Dodaj do ulubionych

prezenty świąteczne

28.11.16, 10:04
Czy tylko ja mam taki problem w tym roku z kupnem prezentów? Cierpię na totalny brak pomysłu, inspiracji. W zasadzie jedynie starsze dziecko wyartykułowało co chce dostać. Mąż i reszta rodziny nie wiedzą. Młodsze dziecko ucieszy się z jakiegokolwiek grającego plastiku. A co z resztą? Nie chciałabym iść w stronę oklepanych pomysłów typu kosmetyki czy dodatki do ubrań.

Wątek wyżalny, ale jak ktoś ma fajny pomysł na prezent to z chęcią przyjmę.
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 10:13
      Mam odwrotnie, niby prezenty kupione, ale co trochę jeszcze coś mi wpada w oko i dylemat: kupować czy zdroworozsądkowo odpuścić...
    • spanish_fly Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 10:20
      Książki im kup, albo prenumeratę jakiegoś tygodnika, albo zestaw przypraw w młynkach.
      • edelstein Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 09:56
        Wkurzylabym sie gdybym zostala zasypana ksiazkami,w wiekszosci przypadkow albo czytam je raz,albo wcale,bo obdarywowujacy nie trafil.Jedyne co te ksiazki robia to zabieraja miejsce i zbieraja kurz.
        • lauren6 Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 10:09
          O toto. Już pomijając taki drobny szczegół jak zajmowanie przestrzeni w mieszkaniu i generowanie kurzu (żyjemy w erze czytników ebooków). Nigdy nie zdarzyło się żeby ktoś trafił w mój gust czytelniczy lub muzyczny kupując mi książkę lub cd niespodziankę. Praktycznie wszystkie takie nieskonsultowane ze mną prezenty sprzedałam dalej na allegro lub rozdałam po rodzinie.
    • 1matka-polka Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 10:41
      Polecam:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,162841721,162841721,Gdyby_ktos_nie_mial_pomyslu_na_prezent_dla_dalszej.html#p162853959
      • lauren6 Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 10:59
        Dziękuję, ale nie mam gdzie wybudować kurnika. Balkon za mały na wybieg dla kur.
    • lilly_about Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 10:50
      Ja już kupiłam wszystkim oprócz męża. Ale pomysł mam, wiec luzik.
    • joanna_poz Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 10:54
      ja tak samo. mam tylko dla syna.
      dla całej reszty zero pomysłow, mam wrażenie, że wszystko juz było..
    • dziennik-niecodziennik Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 11:00
      ja pomysły mam. i wygląda mi ze w tym roku się zmieszczę w zaplanowanych kwotach (chyba ze znów zaszaleję!), co mnie niezwykle cieszy smile
      tylko nie mam czasu pójść na zakupy. ale moze w tym tygodniu juz mi się uda smile
    • ichi51e Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 11:03
      Ja dziecku kupie bum bum rurki elefun i jakas ksiazke z rozkladankami samolotami.
      Mam dluga liste prezentow dla siebie za to.
    • solejrolia Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 11:06
      Nie, nie tylko ty.
      Nie kupiłam jeszcze literalnie nic. bo nie mam pomysłów. po prostu jeszcze tkwię mentalnie w jesieni, i nie potrafię przestawić się na myslenie o świętach. Córka chce dostać pieniądze, bo zbiera na nowy komputer- tyle wiem.
    • jkl13 Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 13:59
      U nas w tym roku będzie wysyp planszówek - zarówno gier samodzielnych, jak i dodatków do już posiadanych. U dzieci nieodmiennie na czele listy są klocki LEGO, dla starszego w tym roku zestaw silniczków do uruchomienia już posiadanych modeli.
      Dorośli członkowie rodziny dostaną bilety na koncert do filharmonii inaugurujący cykl koncertów karnawałowych, to taka nasza tradycja (dostają regularnie od kilku lat i jakoś nikt nie narzeka, wręcz przeciwnie, zwłaszcza że kupno biletów wiąże się z odstaniem w kolejce minimum 3 godzin, a sprzedaż rusza już w październiku).
      W naszych rodzinach zawsze mile widziane są książki - w tym roku głównie kulinarne (Jamiego Olivera, Tomka Jakubiaka), dla dzieci jakieś nowości świąteczne lub Nela.

Ogólnie w tym roku wyjątkowo nie ma problemu z pomysłami prezentowymi, nawet z trudnym prezentowo osobistym mężem (dostanie dodatkowe autko do toru) czy tatą (abonament w księgarni e-bookowej).
    • heca7 Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 14:31
      Mam już prawie wszystko. A czego nie mam to zaraz kupię wink W tym roku wyjątkowo wiedziałam co mam kupić. Część rzeczy odebrałam za punkty na stacji benzynowej (ematka mnie za to zlinczuje wink ) bo uzbieraliśmy ponad 80 tysięcy punktów. Córka jęczała od dawna o tablet graficzny więc nie mogliśmy tej sugestii nie zauważyć suspicious A syn nie miał w ogóle komputera w wieku 11 lat tylko sępił od nas jak musiał coś zrobić- prezent nasunął się sam.
    • chocolatemonster Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 14:34
      Bilety do kina, na koncert, do teatru? Książki są zwasze super, albumy, bony do kosmetyczki i spa, masaże. Płyty z muzyką, gry planszowe. Kursy gotowania, kupony totolotka...
      • lauren6 Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 09:10
        Jakbym mamie lub teściowej zafundowała kurs gotowania chyba byłaby obraza do końca życia wink
    • rysiowa85 Re: prezenty świąteczne 28.11.16, 14:42
      z nudnych "niewidziałamcoci kupić":
      rękawiczki
      walizka
      naszyjnik
      ręczniki
      kosmetyki
      Jak znasz czyjeś gusta:
      książka (jeśli lubi)
      planszówka -|-
      karton (idealny do zabawy dla kota)
      papier do pakowania (idealny prezent dla niemowlaka)

• plaskibrzuchodzaraz Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 00:05
      Ja z własnych doświadczeń polecałabym dla męża:
      Wrocław: www.devil-cars.pl/samochody/ktm-x-bow-tor-wroclaw?idpartner=kwpogromca
      Kraków: www.devil-cars.pl/samochody/ktm-x-bow-tor-krakow?idpartner=kwpogromca
      Warszawa: www.devil-cars.pl/samochody/ktm-xbow-cup-tor-ulez?idpartner=kwpogromca
      Wybierz które bliżej z tego co się orientuję to wszystkie te autka facetom dają podobną frajdę big_grin Tylko uzbrój się w mocne nerwy, bo patrzeć jak Twój ukochany pędzi 300 km/h przyprawia o stan przedzawałowy big_grin
    • ofelia1982 Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 00:15
      Ja mam juz wszystko i to są takie rzeczy, które od miesiecy zapisuję na liście jak widzę, że ktoś potrzebuje czegoś/czegoś chce. Wiem, że mojej mamie brakuje porządnego szala, więc kupiłam jej taki szal 100% wełny w Black Friday. Natomiast jeśli nie przychodzi Ci na myśl nic konkretnego - to idź w doświadczenie, a nie w durne niepotrzebne rzeczy, których każdy z nas ma za dużo - bilet na koncert, do teatru, filharmonii etc.
    • agni71 Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 01:20
      Jeśli oklepane kosmetyki czy dodatki trafiają w mój gust, to dla mnie są to jak najbardziej pożądane prezenty. I wolę takie prezenty, które mnie ucieszą, od czegos na siłę oryginalnego, wydumanego, "zabawnego", co kompletnie mi nie pasuje, nie przyda się, nie podoba się.
      Ja juz praktycznie wszystko mam kupione lub przynajmniej pozamawiane i tylko czekam na dostawę.
      • lauren6 Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 09:30
        Ja bym wolała dostać voucher czy karnet od kolejnej pary rękawiczek. Pytanie czy coś takiego przejdzie u osób z pokolenia 60+, czy jednak wolą tradycyjne prezenty.
        • chocolate_cake Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 10:24
          Kiedyś kupowałam rodzicom bilety do teatru i byli bardzo zadowoleni.
    • mgla_jedwabna Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 11:38
      Moja mama zażyczyła sobie w tym roku urządzenia, które zgrywa muzykę z kaset do formatu mp3. Jeśli masz w rodzinie starsze osoby, które mają zbiory kaset z dawnych czasów, to może być to.

Poza tym przy prezentach zawsze sprawdza się zasada: to, czego może być dużo. Czyli odpadają rzeczy typu książki i CD (bo nie ma sensu posiadać 2 egzemplarzy tego samego tytułu), za to pasują rzeczy zużywalne np. zestaw kremów do rąk-miniaturek, mydełka, jedzenie typu delikatesy (np. butelka oliwy z oryginalną przyprawą, słoiczek egzotycznej konfitury, np. z fig, zestaw herbat, czekolada do picia w puszkach), alkohole. Zwykle sprawdzają się też pomniejsze naczynia: kubki, miseczki, talerzyki, filiżanki - czyli to wszystko, co zawsze da się upchnąć w kredensie, ale lubi się wytłuc z biegiem lat i warto uzupełniać.
      • konwalka Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 13:23
        ja mam pomysły ale gorzej z realizacja
        cały czas cos wyskakuje uncertain z kasą
        np wczoraj znalazłamw charity shop cudną, przecudną karafkę z rżnietego kryształu
        ja nie jestem fanką takich rzeczy, ale tesciowa juz tak
        karafka była b łądna i jak na taki sklep, to kosztowała niemało
        nie miałam karty wczoraj, poszłam dzisiaj i guano- juz ja ktos kupił
        a chciałam do niej dodac nasza nalewkę osobistą, bo wyszła wspaniała

mój tata dostanie ode mnie prezent (m.in), którego sama sie troche boję
        wygrzebałam ze stosów różnosci piekne zdjecia moich rodziców, takie sprzed czterdzietsu i wiecej lat
        czarno-białe, klimatyczne, cudne
        pozbierałam, ułozyłam i teraz szukam wielozdjeciowej ramki
        to bedzie emocjonalne dla mnie i dla taty, ale chce mu to dac sad
        • konwalka Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 13:26
          taka troche w podobie:

www.google.co.uk/search?q=karafka+kryształowa&client=opera&hs=Euj&tbm=isch&imgil=vJKJRx2rjXikBM%253A%253Btx-ykpV0JV-0pM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fimged.pl%25252Fkarafka-krysztalowa-srebro-xix-w-gebruder-kuhn-999708.html&source=iu&pf=m&fir=vJKJRx2rjXikBM%253A%252Ctx-ykpV0JV-0pM%252C_&usg=__BiPonVfgxCa98DABBvd_lkE_DEM%3D&biw=1242&bih=573&ved=0ahUKEwiguLSE-83QAhVrDsAKHaQ2A7kQyjcILA&ei=0nM9WKCHGOucgAak7YzICw#imgrc=vJKJRx2rjXikBM%3A
    • edelstein Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 13:30
      Nie mam nic i nie mam tez zadnego pomyslu. Dziecko zadania nie ulatwia ,nie ma zadnych zyczen .
      • justyna-anna Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 13:43
        Tak jest z dziećmi, które mają wszystko smile. Mój syn też nie ma żadnych życzeń.
    • memphis90 Re: prezenty świąteczne 29.11.16, 17:02
      Dla dziadków znalazłam "Opowiedz mi Babciu"/"Opowiedz mi Dziadku"/"babciu, Dziadku, proszę opowiedz mi"/"Zapiski Babci"/ Zapiski Dziadka" - albumy do zapisywania wspomnień. Może komuś się przyda...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka