Dodaj do ulubionych

mięso które śmierdzi

11.01.17, 18:55
mnie, żeby była jasność. Mięso z indyka. Świeże, z terminem przydatności odpowiednim.
Nigdy nie lubiłam mięsa z indyka, ale ostatnio kupowałam bo ponoć tam nie ma świństw.
Jak kupuję piersi to jest ok, mimo że nie lubię, to po obróbce jest dobre.
Już kolejny raz kupuję mielone z indyka i czuję... no nie wiem, jakiś zapach malizny. Nie że śmierdzi, tylko po prostu od razu mam odruch wymiotny.
Nie byłam w stanie zjeść spagetti, zjadłam makaron, a mięso zeżarl kot - czyli na 100% nie było zepsute.
Coś z moim zmysłem węchu nie tak, czy też to czujecie? Mięso z lidla.
Obserwuj wątek
    • fil.lo Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 18:58
      Ja mam w ogóle jakieś takie złe myśli, jeśli chodzi o kupne mielone mięso. Uznaję tylko kupione w kawałku i zmielone osobiście przeze mnie.
    • karme-lowa Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:01
      Ja tak mam z mięsem z kury. Obojętnie czy to ze sklepu czy z wolnego wybiegu.
    • szmytka1 Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:09
      mięso z lidla zdarzało mi sie stare, nie zepsute w sensie zgnilizna ale stare, zestarzałe długim przechowywaniem, pewnie pomielone coś co zamrożone długo bylo. Wywaliłam, od tego czasu nie kupuję tam mięsa.
    • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:10
      A sprawdzilas czy to jest samo mieso? Czy z dodatkami? Czesto mieso mielone paczkowane z napisem garmazeryjne czy na kotlety nie jest 100% mieso. Moze temu śmierdzi? Mi podczas smazenia octem zalatywalo, wiecej nie kupilam. Teraz kupuje w kawalku udziec z indyka i miele sama, naprawde jest nieporównywalnie lepsze.
    • lauren6 Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:21
      Ja tak mam z paczkowanym kurczakiem z Biedronki. Nie jestem w stanie zjeść, bo mi śmierdzi, chociaż mięso ma niby długi termin ważności. Nie mam takiego problemu jeśli kupuję kurczaka na stoisku mięsnym, chyba że rzeczywiście jest stary. Może to paczkowane mięso w dyskontach jest gorszego sortu.
      • olinka20 Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:44
        Tak!!!
        Kurczę myslałam, ze się porzygam jak ostatnio wyciagnełam cycki kurczakowe dla psa.
        Mieso z biedronki, paczkowane. Tydzien do konca terminu spozycia...
        Pies zjadł, nie marudził.
    • snakelilith Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:22
      paszewa napisał(a):

> Nigdy nie lubiłam mięsa z indyka, ale ostatnio kupowałam bo ponoć tam nie ma św
      > iństw.

Poważnie? Bo ja myślałam, że jest dokładnie odwrotnie. Jeszcze niedawno testy niezależnych organizacji konsumeckich w Niemczech wykazały, że akurat mięso indycze jest nabardziej skażone antybiotykami, a pewien bardzo znany telewizyjny kucharz (Tim Mälzer) w swoim programie odradzał bardzo indyka, żartując przy tym, że jak chce faszerować się lekarstwami, to idzie od apteki, a nie do sklepu z żywnością. Oczywiście może być, że te indyki w Polsce jakiś inne, ale ze względu na globalizację jakoś nie bardzo w to wierzę. Ja w każdym razie od dłuższego czasu indyka w ogóle nie kupuję i prawdę mówiąc, mi go nie brakuje, bo uważam to mięso za suche i mdłe.
      • paszewa Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:30
        poważnie. Dużo osób, w tym dietetyk zalecał indyka, bo tam nie ma świństw. Ponoć indyków się nie faszeruje. Może w Polsce, nie wiem. W każdym razie tak patrzę na tą otwartą dzisiaj paczkę i muszę szybko podjąć decyzję, czy robię z tego kotlety czy mrożę w porcjach dla kota tongue_out
        • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:33
          Zamroz dla kota jak mu smakuje.
          • paszewa Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:13
            powąchałam jeszcze raz i o mało nie zwymiotowałam. Dałam kotu na próbę, ale je. Zepsute nie jest, po prostu ma zapach .... trupa wink Pomrozilam w małych kulkach. Kot bedzie szczesliwy
            • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:25
              No wiesz, w końcu to trup...indyczy ale trup wink
              Fuj.
              Fajnego masz kota, mój by mnie ofukał i "zagrzebał" miskę wink
              • paszewa Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:44
                mój jest wszystkożerny. Uwielbia ciasta, które kradnie jeśli nie zdążę schować wink ale dzięki temu wiem, że jak czegoś nie ruszy, to musi to być na bank nieświeże. Raz mnie tak uratował, bo miałam katar i nie czułam. Jak zobaczyłam że kot sie na mnie patrzy z wyrzutem, a mięcho w misce to na wszelki wypadek wywaliłam.
        • mysiulek08 Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:35
          To mieso z uda indyczego? Nie wiem dlaczego, ale dla mnie zapach miesa uda odrzuca od jakiegos czasu,a kupuje eko. Lazanie ledwo zjedlismy, a koty odmowily konsumpcji na surowo. Piers jest ok.

Jak kot Twoj je, to mu pozamrazaj porcje smile
        • snakelilith Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:53
          Ale co masz na myśli "nie ma świństw"? Co to są te świństwa? Antybiotyków używa się w hodowli drobiu standardowo, by drób jest bardzo narażony na choroby wynikające z ciasnoty. Kurczaki są "zdrowsze" i kunulują mniej lekarstw, bo są szybciej gotowe do "spożycia", więc tych antybiotyków dostają z racji krótszego życia mniej. Nie wierzę też, że polskie indyki są inne. Dietetykowi chodziło może o coś innego, wartości odżywcze mięsa indyczego na przykład.
        • premeda Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:19
          Akurat indyki są trudne w hodowli to bardzo delikatne ptaki i szybko łapią choroby, więc obstawiam, że raczej są faszerowane antybiotykami.
        • panterarei Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 21:19
          Nie kupuj mięsa garmazeryjnego. Do mięsnego i niech Ci zmiela. W ogóle w marketach mięso jest Stare i złe przechowywane. Przejedz się na mięsny do makro, tam jest tak zimno, że się nie da wytrzymać
      • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:32
        snakelilith napisała:

> paszewa napisał(a):

> bo uważam
        > to mięso za suche i mdłe.

Nieodpowiednio przyrządzone po prostu.
        • snakelilith Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:02
          aurinko napisała:

> Nieodpowiednio przyrządzone po prostu.

W porównaniu z pulardą z kontrolowanej chodowli, albo z wiejską gęsią, indyk posiekany w kawałki, konserwowany gazem i pakowany w plastikowe tacki smakuje jak wióry. Ale nie wątpię, że istnieją ludzie, którzy tego nawet nie zauważą.
          • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:07
            Nie wiem jak smakuje posiekane na kawałki, konserwowane gazem i pakowane w plastikowe tacki mięso ale ty widać na takim mięsie znasz się lepiej. Nie będę zatem dyskutować ze specem od mięsa, które "smakuje jak wióry".
            • snakelilith Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:13
              aurinko napisała:

> Nie będę zat
              > em dyskutować ze specem od mięsa, które "smakuje jak wióry".
              >

To mogłaś sobie swoją opinię na temat moich umiejętności kulinarnych od razu podarować. Ja cię do dyskusji na temat moich preferncji smakowych w ogóle nie zapraszałam.
              • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:22
                Zaproszenie na publicznym forum big_grin big_grin big_grin
                • snakelilith Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:26
                  Podobno nie chciałaś ze mną dyskutować? Zmieniłaś zdanie, czy tylko się tak przypierniczasz dla sztuki?
                  • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:31
                    Pudło.
                    • snakelilith Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:44
                      Acha, czyli zgaduj zgadula? Bardzo musisz się nudzić.
                      • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:59
                        Nie muszę tylko chcę.
                        • snakelilith Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 21:02
                          Rozumiem. Podobno nuda podkręca kreatywność, ale najwyraźniej nie u ciebie.
                          • aurinko Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 21:03
                            Dziękuję i nawzajem big_grin
    • kondolyza Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 19:36
      nie kupuję mięsa w lidlu tylko w lokalnym mięsnym, w kawałku, nie z plastikowej tacki. kilka razy kupilam piersi i za kazdym razem czy to z biedry czy z lidla czy z kauflanda - smierdzialy po otwarciu mimo ze termin i wyglad ok.
    • beata985 Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:00
      mój tata mówi-węch ma znakomity, chyba nadwrażliwy-że w rejonie w którym mieszka mięso śmierdzi, obojętnie jakie kupi,
      u mnie ostatnio jadł-inny rejon-nie śmierdziało mu,
    • ga-ti Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:07
      Staram się nie kupować mięsa w marketach, no chyba że bardzo muszę, ale mnie obrzydza.
      Ten zapach to może jakieś konserwanty, czy coś?
      Kup sobie mięcho w mięsnym, poproś o zmielenie (choć to też trochę 'ryzykowne', bo nie wiadomo, co mielili przed Tobą, to wyleci na początek, a część Twojego zostanie w maszynce) albo zmiel sobie sama. Wiesz, co jesz, domielisz sobie cebulkę, czosneczek, warzywko jakieś (ja czasem dodaję marchewkę, czy selera, pieczarki) i smaczniej i pewniej.
      Co do mięsa indyczego, też żyję w przeświadczeniu, że indycze mniej 'nasiąka' antybiotykami.
      Wieprzowe taż było samo zło, aż tu nagle zachęcają do jedzenia, kampania jakaś czy co.
    • szarsz Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:07
      Bo drób z lidla śmierdzi. Kiedyś kupiłam kurczaka, co to był za smród! Nie wszyscy to czują, a niektórzy mówią, że to normalne, mięso ma być tak czuć i koniec. Ale to nieprawda, są producenci, którzy sprzedają mięso, które czuć zwyczajnie mięsem. Mam wrażenie, że to zależy od paszy.
      • bazia8 Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 20:20
        Poza tym w markecie zdarza się, że ktoś odda mięsko przy kasie, zanim wróci do lodówki, to polezy jeszcze i potem pojawia się zapaszek.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: mięso które śmierdzi 11.01.17, 21:20
      Mieso mielone z indyka to wogole nie nadaje sie na spaghetti, nawet na opakowaniu pisze, ze na kotlety mielone, sa wzglednie jadliwe. Natomiast osobiscie na mieso do sosu uznaje tylko mielone wolowe
    • default Re: mięso które śmierdzi 12.01.17, 08:18
      Mięso z Lidla, zwłaszcza drobiowe, faktycznie jest raczej nienajlepszej jakości, widzę to po moich kotach, które piersi kurze z Biedrony wpitalają bez mrugnięcia okiem, nawet na drugi dzień po otwarciu tacki, a te z Lidla zjada tylko mniej wybredna Fizia, aczkolwiek w niewielkiej ilości i bez entuzjazmu.
      Natomiast co do mielonego indyka, o którym mowa w poście startowym - wydaje mi się, że autorka pisze o tzw. "mięsie z indyka na kotlety", zawierającym poza mięsem huk wie co. Tak samo mielone mięso wieprzowe czy wieprzowo-wołowe występuje w wersji "garmażeryjne" i jest to syf nad syfy. Ja się na to nie nabieram, ale kilka razy kupił mój nieuważny i nie czytający etykiet mąż.
      Normalne mielone mięso, na którym jest napisane "100% mięso mielone z ...(rodzaj mięsa)", jest OK, pod warunkiem, że ma kilka dni terminu przed sobą i przyrządzi się je od razu po zakupie (a nie po 2 dniach trzymania w lodówce).
      • paszewa Re: mięso które śmierdzi 12.01.17, 10:13
        taaaa, rzeczywiscie było na kotlety, w składzie 97%miesa plus jakies konserwanty chyba
      • issa-a Re: mięso które śmierdzi 11.02.17, 20:07
        >Normalne mielone mięso, na którym jest napisane "100% mięso mielone z ...(rodzaj mięsa)", jest OK, pod warunkiem, że >ma kilka dni terminu przed sobą i przyrządzi się je od razu po zakupie (a nie po 2 dniach trzymania w lodówce).

chyba trochę przesadzasz. Świeże mięso zmielone jak najbardziej może poleżeć 2 dni w lodówce.
        Chyba, że jest stare to, faktycznie, od razu na przemiał, w sensie do zjedzenia.
        Ja zwykle kupuje mięso i miele w sklepie wiec wiem co tam jest. Spokojnie wytrzymuje 2 dni.
        A mięso ma zapach w zależnosci od karmy, zreszta podobnie jak jaja. Czasem "śmierdzi". Proponuje autorce zmiane sklepu/dostawcy.
        Natomiast jesli chodzi o markety to różnie z tym bywa. Sama widziałam (nie w Lidlu akurat), jak mrozone pizze leżały sobie w alejce ( i rozmarzały) bo jakis młody palant - pracownik pewnie pojęcia nie miał, że tak się nie robi. Nawet jak mu uwage zwróciłam, że moze jednak włożyłby te pizze do lodowek, to mnie zlał. Jesli mięso paczkowane jest traktowane podobnie to nie dziwota, że może śmierdzieć.
    • mail-na-gazecie Re: mięso które śmierdzi 12.01.17, 08:53
      To teraz powiedzcie co jeść i gdzie kupować. A przy okazji, może wypychają towar, który nie zszedł przed świętami i był mrożony. Kupowałam wcześniej w Lidlu i Biedrze, nic nie śmierdziało także jestem zaskoczona.
    • julcia900 Re: mięso które śmierdzi 11.02.17, 19:15
      Myślę, że ot takie złe skojarzenie i zapach, który masz zapisany w mózgu. Może się przekonasz oprócz indyka jeszcze do drobiu. ostatnio była ostra nagonka na istotę ich żywienia i dostarcza no dowodów, że są karmione antybiotykami. Jednak to kłamstwo o drób w Polsce jest bezpieczny. Jak nie do końca mi wierzysz to poczytaj o tym www.dobrydrob.pl/fakty-i-mity/antybiotyki/.
      • leokadia35 Re: mięso które śmierdzi 11.02.17, 20:18
        Mi też mielone śmierdzi. Kupuję w kawałku i ,, miele,, w blenderze
      • sanrio Re: mięso które śmierdzi 11.02.17, 21:34
        co to za strona? Kto ją utrzymuje lub na czyje zlecenie? Bo brzmi jak tania propaganda, głównie dla korzyści mięsa marketowego (paczkowanego)
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: mięso które śmierdzi 11.02.17, 20:31
      Bo mięso z indyka śmierdzi zarówno surowe, jak i po obróbce termicznej. Mnie. Żeby nie było smile Nie lubię indyka i uważam to za straszliwe kłamstwo, jak ktoś mówi, że przecież smakuje jak kurczak. No nie, nie smakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka