Dodaj do ulubionych

Kontrola ZUS

09.12.16, 18:50
ZUS przysłał mi dziś pismo z informacją, że serdecznie zapraszają (no dobra, inaczej to było sformułowane) na spotkanie z lekarzem orzecznikiem w związku ze zwolnieniem... sprzed miesiąca. Miała któraś z Was taką kontrolę? Rozumiem, że chcą potwierdzić, czy to nie było lewe zwolnienie. Ok, ale jakim cudem lekarz ma stwierdzić, czy miałam miesiąc wcześniej infekcję czy nie??? Czy to kolejna akcja w stylu "udowodnij, że nie jesteś wielbłądem", czy coś innego?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 18:53
      Wyrabianie planu przed końcem roku?
      • vaikiria Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 18:59
        A o tym nie pomyślałam smile
    • roksanka_3 Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 20:14
      Mój mąż też dostał takie pismo. Też zachodzilismy w głowę bo na l4 był 4 dni i to prawie rok temu. Okazalo sie ze lekarz sie pomylił i wpisał zwolnienie na prawie 1.5 roku!! Może twój też się walnął w dacie i ZUS mysli ze ciągle jesteś na zwolnieniu. Po miesiącu l4 i tak się przymusowo robi badania. Wiec by sie zgadzalo.
      • vaikiria Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 21:15
        W tym problem, że owszem, jestem na zwolnieniu, ale kolejnym i od innego lekarza. Od miesiąca mam zwolnienie za zwolnieniem, bo z racji ciąży lekarze mi w ramach kuracji zalecają odpoczywać, jeść dużo czosnku i pić imbir uncertain A kwestionują tylko to jedno i to po miesiącu. A badania po miesiącu L4 to z tego co wiem robi się u lekarza medycyny pracy.
        • 1234wxyz Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 21:30
          No to masz odpowiedz. Przy 'zwolnieniu za zwolnieniem' taka kontrola to norma. To ze powoluja sie tylko na jedno konkretne nie ma nic do rzeczy. Mialam podobnie.
          • vaikiria Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 21:38
            Dzięki! A napisałabyś, jak taka kontrola wygląda? Przyznam, że moją wyobraźnie przerasta, jak lekarz może wykonać badanie, które stwierdzi infekcję sprzed miesiąca.
            • 1234wxyz Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 08:48
              No bo to nie jest badanie. Zwykle ograniczaja sie do rozmowy i wypytuja o wszystko, objawy, leki itd. Czasami moga poprosic o rozebranie sie ale to raczej przy chorobach ktore sa widoczne albo zostawiaja slady, np dermatologiczne.
            • wuika Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 09:15
              Kontrola dokumentów. Weź ksero karty, jeśli masz dostęp.
          • wuika Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 09:15
            Niekoniecznie norma uncertain Drugą ciążę jestem na zwolnieniu (od 7 tygodnia, zwolnienie po zwolnieniu), nie miałam ani jednej kontroli. Przy czym może do tego przyczyniać się fakt, że rejon ZUSu, pod który działa moja firma, jest kilkadziesiąt km od mojego miejsca zamieszkania. Wiem, że nie chce im się załatwiać tego przez inne oddziały, ale takie umiejscowienie stanowczo zmniejsza ilość kontroli.

Co do autorki, jeśli chodzi o kontrolę l4 sprzed miesiąca - jeśli masz dostęp do swojej karty, ew. możesz mieć, to załatw sobie odpis / ksero, bo się będą czepiać, że przyszłaś bez dokumentacji medycznej i skąd oni teraz mają wiedzieć, na jakiej podstawie to zwolnienie było wystawione suspicious
            • vaikiria Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 14:15
              Napisali, że mam wziąć dokumentację, jeśli jestem w jej posiadaniu. Nie jestem.
              • nenia1 Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 15:28
                To idź tam gdzie się leczysz i poproś o ksero twojej kartoteki.
              • wuika Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 18:47
                Bo rzadko kto ma dokumentację medyczną w łapce. Idź do przychodni, niech Ci zrobią ksero czy odpis. Jak to będzie trwało (nie muszą Ci wydać od ręki) to zadzwoń do ZUSu, gdzie masz się zgłosić i powiedz komu tam trzeba, że do terminu kontroli, którą Ci wyznaczyli, nie jesteś w stanie załatwić dokumentacji i czy masz jechać bez niej, czy Ci przesuną termin.
              • 1234wxyz Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 21:08
                Jeszcze z mojego doświadczenia napiszę że u mnie na komisji oni mieli wszystkie moje papiery od lekarza. Wiedziałam że będą mieć bo jak byłam na kolejnej wizycie u lekarza to usłyszałam ze moje papiery poszły do ZUSu, który się o to zwrócił. (Tak w ogóle się dowiedziałam o planowanej kontroli) I rzeczywiście kopie mieli na komisji.
                • vaikiria Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 21:11
                  Właśnie wiem, że ZUS może zwrócić się o kopie dokumentów, swoją drogą nie wiem jak to się ma do tajemnicy lekarskiej, ale mniejsza o to, bo nie mam żadnych wstydliwych chorób. Więc tym bardziej nie rozumiem, co oni planują na tej kontroli robić. Obejrzeć mi gardło w poszukiwaniu śladów infekcji sprzed miesiąca?
                  • 1234wxyz Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 23:44
                    Napisałam Ci wyżej - nie wiem czy przeczytałaś. Taka komisja nie polega na badaniu, to jest zazwyczaj zwykła rozmowa, pytają o leki itp. Tylko w rzadkich przypadkach proszą o rozebranie się, np. w przypadku chorób dermatologicznych, niektórych ortopedycznych itp. Kiedy ja byłam na komisji nikogo nie badali ani nie kazali się rozbierać, oprócz jednej kobiety po operacji kręgosłupa.
        • kaz_nodzieja Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 23:10
          Taka schorowana a na forum siedzi od rana do wieczora. Tylko pracować biedulka nie może.
          • vaikiria Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 14:17
            Decyzję o zwolnieniu podejmuje lekarz nie pacjent. Najwyraźniej lekarz uznał, że zapalenie gardła i gorączka to są wskazania do zwolnienia. A ludzie w pracy niekoniecznie życzą sobie siedzieć w open space obok kogoś, kto nieustannie kaszle i wyciera lejący się z nosa katar.
            • nenia1 Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 15:29
              No akurat w Polsce to tylko w teorii często bywa.
              • vaikiria Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 19:51
                To widocznie ja mam szczęście, bo u nas nie ma zwyczaju, żeby chorzy chodzili do pracy, kasłali, kichali i zarażali otoczenie. Jak ktoś siedzi w pracy mimo wyraźnych objawów choroby, to dostaje delikatną sugestię od szefowej, żeby jednak przeszedł się do lekarza i poszedł na zwolnienie. Szczególnie, że poza zarażaniem innych i wątpliwą przyjemnością słuchania cudzego smarkania taka osoba i tak nie jest efektywna.
                • nenia1 Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 20:47
                  Pisałam o lekarzu i przeświadczeniu, że jak lekarz daje L-4 to pacjent na pewno jest chory.
                  • vaikiria Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 20:53
                    A tego to już nie wiem, zdrowa nigdy zwolnienia nie dostałam. A zakładam, że lekarz umie ocenić, jaki stopień choroby wymaga zwolnienia a jaki ie.
                    • kaz_nodzieja Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 21:41
                      Nie dotyczy (w Polsce) lekarza od ciąż smile Dziwię się, że WHO nie zrobiła jakiś szeroko zakrojonych badań nad ciążami w Polsce. Przecież to nie jest normalne by tyle polskich kobiet miało zagrożone ciąże.
                      • vaikiria Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 21:44
                        Ja mam zwolnienie od internisty! Ciąża nie ma nic do tego, pomijając fakt, że z powodu ciąży nie dają mi żadnych leków, więc choroba się wlecze i wlecze.
                        • sfornarina Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 23:37
                          Vaikiria, a czy to nie Ty dopiero pisałaś, że ciąża mija Ci lekko i poza kaszlem i katarem nic Ci nie jest? Naprawdę nie wstyd Ci na L4 siedzieć?
                          Ja bym się ze wstydu zapadła.
                          • vaikiria Re: Kontrola ZUS 11.12.16, 01:18
                            Ciąża jako ciąża mija mi lekko. Nie mam dolegliwości ciążowych: nie wymiotuje, nic mnie nie boli, nie mam mdłości, wielkiej zgagi, krwawień itp. Przybieram na wadze książkowo, wszysatko przegbiega super. I dlatego nie mam zwolnienia od ginekologa. Zwolnienie mam od internisty i nie w związku z ciążą tylko w związku z gorączką, kaszlem, bolem gardła i katarem lejącym się z nosa. Dlaczego ma mi być wstyd? Gdybym w takim stanie spróbowała pojawić się w pracy tego samego dnia zostałabym odesłana do lekarza.
                          • wuika Re: Kontrola ZUS 11.12.16, 13:24
                            Skoro lekarz uznał, że kaszel i katar w ciąży to jednak nie jest hop-siup, to chyba powinna jednak go słuchać, nie sądzisz?
                            • vaikiria Re: Kontrola ZUS 11.12.16, 13:30
                              Przypuszczam, że nie o ciąże tu chodzi tylko o samą chorobę. Właśnie mój ojciec kończy tygodniowe zwolnienie. Widocznie objawy takie jak stan zapalny gardła, kaszel, katar i gorączka uważane są przez lekarzy za przesłankę do zwolnienia. I nie bardzo rozumiem, co w tym dziwnego.
            • noemi29 Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 21:27
              Nie znam przypadku żeby ZUS sam z siebie wysłał kontrolę (co nie oznacza, że takich przypadków nie ma) - zazwyczaj jest to na wniosek pracodawcy.
              • kaz_nodzieja Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 21:40
                I bardzo dobrze. Uczciwy nie musi się bać, prawda?
                • vaikiria Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 21:42
                  A czy ja się boję? Raczej wkurzona jestem, że mam gdzieś jechać kawał drogi i nie do końca rozumiem po co. Zrozumaiłabym, gdyby wpadli z kontrolą do mnie do domu, zobaczyć, czy grzecznie siedzę na tyłku.
                  • noemi29 Re: Kontrola ZUS 11.12.16, 00:10
                    Zapytaj pracodawcę.
              • vaikiria Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 21:43
                Popytałam po znajomych i podobno ZUS kontroluje jak jest kilka zwolnień w krótkim czasie.
                • nenia1 Re: Kontrola ZUS 11.12.16, 01:18
                  Dokładnie, kontrolują też dłuższe zwolnienia powyżej 30 dni, albo takie, gdzie ktoś się dopiero co zatrudnił, a już idzie na dłuższe L-4.
                  • kaz_nodzieja Re: Kontrola ZUS 11.12.16, 11:53
                    Zdaniem pospólstwa na etacie wina pracodawcy bo doniósł. Nie wiem skąd bierze się taka ogromna propaganda nienawiści skierowana przeciwko pracodawcom? Moim zdaniem należałoby coś z tym zrobić, ale nie mam pojęcia jak w szerokim zakresie wpłynąć na społeczeństwo. Nasze próby na E-mamie to niestety za mało.
                    • vaikiria Re: Kontrola ZUS 11.12.16, 13:28
                      A kto tu użył słowa "donos" albo "wina"? Najwyraźniej to dla Ciebie "wniosek o kontrolę' jest donosem. Czyżby jakaś kryminalno - komunistyczna mentalność się odezwała?
                      • kaz_nodzieja Re: Kontrola ZUS 11.12.16, 13:36
                        Takie insynuacje (nie Twoje) pojawiły się na tym wątku.
      • melancho_lia Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 21:49
        Jakie badania sie robi przymusowo po miesiącu L4? Ciężarnym też? W zeszłym roku byłam 4mce na ciążowym L4 i nikt mi żadnych badań nie kazał robić.
        Chyba ze o medycynę pracy chodzi a to zupełnie co innego niz zus.
        • ga-ti Re: Kontrola ZUS 09.12.16, 21:54
          Jak wróciłam do pracy po wychowawczym, to kazali badani u lekarza medycyny pracy, bo przed porodem byłam na zwolnieniu dłużej niż miesiąc (nie 9 miesięcy, żeby nie było znów 'naparzanki' wink ).
          Ale to lekarz medycyny pracy, orzeka, czy już jestem zdolna do pracy.
        • wuika Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 09:16
          Tak, medycyna pracy. Po każdym długim zwolnieniu trzeba zrobić.
    • lauren6 Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 09:11
      Może lekarz wypisał Ci zwykłe L4, zamiast ciążowego i stąd ta kontrola.
    • fomica Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 14:25
      > Ok, ale jakim cudem lekarz ma stwierdzić, czy miałam miesiąc wcześniej infekcję czy nie???
      Żadnym cudem, nie ma takiej możliwości. Kontrola zakończy się wnioskiem "kontrola niemożliwa do przeprowadzenia" i tyle.
      Może dostali pismo od pracodawcy z prośba o kontrolę i właśnie się przeprocesowało. ZUS nie jest demonem prędkości.
      • arwena_11 Re: Kontrola ZUS 10.12.16, 15:33
        Wiele lat temu ( no 16 ), zadzwoniła do mnie pani z ZUS, dlaczego nie stawiłam się na kontroli ( byłam w ciąży na zwolnieniu od 2 miesiąca - żeby nie było naparzanki - miałam własną działalność, zwolnienie jak najbardziej uzasadnione ). Powiedziałam, że żadnego wezwania nie dostałam. Na to pani zdziwiona, bo wysłali na adres X. Tłumaczę pani grzecznie, że tam nie mieszkam od dwóch lat i oni świetnie o tym wiedzą, bo zasiłek chorobowy przysyłają na adres prawidłowy i do tego dzwoni pani na mój domowy numer na nowym adresie. Pani zdziwiona, że zasiłek to inny pokój, a oni nie wiedzą i żebym przyszła w takim razie na komisję za tydzień. Powiedziałam, że to się mija z celem bo dziecko już na świecie od miesiąca. To pani się obraziła i powiedziała, że wstrzyma mi zasiłek za ostatni miesiąc i macierzyńskiego też nie zapłacą. Zapytałam tylko czy ZUS ma tyle pieniędzy, aby płacić odsetki karne i koszty prawnika, bo sprawę skieruję na drogę prawną. Pani z fochem się rozłączyła. Skończyło się tym, że zapłacili z odsetkami i ponieśli koszty prawnika.
    • lemonjuice28 Re: Kontrola ZUS 02.02.19, 11:56
      Witam dostałam wezwanie na kontrolę ZUS mam pytanie bo nigdy się z tym nie spotkałam... Czy podczas kontroli orzecznik może sprawdzić czy przepisane recepty zostały zrealizowane?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka