Dodaj do ulubionych

Wielki sukces rządu PIS

30.11.16, 14:56
Opublikowali projekty podstawy programowej zgodnie z obietnicą czyli dzisiaj.

Ale patrzę sobie na projekt podstawy z historii. Został on przygotowany dla klas IV-VIII i nie bierze w ogóle pod uwagę, że część dzieci jest już w klasie IV, V i VI i realizowała w nich program według innej podstawy programowej.

Co to Waszym zdaniem oznacza? Zalewska postanowiła po prostu powyższy fakt zignorować i te dzieci, które teraz są w szóstej klasie, w przyszłym roku będą realizować nową podstawę programową dla klasy siódmej, która nijak się ma do tego toku nauki, którym szli do tej pory?
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 15:08
      Podejrzewam, że albo wersja dla klas IV, V, VI będzie podana później, albo (bardziej prawdopodobne) nauczyciel ma sobie dostosować.
      • spanish_fly Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 15:43
        Ale jak to "sobie dostosować"? Nie będzie w ogóle podręczników dla klas siódmych w przyszłym roku?
        • anilka Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 15:50
          I nie jest to jedynie problem historii, inne przedmioty są także "ucięte".
          • joa66 Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 15:58
            Tak jak pisałam w innym wątku:

Powiedzmy sobie szczerze: system 6+3+3 jest równie dobry jak 8+4 - oba mają zalety i wady.

Jednak kiedy chce się przeprowadzac reformę to:

1) trzeba przedstawić mocne argumenty, bo każda zmiana to koszty. Argumentem NIE JEST tekst "bo będzie normalnie tak jak kiedyś", "bo w gimnazjach jest agresja" (nieprawda-potwierdzone), "bo jest niższy poziom nauczania" (nieprawda - potwierdzone)

2) ŻADNA reforma, nawet ta chcąca coś zmieniać na lepsze - NIE MOŻE BYĆ PISANA NA KOLANIE. Musi być przygotowana przez ekspertów, odpowiednio rozłożona w czasie - tak, żeby środki finansowe na nią poniesione służyły poprawie sytuacji, a nie były wyrzucane.

Niestety, PiS, mimo cudownych deklaracji wyborczych ("mamy gotowych sto ustaw") , OPIE......ALAŁO SIĘ PRZEZ 8 LAT I NIE PRZYGOTOWAŁO NIC. KOMPLETNIE NIC. Teraz pisze sobie na kolanie to co im akurat do głowy wpadnie, aby szybciej, aby szybciej. Jak ktoś może to popierać????
          • spanish_fly Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 15:59
            Co z egzaminem na koniec podstawówki? Przecież on będzie oparty o nową podstawę programową i dzieci które są już w połowie albo wręcz pod koniec będą musiały go zdać. To jakiś absurd.
            • asia_i_p Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 16:05
              Nasze będą zdawać podobno tylko matematykę i polski, sami się przyznają nie wprost, że niczego poza czytaniem i liczeniem nie podejmują się ich nauczyć.
              • spanish_fly Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 16:08
                K***a, gdybym gdzieś spotkała Zalewską to niech ucieka, bo nie ręczę za siebie. Życzę jej nieustającej sraczki do końca jej dni. Powinna do więzienia trafić. Kilka roczników dzieci będzie mieć przechlapane, zmarnowane mnóstwo pieniędzy i wszystko to po nic.
        • asia_i_p Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 16:03
          Nie wiem, jak się wykręcą z podręczników. Z podstawy mogą się wykręcić, każąc nauczycielowi porównać, co zrobiono w klasach 4-6 z tym, co ma być według nowej podstawy zrobione w klasach 4-8 i załatać luki. Z podręcznikami widzę jako możliwe scenariusze:
          - przedruk gimnazjalnych ze zmienioną okładką;
          - jakiś podręcznik "rządowy", na kolanie pisany i w ogóle nie wydrukowany, do ściągnięcia przez szkołę/ rodziców; ale może nie powinnam im jednak podsuwać pomysłów.
          • spanish_fly Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 16:05
            A gimnazjalne jak się mają do nowej podstawy?
        • arwena_11 Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 17:08
          Tak szczerze, po co ci podręczniki. Są beznadziejne, same rysunki i 20% treści. Ich brak nie zostanie zauważony.
          • spanish_fly Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 17:09
            Ty swoim dzieciom nie kupujesz podręczników do szkoły, tak? A jakieś książki w ogóle wolno im w domu trzymać?
            • arwena_11 Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 17:33
              Kupuję, ale żal mi na nie pieniędzy, zwłaszcza że podręczniki po synu nie nadają się dla córki ( dwa lata różnicy i różne podstawy).
              Zdecydowanie wolałabym nie kupować. W gimnazjum przestałam kupować ćwiczenia - bo 1 strona zapisana na rok. Dostawali kserówki, inne materiały itd. Po 1 klasie wkurzyłam się i powiedziałam, że wiecej nie kupię. Chyba że dostanę gwarancję korzystania z nich przez nauczyciela.
              Córka poza Chemią nie ma żadnych ćwiczeń. Wszystkie materiały dostaje ze szkoły. Z podręcznika do historii właściwie nie korzystają. Pan rozszerza materiał tak, że podręcznik to ok 20% wiedzy.
    • issa-a Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 15:57
      a kogo to obchodzi?
      "...bo to zła historia była..."
      Teraz będzie dobra.
      Tzn. jeden Lechu zły, a drugi naszym bogiem.
      Jedwabnego nie było.
      Czyli, gruba kreska.
      • liana79 Nasz głos jest wazny dla MEN ;-) 30.11.16, 16:09
        Zapraszają do nadsyłania opinii do projektów podstawy programowej oraz ramowych programów nauczania. Któraś ma ochotę ocenić ?
        men.gov.pl/
        • ra-sowa Re: Nasz głos jest wazny dla MEN ;-) 30.11.16, 16:11
          Mnie by wykropkowało całą opinię.
        • spanish_fly Re: Nasz głos jest wazny dla MEN ;-) 30.11.16, 16:14
          Wysyłałam już pytania i uwagi do ustawy o ziemi rolnej. Nigdy nie dostałam nawet pół odpowiedzi i tym razem też bym na to nie liczyła. Tym bardziej, że na reakcję mają dosłownie kilka dni. Bądźmy poważni.
    • spanish_fly Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 16:22
      Gdzie się podziały pisiewiczówny??? Dlaczego nie tłumaczą mi jak to dobrze, że nowy system edukacji nie przewiduje miejsca na dzieci, które mają pecha być w szóstej klasie?
      • j_malec Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 16:51
        Bo ty resortowe dziecko jesteś i na pewno uczestniczyłaś w marszach KOD'u. Więc się nie znasz, a tym bardziej nie ma powodu aby udzielić ci jakiejkolwiek odpowiedzi. A poza tym, to leming jesteś smile
        • spanish_fly Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 16:55
          Jakie resortowe dziecko? Córka chłopa małorolnego, nigdy się nawet nie otarłam o żadne państwowe stanowiska czy fundusze.
      • araceli Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 17:03
        Zaraz się dowiesz, że gimnazjum było tak złe, że cokolwiek się Twoje dziecko nauczy w klasach VII-VIII będzie o niebo lepiej big_grin
        • araceli Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 17:04
          I jeszcze 'niepotrzebnie histeryzujesz' big_grin
    • la_mujer75 Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 17:04
      Dobrze, że znam historię. Będę sama dokształcać własne dzieci. I mam nadzieję, że ich pani jest w miarę ogarnięta (mam takie wrażenie) i nie będzie gadać o "zamachu w Smoleńsku" !
      A co o tym wszystkim myślę ? Nie napiszę, bo mnie wytną.
      • spanish_fly Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 17:10
        Ja się gotuję dosłownie.
        • la_mujer75 Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 17:18
          Ponoc trzeba w każdej sytuacji znajdować plusy. Pewno na kawie zaoszczędziłam od zeszłego roku...
    • anorektycznazdzira Re: Wielki sukces rządu PIS 30.11.16, 20:10
      Ale to jest wszystko jedno, jaką podstawę programową napiszą aktualne oszołomy akurat z historii.
      I tak będzie trzeba dzieci uczyć, jak było na prawdę- nas nasi rodzice uczyli kim był Piłsudski, my będziemy musieli nauczyć, kim był Wałęsa. I parę innych osób. A kto kim nie był tongue_out
      Podobnie z fizjologii człowieka, też nastawiam się, że sama będę musiała przekazać wiedzę w temacie.
      • wimperga Re: Wielki sukces rządu PIS 01.12.16, 13:09
        Ja tak samo, mam córki w V i VI klasie podstawówki. Mogę ogarnąć polski, historię, przyrodę i geografię, podstawy angielskiego. Mąż matematykę, fizykę i chemię. Reszta angielskiego w BC.
        Tylko po co wtedy szkoła?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka