Dodaj do ulubionych

Koleje we Włoszech

26.01.17, 14:15
Korzystał może ktoś? W wakacje sa dzikie tlumy czy cywilizacja??? Promocje jakies mozna trafic? Lepiej kupowac bilety wczesniej czy na ostatnia chwile? W expresach to chyba zawsze miejscowki sa? Jak z biletami ulgowymi dla dzieci, sa z urzedu czy tak jak u nas na podstawie tylko i wylacznie miejscowej legitymacji??? Cenne wskazowki poprosze bo sobie wymyslilam urlop z podrozami pociagiem po Wloszech.
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 14:36
      mea8 napisała:

> Korzystał może ktoś? W wakacje sa dzikie tlumy czy cywilizacja??? Promocje jaki
      > es mozna trafic? Lepiej kupowac bilety wczesniej czy na ostatnia chwile?

Proszę:

www.trenitalia.com/
      Natomiast reszta pytań zbyt ogólna, gdyż bardzo zależy od regionu. Ogólnie polecam i całkiem przyjemni i niedrogo się jeździ. Natomiast spóźnienia są dość powszechne.
    • sundry Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 14:36
      Spędzilam jeżdżąc koleją po Włoszech dwa urlopy z rzędu. Super opcja, ludzi sporo, ale miejsce się znajdzie zawsze. Ekspresem nie jeździłam, ale zwykłe intercity też są szybkie. Bilety kupowalismy na bieżąco, dzieci nie mam, więc w tym nie pomogę.
      • zebra51 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 14:44
        Na regionalne linie bilety są w stałych cenach. Na pendilino proponuję polować na okazję na podanej wcześniej stronie.
        Podróż ferciarossa jest mega szynka i wygodna! Jechaliśmy z Bolonii do Florencji. A Florencji do Pizy regionalnym pociągiem. Regionalne bilety najwygodniej kupić a automacie na stacji. Tylko trzeba pamiętać o skasowaniu przed wejściem do pociągu!
    • iziula1 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 14:57
      Korzystałam z kolei jak zwiedzałam północne Włochy.
      Na dworcach są automaty które przyjmują płatności w euro lub karta. Nie korzystaj z pomocy nikogo innego niż obsługa kolei-po mundurach ich poznasz. Ponieważ obok turystów zawsze plączą się ludzie złaknieni albo "napiwku" albo zwyczajnie mogą chcieć cię okraść.
      Zniżek nie pamiętam ale chyba za 2 letnia wtedy córkę nie płaciliśmy nic.
      Co do promocji - system pokaże ci możliwości wyboru opcji tańszej, przedterminowego zakupu etc.
      Bilet masz z miejscówkami. Nie ma miejsc stojących.
      Proponuje jednak jechać do Włoch poza sezonem urlopowym a już na 100% omijać sierpień. Tłumy wszędzie. Słowo tłumy nie odzwierciedla rzeczywistości. Dla mnie tyle ludzi w jednym miejscu to koszmar.

metro - najlepiej kupić bilety kilkudniowe na wszystkie linie metra. Do kupienia albo w automatach w metrze lub w kioskach z gazetami - mają wywieszone cenniki.
      Dacie radę wszystko w języku angielskim.
      • niu13 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 15:13
        Ja jechałam raz na trasie Rzym- Florencja. Podróż kosztowała 50 EUR w obie strony (ale już nie pamiętam, czy za 2 osoby czy 1). Było super łącznie z tym, że w drodze powrotnej pomyliłam pociągi, bo są słabo oznakowane i wsiadłam do innego, a konduktor włoskim zwyczajem przymknął oko. Pociąg był klasy pendolino naszego.
      • mea8 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 16:07
        To nie jest nasza pierwsza wizyta we Włoszech, ale pierwsza stycznosc z koleja. Interesuje nas trasa Werona - Wenecja i Werona - Rzym. Najbardziej mnie interesuja te znizki dla dzieci. Widze, ze do 14 lat placa 50% ale czy nie jest tak, ze musi byc jedynie sluszna legitymacja npsmile W lipcu bedziemy, poza sezonem niestety nie mozemy.
        • gris_gris Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 17:11
          Ja bardzo czesto jezdze pociagiem we Wloszech, ale moje dzieci sa male, wiec jeszcze nie placa w ogole. Jestem jednak przekonana, ze nie ma wymogu jedynie slusznej legitymacji smile tylko wystarczy dokument potwierdzajacy wiek.
        • iziula1 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 17:37
          Nie musisz mieć legitymacji, jak konduktor będzie sprawdzał bilety to wystarczy paszport/dowód tymczasowy ewentualnie twoje oświadczenie ustne.

Połączenia pomiędzy Weroną a Wenecją znajdziesz bezpośrednie , w dogodnych godzinach.
      • em_em71 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 18:48
        W sierpniu tłumy? Może w pociągach. W miastach jest luźno. Ostatnimi laty kilka razy zdarzało mi się być właśnie w sierpniu i swobodnie jeździć samochodem, glownie po Rzymie, ale i Florencji, Bolonii... Z parkowaniem tez nie było kłopotu.
    • butch_cassidy Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 17:17
      My trochę jeździliśmy.
      Zaskoczyło mnie, że przed wejściem do pociągu bilet się kasuje (automat na peronie).
      Tłoku nie było obłędnego, ale na trasie do Wenecji np. wszystkie miejsca zajęte, parę osób stało.
      No i raz w ciągu 10 dni zdarzyło się, że pociąg miał opóźnienie 1,5 h. Tak że jak na samolot, to raczej trzeba jechać wcześniejszym, nie ostatnim pasującym.
    • volta2 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 17:40
      kupowałam przez internet z niewielkim wyprzedzeniem, zaznaczało się dzieci i trzeba było mieć ze sobą paszport by udowodnić wiek (oczywiście nikt nie sprawdzał)

to były pociągi jak nasze pendolino

jeździłam też regionale, tu sie kupowało w automatach na stacji, ale nie pamiętam jak z dziećmi było. wszystkie pociągi były dość zapełnione, ale nie było tak, że na 5 minut przed odjazdem zabrakłoby biletu.

w wakacje na dworcach olbrzymie ilości skautów, ale zakładam że oni mieli grupowe rezerwacje robione wcześniej i miejsc przypadkowym pasażerom sprzed nosa nie wykupywali.

najfajniejsze w podróżowaniu pociągami jest to, że przyjeżdża się do samego centrum, co znacznie podnosi komfort podróżowania, można na dworzec wpaść w ostatniej chwili i nikt bramki nie zamkniesmile uwielbiam
      • aqua48 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 17:58
        Jeździłam. Trasa Bolonia-Florencja-Rzym. Pendolino, bardzo porządne i wygodne, bilety kupione wcześniej przez internet. Jedyne do czego mogę się przyczepić to słabe oznaczenia na dworcu w Bolonii. Gdyby jakiś tamtejszy menel nas nie przekierował, to byśmy przegapili odjazd.
      • mea8 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 19:09
        Ano wlasnie chodzi o to, zeby wjechac bezposrednio do centrum i nie szukac godzinami miejsca parkingowegosmile
    • koronka2012 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 18:30
      Korzystałam, ale tylko raz na dłuższych dystansach, bilet nabyłam w kasie na dworcu. Tłok był, szczęśliwie dla mnie dopiero pod koniec podróży okazało się, że siedzę na czyimś miejscu, i chyba? nie miałam miejscówki tongue_out

Problem jest jedynie komunikacyjny, generalnie dogadanie się po angielsku jest bardzo problematyczne, szczególnie na południu. Ostatnio jeździłam bardziej lokalnie, więc inny kaliber.
      Coś mi się kojarzy, że szukając informacji trafiłam na coś w rodzaju biletu wieloprzejazdowego ale głowy nie dam.
    • magia Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 19:36
      Jeździłam wiele razy tanimi lokalnymi pociągami. W sierpniu w rejonach turystycznych są masakryczne tłumy. Może być trudno dorwać miejscówkę. Że zniżkami dla dzieci jest bardzo różnie. Zdarzyło nam się że 2x, że w kasie kobieta nie chciała nam sprzedać ulgowych biletow dla dzieci bo wg niej były już na to za duże (miały 9 i 11lat). Nie było też zniżek dla dzieci na komunikację miejską.
      Rozkład jazdy pociągów jest raczej umowny. Też mieliśmy akcje typu mamy bilety nas pociąg siedzimy na dworcu i czekamy, pociąg nadjeżdża .. i się nie zatrzymuje. Kasjerka nie wiedziała dlaczego. Wzruszyła ramionami i tyle.
      Zresztą z tymi z nickami dla dzieci to u nich raczej słabo. W wesołych miasteczkach też dla uczniów zniżek już nie obowiązywały.
    • beverly1985 Re: Koleje we Włoszech 26.01.17, 20:41
      Kilka lat twmu zwiedzilam polnocne wlochy pociagiem. Kupowalam bilety wczesniej w bardzo niskich cenach- wtedy to tak dzialali, ze trzeba bylo wejsc na wloska strone rozkladu, pojawial sie specjalny przycisk "wybierz najtansze" I znadowalo bilety za 10-15 euro w takich jakby intercity. Nawet w 1 klasie. Znalazlam manual w necie. Podroz dostosowalam do tych tanich biletow.
      • mea8 Re: Koleje we Włoszech 27.01.17, 08:07
        No dobra, to teraz pytanie z serii "nie ma głupich pytan"tongue_out Kupuje bilet internetowo - wersja drukowana czy elektroniczna jest??? Wtedy juz nie musze szukac kasownika??? tongue_out
        Po tym jak nagle nie moglam zaplacic karta na włoskiej autostradzie (mimo, ze wczesniej milion razy tam placilam) juz nic mnieu nich nie zdziwi.
        • beverly1985 Re: Koleje we Włoszech 27.01.17, 08:28
          Drukowalam- nie kasowalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka