Dodaj do ulubionych

Bidet - Alternatywy

26.01.17, 07:07
Jakie znacie zastosowanie dla bidetów? Jak do tej pory uważałam go za zbytek, ale może nie doceniałam palety mozliwości jaką on daje...?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/qb/gj/obq9/sXanwcKLL9z17nxvsX.jpg
Obserwuj wątek
    • nisar Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 07:36
      Cóż, jeszcze piesek może z bidetu wodę pić, po co tam miska jakaś.
      Drobną przepierkę można by namoczyć.
      Mopa wypłukać.

A przede wszystkim: zdjęcia na fejsie wrzucić i nie wstydzić się, żeś patologia bez bidetu (jak ja na przykład big_grin)
    • saszanasza Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 07:48
      Ja mam bidetkę. Oprócz oczywistej funkcji spełnia funkcję myjki do butów, zwłaszcza ubrudzonych psim gównembig_grin Dzieci włosów nią nie myją, na szczęście sięgają już do prysznicabig_grin
      Co do mycia w bidetce rąk...mnie to również jakoś nie bulwersuje. Biorąc pod uwagę, że najwięcej bakterii jest jednak w kuchni a o toaletę dba się normalnie, nie wiezę nic złego, gdy dzieciak umyje tam ręce czy buzię. Bidetka służy do podmywania, tak jak wanna czy prysznic, to nie wc.
      • kaz_nodzieja Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 08:32
        Ja całkiem długo (gdzieś do 25 roku życia) myślałam (widząc to urządzenie w Castoramie i jednym hotelu), że to umywalka dostosowana pod małe dzieci smile
        • salinas Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 09:37
          kaz_nodzieja napisała:

> Ja całkiem długo (gdzieś do 25 roku życia) myślałam (widząc to urządzenie w Cas
          > toramie i jednym hotelu), że to umywalka dostosowana pod małe dzieci smile

A gdzieś ty się uchował? big_grin Ja w swoim Pcimiu Dolnym w internacie ( nie mylić z Internetem big_grin) w latach osiemdziesiątych miałam toto w łazience.
          • kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:39
            Mieszkałam swego czasu w kamienicy postawionej w latach 30 tych w centrum stolicy.
            Kamienica elegancka, miała mieszkania i garsoniery. Garsoniera wyposażona była w bidet.
            Akurat zachowało się oryginalne wyposażenie, bo nie została zburzona w czasie wojny..
          • danaide Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:44
            I pewnie za pisuar robił.
            • kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:48
              eee - za pisuar to ewentualnie umywalka suspicious
              (wysokość lepsza)
              • danaide Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:58
                No fakt...
                mam jeszcze jedno zastosowanie, ale nie chcę sięgać dna obrzydliwości tego wątku (a i byle kąt/doniczka/garnek znów się okażą lepsze).
          • kaz_nodzieja Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 14:47
            U mnie (blok) nikt tego nie miał. U koleżanek czy znajomych gdy bywałam w odwiedzinach też nie. Pierwszy raz (poza sklepami typu Castorama) widziałam to urządzenie w wieku 20-paru lat, podczas wizyty w Paryżu.
            • annajustyna Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 15:35
              A jestes pewna, ze to klozet Duchampa nie byl?
              • kaz_nodzieja Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 16:14
                A nie wiem nawet co to?
              • kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 16:38
                nie - regularny bidet.
                klozet Duchampa - pisuar jego projektu (Fontanna)
      • volta2 Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 16:54
        tak się zastanawiałam co to ta bidetka i wyguglałam

miałam to cudo przez parę lat w łazience i używałam tylko do mycia kibelków i umywalki.
        ani razu tego nie użyłam do celu głównego.

jak robiłam łazienkę w nowym mieszkaniu to się zastanawaiałam czy nie zamontować ale uznałam że jednak niepotrzebne. a, bidetu też nie zamontowałam, przydawał się tylko do mycia stóp.
    • kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 09:40
      W żeńskim akademiku we Francji, w pokojach była umywalka i bidet. Prysznice były wspólne, w osobnym pomieszczeniu.
      Bidety były wykorzystywane do robienia przepierek.
      W lecie - wypełnione lodem służyły jako podręczne lodówki smile (chłodzenie napojów).
      • mdro Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:15
        Jakoś mi się ten akademik skojarzył z opisami francuskich domów publicznych, w których to w każdym pokoju były bidet i dama negocjowalnego afektu każdorazowo korzystała z niego w przytomności klienta big_grin. Ale o umywalkach tam nic nie było.
        • kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 11:40
          No nic nie poradzę. Bidet obowiązkowy.
          Ale na dole konsjerż pilnował wstępu niczym cerber.
          • mdro Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 12:21
            Może wykorzystali stary budynek wink. Żartuję sobie, oczywiście.
            • kochamruskieileniwe Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 12:30
              a nienienie... budynek w miarę nowy smile
              a ten cerber na portierni dziwił mnie niepomiernie...
              Bo naprawdę pilnował tych dziewczyn smile
    • mdro Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 09:57
      Np. można umyć stopy. Do przepierki trochę za nisko, umywalka wygodniejsza.
      • ykke Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 10:47
        O tak! W lecie myjemy stopy w bidecie kilka razy dziennie
    • ga-ti Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 10:56
      U nas poza zastosowaniem typowym dodatkowo: najmłodsze myje ręce, buzię, zęby, bawi się gumowymi zabawkami w basen wink stópki też obmyć można, coś przepłukać, choć większych ręcznych przepierek nie robimy, bo za nisko i niewygodnie, mam głęboki zlew i tam wygodniej. I jeszcze, nie wiem, czy się przyznawać... wodę z kibelka wylewam, gdy chcę go porządnie umyć, wygodniej do bidetu, bo blisko i na tej samej wysokości wink
      • annajustyna Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:13
        Po co te wode wylewasz?!
      • mid.week Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:15
        ???
        Jak fizycznie wygląda wylewanie wody z kibelka?
        • annajustyna Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:19
          Pewnie rondelkiem...Nie wiedzialas, ze czysci sie tez pod woda, a i calej rury kanalizacyjnej nie zaszkodzi od czasu do czasu?
          • mid.week Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:55
            Jakim rondelkiem? toż tam tak ciasno, że tylko przez slomke wypić można...
            • ga-ti Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 23:02
              No gdzie rondelkiem? Plastikową butelką, znaczy dolną częścią, odciętą wink Trochę się ściska i wodę wybieram, może nie całą, ale znaczną część, resztę jak mam wenę to gąbką.
              A po co? No żeby kibelek porządnie umyć, żeby mi się płyn w wodzie nie rozcieńczał, tylko oblał całe ścianki. Raz na jakiś czas takie mycie przeprowadzam generalne. Wy nie? smile
              A i czasem jakiegoś kreta zasypię, zaleję.
    • annajustyna Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:13
      Moj kuzyn swoja corke w wieku niemowlecym w nim kapal.
    • cauliflowerpl Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 13:26
      W bidecie lezy lopatka do wybierania kup z kuwety.
      Nie uzywam bidetu, nogi myje w zlewie, elastyczna jestem.
    • emka_uk Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 14:27
      Miałam i generalnie używany był tylko i wyłącznie do - mycia butów, dzieci ręce bo niżej niż umywalka i czasami coś zamoczyć i przeprać. Oprócz tego miałam bidetkę. Teraz nie mam ani jednego ani drugiego i jakoś żyję.
    • mynia_pynia Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 14:32
      Myje sobie w bidecie stopy, dziecko myje ręce i buzie, pies pije wodę. Dupę też myję. Nie wiem w czym problem, to przecież nie wc żeby do niego "sr...". Wchodząc do wanny czy pod peysznic przecież dupy nie zostawiasz na zewnątrz.
    • sanrio Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 22:04
      no rany, przecież bidet jest stworzony do mycia dziecięcych rąk. Stopy się w nim elegancko myje. Córka kąpała w nim Barbie. Myłam w nim miski psa. No oczywiście, że myjemy tam tyłki, ale przecież nikt do niego nie s.ra, czyści się to to zwyczajnie CIFem (może być z wybielaczem), nie widzę pola do heheszków.
    • magic.marker Re: Bidet - Alternatywy 26.01.17, 23:49
      Ulubione miejsce spania kotów. Pojemność dwie sztuki. Albo trzy drobne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka