Dodaj do ulubionych

Usuwanie plam

21.01.17, 21:52
Dziewczyny, ratunku! Mam czarną bawełnianą bluzkę. Dzisiaj, wyciągając ją z pralki, zorientowałam się, że ma takie zaschnięte plamy. Nie wiem jak, nie wiem gdzie, nie wiem czym... Na plecach ma zaschnięte placki, zdaniem biegłych albo lakier do paznokci, albo wosk od świeczki. Wiem, że wosk można żelazkiem spróbować usunąć, ale jeśli to lakier to pewnie zaszkodzi. Jest jakiś uniwersalny sposób?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Usuwanie plam 21.01.17, 21:55
      Najpierw włóż do zamrażarki. Jak wosk, to wykruszysz częściowo. Jak nie zejdzie - znaczy lakier i zmywaczem potraktuj.
      • liisa.valo Re: Usuwanie plam 21.01.17, 21:59
        O, spróbuję. A od zmywacza się nie odbarwi?
        • andaba Re: Usuwanie plam 21.01.17, 22:32
          A, tego ci już nie powiem, wszystko zależy od bluzki i barwnika, którym ją pofarbowano.
          • liisa.valo Re: Usuwanie plam 21.01.17, 22:34
            A, no to sprawdzę na kawałku bluzki na wszelki wypadek. Pod pachą wink
    • pajunki Re: Usuwanie plam 21.01.17, 22:31
      A jak wosk będziesz próbowała zmyc zmywacze to nic się nie stanie, nie zejdzie i tyle. Czyli zamrozić, spróbować wykruszyc a jak się nie uda to zmywacz.
    • eliszka25 Re: Usuwanie plam 22.01.17, 01:16
      wosk mozna "wyprasowac". na prasowane plamy poloz recznik papierowy, zeby wciagnal wosk, ktory rozpusci sie pod zelazkiem. bardzo ladnie schodzi, wyprobowane. zmywaczem do paznokci czyscilam spodnie z zywicy i tez zeszla bez sladu. spodnie sie nie odbarwily, ale najlepiej sprobuj w jakims niewidocznym miejscu, bo to jednak roznie moze byc. ja mialam cale spodnie na tylku w zywicy, wiec nie mialam nic do stracenia, bo takich spodni nosic sie i tak nie dalo. na szczescie po zmywaczu nie zostaly slady i spodnie uratowalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka