mid.week 26.01.17, 07:07 Jakie znacie zastosowanie dla bidetów? Jak do tej pory uważałam go za zbytek, ale może nie doceniałam palety mozliwości jaką on daje...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nisar Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 07:36 Cóż, jeszcze piesek może z bidetu wodę pić, po co tam miska jakaś. Drobną przepierkę można by namoczyć. Mopa wypłukać. A przede wszystkim: zdjęcia na fejsie wrzucić i nie wstydzić się, żeś patologia bez bidetu (jak ja na przykład ) Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 07:48 Ja mam bidetkę. Oprócz oczywistej funkcji spełnia funkcję myjki do butów, zwłaszcza ubrudzonych psim gównem Dzieci włosów nią nie myją, na szczęście sięgają już do prysznica Co do mycia w bidetce rąk...mnie to również jakoś nie bulwersuje. Biorąc pod uwagę, że najwięcej bakterii jest jednak w kuchni a o toaletę dba się normalnie, nie wiezę nic złego, gdy dzieciak umyje tam ręce czy buzię. Bidetka służy do podmywania, tak jak wanna czy prysznic, to nie wc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 08:32 Ja całkiem długo (gdzieś do 25 roku życia) myślałam (widząc to urządzenie w Castoramie i jednym hotelu), że to umywalka dostosowana pod małe dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 09:37 kaz_nodzieja napisała: > Ja całkiem długo (gdzieś do 25 roku życia) myślałam (widząc to urządzenie w Cas > toramie i jednym hotelu), że to umywalka dostosowana pod małe dzieci A gdzieś ty się uchował? Ja w swoim Pcimiu Dolnym w internacie ( nie mylić z Internetem ) w latach osiemdziesiątych miałam toto w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:39 Mieszkałam swego czasu w kamienicy postawionej w latach 30 tych w centrum stolicy. Kamienica elegancka, miała mieszkania i garsoniery. Garsoniera wyposażona była w bidet. Akurat zachowało się oryginalne wyposażenie, bo nie została zburzona w czasie wojny.. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:48 eee - za pisuar to ewentualnie umywalka (wysokość lepsza) Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:58 No fakt... mam jeszcze jedno zastosowanie, ale nie chcę sięgać dna obrzydliwości tego wątku (a i byle kąt/doniczka/garnek znów się okażą lepsze). Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 14:47 U mnie (blok) nikt tego nie miał. U koleżanek czy znajomych gdy bywałam w odwiedzinach też nie. Pierwszy raz (poza sklepami typu Castorama) widziałam to urządzenie w wieku 20-paru lat, podczas wizyty w Paryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 15:35 A jestes pewna, ze to klozet Duchampa nie byl? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 16:38 nie - regularny bidet. klozet Duchampa - pisuar jego projektu (Fontanna) Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 16:54 tak się zastanawiałam co to ta bidetka i wyguglałam miałam to cudo przez parę lat w łazience i używałam tylko do mycia kibelków i umywalki. ani razu tego nie użyłam do celu głównego. jak robiłam łazienkę w nowym mieszkaniu to się zastanawaiałam czy nie zamontować ale uznałam że jednak niepotrzebne. a, bidetu też nie zamontowałam, przydawał się tylko do mycia stóp. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 09:40 W żeńskim akademiku we Francji, w pokojach była umywalka i bidet. Prysznice były wspólne, w osobnym pomieszczeniu. Bidety były wykorzystywane do robienia przepierek. W lecie - wypełnione lodem służyły jako podręczne lodówki (chłodzenie napojów). Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:15 Jakoś mi się ten akademik skojarzył z opisami francuskich domów publicznych, w których to w każdym pokoju były bidet i dama negocjowalnego afektu każdorazowo korzystała z niego w przytomności klienta . Ale o umywalkach tam nic nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:40 No nic nie poradzę. Bidet obowiązkowy. Ale na dole konsjerż pilnował wstępu niczym cerber. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 12:21 Może wykorzystali stary budynek . Żartuję sobie, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 12:30 a nienienie... budynek w miarę nowy a ten cerber na portierni dziwił mnie niepomiernie... Bo naprawdę pilnował tych dziewczyn Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 09:57 Np. można umyć stopy. Do przepierki trochę za nisko, umywalka wygodniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 10:47 O tak! W lecie myjemy stopy w bidecie kilka razy dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 10:56 U nas poza zastosowaniem typowym dodatkowo: najmłodsze myje ręce, buzię, zęby, bawi się gumowymi zabawkami w basen stópki też obmyć można, coś przepłukać, choć większych ręcznych przepierek nie robimy, bo za nisko i niewygodnie, mam głęboki zlew i tam wygodniej. I jeszcze, nie wiem, czy się przyznawać... wodę z kibelka wylewam, gdy chcę go porządnie umyć, wygodniej do bidetu, bo blisko i na tej samej wysokości Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:15 ??? Jak fizycznie wygląda wylewanie wody z kibelka? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:19 Pewnie rondelkiem...Nie wiedzialas, ze czysci sie tez pod woda, a i calej rury kanalizacyjnej nie zaszkodzi od czasu do czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:55 Jakim rondelkiem? toż tam tak ciasno, że tylko przez slomke wypić można... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 23:02 No gdzie rondelkiem? Plastikową butelką, znaczy dolną częścią, odciętą Trochę się ściska i wodę wybieram, może nie całą, ale znaczną część, resztę jak mam wenę to gąbką. A po co? No żeby kibelek porządnie umyć, żeby mi się płyn w wodzie nie rozcieńczał, tylko oblał całe ścianki. Raz na jakiś czas takie mycie przeprowadzam generalne. Wy nie? A i czasem jakiegoś kreta zasypię, zaleję. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:13 Moj kuzyn swoja corke w wieku niemowlecym w nim kapal. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:26 W bidecie lezy lopatka do wybierania kup z kuwety. Nie uzywam bidetu, nogi myje w zlewie, elastyczna jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 14:27 Miałam i generalnie używany był tylko i wyłącznie do - mycia butów, dzieci ręce bo niżej niż umywalka i czasami coś zamoczyć i przeprać. Oprócz tego miałam bidetkę. Teraz nie mam ani jednego ani drugiego i jakoś żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 14:32 Myje sobie w bidecie stopy, dziecko myje ręce i buzie, pies pije wodę. Dupę też myję. Nie wiem w czym problem, to przecież nie wc żeby do niego "sr...". Wchodząc do wanny czy pod peysznic przecież dupy nie zostawiasz na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 22:04 no rany, przecież bidet jest stworzony do mycia dziecięcych rąk. Stopy się w nim elegancko myje. Córka kąpała w nim Barbie. Myłam w nim miski psa. No oczywiście, że myjemy tam tyłki, ale przecież nikt do niego nie s.ra, czyści się to to zwyczajnie CIFem (może być z wybielaczem), nie widzę pola do heheszków. Odpowiedz Link Zgłoś
magic.marker Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 23:49 Ulubione miejsce spania kotów. Pojemność dwie sztuki. Albo trzy drobne. Odpowiedz Link Zgłoś