Dodaj do ulubionych

Mleko roślinne do kawy

18.11.16, 10:45
Które mleko roślinne do kawy najbardziej się Wam sprawdza?

Probowałam z sojowym- kiepsko, nie lubię.
Ryżowe- nie najgorzej.
Migdałowe- chyba najlepiej z tych, co probówałam.

A może jakaś mieszanka?

Mleko krowie bezlaktozowe odpada, kozie mleko też.

Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • lodomeria Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 10:50
      Migdałowe, ale lubi się zwarzyć.
      Zwracam uwagę na to, żeby nie było słodzone. Soi ze względów ideologiczych staram się unikać.
      • ewkadrzewka Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 13:39
        lodomeria napisała:

Soi ze względów ideologiczych star am się unikać

A możesz napisać dlaczego?
        • ola_dom Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 18:14
          ewkadrzewka napisała:

> Soi ze względów ideologiczych star am się unikać
          >
          > A możesz napisać dlaczego?

Uprawa soi niszczy gospodarkę i środowisko miejsc, gdzie jest uprawiana (Ameryka Płd), do jej uprawy używa się wielkiej ilości chemii (opryski), która śmiertelnie truje tamtejszych rolników i ich rodziny, bo oprysk sieje równo po wszystkim.
          To na początek, a pewnie to niejedyne powody, dla których warto soję odpuścić ze względów ideologicznych.
          Oczywiście mowa o ogromnych uprawach, jednak większość soi z takich właśnie upraw pochodzi.
    • miss_fahrenheit Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 10:52
      Dla mnie - wyłącznie migdałowe.
    • przeciwcialo Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 11:05
      Kokosowe, li i jedynie. ja do kawy uzywam jeszcze smietany kremówki, no ale jesli nabiału nie mozesz to odpada.
    • ola_dom Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 11:42
      princy-mincy napisała:

> Ryżowe- nie najgorzej.

Zdecydowanie.
      Także jako wypadkowa smak-cena.
      Właśnie piję sobie kawę z tygielka zaparzoną w połowie na mleku ryżowym, w połowie na wodzie smile
      Aha - i jeszcze z punktu widzenia alergika - ryż ma z tego wszystkiego "najmniejszy potencjał uczulający" - w porównaniu z mlekami orzechowymi (migdały, kokos).

Soja - wiadomo - większość minusów, plusy to tylko bezglutenowość/bezlaktozowość i cena.
      • triismegistos Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 12:05
        Wydaje mi się, że sojowe jest chyba najlepszym xródłem wapnia jeśli chodzi o mleka roślinne.
        • ola_dom Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 12:23
          triismegistos napisała:

> Wydaje mi się, że sojowe jest chyba najlepszym xródłem wapnia jeśli chodzi o mleka roślinne.

Pewnie tak, jednak po pierwsze - jeśli chodzi o mleko do kawy, to tego wapnia i tak nie za wiele się przyswoi z takiej ilości,
          po drugie - praktycznie nie znajdziesz soi bez GMO - więc jeśli woli się jedzenie bez GMO, to ma znaczenie,
          po trzecie - soja dość często i mocno uczula,
          po czwarte - jest źródłem fitoestrogenów - to może być bardzo dobrze, ale i bardzo źle,
          a na koniec - wartościowa jest zdaje się dopiero soja sfermentowana, czyli raczej nie mleko.

Oczywiście - cały czas mówimy o mleku do kawy, czyli o niewielkich ilościach, więc jeśli ktoś nie ma alergii, problemów z estrogenami i smakuje mu mleko sojowe - czemu nie. Ja tam wolę ryżowe z Rossmanna.
          • triismegistos Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 12:34
            Po pierwsze- jeśli nikła ilość ma negować zalety tego mleka to po co w ogóle rozważać jego plusy i minusy inne niż smakowe?
            Po drugie- pewnie masz rację. Ale jakie ma znaczenie, że GMO?
            Po trzecie- mlek orzechowych to chyba dotyczy o wiele bardziej.
            Po czwarte- pełna zgoda.
            A po piąte- ja nie próbuję udowadniać, że mleko sojowe to jakiś ósmy cud świat. Sama nie znoszę i używam wyłącznie do produkcji tofu. Ja tylko napisałam, ze bezlaktozowość i bezglutenowość to niejedyne plusy sojowego. Oprócz tego wapnia pewnie by się jeszcze kilka znalazło, ale, jako że nie używam, nigdy nie byłam tematem jakoś bardzo zainteresowana.
            • ola_dom Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 18:10
              triismegistos napisała:

> Po pierwsze- jeśli nikła ilość ma negować zalety tego mleka to po co w ogóle
              > rozważać jego plusy i minusy inne niż smakowe?

Warto w przypadku osób z alergiami itp. W ich przypadku nawet śladowa ilość ma znaczenie, a co dopiero kilka łyżek.
              Autorka jest alergiczką, i o ile pamiętam - celiaczką, dlatego o tym pisałam.
              • princy-mincy Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 20:02
                tak, mam celiakie.
                Od jakiegoś czasu zauważyłam, ze nadmiar mleka mi szkodzi, piłam tylko bezlaktozowe w kawie ale nawet to muszę juz odstawić.
    • triismegistos Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 11:51
      Nie wiem, czy moje rady będą adekwatne, bo z mlekiem pijam tylko mrożoną, ale bardzo mi pasuje kokosowe i migdałowe wlaśnie. Raz kiedyś piłam z ryżowym i była fujka, no, ale to było rozpuszczalne świństwo.
    • magata.d Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 11:57
      To mleko migdałowe to takie w sklepie w kartonie kupujecie? Dla mnie w składzie ma dużo dziwnych składników, migdałów niewiele. Nie przeszkadza Wam to? A może jakieś bio kupujecie?
      • triismegistos Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 12:14
        Ja sama robię.
      • lodomeria Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 12:16
        Mleko migdałowe robi się samemu w pięć bzyków blenderem.
      • princy-mincy Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 12:24
        Ja też robię sama.
        • magata.d Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 13:08
          To powiedzcie jak robicie. Miksujecie migdały? Wyjdzie mleko? Pięc bzyków blenderem to wychodzi gęsta masa.
          • triismegistos Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 13:29
            Migdały namaczam na noc,zmieniam wodę, blenduję blenderem i przecedzam przez sito. Można nie namaczać, ale wtedy trudniej się blenduje. Dokładną procedurę, razem z proporcjami, znajdziesz na blogi Olgi Smile.
            Pozostałość, czyli zmielone migdały, zaszczepiam jogurtem z bakteriami i jem z miodem, jako twarożek na słodko.
            • magata.d Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 13:46
              Dzięki.
            • mikams75 Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 15:55
              migdaly bez skorki?
              i jak dlugo mozna pozniej to mleko przechowywac?
              • triismegistos Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 16:00
                Jeśli zależy ci na samym mleku to można, ale twarożek migdałowy chyba jest lepszy na bezskórkowych. I nie mam pojęcia jak długo można przechować, bo ja używam na bieżąco niestety.
                • mikams75 Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 16:18
                  tak, zalezy mi na samym mleku i z rana lenistwo wygrywa, do kawy bym chciala i codziennie nie dam rady zrobic, raz na kilka dni i wieczorem owszem.
                  • triismegistos Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 16:37
                    W internetach wyczytałam, że da się przechowywać dwa dni.
                    • mikams75 Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 17:25
                      dzieki!
    • run_away83 Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 12:27
      Śmietanka kokosowa.
    • blablanie Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 13:03
      Ja lubię owsiane... na ryż córka jest uczulona (!) i musiałam ryżowe odstawić, ale owsiane też daje radę... mi migdałowe nie pasuje z kawą, jest jakieś tłuste... Używam jeszcze kokosowego, ale takiego bez zagęszczaczy - trzymam w lodówce i po otwarciu gęste ubijam na bitą śmietanę (z cukrem pudrem lub cukrem kokosowym), a rzadkie dodaję do kawy i też jest dobre...Ale na codzień wolę owsiane.
      pozdrawiam
      iza
    • mikams75 Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 15:56
      a czy te mleka roslinne da sie spieniac? Zeby wyszla latte z pianka?
      To wlasnej produkcji migdalowe tez?

• triismegistos Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 16:06
        A to zależy. Czasem się da, a czasem kicha, musisz sama spróbować. Pięknie się natomiast spienia makowe.
        • bi_scotti Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 16:31
          Tez preferuje migdalowe ale ja z kolei z nim, a wlasciwie z migdalami mam problem ideologiczny wink Migdaly, ktore sa u mnie dostepne sa glownie z California, drzewka migdalowe wymagaja horrendalnej ilosci wody, woda w California to problem, ja kupujac te migdaly (badz mleko z nich, badz sama robiac z nich mleko) przykladam reke do problemu ...
          Ergo, pije czarna kawe, na dodatek Fair Trade smile Czasem tylko sie skusze na cos z migdalami, bo ideologia sobie a lakomstwo sobie, eh. Life.
          • mikams75 Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 16:33
            mnie czarna kawa nie przejdzie przez gardlo, lubie mleko, duzo mleka z pianka.
            Jakbym zaczela wnikac w ideologie wszystkiego co jem, to bym z glodu padla wink
            • bi_scotti Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 17:54
              mikams75 napisała:

> Jakbym zaczela wnikac w ideologie wszystkiego co jem, to bym z glodu padla wink

I know ... wierz mi ... I know, eh ... wink Ale staram sie. Uczciwie sie staram byc dobrym obywatelem Ziemi i nastepnym pokoleniom zostawic choc o ciuteczke mniej syfu. No bo ja jestem mama-bear i bardzo, bardzo kocham moje dzieci smile Czasem jednak sobie odpuszczam, nobody's perfect! Cheers.
          • ola_dom Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 18:19
            bi_scotti napisała:

> Tez preferuje migdalowe ale ja z kolei z nim, a wlasciwie z migdalami mam
            > problem ideologiczny wink Migdaly, ktore sa u mnie dostepne sa glownie z California,
            > drzewka migdalowe wymagaja horrendalnej ilosci wody,

Dołóżmy jeszcze drugi problem ideologiczny - do zapylania tych wieeelgaśnych monokultur migdałowych używają pszczół - JEDNORAZOWO. Czyli przywożą pszczoły, żeby pozapylały drzewa - i zostawiają je tam na śmierć, bo jak drzewa przekwitną, to pszczoły nie mają tam z czego żyć. Chyba wszyscy już wiemy, że pszczół zaczyna brakować, więc takie coś jest zwykłym barbarzyństwem i idiotyzmem.
      • mmoni Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 16:38
        Sojowe się świetnie spienia, mam wrażenie, że nawet lepiej, niż krowie.
    • majenkir Re: Mleko roślinne do kawy 18.11.16, 19:30
      Najlepsza jest sojowa smietanka do kawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka