nena20 04.01.17, 20:51 Mam okazję i wielką ochotę jechać ale boję się czy jest bezpiecznie. Decyzję muszę podjąć na już, wyjazd w lutym. Może któraś z was była i może podpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asmarabis Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 20:54 Jechać , to oaza dla turystów a ile cie wyniesie ten wyjazd? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 21:16 Teraz iberia ma zdaje sie fajna oferte z madrytu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 20:57 Jedz. Fajnie jest. Jedzenie wstretne D Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 21:00 ja mam inne wspomnienia jeśli chodzi o jedzenie, było pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 21:06 No ale piszcie że bezpiecznie i fajnie bo decyzję już podjęłam Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 12:00 w san escobar jest lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 21:04 No weź nie strasz z tym jedzeniem, ze dwie konserwy zapakuje do walizki. W Chinach ledwie przeżyłam chyba nic gorszego nie jadłam. Co do kosztów wyjazdu to wiem że bilet z Madrytu kosztuje 2500. Część podróży służbowa część do własnej organizacji, jak wrócę to mogę podać koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 21:08 Iberia bedzie troche straszna, wez kanapki na droge a na miejscu, w turystycznych miejscowosciach dostosowuja sie do wyobrazen zachodnich turystow, bo kuchnia meksykanska to moze nie chinska ale tez nie niebo w gebie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 21:13 Chony tez wspominam jako kulinarny koszmar. Tylko raz bylo niebiansko. Zawsze myslisz ze kurczak a to zimne tofu DD bleeee teraz bym sie pewnie zajadala. Z Meksyku swietnie wspominam cudowne sniadanka i czekanie w kolejce przed piekarnia na zwolnienie sie miejsca (rozdawali kolejkowiczom za darmo czarna kawe) i pyszne buleczki. Niestety tez wspominam fricholes... do wszystkiego. Do bananow. Do bitej smietany. Do wszystkiego... jak w zyciu nei zniechecaj sie moze gdzies tam jest ktos kto gotuje pyszne fricholes (albo ty okazesz sie maniakiem fasoli) ja rzygalam na samo wspomnienie fasoli pod koniec pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 21:15 Ja uwielbiam paste fasolowa, ale rzeczywiscie daja do wszystkiego, oprocz postres chyba ze mnie ominelo. Mi sie chcialo wymiotowac na sam widok i zapach kebabowego tacos. I ogolnie, street food, w zadnym kraju, mnie nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:42 mi bardzo smakowały hamburgery w kraju ich nie tykam ale tam te wózeczkowe były pyszne, naleśniki marquesitas - co powiecie na naleśnik z nutellą i żółtym serem? albo ze słonym białym i lechera czyli mlekiem skondensowanym A kukurydza z majonezem i chile ( mniam). Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:51 Kukurydza taka na kolbie pychota, ale cala reszta - no nie moja bajka. A krewetki zdecydowanie nie ich wiec sie zywieniowo nie spotkalismy. Chyba jednak jedzeniowo to ze mnie typowy turysta. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 23:01 Ja lubię i krewetki i ceviche i rybki, mniam. Steki dobre tez bywają. Zupa (z) azteka pozole bardzo smaczne kanapki - torta asada guacamole pina colada mniam margarita Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 23:06 O drinkach nie mowie guacamole sie nie moglam najesc, uwielbiam. W sumie moglabym jesc tylko guacamole i popijac drinkami, ewenutalnie piwem Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: Meksyk-Jukatan 04.01.17, 21:36 bezpiecznie, ciepło, zielono, szmaragdowo Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 15:06 No to jadę. Mam bilet wylot 16 luty powrót 3 marca. W planach Canun i Merida, wycieczki do riun i na wyspy. Napiszę po powrocie jaki był dokładny koszt. Bilet w końcu kupiliśmy przez Monachium za 3200. Hotel w Canun 3 noce 450 zł, Merida 5 nocy za 800 zł a dalej jeszcze nie wiem. Na Jukatanie działa polska firma oferująca wycieczki, nieco droższa od miejscowych ale chyba się zdecyduję, koszt wycieczki na wyspy wynosi 120 dolarów od osby, podobnie z innymi całodniowymi atrakcjami. Napiszcie co tam można ciekawego kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 20:39 oni maja bardzo fajne pamiatki w sklepikach na lotnisku - wiem trudno uwierzyc ale calkiem ok, tylko ceny. jesli bedziesz w chichen itza a skoro bedziesz w meridzie to podejrzewam ze zachaczysz mozesz cos tam pokupowac na straganch - mowia nawet po polsku trzeba sie troche targowac ale bez przesady. Sa fajne kurzozbiorki, koszulki, sombrero jakos nie w tym regionie, ale magnesy na lodowki w ksztalcie czaszek, no generalnie wszystko co gdzie indziej tylko motywy przewodnie inne. ale merida 5 nocy to zdecydowana przesada, tam w jedno popoludnie zobaczysz starowke i wsio. z meridy tanim buskiem do chichen to jednak 3 godziny w jedna strone. na miejscu tez 3 godziny, takze sie robi caly dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 21:28 Muszę być w Meridzie 5 nocy, wszystko organizowane na wariata. Nawet nie mam dokładnego planu co warto zobaczyć? Zastanawiam się czy warto brać wycieczkę do Tulum czy wybrać się samemu autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 21:35 Z Meridy jedziemy do jakiegoś rezerwatu, cenoty oglądać i coś tam jeszcze. Ile można ruin zwiedzać, chichen itza, potem tulum i cobe i pewnie będę miała dość m Chętnie zobaczę namorzyny i żółwie. Szukam też ogrodów botanicznych ale jakoś nie mogę znaleźć. Może ktoś coś podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 21:40 tulum koniecznie! autobus - pierwsza klasa, jedzie okolo dwoch godzin, z telewizorem i klima to ok 400 pesos na dwie osoby, czyli jak pamietam 20 dolarow. tulum jest przepiekne (tzn nie miasto, bo miasto jest mocno takie se, ale cala strefa plazowa, no i ruiny sa tez fajne, przeslicznie polozone, ladne fotki beda - tylko droga!) i w ogole to lepiej tam spedziec te 4 z 5 dni niz w meridzie. chichen jest swietna i polecam wziac przewodnika - o ile mowicie w obcym jezyku, inaczej sie bedziecie szlajac po terenie i malo zrozumiecie. w Cobe mozna wchodzic na "piramidy" wiec dlatego warto jechac. cenote zalezy gdzie - nam powiedziei ze te przy chichen sa srednie - a potem juz nie mielismy czasu. na polnocnym koncu jukatanu jest park narodowy z flamingami - my nie dalismy rady ale moze to jest pomysl, bo naprawde sie mega wynudzicie w tej meridzie. o ogrodach botanicznych nic nie wiem - tylko ze na poludnie od tulum jest rezerwat. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 21:41 a, i mowie o autobusie do tulum z chichen. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 21:59 W Meridzie mamy konferencję więc musimy tam być. W ramach konferencji są dwie wycieczki do rezerwatu i ruin. Na pewno chcę zaliczyć wyspę gdzie jednocześnie może przebywać 200 osób, można wykupić z przewodnikiem z językiem polskim. Dziękuję za rady. Jeszcze zastanawiam się jak wygląda transfer z lotniska do centrum Cancun? Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:27 Fajniejsza od Cancun jest Isla Mujeres, a między Cancun a Meridą jest świetna miejscówka dla osób, które nie lubią masowej turystyki - Isla Holbox (w zasadzie półwysep), tylko kilka pensjonatów i "hoteli", dojazd promem, cudowne miejsce. Będąc w Meridzie możesz pojechać do Progreso - tam jest najdłuższy pirs nabrzeżowy na świecie (fakt, że betonowy), ale ciekawa rzecz. Mam stamtąd fajne wspomnienia, bo jako blondynka byłam wciąż pytana o możliwość zrobienia zdjęcia - tam naprawdę bardzo mało turystów trafia i biała Europejka budzi ciekawość. Poza tym bardziej niż Chichen Itza podobały mi się piramidy i całe wykopaliska w Uxmal-Ticul (ok. 80 km od Meridy). Co do bezpieczeństwa - zjeździłam z plecakiem praktycznie cały Jukatan i jeżeli nie włóczysz się sama nocami w podejrzanych okolicach, nie epatujesz bogactwem, wypasionym sprzętem i postępujesz po prostu zdroworozsądkowo to nie masz się czego bać. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:36 Bardzo dziękuję za rady. Ciekawość innych mi nie przeszkadza, wiem juz że po zmroku lepiej udać się do hotelu i tego na pewno będę przestrzegać. Zakładam że w ciągu dnia zabytki oglądają tłumy więc nie powinno być problemu. Mapę Jukatanu kupiłam. Do wyjazdu ponad dwa tygodnie więc jeszcze wszystko zaplanuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:33 My na lotnisko z cancun jechalismy bezposrednio z tulum wiec nie b pomoge, wiem tylko ze a. taksowki sa super drogie, b. lepiej wziac bus z wiadomych wzgledow tylko nie wiem kiedy one dokladnie jezdza Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:40 Tam jeździ mnóstwo colectivo, to bardzo uczęszczana trasa, nie ma żadnego problemu z transportem - wystarczy iść i głośno mówić nazwę miejscowości gdzie się chce jechać - zaraz ktoś ci wskaże gdzie stoją colectivo Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:29 Byłam dwa razy zjeździłam Jukatan wzdłuż i wszech zahaczając też o Belize, przejechałam calusią Gwatemalę - nigdy nie poczułam się nie- bezpiecznie Wiele razy słyszałam " nie boisz się tam jechać? - prawdę mówiąc nie czycha tam więcej niebezpieczeństw niż w innych w miarę cywilizowanych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:31 Oh madami, bo my wlasnie z chlopem myslelismy zeby zjechac w dol nastepnym razem, moze nie Belize ale nikarague to juz chetnie. Ale czy jest tak pieknie jak na jukatanie? Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:37 Polecam zahaczyć o Belize, 2 dni jest naprawdę ok, tam wszystko jest noooo stresss albo stresssles full relax rasta itp itd. dobre jedzenie, fajne plaże z przysłowiowymi palmami i snoorki ( rekiny, płaszczki, trochę rybek, rafa taka sobie ale jest). To Karaiby i naprawdę warto tam być, choć chwilę, poza tym Belize to nagle inny świat, inni ludzie, inne budownictwo - przecież to brytyjska kolonia, dużo czarnych i 80% upalonych i no woman no cry Gwatemala jest bardziej kolorowa niż Meksyk i bardziej egzotyczna ( na każdym rogu facet z bronią, nawet w sklepie z zabawkami ) typowe miejsca do zwiedzania to jezioro Atitlan, Antigua, Flores - Tikal. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:49 My wlasnie ogladamy program o faceci ktory jedzie przez ameryki i Honduras absolutnie nie, strach nawet bylo ogladac program, za to Nikaragua b tak. Mnie b kusilo sie przejechac do Belize ale zupelnie czasu juz nie bylo no i jak poogladalam ich oferte hotelowa to jednak entourage nie jest taki jak w tulum. Za to ceny jakby dostepniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 10:51 Mnie też troszkę przerażają te małe kraje, i coś mnie niestety trochę odpycha, np. Salwador brrr Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 11:08 Ale ta nikaragua bardzo fajna. Gdzies teraz byli gdzie mogli podejsc do "gotujacego sie" wulkanu, widok. Ciekawe jest to co pisalas, ze za miedza juz moga byc i zupelnie inni ludzie i zupelnie inna kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 18:36 Muszę poczytać. Na wulkanie Pacaja byłam w Gwatemali, fajny widok, czarna gorąca, parująca ziemia, zdaje się, że ostatni wybuch był dwa lata temu i zmiótł trochę krajobrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 11:08 Ale ta nikaragua bardzo fajna. Gdzies teraz byli gdzie mogli podejsc do "gotujacego sie" wulkanu, przepiekny widok. Ciekawe jest to co pisalas, ze za miedza juz moga byc i zupelnie inni ludzie i zupelnie inna kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:45 Ja byłam z dwulatką i siedmiolatką, przez 2 tyg wynajętym samochodem sporo pojeździliśmy! Bezpiecznie i cudownie! Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:53 Jednak jak sobie poczytać na stronie ambasady to zalecają ostrożność dlatego mam obawy, dziękuję za uspokojenie Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:56 wszedzie jest pelno policji albo ichnich sluzb, a w meksyku to az do przesady. Jak sie ma umrzec to sie mozna i we wlasnej wannie utopic, a tak to przynajmniej bedzie wzmianka w gazecie Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 22:59 Dla odmiany powiem, że ichniejsze Ministerstwa Zagraniczne zalecają nie podróżowania do Europy bo tam terrorysci i ataki więc jak ktoś nie musi niech lepiej nie jedzie Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 23:05 Właśnie dziś rozmawiałam z koleżanką gdzie pojechać na konferencję Ateny średnio, Egipt odpada no Litwa wydaje się ok. Coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 23.01.17, 23:07 Ale dlaczego ateny nie?? Moze szukacie kogos do firmy, ja nawet do egiptu pojade! Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 10:49 Widzę, że mamy podobne podejście - ja pojadę gdziekolwiek, nie pogardzę Atenami ani Egiptem, chodzi o to by wyjechać, poczuć i przeżyć coś nowego Chcę jeszcze do Peru i Amazonii - jeżeli chodzi o Amerykę południową ( byłam już w Boliwii, Ekwadorze - niestety zwiedziliśmy cały okraj oprócz części amazońskiej / szkoda ale czasu zabrakło i kasy też/, Galapagos) i na razie chyba wystarczy jeżeli chodzi o Latino Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 11:13 Chyba sobie zalozymy osobny watek ten meksyk we mnie siedzi, jest w nim cos takiego, takie podskorn zycie, jakby te pierzaste weze ciagle gdzies w tej przestrzeni zyly. Ja z priorytetow to mam tak: buenos aires, wenezuela, ta nikaragua bylaby fajna, w dalszych kątach: us, ale to dla chlopa, japonia + korea pld, i jakas czesc europejskich miast. Na wschod mnie nie ciagnie. A i wszystko sami organizujemy, czlowiek sie zgubi, oszukaja go, wynajmnie drozsze hotele bo sie boi sie jest wolny i lepiej poznaje prawdziwa rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 13:37 Pomyśl o Kubie, jeden z ostatnich momentów żeby zobaczyć taką Kubę. Byliśmy z trójką dzieci (najmłodsza dwulatka). Też sporo przejechaliśmy. Piękny kraj, ustrój i codzienne życie - dla mnie ciekawe, chwilami przerażające (szczególnie sposób myślenia), życzliwi ludzie, bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 13:42 bardzo chcielismy na Kube wiec bedziemy sie musieli wybrac - kolezanka tez byla, zwiedzila wzdluz i wszerz i ma przepiekne zdjecia. teraz nas zupelnie nie stac wiec trzeba bedzie poczekac. z ciekawosci patrzylismy tez na inne "karaibowe" destynacje i jednak wiele tych bajkowych miejsc jest po prostu oblednie drogich. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 13:59 latam na konferencje naukowe, a przy okazji można sobie pobyt przedłużyć ale to już na własny koszt. Zwykle organizatorzy w ofercie mają wycieczkę naukową i w Meksyku wybrałam Celestun (namorzyny i flamingi). Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 14:47 nam sie przydarzyła niebezpieczna sytuacja (wracalismy z Aqua Azul-polecam!!) i akurat miejscowi urzadzili sobie strajk. Utknęlismy w ogromnym korku (byla to jedyna droga do Palenque gdzie mielismy hotel) wiec sila rzeczy musielismy czekac. Sytuacje byly niebezpieczne bo dookoła miejscowi z kijami bejsbolowymi biegali i jak sie ktos komus nie spodobal to wyciagali z aut i tłukli. Przyznam, że w pewnym momencie jak podbiegli do nas, to miałam serce w gardle-na szczescie nic sie nikomu z naszej ekipy nie stało. Po ludzi, którzy stali w korku, a mieli np. samolot podjeżdżały autobusy i wieźli ich jakąś okrężną trasą. Stalismy tam bez wody ani niczego do jedzenia ponad 5 godz. w duchocie niemożebnej. To było jedyne nieciekawe zdarzenie, ale mimo to Meksyk wspominam baaardzo mile, zwlaszcza margarite i guacamole, ktore to na moim stole zagoscily niemal na stałe. Warto przywiezc kakao, maja pieknie pakowane w jutowe woreczki no i tequille. Sprzedaja tez w sklepach z pamiatkami taką bazę do magarity - dolewasz do niej tequille i masz gotowy drink (u nas nie do kupienia). Uxmal plus żółte miasteczko Izamal tez zrobiło na nas ogromne wrazenie, podobnie jak mało znane ruiny Calakmul, do ktorych zjechalismy z głównej drogi jadąc do Tulum, zwiedzasz je chodząc po jeszcze dzikich, nieskomercjalizowanych terenach, gdzie jak wejdziesz na piramide to masz przepiekny widok na dżungle z wystającymi z niej czubkami piramid. W Tulum nie polecam wykupienia wycieczki w najdrozszym jej wydaniu (ze snoorkami), bo nie ma tam generalnie co ogladac, lepiej sobie wykupic wycieczke stricte nastawiona na snurkowanie. Zazdroszcze bardzo.....musze tam wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 15:28 jestes okrutna, troompko. jak ja mam sie teraz skupic jak mi sie zatesknilo za meksykiem i w ogole za podrozowaniem po Twoim opisie. ech... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 18:34 Ja byłam tam w grudniu, faktycznie strajkowali, pojechaliśmy okrężną drogą tj miejscowi przestrzegali przed sytuacjami jak opisałaś i radzili aby jechać naokoło z Palenque do San Cristobal. Takie sytuacje tam się zdarzają niestety regularnie a właściciele firm transportowych zgrzytali zębami ze złości. Niestety widzieliśmy też wojsko, które jechało w stronę strajkujących, nie wiem jak dalej się sytuacja rozwinęła, mam nadzieję, że pokojowo. Calakul było super, bardzo polecam, my spotkaliśmy innych zwiedzających tylko raz, na parkingu stał nasz samochód ( tj naszego przewodnika) i drugi. Wcześniej wycieczka przez selvę po mokradłach z krokodylami, małpy skaczące nad naszymi głowami - mega przeżycie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Meksyk-Jukatan 24.01.17, 11:54 Tam latają Amerykanie, my mamy bliżej do Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 20.02.17, 04:29 No to jestem w Meksyku. Jest bardzo dobrze po Azji to wspaniale. Jedzenie pyszne i różnorodne, a z Polski zabrałam konserwę hihi, a tu takos , burito i różne dania mięsne a i jeszcze kawa mrożona pyszna. W sumie jestem tutaj dopiero trzy dni ale już wiem że kiedyś wrócę. Bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2000 Re: Meksyk-Jukatan 20.02.17, 08:49 Jedź. Jest bezpiecznie. Baw sie dobrze i......pozdrów ode mnie Jukatan. Naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: Meksyk-Jukatan 20.02.17, 11:01 wypij w moim imieniu tamtejsza margarite (najlepiej na plazy ), ale Ci dobrze!! Gdzie stacjonujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 20.02.17, 14:10 Margaritę już piłam od razu zamówiłam podwójną i dostałam wielki puchar. Oprócz tradycyjnych wypadów do stref archeo i tych do rezerwatów jadę na wyspę Holbosz. Jestem zachwycona ich przyrodą, pozdrawiam z Jukatanu. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 20.02.17, 14:12 A zapomniałam napisać, aktualnie w Meridzie Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: Meksyk-Jukatan 20.02.17, 14:30 w Meridzie pamietam fajne ławeczki w miescie gdzie jak z kims siedzisz to widzisz go bezposrednio twarza w twarz, a nie bokiem...takie to pomysłowe hihi. Baw sie dobrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Meksyk-Jukatan 02.03.17, 20:00 No to wracam z Meksyku. Polecam do zwiedzania i odpoczynku na ślicznych plażach. Oprócz tradycyjnych atrakcji byłam również na wyspie Holbox, drogie noclegi ale super miejsce. Polecam knajpkę Iguana jedzenie pyszne. Wracam opalona i zadowolona. Któraś pytała o ceny, niestety super tanio nie jest ale idzie przeżyć. Noclegi i zakupy zdecydowanie tańsze są w Meridzie, polecam odwiedzić ich targ Lukas de Galves czy jakoś tak. Pozdrawiam jeszcze z Meksyku. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Meksyk-Jukatan 03.03.17, 03:15 Mam nadzieje, kiedys zobaczyc Meksyk. Od nas to przez granice (jestemw Teksasie), psorbowac autentycznego zarcia, nie robionego pod Amerykanow. A guacamole uwielbiam! Zazdroszcze wycieczki Odpowiedz Link Zgłoś