsza? Tzn., czy są tam jakieś fragmenty, które nie są dialogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:42 Czytam 2 część. Bardzo podobały mi się właśnie "....Świnki trzy". Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 15:12 "Zacisze" jest super. Dużo lepsze od Natalii. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 26.06.17, 22:10 Zwracam honor pani Rudnickiej- pisze coraz lepiej, moim zdaniem. Czytam teraz "Życie na wynos", jest zabawna, lubię główną bohaterkę i jest o wiele mniej jazgotu Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 16:26 Tez mi się podobało. I Diabli nadali polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:25 czytadło na kilka tygodni (jak ktoś lubi tego typu literaturę) - saga rodu Whiteoaków William Wharton Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:41 Kurrrrde, a myślałam, że chcesz, żeby polecić jakieś lekkie pantofle Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 [...] 12.11.16, 07:56 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:49 "Nowy wspaniały świat" A.Huxley - naprawde dobre stience fiction, nie gruba książka i szybko lekko sie czyta. I nie uwierzyłabyś kiedy napisana! w ogóle sie tego nie czuje. Świeżo po lekturze polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 10.11.16, 07:19 Czy dobrze kojarzę, że była jakaś afera plagiatowa z tą książką w roli głównej? Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Polećcie jakieś lekkie 10.11.16, 07:39 Faktycznie, coś jest z tym plagiatem. Ze strony mojastrefa.blox.pl: "Huxleya oskarżono o plagiat -autorem pierwowzoru antyutopii miał być Polak, Mieczysław Smolarski, autor powieści "Miasto światłości". Ostatecznie nie rozstrzygnięto, czy Polakowi pomysł ukradziono, czy nie, a sam Huxley ostentacyjnie na ten temat milczał." No, ciekawe.. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 10.11.16, 07:50 Ja też doczytałam. Trochę dziwne, tak bez rozstrzygnięcia sprawę zostawić. Wiesz co, postanowiłam przeczytać tego Smolarskiego. Tylko kiedy, kiedy? Tak wiele książek, tak mało czasu! Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 10:39 M. C. Beaton seria Agatha Rasin Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Tylko nie to 27.06.17, 11:17 Nie dość, że jest to wybitnie nudne i wydumane, to jeszcze polskie tłumaczenie ma kosz-mar-ne. W pamięć mi zapadł zwłaszcza "gruziński pub" na angielskiej prowincji, ale takich kwiatkó jest tam mnóstwo Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Tylko nie to 27.06.17, 11:25 A ja lubię Agatę i nie miałabym nic przeciwko paru książkom z nią w roli głównej na leżaku Teraz czytam "Burzę" M. Atwood. Doskonała. I o co ci chodzi z tym gruzińskim pubem? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Tylko nie to 27.06.17, 11:39 Wiesz, "georgian" w kontekście budynku (czy mebli, czy okresu historycznego) to po angielsku znaczy "w stylu króla Jerzego" (wzgl. "georgiański", jeśli jednym słowem, analogicznie do "edwardian" - "edwardiański") i odnosi się do epoki mniej więcej XVIII w. (wiki mówi, że 1714 to 1830) i myśl, że tłumaczowi nie nasunęło się to skojarzenia automatycznie, a w zamian zasugerował, iż chodzi o jakiś lokal prowadzony przez ziomków Chaczaturiana, generuje natychmiastowe podejrzenie, że jest to bardzo kiepski tłumacz (o ile w ogóle nie jest botem). Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Tylko nie to 27.06.17, 12:15 Naprawdę nie sądzę, aby tłumacz nie wiedział oczywistości o których piszesz. Nie ma stylu "króla Jerzego", bo georgianizm to epoka definiowana przez 3 władców o imieniu Jerzy i po drodze bodajże Edwarda (w sumie 4) poprzedzająca epokę wiktoriańską. Nie jestem anglistką i ani żadną inna lingwistką, ale te fakty nie wymagają żadnej specjalnej wiedzy i myślę, że tłumacz po prostu pisał o pubie prowadzonym przez Gruzinów. Albo był nietrzeźwy Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Tylko nie to 27.06.17, 13:16 georgianizm to epoka definiowana przez 3 władców > o imieniu Jerzy i po drodze bodajże Edwarda (w sumie 4) poprzedzająca epokę wi > ktoriańską. No a co ja wyżej napisałam? te fakty nie > wymagają żadnej specjalnej wiedzy i myślę, że tłumacz po prostu pisał o pubie p > rowadzonym przez Gruzinów. Albo był nietrzeźwy Wychodząc dokładnie z tego samego założenia, stawiam na (mocno) nietrzeźwego, zważywszy na kontekst w tekście. Zresztą wyparłam już skutecznie te dzieła z pamięci w szczegółach, ale tam co i rusz były takie rzeczy - kompletnie od czapy, które lepiej by przetłumaczył nie żaden "anglista czy inny lingwista", ale sumienny uczeń liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 11:46 książki Katarzyny Michalak Żartuję. nie bierz do ręki. chyba ze chcesz sie ostro ubawic z opisywanych absurdów. Odpowiedz Link Zgłoś
ardiss1 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 12:01 Koszmar. Przeczytałam jedną. Z bólem. Odpowiedz Link Zgłoś
ardiss1 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 12:00 A ja polecam Stację Jagodno Karoliny Wilczyńskiej - jest już 5 części. świetnie się czyta, wręcz połyka oraz cykl Malownicze Magdaleny Kordel- są 4 części i mam wrażenie że będzie ciąg dalszy Ja w ogóle uwielbiam książki które mają kilka części! Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 12:06 Książki Marty Obuch, nieźle pisze, lekko, choć wybitna literatura to to nie jest. Można się pośmiać. Poza tym większość książek z Wyd. IV strona., Nawet jak to jest kryminał, to na ogół lekki, nie ma drastycznie krwawych. Obyczajówka każda lekka, często na zasadzie komedii. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 16:30 Lekkie ksiazki? Co to w ogóle jest? Książki mogą być ciekawe lub nie, z danego gatunku. Chyba ze taka literatura dla kucharek Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 19:55 Gerald Durrell, te z Korfu, absolutnie uwielbiam. Lekkie, optymistyczne, wakacyjne. Np. Moja rodzina i inne zwierzęta albo Moje ptaki, zwierzaki i krewni. Odpowiedz Link Zgłoś