Dodaj do ulubionych

"internety"

04.01.17, 18:01
W kilku miejscach przeczytałam o tych "internetach", czy to jest prawidłowa forma? ja myślałam, że jest internet, ale nie wykluczam, że źle myślałam
Obserwuj wątek
    • ra-sowa Re: "internety" 04.01.17, 18:02
      big_grin
    • kondolyza Re: "internety" 04.01.17, 18:06
      jest jeden Internet, nie internet
      • shell.erka Re: "internety" 04.01.17, 18:25
        Jak to?! Ja mam kilka. Jeden w komórce, jeden w tv, jeden w laptopie i jeszcze w tablecie mam!
        wink
        • kanna Re: "internety" 04.01.17, 23:14
          Ja podobnie, a dodatkowo w pracy big_grin

A w domu mam nawet dwa internety w jednym telefonie. jak jeden nie działa, to drugi jest wink
          • cosmetic.wipes Re: "internety" 05.01.17, 17:25
            Ja w samym telefonie mam trzy internety 😁
      • saszanasza Re: "internety" 07.01.17, 08:38
        kondolyza napisała:

> jest jeden Internet, nie internet

O właśnie! I na dodatek pisze się go dużą literąsmile
    • triss_merigold6 Re: "internety" 04.01.17, 18:07
      Ekhem, norma użytkowa. big_grin
    • alpepe Re: "internety" 04.01.17, 18:11
      uwielbiam internety, to coś, jak gazety a prasa.
      • thank_you Re: "internety" 04.01.17, 18:24
        Lub czasopisma. ;-D
      • viridiana73 Re: "internety" 05.01.17, 12:30
        Gazeciska!smile
    • paloma_blauwinder Re: "internety" 04.01.17, 18:18
      Po angielsku jest tylko jeden, nawet pisze się dużą literą "Internet". No cóż, mają fałszywie prosty obraz światawink
    • scher Re: "internety" 04.01.17, 18:21
      lieu napisała:

> W kilku miejscach przeczytałam o tych "internetach", czy to jest prawidłowa forma?

W internetach piszą, że prawidłowa.
    • pyszczolek Re: "internety" 04.01.17, 18:23
      Poprawne to raczej nie jest, ale lubię używać. Fajne słowo smile
      • scher Re: "internety" 04.01.17, 18:35
        pyszczolek napisał(a):

> Poprawne to raczej nie jest

Ja uważam, że poprawne. Ta forma nadaje temu słowu specyficzne znaczenie i konteksty.
        • pyszczolek Re: "internety" 05.01.17, 12:19
          Co do znaczenia i kontekstu zgadzam się jak najbardziej, dlatego tak bardzo lubię go używać. Chodziło mi raczej o to, że formalnie wg wyroczni typu pwnowski SJP czy Miodek/Bralczyk może być niepoprawnie. Ale jak z większością neologizmów - prędzej czy później wejdzie jako norma językowa, właśnie przez to specyficzne znaczenie.
          • scher Re: "internety" 05.01.17, 12:56
            pyszczolek napisał(a):

> Ale jak z większością neologizmów - prędzej czy później wejdzie jako norma językowa,
            > właśnie przez to specyficzne znaczenie.

Właśnie.
          • bistian Re: "internety" 06.01.17, 21:07
            pyszczolek napisał(a):

> Chodziło mi raczej o to, że formalnie wg wyroczni typu pwnowski S
            > JP czy Miodek/Bralczyk może być niepoprawnie. Ale jak z większością neologizmów
            > - prędzej czy później wejdzie jako norma językowa, właśnie przez to specyficzn
            > e znaczenie.

Od małej litery mogą być i internety, jako sieć między sieciami, jedna z wielu, więc może być ich wiele, wtedy "internety" są poprawne. Jeśli chodzi o konkretną sieć globalną nazywaną od dużej litery, "Internet", to taka sieć jest jedna, więc liczba mnoga nie jest poprawna. Trudno więc domyślić się, o co chodzi rozmówcy. Niekoniecznie musi to być neologizm, chociaż pewno w większości przypadków jest.
    • lady-z-gaga Re: "internety" 04.01.17, 18:32
      nie może być jeden, bo każdy ma swój wink
    • martishia7 Re: "internety" 04.01.17, 19:08
      CHyba jesteś nowa w internetach big_grin
    • otto_1 Re: "internety" 04.01.17, 22:03
      Internety wprowadził swego czasu do obiegu George W, Bush
      • otto_1 Re: "internety" 04.01.17, 22:07
        en.wikipedia.org/wiki/Internets
        • joanekjoanek Re: "internety" 04.01.17, 23:06
          I Meryl Streep w Mamma Mia tak słodko opowiada koleżankom, że właśnie będzie miała stronę w internetach. Ja stąd przyswoiłam, urzekło mnie smile
      • obrus_w_paski Re: "internety" 07.01.17, 11:26
        Uwielbiam ten odcinek
    • angeika89 Re: "internety" 04.01.17, 22:35
      Ja lubię to słowo smile
      W "internetach" można znaleźć dużo ciekawych rzeczy np taki wątek jak ten na forum Emama wink
    • mikams75 Re: "internety" 04.01.17, 23:21
      nie wiem czy juz zaliczana do prawidlowych ale to charakterystyczne slowko nadajace zabarwienia i uzywane w okreslonym kontekscie. Tylko trzeba uzywac prawidlowo.
      • lieu Re: "internety" 05.01.17, 16:50
        Prawidłowo - czyli jak?, kiedy?
    • antypomidorowa Re: "internety" 04.01.17, 23:24
      Kiedyś sobie obiecałam, że jak będę już stara i będe miała tak stare dzieci, że ani ja ani one nie będą ogarniać memów itp., to sobie opłacę jakiegoś nastolatka/studenta, żeby mi raz na tydzień/miesiąc roztłumaczył najnowsze tematy z internetów. Ale tego się robi tak dużo, w tak szybkim tempie, że zanim osiągnę ten wiek, to będzie mi potrzebny cały sztab takich "ekspertów" żeby być na bieżąco big_grin
    • odnawialna Re: "internety" 05.01.17, 00:34
      a to nie jest bushizm? swego czasu Amerykanie mieli z "internetów" niezłą bekę (pierwotnie napisałam "polewkę", ale już chyba nie te czasy big_grin)
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: "internety" 05.01.17, 00:34
      lieu napisała:

> W kilku miejscach przeczytałam o tych "internetach", czy to jest prawidłowa for
      > ma?

widzę, że koleżanka nowa w internetach!

Xsionnc
    • emigrantkaaa Re: "internety" 05.01.17, 01:53
      Nie, to nie jest poprawna forma, ale za to bardzo fajna, więc używam z upodobaniem tongue_out
    • redheadfreaq Re: "internety" 05.01.17, 12:24
      W internetach się tak mówi.
    • baltycki Re: "internety" 05.01.17, 16:54
      Sa dwa, Korea Północna ma wlasny.
    • sanrio Re: "internety" 06.01.17, 16:39
      https://i1.memy.pl/obrazki/cd56889186_witamy.jpg

widać, że pani tu nowa big_grin
    • znowu.to.samo Re: "internety" 06.01.17, 20:41
      Ja zawsze myślałam że to jakaś babcia przekręciła słowo internet, a wnuczek miał polewę
    • kosheen4 Re: "internety" 07.01.17, 02:17
      RJP chyba jeszcze tego nie zaakceptowała, ale to takie piękne słowo że używam z upodobaniem.
    • viridiana73 Re: "internety" 07.01.17, 08:30
      To jest śliczne i przydatne słowo, choć nie norma językowa- tak myślę. Czasem go używam: "Znowu siedzisz z nosem w komputerze, wyłączę ci kiedyś te internety, zobaczysz!!"- rozkoszne, prawda? Dla mnie to słowo z tej samej kategorii, co "dziecka" (M, l.mn.). Jaki to niesie jednoznaczny przekaz, kiedy powiem: "A rozwydrzone te dziecka jak dziadowski bicz!!"smile Że tak powtórzę za Laskowikiem: "To samo. Ale jak brzmi!!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka