Dodaj do ulubionych

Świetna reforma edukacji

22.01.17, 22:35
wyborcza.pl/7,75398,21278235,gdyjan-zaplaci-to-jas-sie-nauczy-reforma-zalewskiej-robi-dobrze.html#BoxGWImg nic tylko otworzyć prywatną szkołę...
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Świetna reforma edukacji 22.01.17, 23:36
      To jest dopiero wyrównanie szans...
      Na miejscu rodziców rozważających szkoły niepubliczne w tym momencie bardzo starannie bym wybierała, bo założę się, że faktycznie powstanie sporo nowych, tyle że część nastawiona wyłącznie na zysk, nie na jakość nauczania.
      • joa66 Re: Świetna reforma edukacji 22.01.17, 23:39
        Ciekawa jestem czy jakiemuś dziennikarzowi będzie się chciało zbadać do jakich szkół posłowie PiS będą posyłać swoje dzieci
    • mai-ra3 Re: Świetna reforma edukacji 23.01.17, 01:05
      Możecie streścić o co chodzi, bo nie mam dostępu. Będe wdzięczna.
      • olena.s Re: Świetna reforma edukacji 23.01.17, 07:08
        Efektem zrobionego przez PiS bajzlu (likwidacja klas dwujęzycznych itp) jest rosnące zainteresowanie rodziców zwłaszcza obecnych przejściowych roczników szkołami niepublicznymi. Niektóre szykują się do otwarcia dodatkowych klas VII i VII w tym roku.
        • mai-ra3 Re: Świetna reforma edukacji 23.01.17, 11:43
          Aha, dzięki. Myślałam że chodzi o jakieś dofinansowanie szkół prywatnych, że się zwiększy czy coś i nawet się zdziwiłam, bo myślałam że PiS będzie walczył ze szkołami prywatnymi (szczególnie niekatolickimiwink)
    • menodo Re: Świetna reforma edukacji 23.01.17, 12:59
      Ale przecież dokładnie tak samo było, kiedy tworzyły się gimnazja. Pamiętam to doskonale, bo mój syn należał do pierwszego rocznika, który objęła reforma Handkego. Pamiętam, jaka byłam przerażona, bo właśnie udało mi się wyrwać dzieciaka z patologicznej rejonówki do podstawówki nierejonowej i nagle okazało się, że syn po szóstej klasie będzie musiał do szkoły rejonowej. Na szczęście Bednarska otworzyła gimnazjum, syn się dostał i tak uniknęliśmy nieszczęścia. Wkrótce nastąpił wysyp prywatnych gimnazjów, pojawił się proceder fikcyjnych meldunków do rejonów lepszych szkół publicznych a elitarne gimnazja przy najlepszych ogólniakach wprowadziły jako metodę selekcji kandydatów testy inteligencji nazywane hehehe testami predyspozycji językowych - no bo żadnych egzaminów wstępnych organizować nie mogły wink
      Reforma Zalewskiej ma swoje wady i zalety, jestem ciekawa, co o nie sądzą licealni nauczyciele moich dzieci - kiedyś strasznie narzekali , że nie mają wpływu na to, kto do nich trafia, a trafiają głównie prymusi po dobrych kursach gimnazjalnych, że 3 lata, a właściwie 2,5 to za mało, aby przygotować młodych ludzi do studiowania, , że ich rola została sprowadzona do zorganizowania uczniom efektywnych kursów maturalnych, że nawet do najlepszych klas humanistycznych trafia młodzież, która nie czyta, ale za to świetnie pisze "pod klucz" itd. itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka