Dodaj do ulubionych

czy kobieta to gorszy kierowca?

22.11.16, 21:35
Zainspirowana wypowiedziami w innym watku pozwalam sobie zadac pytanie jw. Nie wiem jak to jest w Polsce, czy faktycznie Polki sa "gorszymi" kierowczyniami niz mezczyzni, choc nie sadze zeby rzeczywiscie byla jakas roznica. Mieszkam w Holandii i jezdze samochodem od 10 lat jedynie w Holandii i tutaj nikomu by do glowy nie przyszlo zeby powiedziec ze kobieta to gorszy kierowca od mezczyzny. Wszyscy prowadza samochody od wczesnej mlodosci bez wzgledu na plec i ocenianie czyis umiejetnosci pod katem plci tu byloby jakims malo zabawnym absurdem, cos jakby powiedziec, ze gej jest gorszym kierowca od hetero, albo czarny jest lepszym kierowca od bialego itp. . Ciekawe, ze w Polsce absurd wciaz zywy. Ciekawa jestem skad sie to bierze?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Nie n/t 22.11.16, 21:37
      I tyle.
      • milamala Re: Nie n/t 22.11.16, 21:39
        nickbezznaczenia napisał(a):

> I tyle.

Nie, no to wiadomo, chodzilo mi raczej o odniesienie sie do tego mitu, ktory w Polsce jjest wciaz zywy (jak wnioskuje po lekturze watku o przepuszczaniu na swiatlach).
    • lauren6 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:40
      Nie.

Zainspirowana innym wątkiem: mężczyzna nie jest wybrakowany jeśli nie ma prawa jazdy. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni mają pełne prawo być bardzo dobrymi lub bardzo złymi kierowcami.
      • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:43
        Chodzi mi o to skad bierze sie w Polsce taka opinia? Nawet kobiety ja powielaja (patrze watek o zatrzymywaniu sie przed przejsciem dla pieszych).
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:18
          milamala napisała:

> Chodzi mi o to skad bierze sie w Polsce taka opinia?

Może stąd? Zresztą ciekawe za co dostała prawo jazdy?

• milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:27
            www.youtube.com/watch?v=Wlc2l5zYZPU
          • izak31 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 03:56
            Może raczej się to bierze:
            1. z utrwalonych stereotypów
            2. z fatalnym szkoleniem przyszłych kierowców
            3. z mentalnością polskich kierowców i nieprzestrzeganie przepisów ruchu drogowego.
            • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 26.11.16, 13:35
              Może raczej się to bierze:
              1. z utrwalonych stereotypów
              2. z fatalnym szkoleniem przyszłych kierowców
              3. z mentalnością polskich kierowców i nieprzestrzeganie przepisów ruchu drogowego.

Dzieki za odpowiedz, masz racje. Takie wlasnie sa przyczyny tego, ze "kobiety jezdza gorzej".
    • stephanie.plum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:48
      gdzieś to w tamtym wątku przeczytała?
      • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:55
        Spojrzalam jeszcze raz i pomyslalam, uderz w stol a nozyce sie odezwa. Ano wlasnie w twojej wypowiedzi m.in to sie pojawilo. Pewnie wiesz, bo sie odezwalas. Ale na twoje usprawiedliwienie dodam, ze ja znam ten polski mit, jest (byl?) dosc powszechny. Czasem sie jedzie w kims autem, ktos popelni blad w innym aucie i pojawia sie komentarz "no oczywiscie baba".
        • stephanie.plum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:29
          co się POJAWIŁO?
          napisałam, że kobiet które nie przepuszczają pieszych nie trzeba zaraz posądzać o chamstwo, bo może po prostu są kiepskimi kierowcami.

jak tam u was w Holandii z logiką...?

czy naprawdę uważasz, że ze zdania "kobiety nieprzepuszczające pieszych są kiepskimi kierowcami" wynika że "kobiety są gorszymi kierowcami niż mężczyźni"?
          odezwałam się - jak te nożyce - bo właśnie tego jestem ciekawa.
          • stephanie.plum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 18:00
            no i odpowiedzi nie otrzymałam. cóż...
    • leanne_paul_piper Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:52
      Nie są gorsze, ale są inne. Jeżdżą ostrożniej, mniej zdecydowanie, nie potrafią wykorzystywać nadarzających się okazji, kiedy decyzję trzeba podjąć w ułamku sekundy. Są też mniej życzliwe i chętne do wpuszczania innych kierowców przed siebie. To takie moje obserwacje z 20 lat praktyki na drodze.
      Ale nie są też Dränglerami, ja chyba jestem jedyną kobietą, która notorycznie podjeżdża innych pod sami zderzak, bo lubię jak spier#alają na prawy paswink.
      • figrut Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:54
        Jeżdżą ostrożniej, mniej zdecydowanie, nie potrafią
        > wykorzystywać nadarzających się okazji, kiedy decyzję trzeba podjąć w ułamku s
        > ekundy.

Otóż to.
      • krejzimama Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:56
        Jak mam takiego debila/debilke na zderzaku lubie... ale leciutko naciskac hamulec.
        • cauliflowerpl Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:04
          Hehe, to samo robie. Ale szybko łapią aluzję big_grin
      • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:03
        leanne_paul_piper napisała:
        "ja chyba jestem jedyną kobietą, która notorycznie p
        > odjeżdża innych pod sami zderzak, bo lubię jak spier#alają na prawy paswink"

Zawsze uwazalam, ze do prawka powinny byc dolaczane testy osobowosciowe.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:56
          milamala napisała:

> leanne_paul_piper napisała:
          > "ja chyba jestem jedyną kobietą, która notorycznie p
          > > odjeżdża innych pod sami zderzak, bo lubię jak spier#alają na prawy paswink
          > "
          >
          > Zawsze uwazalam, ze do prawka powinny byc dolaczane testy osobowosciowe.

W niektórych krajach po prostu jest sprawnie działająca policja, która ściga i eliminuje takie agresywne zachowania.

Xsionnc
          • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:00
            Potwierdzam, w Holandii jazda na zderzaku to bardzo powazne wykroczenie drogowe bezlitosnie i surowo karane a nie ... jazda dynamiczna.
        • pierwszykot Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 15:37
          I na inteligencjęsmile w razie stłuczki wina jest idioty z tylu bo nie zachował odpowiedniej odległoścismile
      • miss_fahrenheit Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:51
        leanne_paul_piper napisała:

> ja chyba jestem jedyną kobietą, która notorycznie p
        > odjeżdża innych pod sami zderzak, bo lubię jak spier#alają na prawy paswink.

Fakt, do tej pory wśród takich "mistrzów kierownicy" widziałam tylko mężczyzn. I też często są dumni z własnego chamstwa.
      • minerallna Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 01:57
        smile
        Więcej strach pisać wink
      • babcia.stefa Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 08:37
        Za coś takiego w Niemczech można stracić prawo jazdy (i dobrze).
      • shell.erka Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 11:23
        smile zaraz zjebke dostaniesz za ten zderzak wink
      • biotonne Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 13:42
        [b]leanne_paul_piper napisała:

> ja chyba jestem jedyną kobietą, która notorycznie p
        > odjeżdża innych pod sami zderzak, bo lubię jak spier#alają na prawy paswink.

buractwo
      • aniorek Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 13:33
        > Nie są gorsze, ale są inne. Jeżdżą ostrożniej, mniej zdecydowanie, nie potrafią wykorzystywać > nadarzających się okazji, kiedy decyzję trzeba podjąć w ułamku sekundy.

to, ze ty tak jezdzisz, nie znaczy, ze inne kobiety rowniez. ja jezdze zdecydowanie i potrafie podejmowac szybko decyzje.

> Ale nie są też Dränglerami, ja chyba jestem jedyną kobietą, która notorycznie podjeżdża innych pod sami zderzak, bo lubię jak spier#alają na prawy pas

takie buractwo nie robi na mnie wrazenia, jesli akurat znajdzie sie za mna. ja z kolei najbardziej lubie wkurzac takich jak ty, jadac bardzo przepisowo. och, jak lubicie wtedy trabic i migac dlugimi, LOL.

na szczescie tu, gdzie mieszkam, ludzie jezdza bezpieczniej. czy zdajesz sobie sprawe, ze jesli ten przed toba bedzie w sytuacji awaryjnej i nagle zahamuje, wjedziesz mu w tylek i to bedzie twoja wina? moze lepiej pograj sobie w iracing (taki symulator wyscigow samochodowych), tam mozesz byc burakiem bezkarnie.
      • madami Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 22:17
        Ja mam inne obserwacje: jeżdżą ostrożniej, wolniej, częściej przestrzegają przepisy, częściej są niezdecydowane i faktycznie gorzej wykorzystują okazje ale jeżdżą płynniej ( mniej bezcelowego skakania po pasach), bardziej życzliwe, mniej agresywne, mniej chamskie, częściej nie jarzą, że wypadałoby kogoś wpuścić, częściej się zagapiają i są zamyślone.
    • figrut Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:52
      W wielu przypadkach gorszy niestety. Nie raz byłam proszona o wyprowadzenie samochodu jakiejś kobiety z parkingu, gdzie pracują więc i parkują głównie kobiety. Wiele kobiet nie potrafi poradzić sobie z wyjazdem z placu, gdzie jest dość tłoczno. Nie wynika to z niemożności nauczenia się, a z niepewności, w jaką wpędzają je mężczyźni. Nadal większość kobiet mimo tego, że ma prawo jazdy, na trasy w których jadą z swoimi mężami, za kierownicą oddają miejsce swojemu mężczyźnie.
      • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:00
        figrut napisała:

"Nie wynika to z niemożności nauczenia się, a z niepewności, w jaką wpęd
        > zają je mężczyźni. Nadal większość kobiet mimo tego, że ma prawo jazdy, na tras
        > y w których jadą z swoimi mężami, za kierownicą oddają miejsce swojemu mężczyźn
        > ie. "

otoz to, mam podobne zdanie. I zastanawiam sie jak to sie dzieje, ze w Polsce mezczyznom tak latwo przychodzi sianie niepewnosci co do umiejetnosci jazdy kabiet. Gdybym w Holandii takie teorie zapodawala to patrzono by na mnie dosc litosciwie (bredzi ta milamala, ale poza tym jest ok). A w Polsce to uchodzi i jak widac z wpisow mit wiecznie zywy.
        • heca7 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:50
          My też patrzymy na Ciebie litościwie suspicious Tylko nie widać przez komputer. Ja tam jeżdżę około 20 lat po Warszawie i nie tylko. Parkuję tam gdzie jest miejsce, na trzy zakręcam i robię kopertę bez kozery jak trzeba. Ilu ja się facetów naoglądałam nie znających podstawowych znaków drogowych. Ilu debilom się wydawało, że jak są z mojej prawej strony to mają pierwszeństwo a stali pod trójkącikiem. Ilu mnie obtrąbiło z tej okazji z oburzeniem, że im nie ustąpiłam wink Nie mam tremy nawet jak wiozę teściową i jej matkę tongue_out
          Kobiety jeżdżą spokojniej bo często z tyłu głowy mają, że są matką dzieciom i one na nią czekają w domu.
          • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:58
            Zgadzam sie z toba, wiec nie wiem czemu masz do mnie tyle litosci.
          • kk345 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 10:51
            >z tyłu głowy mają, że są matką dzieciom
            Chyba matką dziecią? big_grin
            • heca7 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 12:05
              Nie , napisałam dobrze- SĄ JEDNĄ MATKĄ (WIELU, CZASEM) DZIECIOM. PRZECZYTAJ MÓJ WPIS JESZCZE RAZ.
              Tak samo jak piszesz czy mówisz- idę ze swoją matką, ona jest moją matką, rozmawiam z matką.
      • landora Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:43
        O to to.
        Normalnie parkuję wszędzie i bez problemu. Ostatnio jechałam z moim wujkiem i miałam taką tremę, że nie mogłam sobie poradzić. Im bardziej mi "pomagał", tym gorzej mi szło.
    • drinkit Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:53
      Jakim cudem kobiety mogą być gorszymi kierowcami, skoro to mężczyźni generują więcej wypadków?
      • taki-sobie-nick Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:09
        drinkit napisała:

> Jakim cudem kobiety mogą być gorszymi kierowcami, skoro to mężczyźni generują w
        > ięcej wypadków?

Zadaj to pytanie reprezentatywnemu macho i powtórz nam jego odpowiedź.

• feel_good_inc Oh boy, już ci tłumaczę 23.11.16, 11:12
        drinkit napisała:
        > Jakim cudem kobiety mogą być gorszymi kierowcami, skoro to mężczyźni generują w
        > ięcej wypadków?

Otoż, imaginuj sobie, znacznie więcej mężczyzn w danej chwili prowadzi samochody, więc siłą rzeczy większość wypadków jest powodowana przez osoby częściej prowadzące.
        Mężczyźni częściej powodują wypadki związane z brawurową jazdą, natomiast kobiety te związane z wymuszaniem pierwszeństwa przejazdu.
        • araceli Re: Oh boy, już ci tłumaczę 23.11.16, 11:16
          feel_good_inc napisał:
          > Otoż, imaginuj sobie, znacznie więcej mężczyzn w danej chwili prowadzi samochod
          > y, więc siłą rzeczy większość wypadków jest powodowana przez osoby częściej pro
          > wadzące.

W przeliczeniu na przejechane kilometry również statystyki pokazują, że kobiety powodują mniej wypadków, w tym znacznie mniej ciężkich.
          • feel_good_inc Re: Oh boy, już ci tłumaczę 23.11.16, 11:21
            To poproszę te statystyki.
    • black_halo Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 21:57
      Nie. Powiem wiecej, statystyczna kobieta jezdzi lepiej bo ostroniej, nie szaleje na drodze, nie wpycha sie na chama i nie wymusza pierwszenstwa, nie trabi i nie miga zazwyczaj. Do tego nie czuje sie 'krulowa szos' wiec jedzie rowno i spokojnie. Mowie jako raczej doswiadczony kierowca, po roznych drogach europy zrobilam ok. 350 tysiecy kilometrow.
    • mynia_pynia Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:01
      Tym, że kobieta powie drugiej że boi się jechać bo są złe warunki, facej choćby srał ze strachu zawsze będzie grał maczo. Zobacz ilu facetów zasypia za kierownicą o kobiecie praktycznie nie słyszałam, bo my po prostu organizujemy podróż z noclegiem, ale facet, a gdze tam 3000 km z jednym postojem na siku obskoczy smile
      • mynia_pynia Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:05
        A mój mąż mówi, że nie jeździ ciemną nocką w trasę zadupiami bo nie lubi ...ja tam akurat lubię, chociaż po 63 odcinkach "polskich dróg" już nie jeżdże 120km/h przez las o ile nie jest to droga standardu ekspresowej.
        • krejzimama Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:09
          Wcześniej jeżdziłaś? 120 km/h na jednojezdniowe drodze?
      • krejzimama Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:07
        Konkretnie ilu zasypia?
        Możesz przytoczyć statystyki wypadków spowodowanych przez zaśnięcie za kierownicą w podziale na płeć?
      • izjaa Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:44
        Znam jedna osobę, która zasnęła za kierownicą. To kobieta wink
    • fifiriffi Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:04
      cooo? wiesz ile facetów to kierowcy pi...dy?
      Masakra.... chyba prawko za świaniaka robili? tongue_out
      • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:11
        No wiem, bylam ostatnio w Polsce samochodem i choc nie mam porownania z tym co bylo (ze niby jest lepiej) to widzialam wyczyny kierowcow, ze az sie wlos na glowie jezy.
        • krejzimama Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:13
          Konkretnie jakie?
          • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:25
            Tylko na autostradzie i tylko w drodze do Polski
            - niedostosowanie predkosci do warunkow panujacych na jezdni. Nie potrafia, nie chca, nie widza powodow aby uznac ze noc i deszcz to nie warunki do przekraczania dozwolonej na autostradzie predkosci 140km. Dodam, ze wiekszosc jechala normalnie, ale duzo (za duzo) juz nie
            - jazda na zderzaku
            - wydawanie jakis dziwacznych sygnalow swietlnych
            To tak na szybko co moge podac.

Ogolnie jakas dziwna jazda, nerwowa, chaotyczna, agresywna. Tysiac kilometrow za kolkiem przez Holandie i Niemcy mnie ani w polowie tak nie wykonczylo jak ostatnie 200 w Polsce.
            • tak_to_nowy_nick Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 01:11
              milamala napisała:

> Tylko na autostradzie i tylko w drodze do Polski
              > - niedostosowanie predkosci do warunkow panujacych na jezdni

Ale co świadczyło o tym "niedostosowaniu prędkości"? Byłaś świadkiem serii wypadków i stłuczek? Czy to twoja ocena, bo wiele aut wyprzedzało cię, gdy wlokłaś się blokując środkowy pas?

> wiekszosc jechala normalnie, ale duzo (za duzo) juz nie

Normalnie wg Oficjalnej Skali Normalności Jazdy Milamali?

> Ogolnie jakas dziwna jazda

Ciekawe ile osób pomyślało tak o twojej jeździe. A nie, przepraszam, przecież twoja była Normalna tongue_out
              • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 01:51
                Moja jazda byla normalna na warunki niemiecko-holenderskie, ale najwyrazniej gorzej sie sprawadza w warunkach polskich. A ty co przekonana, ze Polacy to guru swietnej jazdy? Powszechnie znani i szanowani za swoje niezwykle umiejetnosci za kierownica? To musi bolec jak sie okazuje, ze a figa z makiem.
                Nie wiem co kierowcy mysleli o mojej jezdzie, niektorzy wygladali na takich co wogole nie rozpoczeli procesu myslowego.
                Nie wiesz co znaczy dostosowanie predkosci do warunkow na drodze, ze jak jest ciemno i pada bardzo intensywny deszcz to wypada miec nieco mniej na liczniku niz ustawa przewiduje, a juz na pewno nie wiecej? Mam nadzieje, ze nei jezdzisz, bo takie rzeczy sie raczej powinno wiedziec.
                Zdradze ci jeszcze jeden sekret, otoz cywilizowani ludzie jezdza po prawej stronie. Taka jest zasada, no wiesz, prawa strona i tego sie normalny kierowca zwykle trzyma. Nie jakiegos srodkowego pasa, czy innego. Reszta pasow sluzy do wyprzedzania. Po pytaniach mam nadzieje, ze z daleka sie trzymasz od kierownicy. Strach sie bac.
            • milka_milka Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 06:32
              Co to są dziwne znaki świetlne?
              • kk345 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 10:55
                Mrugali na nią z tyłu, kiedy pruła 90-tką lewym pasemsmile
              • 45rtg Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 16:30
                milka_milka napisała:

> Co to są dziwne znaki świetlne?

Podejrzewam że jakiekolwiek mignięcia czymkolwiek. Jak kobiety jeżdżą, tak jeżdżą, ale z percepcją otoczenia mają generalnie problem. Rzadziej ustępują, rzadziej jadą na zamek błyskawiczny, mrugnięcia światłami w ogóle sporadycznie zauważają.
        • fifiriffi Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 08:14
          milamama no juz nie przesadzaj.... " niedostosowanie predkosci do warunkow panujacych na jezdni."Nie przesadzaj.... big_grin
          Jak na autobanie widze jak popierd...ją auta na niemieckich numerach, to oni też nie dostosowują na bank prędkości big_grin

Nie przesadzaj z tymi" cudami na drodze"
          Ja wiem, ze zagramanica dla ematki i trawa zieleńsza, ale poleciałas jakby big_grin

Wszędzie zdarzają sie kwiatki.

Ja mam na mysli , że nie potrafia jechac na suwak, zę wlecze sie taki jeden z drugim lewym pasem, że skręca jakby sie TIRem zadawał, brak kierunkowskazów jak skręca...

I powiem ci.... też toche zjeżdziłam autem... i sorry, ale kierowcy piz...dy sa nie tylko w PL winkTak na pocieszenie .
    • thea19 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:20
      kobiety czesciej jezdza niepewnie, biustem trzymaja kierownice, blokuja lewy pas bo za 10km beda skrecac w lewo, na parkingach 99% dramatu z parkowaniem jest w wykonaniu kobiet (jedna to mi przodem wozek sklepowy wepchnela na moj zderzak i jeszcze mi awanture robila bo ona ma prawo nie widziec), nie uznaja jazdy na suwak ani wpuszczania kogos, nie widza pieszych na przejsciach, na swiatlach ruszaja ze znacznym opoznieniem.
      kobiety mniej szarzuja, nie maja kompleksu malego ptaka.
      najgorsi kierowcy to ph, taksiarze, dresy z mlekiem w pelnoletnim bmw/audi/vw i dziadki w kapeluszach.
    • zuleyka.z.talgaru Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:24
      Często to obserwuję. Ślimaczenie się na lewym pasie, brak umiejętności poprawnego parkowania (zwłaszcza równoległego), jak popada, albo poprószy śnieg - zwalnia do granic możliwości, nieumiejętność jazdy na suwak itp. itd.

Ale najbardziej dobija mnie brak DYNAMICZNEJ jazdy - dotyczy to obu płci. Za to powinni odbierać prawko.
      • fifiriffi Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 08:17
        no amen.... ja bym mogła tysiace zdj pokazac, jak u mnie przed pracą sie ludzie ustawiają... Zajmie 3 miejsca, zwrócisz uwage, to sie obraża i odjeżdża big_grin

I nienienienie.... 90% to faceci....nie kobiety.Kobieta ocenia od razu czy sie zmieści czy nie, czasem sie zmieści, ale nie podjeżdża, żeby nie lawirować....A już kocham jak sie równolegle ustawiają małymi autami...big_grin np takim clio....cudowne.big_grin
      • biotonne Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 13:45
        Na ulicy jest tak jak na chodniku - masz roznych ludzi i rozne style jazdy. Zastanawia mnie dlaczego powinni odbierac prawo jazdy za mniej dynamicza jazde. Przeciez mozna poczekac/wyprzedzic.
    • mika_p Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:27
      Skąd, skąd. Z ubóstwa spoleczeństwa i patrialchalnego modelu rodziny.
      Teraz się to zmienia, ale dotąd było tak, że jak w rodzinie byl jeden samochód, to używał go meżczyzna, a kobieta tylko wracała po imprezach - jeździła rzadko, więc niewprawnie, więc wysłuchiwała, jakim jest kiepskim kierowcą. I przemnóz to przez tysiące.
      W rodzinach, w których kobieta była pełnoprawnym, regularnym użytkownikiem samochodu, to nikt jej nie wygadywał, ze jest kiepska. Tylko takich bylo mniej, dużo mniej.
      • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:48
        mika_p napisała:

> Z ubóstwa spoleczeństwa i patrialchalnego modelu rodziny.
        > Teraz się to zmienia, ale dotąd było tak, że jak w rodzinie byl jeden samochód
        > , to używał go meżczyzna, a kobieta tylko wracała po imprezach - jeździła rzadk
        > o, więc niewprawnie, więc wysłuchiwała, jakim jest kiepskim kierowcą.

Cos w tym jest, nawet wiecej niz 'cos". Ale popatrz jakie to silne, z jakim przekonaniem panie pisza o tym, ze inne (bo nie one same) nie potrafia parkowac/dynamicznie jedzic itp. Holandia tez jest albo raczej byla patriarchalna, ale juz nie uboga i byc moze kobiety wczesniej wsiadly za kierownice, bo ta kierownica byla bardziej dostepna niz dla Polek. A moze i Polacy lubia bardziej niz przecietny czlowiek tkwic w zle pojetej 'tradycji" i latwo sie jej nie wyrzekna na rzecz rozumu.
        • issa-a Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 02:10
          >Holandia tez jest albo raczej byla patriarchalna, ale juz nie uboga i byc moze kobiety wczesniej wsiadly za kierownice, bo ta kierownica byla bardziej dostepna niz dla Polek.

juz nie przesadzaj z ta Holandią, naprawdę...
          Mój brat, ożeniony z Holenderką, bardzo źle wyrażał się o jej umiejętnościach, jako kierowcy. Zresztą to ona właśnie spowodowała dwie stłuczki, on żadnej.
          Ostatnio holenderskiej bratanicy oplaciłam kurs na prawo jazdy bo podobno było to jej marzeniem a nie było jej stać. Egzaminu nie zdała, sprawa upadła.
          Sprzedałam samochód brata w Holandii i za krótki czas przychodzi do mnie mandat, 200 euro za przekroczenie 10 czy 20 km (he he). Samochód kupił facet a mandat załapał w dniu zakupu więc to on prowadził.
          Poza wszystkim to akurat w NL wszyscy z upodobaniem jeżdżą głównie rowerami i to nie jest urban legend. Jeżdżą także ci, którzy mają samochody (w garażu) więc z tą wieloletnia praktyką w prowadzeniu samochodu to lekka przesada. Moja bratowa także częściej jeździła rowerem chociaż jej samochód stał pod domem.
          No, chyba, że są Polakami. Mój brat nigdy nie dał się namówić na rower, za to miał dwa własne samochody.
          I nie spotykam się z twierdzeniem, że kobiety są gorszymi kierowcami. To funkcjonowało pewnie jakieś 30 lat temu, i wcześniej, kiedy było bardzo mało kobiet za kierownicą. Obecnie jest ich bardzo dużo i jeżdżą duzo więcej niz kiedyś, kiedy w domu był jeden samochód. Głównie nie jako środek transportu ale jako przedmiot dostatku i uwielbienia ze strony mężczyzn i bardzo niechętnie oddawali go w ręce kobiet.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:30
        mika_p napisała:

> Skąd, skąd. Z ubóstwa spoleczeństwa i patrialchalnego modelu rodziny.

Patriarchalny model:

• milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:53
          Na tym parkingu to wszyscy zaparkowali jakby nie potrafili. Rozumie, ze wszyscy to kobiety? Jakby ktos tak parkowal w Holandii to bez wzgledu na plec nie dostalby prawka. Jakim cudem w Polsce ludzie , ktorzy nei potrafia jezdzic dostaja prawko? A twoje filmiki sa tak przerysowane, ze odrazu wiadomo, ze zrobiono je specjalnie. Tak sie wyjezdza z parkingu jak sie peirwszy raz za kierownice wsiada, albo robi sie specjalny filmik dla youtuba.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:19
            milamala napisała:

> Na tym parkingu to wszyscy zaparkowali jakby nie potrafili.

Właśnie, te kreski tam to nie są wyznaczniki miejsc parkingowych. To tylko tak dla dekoracji jest zrobione, czyli nieznajomość znaków poziomych.

> A twoje filmiki sa tak przerysowane, ze odrazu wiadomo, ze zrobiono je
            > specjalnie.

Tak, nagranie z monitoringu zrobiono specjalnie.

Xsionnc
            • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:25
              Wyjatkowo dobrej jakosci kamery z takiego monitoringu. Ale nie wazne.
              Zapodajesz filmiki zeby udowodnic ze kobiety nie potrafia jezdzic/parkowac, a udawadniasz jedynie, ze wszyscy, ktorzy tam zaparkowali (zapewne roznych plci) nie potrafia jezdzic. I pytanie jak to sie stalo, ze osoby, ktore nie potrafia jezdzic dostaja w Polsce prawko?
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:56
                milamala napisała:

> ze wszyscy, ktorzy tam zaparkowali (zapewne roznych plci) n
                > ie potrafia jezdzic.

Możesz objaśnić jak doszłaś do takich wniosków?

Xsionnc
                • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 01:08
                  Do jakich wnioskow? Sa dwa wnioskio o jakie ci chodzi?
                  Ze parkujacymi sa ludzie roznych plci? Ano jak jezdza po ulicach ludzie roznych plci to i parkuja pewnie roznych plci.
                  Ze nie potrafia jezdzic? A wg ciebie potrafia? Ktos kto tak parkuje, za nic ma wyznaczone miejsce na parkowanie to dobry kierowca, ktory umie jezdzic. Dla mnie to ktos kto nie umie jezdzic (jesli nie potrafi zaparkowac inaczej) albo jest zlym kierowca, ktory nie szanuje przepisow i w konsekwencji stanowi zagrozenie dla innych uzytkownikow. W obu przypadkach nie powinien wyjezdzac na ulice bez wzgledu na plec.
                  A tak w ogole przestan sie wysilac ze znajdowaniem fimikow na youtubie ktore kazdy sobie znalezc moze, bo ja zaczne smiecic swoj watek filmikami z powaznych wypadkow drogowych, ktorych autorami jak wynika z tych filmikow sa glownie mezczyzni. A wtedy zawsze bedzie 1-0 dla mnie.
                  • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 01:36
                    milamala napisała:

> Ze nie potrafia jezdzic? A wg ciebie potrafia? Ktos kto tak parkuje, za nic ma
                    > wyznaczone miejsce na parkowanie

Gdzie Ty tam widzisz wyznaczone miejsca do parkowania?

Xsionnc
                    • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 01:54
                      Te takie lini biale, no chyba, ze w Polsce to ozdoba jest? Takie korytko narysowane biala linia, wielkosci przecietnego samochodu, generalnie wyznacza sposob parkowania. Nie strasz mnie.
                      • dyzurny_troll_forum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 09:56
                        milamala napisała:

> Te takie lini biale, no chyba, ze w Polsce to ozdoba jest?

Mówisz, że widzisz na filmie znak poziomy P-18?

I właśnie sobie odpowiedziałaś na postawione przez siebie pytanie. Kobiety są gorszymi kierowcami, ponieważ nie są w stanie opanować nawet podstawowych znaków.

• dyzurny_troll_forum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 09:48
                    milamala napisała:

> A tak w ogole przestan sie wysilac ze znajdowaniem fimikow na youtubie ktore ka
                    > zdy sobie znalezc moze,

Może, ale jakoś się nie wysilił, żeby poszukać. Ale to te właśnie filmiki odpowiadają na zasadnicze pytanie postawione w wątku. Jak by poszukał to może by nie zakładał oczywistego wątku.

> bo ja zaczne smiecic swoj watek filmikami z powaznych w
                    > ypadkow drogowych, ktorych autorami jak wynika z tych filmikow sa glownie mezcz
                    > yzni. A wtedy zawsze bedzie 1-0 dla mnie.

Widziałaś kobiety prowadzące autokary? Widziałaś kobiety prowadzące ciężarówki? Widziałaś kobiety operujące maszynami budowlanymi? Właśnie dlatego jak są poważne wypadki to zwykle bierze w nich udział mężczyzna.
                    • premeda Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 13:06
                      Autokarami i ciężarówkami jak najbardziej jeżdżą. Teraz nawet sporo, ostatnio chłopu maszyny przewoziła dziewczyna niskopodwoziówką. Owszem przy maszynach budowlanych dziewczynę ciężko uświadczyć ale to akurat wynika ze stanu taboru, żeby wlać z bańki paliwo do koparki to jednak silnego chłopa trzeba. A mało która firma dysponuje własnymi dystrybutorami i nowym nie psującym się sprzętem.
                      • dyzurny_troll_forum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 14:12
                        premeda napisała:

> Autokarami i ciężarówkami jak najbardziej jeżdżą.

No, proszę Cię, ale jaki to jest odsetek? 1% czy może 2%?

Ja znam 3 (słownie trzy sztuki jeżdżące ciężarówkami)!
            • issa-a Re: i czy to nie jest prawda? 24.11.16, 16:01
              owszem, moze ta konkretna kobieta (dziewczyna) nie potrafila zaparkować, moze wlaśnie dopiero co skonczyła kurs (rozumiem, że ty urodziłaś się w samochodzie, za kierownicą) ale przynajmniej nie naraziła niczyjego życia, nikogo nie zabila na drodze. W przeciwieństwie do facetów, ktorym wydaje się, że są easy Rider na co dzień.
              Akurat po tobie, babie, nie spodziewałabym sie braku solidarności, mimo, że często sama dostaję q..cy na drodze z powodu rozmemłanych pań. Staram sie rozumieć, nie ośmieszać.
              • thea19 Re: i czy to nie jest prawda? 24.11.16, 18:24
                zauwaz, ze tam dwie gwiazdy kierownicy usiluja zaparkowac, parkowania to sie na kursie uczy przez 90% czasu, jakos egzamin zdaly chyba, czy prawo jazdy za kartofle? niestety na drodze solidarnosci nie ma. ja chce dojechac plynnie a nie czekac jak jakiejsc gwiezdzie przypomni sie, ze miala zmienic pas i staje na srodku i czeka az sie zwolni albo z pasa w lewo skreca w prawo, wiezie psa na kolanach, nikogo absolutnie nie wpusci i wlecze sie lewym pasem. panowie jezdza bardziej brawurowo ale na codzien wiecej uciazliwych zachowac odnotowuje wsrod pan. gorsze zachowania sa wsrod panow - dziadkow, ph, malolatow i taksiarzy. poniewaz jest ich mniej, to nie codzien sie trafia idiota.
                • issa-a Re: i czy to nie jest prawda? 26.11.16, 15:39
                  >parkowania to sie na kursie uczy przez 90% czasu,

akurat ja uczyłam się jazdy po mieście, w 99%.
                  No, ale ja kurs robiłam w latach 80-tych, moze inaczej było...
                  I chyba bardziej chodzi o to, żeby umiec zachować się na drodze, a nie o to, zeby sobie parkować, ile kto chce, nawet godzinami, jesli musi akurat.
                  I, przepraszm, głupoty (stereotypy) pieprz.ysz. Sto tysięcy razy jechał przede mna melepeta "pci meskiej", z telefonem przy uchu, tamując ruch. Nawet dzisiaj.
                  Owszem, trafiają się dziunie na drodze. Jednak absolutnie nie zauważam tu korelacji płciowej.
                  Uważam, że to ty powinnaś dorosnąć do prowadzenia samochodu.
                  Tobie wszystko przeszkadza, co jest inne niz twoje wyobrażenia - taksówkarz, małolat, dziadek. A oni wszyscy mają prawo tam być, nie tylko ty.
    • baltycki Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 22:31
      Czy kobieta to gorszy kierowca?
      Tak.
    • bi_scotti Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:03
      milamala napisała:

> Mieszkam w Ho
      > landii i jezdze samochodem od 10 lat jedynie w Holandii i tutaj nikomu by do gl
      > owy nie przyszlo zeby powiedziec ze kobieta to gorszy kierowca od mezczyzny. Ws
      > zyscy prowadza samochody od wczesnej mlodosci bez wzgledu na plec i ocenianie c
      > zyis umiejetnosci pod katem plci tu byloby jakims malo zabawnym absurdem, cos j
      > akby powiedziec, ze gej jest gorszym kierowca od hetero, albo czarny jest lepsz
      > ym kierowca od bialego itp. . Ciekawe, ze w Polsce absurd wciaz zywy. Ciekawa j
      > estem skad sie to bierze?

Interesujace co piszesz. Szczerze mowiac, trudno mi uwierzyc w tych Holendrow bedacych gender-blind i ethnic background-blind w temacie "kierowcy". Oczywiscie, political correctness powstrzymuje wiekszosc grzecznych/dobrze wychowanych ludzi przed artykulowaniem swoich obserwacji, experiences, bias publicznie, w mniej znanym gronie ... ale to nie znaczy ze one nie istnieja! Smiem podejrzewac, ze i wsrod Holendrow takoz, jak i w kierowcach innych krajow swiata. Ja moge uczciwie powiedziec, ze "rozne rzeczy sobie mysle" i czasem zaklne w intymnosci mojego samochodu (a wiem od bliskich znajomych, ze maja podobne odruchy!) gdy widze (po raz "milionowy") jak ZLE jedzie np.
      * starszy facet w czapce badz kapeluszu (najczesciej wloskiego lub portugalskiego pochodzenia)
      * Chinka (w jakimkolwiek wieku) w uber expensive samochodzie, z ktorego parkowaniem ma okreslone problemy
      * mlody yahoo dowolnego koloru skory w souped-up Honda Civic na uliczce kolo szkoly
      * 30-40letni tatus rodziny w mini-van na parkingu kolo duzego sklepu
      * starsza pani, np. Hinduska albo Slowianka ewidentnie przerazona tym, ze ma kierownice w dloniach
      Etc. etc. etc. Nobody's perfect, z tym, ze wzajemnie denerwujemy sie na drogach roznymi/odmiennymi niedociagnieciami/bledami/nawykami.
      A ze "baba za kierownica to gorsze nieszczescie niz bubonic plague" to podejrzewam, ze istnieje jako jakis meski idiom w kazdym jezyku tongue_out Oni tak maja, faceci, ze tez nas musza czasem niesmialo obgadac, bo i tak wiedza, ze bez nas ich swiat bylby po prostu beznadziejny! Life.
      • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:17
        Najgorsze co slyszalam to komentowanie zbyt wolnej jazdy: no tak, "dziadek/babcia za kierownica", albo zbyt szybkiej "znow jakis gowniarz za kierownica". Zadne nie mialo zwiazku z plcia, a raczej pewnymi oczywistymi ograniczeniami wiekowymi. Notabene ostanio bylismy swiadkami niezwykle dynamicznej jazdy, skomentowalismy to oczywiscie, ze pewnie to jakis mlodzik ze swiezym prawkiem, a to sie okazalo, ze to ... starsza pani byla.
        Nie wiem co sobie ludzie mysla, ale nigdy nie spotkalam sie z jakimkolwiek komentarzem odnosnie rzekomo gorszej jazdy kobiet. Moze dlatego, ze to co polski kierowca uznaje za 'dobra' "dynamiczna"jazde w Holandii jest bolesnie karanym przestepstwem drogowym. Mozesz wierzyc lub nie, ale w Holandii umiejetnosci za kierownica nikt nie ocenia przez pryzmat plci. Nic na to nie poradze.
        • bi_scotti Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:22
          Zapytam jutro mojego Holendra w pracy. Przyjechal jakies 2 lata temu, pewnie jeszcze pamieta jak to tak bylo w kraju pochodzenia a szczery jest do bolu wiec spodziewam sie, ze nie zbedzie mnie PC wink Cheers.
        • kk345 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 11:14
          >Najgorsze co slyszalam to komentowanie zbyt wolnej jazdy: no tak, "dziadek/babcia za kierownica", albo zbyt szybkiej "znow jakis gowniarz za kierownica".

Oburzające są takie komentarze, masz rację!big_grin

>Notabene ostanio bylismy swiadkami niezwykle dynamicznej jazdy, skomentowalismy to oczywiscie, ze pewnie to jakis mlodzik ze swiezym prawkiem

No, chyba, ze to ty je wygłaszasz, wtedy nie są oburzające tylko zabawnebig_grin
          Jak ktoś Kalemu ukraść krowę, to źle, jak Kali ukraść- to dobrzebig_grin
          • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 26.11.16, 13:23
            A co ty pitlosz kobito, skad ci do glowy przyszlo, ze oburzam sie na komentarze typu: dziadek, czy babcia za kierownica. Masz slaby poziom rozumienia tekstu pisanego.
      • baltycki Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:36
        Moja szkocka corka z mezem Kanadyjczykiem planuja przeprowadzke do Kanady,
        czytajac Ciebie obawiam sie, ze w Kanadzie zapomni polskiego.
        Czy moje obawy uzasadnione?
        Czy Kanada ma taki wplyw?
        Germania przez 30 lat nie spowodowala u mnie takich brakow w polskim.
        • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:43
          Pewnie dlatego, ze w tej Germani przez 30 lat korzystales jedynie z polskiego.
          • baltycki Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:12
            > Pewnie dlatego, ze w tej Germani przez 30 lat korzystales jedynie z polskiego.
            Wydalo sie sad.
            • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:20
              No juz przeprosilam - tak oglednie. Myslalam , ze to do mnie. Ja tam po polsku nie zapomnialam, jak robie bledy to takie, ktore robilam jeszcze przed wyjazdem.
            • kk345 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 11:16
              Ale dzięki temu wiesz, ze "Germanii" piszemy przez dwa "i"smile
        • bi_scotti Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:54
          baltycki napisał:

> czytajac Ciebie obawiam sie, ze w Kanadzie zapomni polskiego.
          > Czy moje obawy uzasadnione?
          > Czy Kanada ma taki wplyw?

No worries, I'm the one and only tongue_out Moja przypadlosc nie jest zakazna big_grin Cheers.
          • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:02
            A to o ciebie chodzilo! Myslalam, ze o mnie i sie odwarczalam po polsku.
            • bi_scotti Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:11
              milamala napisała:

> A to o ciebie chodzilo! Myslalam, ze o mnie i sie odwarczalam po polsku.

smile
              Definitely o mnie. I Baltycki nie pytal zeby sie czegos na serio dowiedziec tylko zeby pokazac pazurek (bo przeciez nawet nie pazur!) enfant terrible. Life.
              • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:21
                Pogubilam sie juz.
              • baltycki Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:40
                Ale oni chca na serio za 3 lata sad
                Mam tylko nadzieje, ze jakies tanie linie tez juz tam poleca.
                • bi_scotti Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 01:50
                  baltycki napisał:

> Ale oni chca na serio za 3 lata sad
                  > Mam tylko nadzieje, ze jakies tanie linie tez juz tam poleca.

Moja szklana kula nie chce nic powiedziec o airlines za 3 lata, ani o tym ktore beda latac, ani tym bardziej za ile wink Ale tak poza tym to poza sezonem (well, sezonami, wliczajac lato, Christmas etc.) ceny bywaja calkiem OK. Nie przejmuj sie na wyrost! BTW, gdzie do Kanady, no bo latanie do Montrealu czy Toronto krotsze i tansze niz do Calgary czy Van smile Przezylam mieszkanie Najstarszaj w Szwajcarii i PL, latanie rodzinne na "family gatherings", da sie wytrzymac, rowniez finansowo tylko na mniej par butow bedzie Cie stac tongue_out Cheers.
                  PS. Jest szansa, ze pilotowac niektore z tych samolotow beda kobiety, mam nadzieje, ze Cie to nie zniecheci do lotow nad Atlantykiem big_grin Serwus.
          • baltycki Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:09
            > Moja przypadlosc nie jest zakazna big_grin Cheers
            "Germania przez 30 lat nie spowodowala u mnie takich brakow w polskim."
            Moja tez nie jest.
            • bi_scotti Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 00:14
              baltycki napisał:

> > Moja przypadlosc nie jest zakazna big_grin Cheers
              > "Germania przez 30 lat nie spowodowala u mnie takich brakow w polskim."
              > Moja tez nie jest.

Good for you! Mozesz oficjalnie sam sobie postawic kufel piwa na vivat i na zdrowie wink Prosit!
          • tak_to_nowy_nick Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 01:06
            bi_scotti napisała:

> Moja przypadlosc nie jest zakazna

Bo to nie żadna przypadłość. Robisz to specjalnie.
      • milamala Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:39
        Ano wlasnie i jeszcze dochodzi to tego blondynka. Mity ciagle zywe.
        • fifiriffi Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 08:20
          moim faworytem jest ten filmik
          www.youtube.com/watch?v=CId-uAr34rg
          • fifiriffi Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 08:21
            no i żeby nie było, że tylko polacy
            www.youtube.com/watch?v=XnsIANJ4fbg
      • black_halo Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 10:17
        No bo widzisz, takie wlasnie filmiki trafiaja do internetu. Na tysiac kobiet, ktore tam zaparkowaly, tej jednej cos nie wyszlo i ta wlasnie trafilla na youtube. I na tej podstawie tworzy sie opinie, ze kobiety nie umieja parkowac.

Wlasnie wracam z badan technicznych, koles za mna nie potrafil wjechac na podnosnik. Zirytowany pracownik stacji w koncu wjechal sam. Na tej podstawie twierdze, ze faceci nie umieja jezdzic, wcale.
        • dyzurny_troll_forum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 11:53
          black_halo napisała:

> No bo widzisz, takie wlasnie filmiki trafiaja do internetu. Na tysiac kobiet, k
          > tore tam zaparkowaly, tej jednej cos nie wyszlo i ta wlasnie trafilla na youtub
          > e.

Wrzucaj tych facetów co wykonują takie ewolucje na parkingach! A no co czekasz?
          • black_halo Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 18:01
            Nie siedze w monitoringu to skad mam miec te filmiki? Nawet mi dzisiaj na stacji kontroli pojazdow nie przyszlo do glowy nagrywa lamagi, ktory nie umial wjechac na platforme.
    • morekac Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:49
      Nie wiem, czy kobiety są lepszymi czy gorszymi kierowcami. Niemniej pierwszym kierowcą, który pokonał samochodem dystans 100km była kobieta. smile
      • morekac Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 22.11.16, 23:52
        Zresztą Bertha Benz była też pierwszą kobietą ,która bez wiedzy małżonka wzięła samochód z garażu - czym zapoczątkowała nową świecką tradycję.
    • anika772 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 07:05
      Która płeć częściej prowadzi po pijanemu i w tym stanie powoduje wypadki? Wyprzedza "na trzeciego"? Rozwija bardzo duże prędkości? Kobiety..?
    • araceli Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 08:08
      Nie i potwierdzają to statystyki (uwzględniające fakt, że kobiety prowadzą mniej). Kobiety są sprawcami mniejszej liczby wypadków a jeżeli wypadki powodują to taki ze znacznie lżejszymi skutkami.
      Polecam:
      www.wprost.pl/146619/Mistrzynie-kierownicy
      "Powodują cztery razy mniej wypadków samochodowych. Na dodatek w kraksach z ich udziałem ginie trzykrotnie mniej osób. Kobiety są w Polsce sprawcami wypadków raz na 6,7 mln przejechanych kilometrów, podczas gdy mężczyźni – raz na 4,7 mln przejechanych kilometrów."
      • dyzurny_troll_forum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 09:58
        araceli napisała:

> ich udziałem ginie trzykrotnie mniej osób. Kobiety są w Polsce sprawcami wypadk
        > ów raz na 6,7 mln przejechanych kilometrów, podczas gdy mężczyźni – raz na 4,7
        > mln przejechanych kilometrów."[/i]

Nie są w stanie przejechać tyle samo kilometrów co mężczyźni, ponieważ spędzają pół życia na parkingu. Zresztą dlatego też żyją dłużej - dobry Bóg wynagradza im ten czas zmarnowany na parkowanie.
        • araceli Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 10:30
          dyzurny_troll_forum napisała:
          > Nie są w stanie przejechać tyle samo kilometrów co mężczyźni, ponieważ spędzają
          > pół życia na parkingu.

Tak sobie to tłumacz big_grin
    • julita165 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 10:15
      To jest pogląd pochodzący z dawnych czasów kiedy w domach był co najwyżej jeden samochód, okupowany przez faceta. Babka nawet jak prawko miała to prowadziła raz na ruski rok więc rzeczywiście była gorszym kierowcą. Teraz jak każdy ma swoje auto i prowadzi podobnie dużo kmow takie opinie odchodzą do lamusa.
    • martishia7 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 12:11
      Bywają mniej poradne, co wynika z przyczyn wymienionych już w wątku. Mogą wywoływać u innych, bardziej wprawionych użytkowników drogi zniecierpliwienie, ale małe szanse, że spowodują śmierć lub ciężkie kalectwo.
    • pitahaya1 Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 13:25
      Skąd się to bierze? Mężczyzna mężczyźnie nie dokopie. Kobieta kobiecie tak. W dodatku spora część dokopie kobiecie, żeby sobie samopoczucie i ego podnieść. I już mamy nierównowagę w przyrodzie.
      A prawda jest taka, że błędy popełniają wszyscy. Kobiety może mają większy problem z parkowaniem, za to mężczyźni z reguły łamią przepisy jeśli chodzi o prędkość, brawurową jazdę.
      Dziś pan zmieniał wielokrotnie pasy i ani razu nie włączył kierunkowskazu. Ot, norma.
      • zuleyka.z.talgaru Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 13:36
        Bo jest za dużo kobiet na świecie.
      • wtop.ek Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 13:43
        20% jeżdżących dobre, 20% jako tako, reszta to generalnie tragedia na drodze

u mężczyzn analogiczne proporcje 20%, 60%, 20%

główne grzechy, to brak zdecydowania, wleczenie się na drodze grubo poniżej dozwolonej prędkości, nieustępowanie

w tym ostatnim przypadku mam osobiste obserwacje, niedaleko mnie jest zawrotka na dużej alei po dwa pasy w każdym kierunku, korzystam z tej zawrotki chcąc wjechać na parking hipermarketu, NIGDY ale to nigdy kobieta nie zatrzymała się aby przepuścić mnie, kiedy wyjeżdżałem z zawrotki i przecinałem ulicę aby wjechać na parking, co więcej zaraz dalej jest rondo ze światami, więc jadacy widzą czerwone i mogą wtedy spokojnie zatrzymać się aby przepuścić wyjeżdżających z zawrotki, kobiety wręcz przeciwnie, potrafią często zablokować zawrotkę kiedy jest ogonek aut na czerwonym, nie pozostawiając luki na wyjazd z zawrotki

ponoć to też kwestia innej budowy mózgu zwiąanej z funkcjami koordynacji przestrzennej, ale nie jestem tu specjalistą
        • dyzurny_troll_forum Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 14:15
          wtop.ek napisał(a):

> kobiety wręcz przeciwnie, potrafią często zablokować zawrotkę kiedy jest
          > ogonek aut na czerwonym, nie pozostawiając luki na wyjazd z zawrotki

A to jest kolejny przykład nieznajomości podstawowych zapisów kodeksu drogowego wśród pań. W krajach z działającą policją takie zachowania są szybko korygowane.
    • bywalec.hoteli Opinia faceta 23.11.16, 13:38
      Nie uważam, że kobiety są gorszymi kierowcami. Zależy od kobiety. Być może nawet lepszymi, jeśli jeżdżą np. bezpieczniej, łatwiej ogarniają wiele źródeł informacji naraz. Natomiast jest jedna rzecz, którą mogę Wam zarzucić drogie Panie: jeśli jedzie samochód wolno lewym pasem już 2 kilometry przed skrzyżowaniem, tak że poruszający się lewym pasem muszą zwalniać i wyprzedzać go z prawej, zamiast jechać wolno jechać prawym pasem i blisko przed skrzyżowaniem zmieniać pasy, to w 99% jest to kobieta, a w 1% dziadek.
      • berdebul Re: Opinia faceta 23.11.16, 14:10
        Bo wciśnięcie się pózniej na lewy pas jest prawie niemożliwe, przez tych wszystkich mistrzów kierownicy z rozdętym ego.
        • wtop.ek Re: Opinia faceta 23.11.16, 14:14
          berdebul napisała:

> Bo wciśnięcie się pózniej na lewy pas jest prawie niemożliwe, przez tych wszyst
          > kich mistrzów kierownicy z rozdętym ego.

wyżej napisaem, kto ma tendencje do nieprzepuszczania pojazdów

a jazda na suwak jest o nas coraz popularniejsza, niebo i ziemia między tym co teraz a 10 lat temu

zresztą stała jazda lewym pasem to naruszenie KRD,,,
          • wtop.ek Re: Opinia faceta 23.11.16, 14:21
            wczoraj byłem na wywiadówce u dziecka, wąska uliczka pod szkołą z zakazem zatrzymywania się/postoju, znaki czytelne i wyraźne, przed samą bramą szkoły dwa auta zaparkowane z częściowym wjazdem na krawężnik, a a autach siedzą mamuśki smile za chwilę dojeżdża trzecia w audi q7, a p oniemaś miejsc wzdłuż ulicy już nie ma, podjeżdża kawałek dalej do skrzyżowania i wjeżdża prostopadle na chodnik blokując możliwość przejścia

50 m dalej monitorowany płatny parking 2 zł/godzina....na parkingu hula wiatr smile

• dyzurny_troll_forum Re: Opinia faceta 23.11.16, 14:32
              wtop.ek napisał(a):

> wczoraj byłem na wywiadówce u dziecka, wąska uliczka pod szkołą z zakazem zatrz
              > ymywania się/postoju, znaki czytelne i wyraźne, przed samą bramą szkoły dwa aut
              > a zaparkowane z częściowym wjazdem na krawężnik, a a autach siedzą mamuśki smile

Ohh to typowe, miejsce parkingowe dla mamuśki jest tam gdzie jest w stanie zostawić swoje auto...
              • madami Re: Opinia faceta 25.11.16, 13:34
                Albo dla karka w BMCe
        • bywalec.hoteli Re: Opinia faceta 23.11.16, 14:22
          berdebul napisała:
          > Bo wciśnięcie się pózniej na lewy pas jest prawie niemożliwe, przez tych wszyst
          > kich mistrzów kierownicy z rozdętym ego.
          Nie mówię o sytuacji, gdzie lewy pas jest zatłoczony, tylko jak prawie pusty. Ja nie mam nigdy problemu ze zmianą pasa na lewy.
      • premeda Re: Opinia faceta 23.11.16, 15:20
        Dziwnym trafem notorycznie zapchany środkowy pas na AOW jest na ogół przez mężczyzn. Nawet akcja policji, gdzie sypały się za to mandaty niewiele dała.
      • pitahaya1 Re: Opinia faceta 23.11.16, 18:05
        Masz rację z tym blokowaniem lewego pasa.
        Jeśli jednak widzisz kierowcę, który pod górkę na podwójnej ciągłej wyprzedza, przelatuje przez trzy pasy bez kierunkowskazu, wymusza pierwszeństwo to na 99% będzie to mężczyzna.
        • bywalec.hoteli Re: Opinia faceta 23.11.16, 22:02
          Racja, najczesciej jest to komiwojazer w swojej sluzbowej kombi
      • issa-a Re: Opinia faceta 24.11.16, 23:32
        > jeśli jedzie samochód wolno lewym pasem

ale co to znaczy wolno? masz na myśli 80-90 km/h w mieście?
        bo owszem, bywa, że tyle jadę, na lewym pasie, i bywa, że mnie pogania jakiś wuj, w szrocie z DE.
        Ja szybciej nie pojadę bo nie chcę stracic prawka ( i kodeks zabrania) a na prawy nie wjadę bo w mieście (uwaga!) co chwilę sa prawoskręty na strzałce, których nie chcę blokować (jeśli nie muszę). Bo gdybym jechała prawym to płakałbyś, że "kobiety notorycznie blokują pas do skrętu"
      • madami Re: Opinia faceta 25.11.16, 13:32
        Jeżeli jedzie lewym pasem widocznie ma zamiar skręcić w lewo.

Wiele kierowców myśli, że dwupasmowa droga w obszarze zabudowanym zawsze jest autostradą ( na której lewy pas służy do wyprzedania), nie tak nie jest lewy pas służy tym, którzy mają zamiar jechać prosto lub w lewo, prawy do tych co mają zamiar jechac prosto lub w prawo. Lewym pasem ma prawo jechać każdy samochód z dozwoloną w mieście prędkością.
    • biotonne Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 23.11.16, 13:53
      Kobiety jezdza inaczej! W pewnych sytuacjach gorzej niz faceci a w innych lepiej.
    • nutella_fan Re: czy kobieta to gorszy kierowca? 24.11.16, 06:40
      Tak, generalnie kobiety jeżdżą gorzej od mężczyzn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka