Dodaj do ulubionych

Łodzianki!

30.12.16, 13:13
Co warto zwiedzić/zobaczyć/porobić w Łodzi? Będziemy z dziećmi (8 i 10 lat) na jeden dzień w sobotę i wybór jest tak duży, że nie wiem dokąd się udać.
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Łodzianki! 30.12.16, 13:46
      Bałuty ? emocje gwarantowane smile
    • heca7 Re: Łodzianki! 30.12.16, 14:06
      Ul: Piotrkowska i ...dętka? Ale dętka tylko od wiosny do jesieni- www.muzeum-lodz.pl/pl/muzeum-kanalu-detka
      Do tego Manufaktura i czas się Wam skończy wink
    • julita165 Re: Łodzianki! 30.12.16, 14:12
      Zasmucę Cię...moim zdaniem tu nie ma co robić z dziećmi. Może skoro tak tylko na dwa dni to jakoś dacie radę zapełnić czas ale ja z moim młodym przed każdym weekendem mamy zagwzozdkę co by tu porobić. Nie mam pojęcia co Ci polecić. Przeciez nie kino bo to jest wszędzie i wszędzie grają to samo. Może planetarium, jest taki pokaz "kosmos dla najmłodszych", mój 5 latek był zachwycony ale to chyba jest tak naprawdę dla troszkę starszych dzieci. Na pewno pokaz był w sobotę, dość wcześnie, ok 10. Jest też zawsze i wszystkim gościom w łodzi polecana Manufaktura, moim zdaniem to po prostu gigantyczne centrum handlowe choć jest też część rozrywkowa, dla dzieci w tym wieku np. ścianka wspinaczkowa, eksperymentarium, jakaś sala gier. Spaceru po Piotrkowskiej nie będę polecać bo naprawdę nic szczególnego, tym bardziej dla dzieci, tam nie ma, jest trochę fajnych knajp, ale to dla znacznie starszych dzieci i późnym wieczorem. Rzeczywiście na pewnych odcinkach to zagłębie fajnych rozrywkowych klimatów dla stuidentów i młodych pracujących. Zoo woła o pomstę do nieba, a już szczególnie bez sensu o tej porze roku. Jest aquapark FALA, przyjemnie tam jest ale przecież to nie jedyny basen w Polsce i jakoś szczególnie się na tle innych nie wyróżnia. No...i to by było na tyle.
    • julita165 Re: Łodzianki! 30.12.16, 14:15
      W Manufakturze jest też teraz lodowisko.
    • agonyaunt Re: Łodzianki! 30.12.16, 14:16
      W tę sobotę? To chyba za dużo możliwości nie będzie, bo pewnie pozamykane na okoliczność Sylwka. Ja bym przeciągnęła przez Pietrynę, zwłaszcza wieczorem, bo ładnie wygląda, kierunek na północ i potem do Manufy na lodowisko.

Nie wiem czy jutro otwarte, ale jak tak, to polecam Pałac pełen bajek w Muzeum Kinematografii kinomuzeum.pl/?p=11886

Warto też zaliczyć planetarium w EC1, akurat mają pokaz dla dzieciaków bilety.planetariumec1.pl/termin.html?d=5&idg=4&date_termin=2016-12-31
    • argentea Re: Łodzianki! 30.12.16, 16:13
      Interaktywne Muzeum Włókiennictwa z interaktywną podłogą, warto też przejść się do Manu i tam jest teraz kino 4D
    • srebrnarybka Re: Łodzianki! 30.12.16, 16:19
      palmiarnia. Nie wiem, na ile dzieci przyzwyczajone do muzeów, ale muzeum włókiennictwa, jedyne w Polsce. Stare maszyny tkackie, stare wnętrze fabryki etc. Ja byłam w tym wieku i do dziś pamiętam. Na zoo trochę za zimno, zresztą jest i w innych miastach. Fontanna przed operą na pl. Dąbrowskiego, często nie działa, ale jeśli działa, to dzieciakom się może podobać (podświetlania etc.).
      • bazia8 Re: Łodzianki! 30.12.16, 16:59
        Na pewno EC1 i planetarium, muzeum kanału Dętka jest czynne tylko kilka razy w roku, wiec trzeba sprawdzic, muzeum wlokiennictwa, na Piotrkowskiej 217 jest niedawno otwarta wrotkarnia i kilka knajpek, można poskakac w parku trampolin (ul Wydawnicza 5, przy Piłsudskiego).
        jeśli chcecie porozmawiać o historii to polecam Park Szarych Szeregów, teren dawnego obozu dla dzieci.
    • solejrolia Re: Łodzianki! 30.12.16, 17:08
      Zaleznie od pogody moze tak : Lodowisko w manufakturze, potem na gorącą czekoladę .
      Palmiarnia taka trochę skromna jest, ale ja lubię. I od razu spacer po Księży Młyn.
      Jak pogoda nieciekawa to może Muzeum semafor? Teatr- Bajkowa kawiarenka przykładowo.
      Kino 4d?
      Escaperoom?
    • krejzimama Re: Łodzianki! 30.12.16, 18:18
      www.tvn24.pl/polska-na-weekend-360,142,m/wizyta-w-lodzi,702984.html
      • lubie_miauczec Re: Łodzianki! 30.12.16, 18:55
        Dziękuję za wszystkie sugestie smile Zaczynam żałować, że będzieny tylko jeden dzień.
        • krejzimama Re: Łodzianki! 30.12.16, 19:29
          Polecam przyjazd jak będzie ciepło i zwiedzenie okolic. Wbrew pozorom to na "prowincji" jest więcej atrakcji niż w mieście.
          - termy Uniejów, Zoo Safari Borysew, Groty nagórzyckie, Skansen rzeki Pilicy, Błękitne Źródła, Bunkier w Konewce, Łowicz, Arkadia, Nieborów...

A jesli chcesz zobaczyć naprawdę piekną wspaniała achitekture to musisz zobaczyć Willę Kindermana na Wólczańskiej. To jest perła wśród pereł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka