Dodaj do ulubionych

Polećcie jakieś lekkie

09.11.16, 16:15
w czytaniu ksiażki do czytania, bo to jeszzcze mogę. Proszę pięknie.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 16:17
      rosapulchra-0 napisała:

> w czytaniu ksiażki do czytania, bo to jeszzcze mogę. Proszę pięknie.

A czego nie możesz? Książek nie do czytania?
    • mikams75 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 16:36
      Żona plantatora herbaty
    • ira_08 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:07
      A co to dla Ciebie "lekkie"? Znam trochę dobrych kryminałów, ale jak chcesz się pośmiać i wyluzować, to nie pomogę wink
      • rosapulchra-0 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:08
        mogą byc kryminaly
        • ira_08 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:34
          Gaja Grzegorzewska, "Betonowy pałac" i "Kamienna noc" (seria, będzie jeszcze trzecia). Klimatyczne, ale dużo brutalności i kazirodczego seksu. "Trafny wybór" JK Rowling - też niezła książka, te które pisała jako Robert Jakiśtam już są słabsze.
          • iwoniaw Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:18
            Grzegorzewska to naprawdę wciągające książki, ale one wciągają jak bagno, w życiu bym ich do foldera "lekkie" nie zaklasyfikowała.
            "Trafny wybór" Rowling jest niezłą książką obyczajową, ale - jak wyżej - lekka to ona nie jest.
          • muchy_w_nosie Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 11:54
            Trafny wybór to nie lekka książka ale dobijająca.
    • tereska.z.bombaju Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:21
      "Ostatnia arystokratka", autor Evzen Bocek
      Śmieszne, lekkie i szybkie czytadło
      • rosapulchra-0 Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 07:46
        Właśnie czytam smile
      • truscaveczka Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 12:32
        Nie przebrnęłam tego. Zaczęłam, dojechałam do momentu jak się w zamku rozgościli i weg, koniec, poziom jakiegoś takiego dyskomfortu i zażenowania wzrósł nad czerwoną kreskę, nie mogłam dalej.
    • szmytka1 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:26
      Stare ale fajne i mogłabyś czytac w oryginale, pewno dajesz radę. James Herriot wygooglaj. Tytułów kilka, to takie jakby kroniki angielskiego weta z lat 30-50 XX w. Serial jest też, może widziałaś.
      • karme-lowa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 17:37
        Ja ostatnio lubię czytać książki Olgi Rudnickiej. Podobały mi się "Były sobie świnki trzy" oraz "Natalii 5" (3 tomy).
        • semihora Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 07:43
          Z gatunku 'zabawne i nieco kryminalne" to jeszcze do polecenia jest Marta Obuch. Co prawda dwie pierwsze książki to raczej wprawki pisarskie, ale kolejne są niezłe.
      • aankaa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:22
        polskie tłumaczenia też wymiatają !
    • mallard Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 18:04
      Adam Dylewski, "Historia kolei w Polsce"
    • mid.week Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 18:13
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,94583832,94583832,Literatura_babska_lekka_latwa_i_przyjemna_.html
    • anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:09
      "Historia wewnętrzna", Giulia Enders; fascynująca podróż po ludzkich bebechach!
    • lidek0 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:24
      Szukaj Olgi Rudnickiej, cokolwiek jest lekkie ale bardzo wciągające www.olgarudnicka.pl/index.php?go=2
      • anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:01
        Dla mnie Rudnicka jest o wiele za bardzo lekka. Po prostu zęby bolą od tego wiecznego jazgotu 5 Natalii.
        • karme-lowa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:05
          anika772 napisała:

> Dla mnie Rudnicka jest o wiele za bardzo lekka. Po prostu zęby bolą od tego wie
          > cznego jazgotu 5 Natalii.
          Co czytałaś jeszcze Rudnickiej?
          • anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:08
            Chyba tylko te Natalie, dwie części. Reszta lepsza? Tzn., czy są tam jakieś fragmenty, które nie są dialogiem?
            • karme-lowa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:42
              Czytam 2 część. Bardzo podobały mi się właśnie "....Świnki trzy".
              • andaba Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 15:12
                "Zacisze" jest super. Dużo lepsze od Natalii.
                • anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 26.06.17, 22:10
                  Zwracam honor pani Rudnickiej- pisze coraz lepiej, moim zdaniem. Czytam teraz "Życie na wynos", jest zabawna, lubię główną bohaterkę i jest o wiele mniej jazgotusmile
                  • pade Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 16:26
                    Tez mi się podobało.
                    I Diabli nadali polecamsmile
    • aankaa Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:25
      czytadło na kilka tygodni (jak ktoś lubi tego typu literaturę) - saga rodu Whiteoaków
      William Wharton
    • zuleyka.z.talgaru Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 20:41
      Kurrrrde, a myślałam, że chcesz, żeby polecić jakieś lekkie pantofle big_grin big_grin big_grin big_grin
      • rosapulchra-0 [...] 12.11.16, 07:56
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • kagrami Re: Polećcie jakieś lekkie 09.11.16, 21:49
      "Nowy wspaniały świat" A.Huxley - naprawde dobre stience fiction, nie gruba książka i szybko lekko sie czyta. I nie uwierzyłabyś kiedy napisana! w ogóle sie tego nie czuje. Świeżo po lekturze polecam!
      • anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 10.11.16, 07:19
        Czy dobrze kojarzę, że była jakaś afera plagiatowa z tą książką w roli głównej?
        • kagrami Re: Polećcie jakieś lekkie 10.11.16, 07:28
          Nic nie wiem, poszukam.
          • kagrami Re: Polećcie jakieś lekkie 10.11.16, 07:39
            Faktycznie, coś jest z tym plagiatem. Ze strony mojastrefa.blox.pl:
            "Huxleya oskarżono o plagiat -autorem pierwowzoru antyutopii miał być Polak, Mieczysław Smolarski, autor powieści "Miasto światłości". Ostatecznie nie rozstrzygnięto, czy Polakowi pomysł ukradziono, czy nie, a sam Huxley ostentacyjnie na ten temat milczał."
            No, ciekawe..
            • anika772 Re: Polećcie jakieś lekkie 10.11.16, 07:50
              Ja też doczytałam. Trochę dziwne, tak bez rozstrzygnięcia sprawę zostawić.
              Wiesz co, postanowiłam przeczytać tego Smolarskiego. Tylko kiedy, kiedy? Tak wiele książek, tak mało czasu!
    • huexido Re: Polećcie jakieś lekkie 12.11.16, 10:39
      M. C. Beaton seria Agatha Rasin
      • iwoniaw Tylko nie to 27.06.17, 11:17
        Nie dość, że jest to wybitnie nudne i wydumane, to jeszcze polskie tłumaczenie ma kosz-mar-ne. W pamięć mi zapadł zwłaszcza "gruziński pub" na angielskiej prowincji, ale takich kwiatkó jest tam mnóstwo big_grin
        • an.16 Re: Tylko nie to 27.06.17, 11:25
          A ja lubię Agatę i nie miałabym nic przeciwko paru książkom z nią w roli głównej na leżakuwink Teraz czytam "Burzę" M. Atwood. Doskonała. I o co ci chodzi z tym gruzińskim pubem?
          • iwoniaw Re: Tylko nie to 27.06.17, 11:39
            Wiesz, "georgian" w kontekście budynku (czy mebli, czy okresu historycznego) to po angielsku znaczy "w stylu króla Jerzego" (wzgl. "georgiański", jeśli jednym słowem, analogicznie do "edwardian" - "edwardiański") i odnosi się do epoki mniej więcej XVIII w. (wiki mówi, że 1714 to 1830) i myśl, że tłumaczowi nie nasunęło się to skojarzenia automatycznie, a w zamian zasugerował, iż chodzi o jakiś lokal prowadzony przez ziomków Chaczaturiana, generuje natychmiastowe podejrzenie, że jest to bardzo kiepski tłumacz (o ile w ogóle nie jest botem).
            • an.16 Re: Tylko nie to 27.06.17, 12:15
              Naprawdę nie sądzę, aby tłumacz nie wiedział oczywistości o których piszesz. Nie ma stylu "króla Jerzego", bo georgianizm to epoka definiowana przez 3 władców o imieniu Jerzy i po drodze bodajże Edwarda (w sumie 4) poprzedzająca epokę wiktoriańską. Nie jestem anglistką i ani żadną inna lingwistką, ale te fakty nie wymagają żadnej specjalnej wiedzy i myślę, że tłumacz po prostu pisał o pubie prowadzonym przez Gruzinów. Albo był nietrzeźwywink
              • iwoniaw Re: Tylko nie to 27.06.17, 13:16
                georgianizm to epoka definiowana przez 3 władców
                > o imieniu Jerzy i po drodze bodajże Edwarda (w sumie 4) poprzedzająca epokę wi
                > ktoriańską.

No a co ja wyżej napisałam?

te fakty nie
                > wymagają żadnej specjalnej wiedzy i myślę, że tłumacz po prostu pisał o pubie p
                > rowadzonym przez Gruzinów. Albo był nietrzeźwywink

Wychodząc dokładnie z tego samego założenia, stawiam na (mocno) nietrzeźwego, zważywszy na kontekst w tekście. Zresztą wyparłam już skutecznie te dzieła z pamięci w szczegółach, ale tam co i rusz były takie rzeczy - kompletnie od czapy, które lepiej by przetłumaczył nie żaden "anglista czy inny lingwista", ale sumienny uczeń liceum. wink
    • dziennik-niecodziennik Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 11:46
      książki Katarzyny Michalak big_grin

Żartuję. nie bierz do ręki. chyba ze chcesz sie ostro ubawic z opisywanych absurdów.
      • ardiss1 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 12:01
        Koszmar. Przeczytałam jedną. Z bólem.
    • ardiss1 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 12:00
      A ja polecam Stację Jagodno Karoliny Wilczyńskiej - jest już 5 części. świetnie się czyta, wręcz połykasmile
      oraz cykl Malownicze Magdaleny Kordel- są 4 części i mam wrażenie że będzie ciąg dalszysmile
      Ja w ogóle uwielbiam książki które mają kilka części!
    • anetapzn3 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 12:06
      Książki Marty Obuch, nieźle pisze, lekko, choć wybitna literatura to to nie jest. Można się pośmiać.

Poza tym większość książek z Wyd. IV strona., Nawet jak to jest kryminał, to na ogół lekki, nie ma drastycznie krwawych. Obyczajówka każda lekka, często na zasadzie komedii.
    • bergamotka77 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 16:30
      Lekkie ksiazki? Co to w ogóle jest? Książki mogą być ciekawe lub nie, z danego gatunku. Chyba ze taka literatura dla kucharek smile
    • kai_30 Re: Polećcie jakieś lekkie 27.06.17, 19:55
      Gerald Durrell, te z Korfu, absolutnie uwielbiam. Lekkie, optymistyczne, wakacyjne. Np. Moja rodzina i inne zwierzęta albo Moje ptaki, zwierzaki i krewni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka