Dodaj do ulubionych

Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A

17.01.17, 00:09
Dostałam dzisiaj maila następującej treści:

"Raport S.A. prosi o pilny kontakt w sprawie prowadzonego postępowania o nr ....... pod numerem telefonu ....

Informacje na temat szczegółów sprawy będą udzielane wyłącznie telefonicznie.

Informacje na temat sprawy można uzyskać u Inspektora pod nr: tel. ....."

To jest jakaś firma Windykacyjna, sprzedają wierzytelności czy co tam...

I teraz tak, chciałam tam jutro zadzwonić i zapytać o co chodzi, ale boję się że to jakieś wyłudzanie i zapłacę za tel 5000 albo co. Z drugiej strony firmę sprawdziłam w KRSie jest, strona www wygląda na jakąś raczej profesjonalną. Dzwonić czy nie ?

Jeżeli dzwonić to zamierzam nie podawać im żadnych danych poza nr. tego wezwania a w razie jeśli mi nie powiedzą o co chodzi to postraszyć Policją ?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:16
      e-prawnik.pl/forum/biznes/windykacja-naleznosci/pomocy-neka-mnie-firma-raport-blagam-pomocy1-1.html
      • ichi51e Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:16
        Jesli dostalas maila to ja bym to zlala. Co to za komunikacja mailem? Rownie dobrze to spam moze byc
        • wioskowy_glupek Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:22
          To co wyżej wkleiłaś to też czytałam i trochę mnie uspokoiło bo gość nic nie wspomina o naciąganiu na koszty tel chociaż xD
          • tt-tka Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:25
            Wszystko jedno, nie oddzwaniaj. Jezeli nie maja twojego numeru, to wlasnie beda mieli i mozliwe, ze zacznie sie nekanie.
            Sorry, ale spraw finansowych nie zalatwia sie w ciemno, mailem ani telefonicznie.
            • wioskowy_glupek Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:26
              No więc dlatego właśnie też się boję oddzwaniać na razie nie maja mojego nr tel.
              • lot.ti Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 07:13
                ojeje uzyj jednorazowej karty tel.
    • tt-tka Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:21
      Odpisz mailem, wyjasnij, ze jestes niema/glucha i kontakt tel. odpada. Co w zwiazku z tym proponuja ?
      • wioskowy_glupek Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:23
        Dobre big_grin Teraz nawet z tel na kartę nie zadzwonię bo zarejestrowany uncertain
        • tt-tka Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:28
          Ale ja nie zartuje crying
          Albo podaja adres i termin proponowanego spotkania celem wyjasnienia, albo wezwanie do zaplaty, jedno lub drugie w tradycyjnej papierowej formie. Na firmowym papierze. Z telefonem, faksem, siedziba i tak dalej.
          A przede wszystkim z podstawa prawna swoich, hm, zyczen czy propozycji.
          • wioskowy_glupek Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:32
            No ja o tym wiem ale z drugiej strony czytam w zalinkowanym wątku że na wniosek tej firmy komornik potrafił, bez żadnego pisma zająć konto. Wolałabym wiedzieć o co chodzi żeby do tego nie dopuścić.
            • tt-tka Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 00:39
              Wyczysc konto smile
              A co w tamtym watku prawnik odpowiedzial ? Doradzil cos sensownego ?
              Zdaje mi sie, ze komornik ma obowiazek przedstawic papier i potem zajmowac, ale upierac sie nie bede. Moze sama zapytaj prawnika, oni tam zdaje sie szybko odpisuja.
            • sundry Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 07:05
              Komornik nie ma prawa zajmować niczego bez wyroku sądu. Jeśli go nie będzie, możesz składać skargę i wygrasz. Firmy windykacyjne raczej będą truc ci tyłek telefonami, mailami i pismami, licząc że się wystraszysz.
              • wioskowy_glupek Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 09:45
                Ja wiem, też mi się to dziwne wydaje ale z drugiej strony dzisiaj komornik jest ci w stanie zająć samochód bo mieszkasz obok dłużnika i mu po drodze.
    • mynia_pynia Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 08:07
      Bez jaj... nawet bym nie pomyślała że to do mnie, wywalam jak leci.
    • lianis Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 08:10
      Na dlugach sie nie znam, ale gdzies mi dzwoni, ze jesli bedziesz z firma windykacyjna rozmawiala o "swoich" dlugach to zostanie to uznane za zaakceptowanie ich
      • sundry Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 10:20
        Gdyby uznała dług na piśmie, to jest dopiero traktowane jako uznanie. Rozmowa o długu w żadnym wypadku.
        • olikol Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 10:43
          A umowy zawierane telefonicznie? Ile ludzie stracili kasy przez oszustów którzy nakłaniali do zgody a później sprytnie uniemożliwiali kontakt i wykorzystywali nagrania jako dowód zgody.. choćby słynny Kalfas i jego kilkanaście firm-krzaków..
          • sundry Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 13:06
            Zawarcie umowy to co innego- można ją zawrzeć w formie ustnej, na odległość, w tym przez telefon. Ja pisałam o uznaniu długu.
            • lianis Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 13:31
              A uznanie dlugu niewlasciwe? Tak samo wazne a jednak moze byc ustne. Juz samo potwierdzenie salda przez sad jest uznane jako uznanie dlugu.
              • sundry Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 13:49
                Wtedy firma windykacyjna musi to wykazać- słowo przeciwko słowu. Potwierdzenie salda to dokument, więc co innego.
    • cosmetic.wipes Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 08:14
      Takich maili się nawet nie otwiera.
    • olikol Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 10:16
      www.federacja-konsumentow.org.pl/63,tu-znajdziesz-pomoc.html

biznes.onet.pl/wiadomosci/finanse/placz-i-plac-eos-ksi-kontra-dluznik/9y0np
      zielonagora.wyborcza.pl/zielonagora/1,35182,18359601,klientka-orange-sprzedali-dlug-ktorego-nie-mialam.html
      www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=1743itd

Generalnie ja nie odpowiadam w ogóle na maile z obcych maili. Traktuję je jak zawirusowany spam.
      Jeśli ktoś coś chce ode mnie to pewnie zna adres zamieszkania więc niech przyśle pismo.
      Jeśli byś planowała dzwonić to zrób to z włączonym dyktafonem.
      Pewnie cię postraszą, że masz długi i ujawnią je dopiero jak im wszystkie dane osobowe podasz. Więc im podasz... a oni już będą mieli twój telefon, twój adres i spokoju ci nie dadzą do us..śmierciwink

• agonyaunt Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 10:23
      Nie dzwoń, nie odpisuj, mailami nie prowadzi się windykacji, to zwykła próba wyłudzenia danych (albo czegoś więcej). Swojego czasu ludzie dostawali masówkę od bodaj Kruka, wyglądało wszystko OK, ale dopiero po wejściu w detale okazywało się, że mail wysłany z innej, ale bardzo podobnej domeny. Sam Kruk to prostował na swojej stronie. Olej, albo od razu sforwarduj do prokuratury.
    • fraaumiaau Re: Co robić ??? wezwanie RAPORT S.A 17.01.17, 13:18
      Dostałam takie pisemko około 3 miesięcy temu listem zwykłym, a więc równie dobrze mogę twierdzić, że nic takiego nie dostałam.
      Mój mąż jest listonoszem i są takie dni kiedy firma windykacyjna masowo wysyła tego typu zawiadomienia i dostaje je pół osiedla.
      Mi wysłali zapłatę za ściąganie nielegalnych plików w necie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka