lieu 04.01.17, 18:01 W kilku miejscach przeczytałam o tych "internetach", czy to jest prawidłowa forma? ja myślałam, że jest internet, ale nie wykluczam, że źle myślałam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shell.erka Re: "internety" 04.01.17, 18:25 Jak to?! Ja mam kilka. Jeden w komórce, jeden w tv, jeden w laptopie i jeszcze w tablecie mam! Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: "internety" 04.01.17, 23:14 Ja podobnie, a dodatkowo w pracy A w domu mam nawet dwa internety w jednym telefonie. jak jeden nie działa, to drugi jest Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: "internety" 05.01.17, 17:25 Ja w samym telefonie mam trzy internety 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: "internety" 07.01.17, 08:38 kondolyza napisała: > jest jeden Internet, nie internet O właśnie! I na dodatek pisze się go dużą literą Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: "internety" 04.01.17, 18:11 uwielbiam internety, to coś, jak gazety a prasa. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: "internety" 04.01.17, 18:18 Po angielsku jest tylko jeden, nawet pisze się dużą literą "Internet". No cóż, mają fałszywie prosty obraz świata Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: "internety" 04.01.17, 18:21 lieu napisała: > W kilku miejscach przeczytałam o tych "internetach", czy to jest prawidłowa forma? W internetach piszą, że prawidłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszczolek Re: "internety" 04.01.17, 18:23 Poprawne to raczej nie jest, ale lubię używać. Fajne słowo Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: "internety" 04.01.17, 18:35 pyszczolek napisał(a): > Poprawne to raczej nie jest Ja uważam, że poprawne. Ta forma nadaje temu słowu specyficzne znaczenie i konteksty. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszczolek Re: "internety" 05.01.17, 12:19 Co do znaczenia i kontekstu zgadzam się jak najbardziej, dlatego tak bardzo lubię go używać. Chodziło mi raczej o to, że formalnie wg wyroczni typu pwnowski SJP czy Miodek/Bralczyk może być niepoprawnie. Ale jak z większością neologizmów - prędzej czy później wejdzie jako norma językowa, właśnie przez to specyficzne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: "internety" 05.01.17, 12:56 pyszczolek napisał(a): > Ale jak z większością neologizmów - prędzej czy później wejdzie jako norma językowa, > właśnie przez to specyficzne znaczenie. Właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: "internety" 06.01.17, 21:07 pyszczolek napisał(a): > Chodziło mi raczej o to, że formalnie wg wyroczni typu pwnowski S > JP czy Miodek/Bralczyk może być niepoprawnie. Ale jak z większością neologizmów > - prędzej czy później wejdzie jako norma językowa, właśnie przez to specyficzn > e znaczenie. Od małej litery mogą być i internety, jako sieć między sieciami, jedna z wielu, więc może być ich wiele, wtedy "internety" są poprawne. Jeśli chodzi o konkretną sieć globalną nazywaną od dużej litery, "Internet", to taka sieć jest jedna, więc liczba mnoga nie jest poprawna. Trudno więc domyślić się, o co chodzi rozmówcy. Niekoniecznie musi to być neologizm, chociaż pewno w większości przypadków jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: "internety" 04.01.17, 18:32 nie może być jeden, bo każdy ma swój Odpowiedz Link Zgłoś
otto_1 Re: "internety" 04.01.17, 22:03 Internety wprowadził swego czasu do obiegu George W, Bush Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: "internety" 04.01.17, 23:06 I Meryl Streep w Mamma Mia tak słodko opowiada koleżankom, że właśnie będzie miała stronę w internetach. Ja stąd przyswoiłam, urzekło mnie Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: "internety" 04.01.17, 22:19 The Internet Speech The IT Crowd | Series 3 Episode 4 Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: "internety" 04.01.17, 22:35 Ja lubię to słowo W "internetach" można znaleźć dużo ciekawych rzeczy np taki wątek jak ten na forum Emama Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: "internety" 04.01.17, 23:21 nie wiem czy juz zaliczana do prawidlowych ale to charakterystyczne slowko nadajace zabarwienia i uzywane w okreslonym kontekscie. Tylko trzeba uzywac prawidlowo. Odpowiedz Link Zgłoś
antypomidorowa Re: "internety" 04.01.17, 23:24 Kiedyś sobie obiecałam, że jak będę już stara i będe miała tak stare dzieci, że ani ja ani one nie będą ogarniać memów itp., to sobie opłacę jakiegoś nastolatka/studenta, żeby mi raz na tydzień/miesiąc roztłumaczył najnowsze tematy z internetów. Ale tego się robi tak dużo, w tak szybkim tempie, że zanim osiągnę ten wiek, to będzie mi potrzebny cały sztab takich "ekspertów" żeby być na bieżąco Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: "internety" 05.01.17, 00:34 a to nie jest bushizm? swego czasu Amerykanie mieli z "internetów" niezłą bekę (pierwotnie napisałam "polewkę", ale już chyba nie te czasy ) Rumors on the internets Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: "internety" 05.01.17, 00:34 lieu napisała: > W kilku miejscach przeczytałam o tych "internetach", czy to jest prawidłowa for > ma? widzę, że koleżanka nowa w internetach! Xsionnc Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantkaaa Re: "internety" 05.01.17, 01:53 Nie, to nie jest poprawna forma, ale za to bardzo fajna, więc używam z upodobaniem Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: "internety" 06.01.17, 20:41 Ja zawsze myślałam że to jakaś babcia przekręciła słowo internet, a wnuczek miał polewę Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: "internety" 07.01.17, 02:17 RJP chyba jeszcze tego nie zaakceptowała, ale to takie piękne słowo że używam z upodobaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: "internety" 07.01.17, 08:30 To jest śliczne i przydatne słowo, choć nie norma językowa- tak myślę. Czasem go używam: "Znowu siedzisz z nosem w komputerze, wyłączę ci kiedyś te internety, zobaczysz!!"- rozkoszne, prawda? Dla mnie to słowo z tej samej kategorii, co "dziecka" (M, l.mn.). Jaki to niesie jednoznaczny przekaz, kiedy powiem: "A rozwydrzone te dziecka jak dziadowski bicz!!" Że tak powtórzę za Laskowikiem: "To samo. Ale jak brzmi!!" Odpowiedz Link Zgłoś