lisciasty_pl 14.11.16, 21:11 z kminkiem i marchewką. Przez weekend zeżarłem 3kg. O matko... Co można jeszcze dorzucić do kapusty, żeby była lepsza? Choć w zasadzie nic nie muszę dorzucać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 21:12 Jabłko, a kminek wyrzucić, ale to ja tak mam. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Matula ukisiła kapustę 16.11.16, 13:08 Olej rzepakowy to jest dobry tylko do używania w warsztacie Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 21:20 moja tez ukisila ale ja o tym nie wiedzialam. ciagle sie zastanawialam czemu smierdzi kupa. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 21:34 Teraz są nowoczesne metody kiszenia w hermetycznym wiadrze. Nic nie czuć :] Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 21:43 to jej kupie na urodziny w przyszlym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
fifka02 A jak się kisi kapustę? 14.11.16, 21:22 Kupię powiedzmy główkę kapusty włoskiej i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: A jak się kisi kapustę? 14.11.16, 21:37 Najlepiej kupić już poszatkowaną na cienkie paski, samemu ciężko i kupa roboty, jak się chce zrobić więcej. Potem dorzucasz pozostałe składniki, zamykasz w czymś szczelnym i samo się robi. A jakie składniki to już indywidualna sprawa, trzeba wypróbować kilka popularnych przepisów Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 21:28 100 g kapusty kiszonej to 19 kcal 3 kilogrmy to 570 kcal Tabliczka czekolady.... A ile wit C i K!!!! Ile błonnika! Zdrowy będziesz Kminek też by wyrzuciła Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 21:38 kochamruskieileniwe napisała: > Kminek też by wyrzuciła Ale że jest niesmaczny, czy jakoś szkodzi? Tego kminku to tam są śladowe ilości, w sumie tylko aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 21:41 Kminek to óoj wróg. Smakowy i zapachowy Ale wiem, że jestem w mniejszości... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 23:33 też nie lubię. Nigdy nie zapomnę, jak byłam jako dziecko w Karlowych Varach. Poszliśmy na wycieczkę przez góry do innego miasteczka. Jak tam doszliśmy to nie było żadnej restauracji - nic. Tylko sklep. Głodna byłam okropnie. Kupiliśmy chleb i ....., cały oddałam ptakom. Kto normalny robi chleb z kminkiem. Zjeść się nie dało. A tam tylko taki był, a my nie wiedzieliśmy o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 00:20 Normalny człek uwielbia chleb z kminkiem : P Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 06:18 no to normalna nie jestem... gorzej - chyba biję rekordy nienormalnosci, bo i koperku i wina nie lubię!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 06:37 Ja tylko odpowiedziałam na: "kto normalny robi chleb z kminkiem?" ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 07:07 ale, jak byłam bardzo głodna(no naprawdę, po cięzkiej pracy) - to i zupę koperkową zjadłam. Nawet była ok, ale tylko ten jeden raz (próbowałam potem i.... kicha) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Matula ukisiła kapustę 16.11.16, 09:29 Ja też nie lubię koperku, ale dobrym winkiem nie pogardzę Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Matula ukisiła kapustę 16.11.16, 00:19 lady-z-gaga napisała: > Normalny człek uwielbia chleb z kminkiem : P Moj maz nienawidzi tego chleba. Ja zjem od biedy ,ale nie da rady zjesc z dżemem czy choćby serem żółtym A dodaje sie go po to : Przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i laktację, działa bakteriobójczo. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 23:59 6! Przez 10 dni pobytu w Czechoslowacji jadlam wylacznie biale slodkie pieczywo albo nic. Jak mi chleba brakowalo przez ten czas! Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: Matula ukisiła kapustę 16.11.16, 13:21 kminek tylko zmielony. W ziarnach jest niezjadliwy Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 23:59 Nie tylko ty. Ja też nie cierpię kminku, a na dodatek mam na niego uczulenie. Fuuuj... Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 21:51 > Co można jeszcze dorzucić do kapusty, żeby była lepsza? Golonke. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 22:53 lisciasty_pl napisał: > Co można jeszcze dorzucić do kapusty, żeby była lepsza? cebulę albo por Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Matula ukisiła kapustę 14.11.16, 23:26 Późno. Moja zawsze kisi do 1-go listopada. Ma tam jakieś swoje zabobony Ja jak robię surówkę z kiszonej to daję trochę oleju rzepakowego i siekaną cebulę. Kminku nie dajemy do kiszenia, tylko już bezpośrednio do potraw. Nie służy on tylko walorom smakowym, ale także zapobiega wzdęciom, co przy kapuście często się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 00:22 Podobno jest lepsza, jeśli przed udeptywaniem nie myje się nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 00:22 Matula ukisili. Tak jest grzeczniej. #alternativegrammarnazi Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 07:54 Fakt, jak już wysłałem to też mię w oczy gryzło Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 01:12 Na Suwalszczyznie kisi sie z zurawinami. Cudo!! Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 07:17 Dobrze, że nie z żurawiami Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 08:14 Nic. Jakiś czas temu ukisiłam kapustę w domu, bez dodatków, zeżarłam prawie wszystko tylko dlatego, że smak był kompletnie inny, niż smak kapusty ze sklepu. I bez kminku, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 08:26 kminek ma olejki eteryczne, które powinny wypływać na powierzchnię i zapobiegać pleśnieniu, ja kiszę z papryką kolorową, w warzywniaku widziałam z koperkiem, a fantastyczna jest k. pekińska z imbirem (po koreańsku poszukaj), przez pierwsze dwa dni śmierdzi strasznie ale potem .... mmhm Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Matula ukisiła kapustę 15.11.16, 09:37 U nas jedna pani handluje kapustą kiszoną z liściem laurowym i zielem angielskim. Smakuje jak bigos in spe Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Matula ukisiła kapustę 16.11.16, 13:06 Kurkumy trochę dosypać- dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś