taki-sobie-nick 22.01.17, 20:54 idzie się do sz-ły, potem na s-dia albo do p-cy? A jak się ma p-cę, to się bierze k-dyt na m-nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:00 szmytka1 napisała: > Rażą cie sk-ty czy o co chodzi? J-en. "P-kole". P-cież w-omo, jak pisze się "p-kole" i d-czego! Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 20:57 O, wątek o "słowie", które wywołuje u mnie dreszcz p-nia i o-zy. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 20:59 A jak się spłaci k-dyt na m-nie to akurat człowiek idzie na e-urę. Też mnie otrząsa, jak widzę ten kretyński skrót. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:02 skarolina napisała: > A jak się spłaci k-dyt na m-nie to akurat człowiek idzie na e-urę. Też mnie ot > rząsa, jak widzę ten kretyński skrót. I cz-ka nie stać na to m-nie, co je właśnie sp-cił, jak dodała osoba bliska. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:02 N-le, o p-kolanki się obrażają I jeszcze są panie o-nki w najmłodszych grupach Odpowiedz Link Zgłoś
ciapkiwciapki Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:02 jak widzę p-kole to mam odruch wymiotny. skróty? a po co? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:03 ciapkiwciapki napisał(a): > jak widzę p-kole to mam odruch wymiotny. skróty? a po co? A jak ci się zdaje, czemu założyłam w-ek? Odpowiedz Link Zgłoś
ciapkiwciapki Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:09 ale ja wiem, glupolku jestem po Twojej stronie mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
drosetka Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:12 P-kole podobnie jak małż i serducho powodują u mnie mdłości Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:32 Dziec jest najpierw fasolką w brzuniu mamuni. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:33 A żeby w bebikodziurce powstała fasolinka to trzeba wcześniej serduszkować Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:35 A zanim dojdzie do serduszkowania, to najpierw można tyniać na imprezie Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 22:04 Kurcze, no nie pamiętam co to był za wątek, ale jakaś panna na imprezie integracyjnej tyniała, nie wiem, czy nie z szefem Czy to wyjazd integracyjny był? Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:40 A ja myślałam że fasolinki z przytulanka się biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 21:44 Serduszkownie ogarnęłam. Ale tynianie?! Na imprezie?! Zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 23:39 A żeby w bebikodziurce powstała fasolinka to trzeba wcześniej serduszkować ja p-dole, umarłam Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 08:10 Nie umieraj, musisz dać d-cku mleko z cysia. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 22:08 Serducho!! Namietnie uzywane w okolicznosciach roznych zrywow/ imprez charytatywnych. Wywoluje we mnie odruch wymiotny! Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 10:37 I najczesciej w tym samym zdaniu wystepuja jeszcze "dzieciaki"/ "dla dzieciakow". Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 12:18 uwielbiam mowic o moich i do nich per dzieciaki Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 12:27 Prywatnie "dzieciaki" mnie nie drażnią. I mnie się czasem wymsknie. A jak rozwydrzone, to "dziecka" Ale jak słyszę "Zbieramy pieniążki dla dzieciaków", to mnie skręca! Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 13:13 no nie no oczywiscie ja tez potrafie odroznic mowe potoczną codzienną luźnà w domu i z przyjaciolmi od rozmowy w miejscu publicznym czy tv Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 13:14 a wogole drażnią mnie zdrobnienia... pieniążki,rączki,krzaczki,owocki,dzieciątko i usteczka... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Czy po p-kolu 24.01.17, 06:42 kondolyza napisała: > uwielbiam mowic o moich i do nich per dzieciaki A dla mnie moje to dzieci, obce mogą być dzieciakami. Odpowiedz Link Zgłoś
yaguarete Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 22:49 Ja raz przez pomylke weszlam w taki watek. Bylo w tytule cos o p-kolu. Jakos to -k- przeoczylam, myslalam ze bedzie o jakims p-dolu Nie no, tez nie lubie tych skrotow, zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 22:55 nie przesadzajcie w-wa i p-kole juz sie tak przyjelo ze kazdy wie o cochodzi Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 22:59 kondolyza napisała: > nie przesadzajcie > w-wa i p-kole juz sie tak przyjelo ze kazdy wie o cochodzi P-kole przyjęło się ze względu na nieuków, którzy nie wiedzą, czy pisać "przedszkole", "przedrzkole" czy "przeczkole". Poza tym skrót "p-kole" jest bez sensu, bo sugeruje związek z jakimś kołem, tymczasem pełna nazwa "prze...kola" nie do koła się odnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 13:57 Był taki wiersz Tuwima... demotywatory.pl/4639334/Tuwim-jak-zwykle-bezbledny Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 23:00 przypalowe.pl/upload/3766522.jpg uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 22:58 Khm, khm. No, p-kole jest straszliwe. Ale ja już wiele razy widziałam "kt."! W sensie "który", "która" itd. Wygrałam? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 23:02 joanekjoanek napisała: > Khm, khm. No, p-kole jest straszliwe. > Ale ja już wiele razy widziałam "kt."! > W sensie "który", "która" itd. > > Wygrałam? W sensie, że autor nie wie, jak się to pisze? To może skracajmy wszystkie słowa, które pow-ją problemy z ortogra-, a jest ich dużo. O właśnie! "Dużo"! Jak to skrócić? D-o? Bo "d-żo" też daje mo-liwo- popełnienia bł-du. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 23:08 Ej, ale moim zdaniem p-kole nie wzięło się bynajmniej z problemów z ortografią! Ino że ktoś sobie "skraca", bo mu tak ekonomiczniej, a jak wyżej stwierdzono - "przecież wszyscy wiedzą, o co chodzi". "Kt." idzie tym samym tropem, oczywiście. Że ma być krócej. O dwa, słownie dwa, uderzenia w klawisze. I to jest moim zdaniem bardziej urocze niż p-kole zatem Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 23:10 może gdyby pracownica mojej mamy wiedziała kiedyś jak skracać słowo przedszkole nie musiał bym sie męczyć kiedyś z rozszyfrowaniem słowa "czon do mopa do pszeczkola" Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 23:11 joanekjoanek napisała: > Ej, ale moim zdaniem p-kole nie wzięło się bynajmniej z problemów z ortografią! > Ino że ktoś sobie "skraca", bo mu tak ekonomiczniej, a jak wyżej stwierdzono - > "przecież wszyscy wiedzą, o co chodzi". > > "Kt." idzie tym samym tropem, oczywiście. Że ma być krócej. O dwa, słownie dwa, > uderzenia w klawisze. I to jest moim zdaniem bardziej urocze niż p-kole zatem > Ale w ten sposób można do absurdu, dam ci przykład. Ale w ten s-sób m-na do abs-du. K-cej to k-cej, d-gie s-wa są ok-ne i w do-tku t-dne do z-enia. A propos: czy "ino" to też jakaś moda, czy po prostu tak piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 23:13 Można, a jednak się nie dzieje, i właśnie dlatego "kt." jest tak zaskakująco urocze w swym debilizmie. "Ino" piszę i mówię, bo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 12:40 'Ino' to w poznańskim mówią, co? Mam rodzinę, mówią jeszcze 'jo'. Mnie się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 12:43 A "jo" to często od Kaszubów słyszałam, myślałam że to tamtejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 20:47 "Jo" też mówię! Wychowywałam się na terenach Wolnego Miasta Gdańska, tam był spory rozrzut pochodzenia, w rezultacie polszczyzna stosunkowo neutralna regionalnie. "Jo" i "ino" nabrałam z powodu iż podobają mnie się Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 20:54 Napisałam tak, bo to historycznie dość wyjątkowe terytorium, bardzo różnorodne narodowościowo, również po wojnie przybywali tam osadnicy z różnych "źródeł". A że nie był to sam Gdańsk, tylko małe miasteczko wtedy leżące w granicach Wolnego Miasta, to uznałam za stosowne zaznaczyć, bo na całym obszarze jest charakterystyczna dość literacka polszczyzna i mało naleciałości (nie miały się jak utrwalić, za dużo wzorców). Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 20:56 Nie tłumacz mi historii bardzo proszę. Rozbawił mnie twój wpis ponieważ jak się domyślam nie masz z Wolnym Miastem Gdańskiem nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 20:58 No raczej. Ale nie wiem, jak inaczej napisać, że nie jestem z poznańskiego, ani z Warmii, ani z Pomorza, jeśli chodzi o nawyki językowe, tylko właśnie stamtąd i nie mam nawyków. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 21:01 Masz. Jak każdy, ale nie zauważasz, ponieważ się przyzwyczaiłaś. Nawet w jednym z wpisów powyżej to widać. Ja mam na przykład wileńskie zwroty na pewne okazje chociaż ostatni raz byłam tam w 1989 roku. Rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 21:04 No mam, ale niecharakterystyczne. Ludzie identyfikują je z różnymi regionami, gdzie pojedyncze z nich będą bardziej powszechne i utrwalone. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 22:34 Każdy ma, każdy ma! Mnie się wydawało, że tak pięknie mówię, jak spikerka w telewizji. I bach! Jedna pani, chyba ze Śląska, mówi do mnie: "Ale to >dzień dobry< to ma pani charakterystyczne, galicyjskie, takie >dziendobry< (bez "ń")." I mnie zatkało! Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Czy po p-kolu 22.01.17, 23:33 Też mnie drażni.Ale jeszcze gorsze słowo ( ale nie skrót ) to: TEŚCIE ( w sensie teściowie ). Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 12:42 "Teście' tak jak 'dziadki', skrót taki i ja odczytuję jako forma fajnych relacji, takich trochę na luzie, bez nadęcia Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 07:06 Do p-kola zanioslam TORTA wypachniona PERFUMĄ Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 08:08 W mojej prywatnej liście torta wygrywa tuż przed serduchem, kościółkiem i kąpielką. Z formą teście pierwszy raz się spotykam, ale tez jest drażniąca. Odpowiedz Link Zgłoś
rorzrzutny Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 14:37 lauren6 napisała: > W mojej prywatnej liście torta ... To się dzieje już od dawna, dopełniacz stopniowo pożera biernik. Stopniowość dobrze widać właśnie na przykładzie jedzenia: Zjadłem obiad. - biernik trzyma się mocno. Zjadłem kotlet. - według mnie w porządku, wciąż żywa jest oboczność zjeść kotlet/-a (chociaż po odrzuceniu kotleta je się już tylko schabowego, a nie schabowy). Zjadłem pączek. - to już ewidentny archaizm. Je się pączka, banana, i nie inaczej. Granica tolerancja na takie zmiany zależy pewnie od tego, kiedy uzyskało się świadomość językową. Co było ze mną "od zawsze", już nie razi, nawet jeśli formalnie nie jest poprawne. Kiedy net trafił pod strzechy, potwornie mnie raziło, że ktoś pisze bloga. I do dzisiaj nie rozumiem, dlaczego blog ma być odmienny fleksyjnie od prologu czy dialogu. > ... wygrywa tuż przed serduchem, kościółkiem i kąpielką. Żarełko. Co ciekawe, jedzonko zasadniczo obleci. Ale żarełko to perwersyjny idiotyzm, kretyńskie zdrabnianie zgrubienia. > Z formą teście pierwszy raz się spotykam, ale tez jest drażniąca. A mnie teście nie rażą, zapewne przez analogię z formami dziadki, filce, które od dawna mam już oswojone. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 22:41 I mnie razi "bloga", i nie mówię tak, bo mi przez gardło nie przechodzi. Prowadzi blog, pisze blog. Ostatni mówię, że dostałam od syna smartfon, a obecny przy tym brat pyta zdziwiony: "A nie smartfona"? " Nie. Nie smartfona, i nie telefona!" Przytaknął. No i nie torta, rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Czy po p-kolu 24.01.17, 06:50 aagnes napisał: > Do p-kola zanioslam TORTA wypachniona PERFUMĄ > Jedna wrocławska "prawniczka" pisała, że torta nie będzie wiozła autobusem. forum.gazeta.pl/forum/w,567,145104561,145104561,Najbardziej_przewalone_urodziny.html Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 12:38 Ale pisząc 'p-kole' przynajmniej się błędów nie narobi Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 12:48 Bd szły po p-kolu do sz-ły. czy tylko jak zauważyłam (nie tu wprawdzie) skrót bd zamiast będę? Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 20:48 a te dwa to tak mi smsowo brzmią. Chociaż to głupie, bo w telefonach przecież słowniki poprawiają, dokańczają i tak dalej, to chyba nie jest ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 22:44 joanekjoanek napisała: > a te dwa to tak mi smsowo brzmią. Chociaż to głupie, bo w telefonach przecież s > łowniki poprawiają, dokańczają i tak dalej, to chyba nie jest ten problem. Jak wgl, to koniecznie alko. Nie mogę zapomnieć pewnego wątku, którego osią był "alko i wgl". Nie wytrzymałam i zasugerowałam autorce mniejszą ilość alko i wgl. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 12:52 >A jak się ma p-cę, to się bierze k-dyt na m-nie? A to k-dytu nie bierze sie na M? Tworzysz jakies niepotrzebne skroty z nadmiarem liter. Odpowiedz Link Zgłoś
rorzrzutny Re: Zagadka: 23.01.17, 16:23 To już perfidna zmyła. Po co komu długie "skróty", jak w obiegu są już krótkie? KTW się pisze, i szlus. (Dla epików może być EPKT.) Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Zagadka: 24.01.17, 10:05 mamolka1 napisała: > Katowice-Piotrowice ... Co wygrałam ? Wygrałaś Mamolciu, - co chcesz w nagrodę? Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 20:50 A nawiasem mówiąc dlaczego J. Kochanowski, M. Dąbrowska, ale "St." Wyspiański? Mnie ten "St." denerwuje, a to przecież tradycja długa i dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy po p-kolu 23.01.17, 22:36 joanekjoanek napisała: > A nawiasem mówiąc dlaczego J. Kochanowski, M. Dąbrowska, ale "St." Wyspiański? > Mnie ten "St." denerwuje, a to przecież tradycja długa i dawna... Chciałam napisać "bo Stanisław, nie Stefan", ale faktycznie, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Czy po p-kolu 24.01.17, 06:41 Przestań się śmiać z ichi Lepiej zwróć uwagę na jej koleżankę na m., która jednego słowa nie potrafi napisać poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś