mum2004 30.01.17, 13:25 Pojawiły się informacje, że część dwujęzycznych gimnazjów zamiast 1 klasy gimnazjum zrobi 7 podstawówki. Pewnie będzie test predyspozycji. Oczywiście jedna wielka niewiadoma. W marcu dni otwarte. Coś słyszałyście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ra-sowa Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 13:43 A może słyszałyście, czy możliwe jest utworzenie podstawówki całej dwujęzycznej? Prywatnej np? Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 18:14 Prywatna może sobie być i trójęzyczna, co komu do tego. Moi chodzili do sp dwujezycznej, teraz kontynuują w gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 22:41 Dzis pani dyrektor w mojej szkole powiedziała, ze szkoły podstawowe nawet prywatne nie mogą byc dwujęzyczne - nawet nasza szkoła musiała zmienić nazwę. Ale program jest ten sam Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 7 klasy dwujęzyczne 01.02.17, 16:06 No nie wiem. Jesteś pewna bo mam inne informacje ze szkoły prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: 7 klasy dwujęzyczne 01.02.17, 16:14 Tak nam przekazali na wywiadówce. Moze ma znaczenie, ze to mała szkoła i siódma klasa bedzie dopiero od 2018 Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 21:10 a która podstawówka będzie mieć klasy dwujęzyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 22:04 sp 33- czyli gim 16. przykładają się - angielska i hiszpańska - pewnie inne gimnazja przekształcane też czekają na ostateczną ostateczną decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 15:31 Dzięki! a wiesz może co będzie z gimnazjum 2 i 1? łączy się 2 z V LO? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 16:06 nie wiem. czytałam, że jednak 2 za karę ma byc podstwówką. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 21:06 Dziękuję bardzo! Już coś tam wiem, koleżanka tam pracuje. Wygląda zachęcająco. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 21:30 a co wiesz? bo jak rozumiem to czekają na prawo, i do tego czasu się tak sobie wypowiadaja...weź się podziel Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 21:46 nie wiedzą jak będzie wyglądać rekrutacja wielu rzeczy nie wiedzą ale coś planują. dwujęzyczna klasa od 7 ale od 5 przygotowanie do nauki w drugim języku, innowacyjne lekcje z matematyki, informatyki i biologii. Drugi język hiszpański i niemiecki z egzaminem DSD (nie wiem czy przez 2 lata jest szansa?). Niestety nie wiadomo czy będzie francuski. jest już dość dużo wstępnych zgłoszeń (w tym z naszej szkoły), rejon mały więc jest szansa dla dzieci spoza rejonu, prawdopodobnie będzie 6 klasa (zależy od zgłoszeń). To co planują wygląda w miarę, mam nadzieję, że nie runie po 30 marca. Ja tak wstępnie pytałam, jakbyś miała konkretne pytania to się dopytam. Ja chyba syna zapisze bo choć lubię naszą podstawówkę nie podoba mi się podejście dyrektorki do zmian i w dodatku wszyscy mówią, że 7 i 8 klasa będzie w gimnazjum 20... Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 22:35 akurat podejscie mi sie jej podoba- jest mocno antyreformowa! powiedziała mi, że nigdy by swojego dziecka nie zostawiła w naszej szkole.... 16 to fajna szkoła Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 7 klasy dwujęzyczne 01.02.17, 11:46 ale reforma wejdzie, trzeba się dostosować i przeżyć, z podejściem antyreformowym dzieci będą mieć gorzej. Mnie się nie podoba, że pracownie i szatnie maja być opłacone z naszych - rodziców pieniędzy. Szkoda mi nart, ale trudno. U nas w klasie na pewno 5 dzieci zmienia szkołę teraz lub za rok. Pewnie w każdej klasie jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: 7 klasy dwujęzyczne 01.02.17, 15:43 no tak, rozumiem. ona twierdzi, że postępuje tak, żeby szkoła przetrwała, a nie żeby np jeden czy 2 roczniki były zadowolone szafki s,ą finansowane wysiłków wielu, wielu rodzicow, wielu roczników. o finansowaniu pracowni nie słyszałam i protestuję! u nas- klasa 6- też odejdzie kilkoro dzieci, liczę, że ok 5. cóż, na narty można tak samo jeździć bez szkoły, np z cd nawet finansowo podobnie wyjdzie. na ten moment jestem rozgoryczona szkołą. dośc mam. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 7 klasy dwujęzyczne 04.02.17, 16:20 w podstawówce mojej koleżanki na zebranie przyszedł dyrektor, uspokoił rodziców, powiedział, że ma zatrudnionych fizyków i chemików, brakuje biologów ale stara się pozyskać jak najlepszych nauczycieli, że pracownie w szkole kiedyś były i żeby się nie martwili, da się je doposażyć. Nawet jak to nieprawda to rodzice są trochę spokojniejsi. A u nas tylko: nic nie wiadomo, nie wiem kogo zatrudnię, tego, kto się zgłosi, 5 klasy mnie nie interesują będę myśleć w 2018 roku, na pracownie nie ma pieniędzy, RR pomoże. Myślałam, że będzie działać, żeby szkoła nadal była w miarę dobra. Przetrwanie mnie nie interesuje. I ta niepewność i plotki. Też zaczęłam mieć dość. P.S. o finansowaniu pracowni mówiła nam wychowawczyni na zebraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 7 klasy dwujęzyczne 04.02.17, 16:54 na pracownie nie ma pienię > dzy, RR pomoże Jak dyrektor w ogóle może mówić coś podobnego? RR, owszem, może zaproponować mu jakieś wsparcie, ale po pierwsze - nie ma takiego obowiązku, po drugie - może nie mieć takich możliwości, w końcu wpłaty są dobrowolne i kto powiedział, że rodzice uczniów wpłacą na taki cel, zwłaszcza w potrzebnej wysokości? Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 13:42 żadna dwujęzyczna, raptem 2h języka dodane i żadnych przedmiotów w danym j. obcym. Więc to klasa z rozszerzonym językiem, a nie dwujęzyczna Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 14:17 według siatki opublikowanej wynika, że tylko dodane są 2h języka obcego i nazwane to jest "klasa dwujęzyczna". Nie ma tam mowy o przedmiotach uczonych w danym języku obcym. Chyba, że jest jeszcze inny dokument to regulujący? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 14:19 I nie może być, skoro do klas dwujęzycznych nie jest badana znajomość języka tylko predyspozycje językowe. Więc teoretycznie do takiej klasy może trafić dziecko, które języka nie zna prawie wcale, a zdolności językowe ma. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 20:30 U mojej córki był test predyspozycji, dzieci nie znały języka (nie jest to angielski) a w klasie drugiej mieli dwa przedmioty z elementami tego języka. Jeśli chodzi o sam język to było to 6 godzin, w tym jedna z nativem. Już skończyła tą szkołę. Teraz z powodu naszej minister nie będzie w ogóle tej szkoły, nauczyciele pozostaną w liceum bo to zespół szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 20:32 A po 3 latach zdała B1. I koniec takiego fajnego gimnazjum Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 13:58 Są takie zapowiedzi i w mojej dzielnicy. Szczegółów nikt jeszcze nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 20:33 Jeśli gimnazjum było przy liceum to nie może zrobić 7 klasy. W Trójmieście chyba nie będzie żadnej podstawówki państwowej tego typu. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 22:01 u nas tak planują zrobić. Chyba, ze to plotka? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 7 klasy dwujęzyczne 01.02.17, 16:10 Szkoła podstawowa może być w dwóch budynkach, klasy siódme muszą być formalnie częścią jakieś podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: 7 klasy dwujęzyczne 04.02.17, 16:10 a 7 i 8 klasy mogą być w budynku gdzie jest liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 7 klasy dwujęzyczne 04.02.17, 19:06 W budynku mogą. U mnie w szkole tak będzie. Ale to było liceum i gimnazjum. Teraz będzie liceum, resztka gimnazjum i podstawówka( tylko niektóre klasy). To będzie bardzo dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 20:44 warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,21308598,prywatne-szkoly-kusza-niedoszlych-gimnazjalistow.html#BoxLokWawLink Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: 7 klasy dwujęzyczne 30.01.17, 22:32 W Warszawie wszystkie najlepsze szkoły dwujęzyczne zostaną rozjechane przez walec „dobrej zmiany”, co nosi nazwę wcielenia do liceum. Nie powstanie żaden zespół LO + podstawówka. Tym samym z 15 pierwszych publicznych gimnazjów (wg rankingu z roku 2016) 11 przestaje istnieć. Cztery pozostałe to Twarda i Świętokrzyska, które mają się przekształcić w LO, oraz Niemen i Smolna, które łączą się z podstawówkami. Te dwie ostatnie szkoły mają zamiar wykorzystać szansę i już ogłosiły, że otwierają VII klasy dwujęzyczne. W przypadku Niemena będzie to zdaje się nabór uczniów z własnej podstawówki, ale Smolna deklaruje że przyjmie uczniów niezależnie od miejsca zamieszkania. Zapewne w chaosie dobrej zmiany szkoły do tej pory postrzegane jako słabsze, będą też próbowały zaistnieć wywieszając transparent „dwujęzyczność” np. bemowskie gimn. nr 82 przekształca się w podstawówkę i ogłasza nabór do wszystkich klas. Deklaruje, że będzie miało „dwujęzyczną” VII klasę z niemieckim. Oczywiście dwujęzyczność po nowemu będzie odbiegała od tej którą znamy. Nie będzie tylu godzin, nie będzie nauczycieli przedmiotowców uczących w obcym języku. Ale mimo wszystko te klasy mogą przeżyć prawdziwe oblężenie. Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 09:18 Dwujęzyczność oznacza 6-7 godzin języka z trzema nauczycielami, w tym jeden to native, do tego geografia, fizyka, matematyka w języku obcym. Do tego trzy wymiany z zagranicą w ciągu roku. Ciekawa jestem, która podstawówka to udźwignie. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 09:28 Czasami to tylko szumnie nazwy były. Te przedmioty w j. obcym to po prostu wkuwanie słówek z danej dziedziny, bardziej kolejna lekcja angielskiego niż cokolwiek "po angielsku". Znam chłopaka po "dwujęzycznej" Twardej, który dopiero w II klasie liceum zdał FC (dość słabo). Może słaby językowo, ale to jednak kiepski wynik, tym bardziej że w szkole poniżej 4 nie schodził. Dobre gimnazja (np. Raszyńska) bez sztandaru dwujęzyczności oferują naukę języka jednak na wyższym poziomie. Pomimo tego cała "reforma" jest z d... wzięta i rozwala wszystko co dobre w szkolnictwie, a nie naprawia bolączek. Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 17:40 Nie wiesz, o czym mówisz. Tak się składa, że pracuję w takiej szkole i o dwujęzycznym nauczaniu przedmiotu nic nie wiesz, jeśli sądzisz, że to polega na wkuwaniu słówek. Warszawa to nie cała Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: 7 klasy dwujęzyczne 01.02.17, 08:59 No to może mi wyjaśnisz? Bo to akurat wiem od wielu osób, których dzieci chodzą do gimnazjów "dwujęzycznych". I nauczanie przedmiotu nigdzie nie odbywa się w obcym języku. Dzieciaki są za słabe. Po prostu wkuwają słówka z danego przedmiotu albo czytają jakieś prostsze teksty. To jest dodatkowa lekcja angielskiego. To tak jakbyś nauczyła kogoś co to znaczy dodać, odjąć, podzielić, ale nie wytłumaczyła rozwiązywania zadań. To jest nauka matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: 7 klasy dwujęzyczne 01.02.17, 11:24 Już wyjaśniam jak to wyglądało u mojego najmłodszego dziecka. Na lekcji matematyki po angielsku nie przerabiali oczywiście jakiś trudniejszych nowych zagadnień - nauczyciel prowadził lekcję po angielsku i były to zazwyczaj do rozwiązania zadania z treścią po angielsku - należało je rozwiązywać posługując się angielskim (opisy, odpowiedzi). Ale czasami przy okazji tych zadań pojawiał się jakiś problem matematyczny i też był omawiany po angielsku. To był element doskonalenia znajomości języka i przygotowanie do międzynarodowych konkursów, z którymi część uczniów ma się szanse zetknąć. Zresztą podobnie wyglądały zajęcia z nativem (2 godziny tygodniowo) - też nie wg podręcznika, ale artykuł i dyskusja wokół niego, fragment filmu i dyskusja itd. Można te metody deprecjonować i wskazywać, że postępy uczniów nie są spektakularne, albo że zna się kogoś kto się mało nauczył. Ale zaręczam, że w porównaniu ze zwykłym systemem nauki którego doświadczyły moje starsze dzieci różnice są ogromne. Oczywiście wiem też, że nie wszędzie edukacja dwujęzyczna funkcjonowała jak powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: 7 klasy dwujęzyczne 02.02.17, 09:37 Dla mnie to ciągle jest not good enough Sym ma w szkole przedmiot "przedsiębiorczość' po angielsku i nauka polega na tym, że nauczyciel daje im teksty z psychologii biznesu i ekonomii do przeczytania i obkucia słownikowego i z tego robi b. dokładne testy językowe. Nie uczą się o prawach rynku, inflacji, deflacji, giełdzie, banku centralnym, pieniądzu itp. tylko przerabiają angielski dla ekonomistów. Strasznie mnie to wkurza, to po prostu nie jest przedsiębiorczość po angielsku tylko dodatkowy angielski, ale szkoła nie rozumie nawet moich zarzutów. Jeżeli uczeń dobrze zna angielski (a w klasie syna znają) to naprawdę niepotrzebna jest matematyka po angielski żeby czytać zadania czy pisać odpowiedzi. Potrzebna jest matematyka z prawdziwego zdarzenia, a nie udawanie, że "uczymy matematyki po angielsku." Na odpowiednim poziomie znajomości języka przyswojenie fachowej terminologii jest b. proste i odbywa się niejako mimochodem. Poprzez pracę z fachowym tekstem, gdy jest nam potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: 7 klasy dwujęzyczne 02.02.17, 10:41 A ta przedsiębiorczość po angielsku to rzeczywiście w gimnazjum? Jeśli tak, to chyba w niepublicznym? To, że jakiś nauczyciel prowadzi kiepsko i mało interesująco lekcje o niczym nie przesądza. W tym wątku naczelnym pytaniem to nie jak była realizowana dwujęzyczność dotychczas (bo było z tym różnie), tylko czym będzie po "reformie" w nowych podstawówkach. A wiele wskazuje, że przynajmniej w najbliższych latach pozostanie jednie szyld, na dowód, że min. Zalewska nic nie zepsuła, przeciwnie przybliżyła nauczanie dwujęzyczne do ludu. A naga prawda jest taka, że to co znaliśmy dotąd z dobrych gimnazjów dwujęzycznych, czyli jednak ambitny program nauki języka obcego, zostaje w całości przesunięte do szkół niepublicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: 7 klasy dwujęzyczne 02.02.17, 13:31 " ambitny program nauki języka obcego, zostaje w całości przesunięte do szkół niepublicznych." czasem mam wrażenie, że ta "reforma" to jest własnie niszczenie szkół "normalnych" i jest po to, żeby dobrze się miały szkoły niepubliczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: 7 klasy dwujęzyczne 02.02.17, 14:41 Ta przedsiębiorczość jest w liceum społecznym, które nie jest dwujęzyczne. Reforma jest zła i cofa szkolnictwo nie tylko w zakresie języków obcych. A można by pewne rzeczy poprawić, bo z ta dwujęzycznością bywało różnie. I to należało poprawić, a nie wszystko obracać w perzynę. Nie było wypracowanych standardów, nauczanie przedmiotów w j. obcym ograniczało się do poznawania słówek z danego zakresu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: 7 klasy dwujęzyczne 02.02.17, 15:40 Prawda wygląda tak, że nawet gimnazja z najwyższej półki miały kłopot z przedmiotowcami uczącymi w języku obcym. W rejonowych podstawówkach nie ma nawet co marzyć o znalezieniu takich nauczycieli. Tam będzie problem nawet z lepszymi nauczycielami języka. Dlatego ten projekt uważam za cyniczną grę pozorów. Coś się może zadziać jedynie tam, gdzie było dobre gimnazjum językowe a powstanie podstawówka, pod warunkiem, że dyrektor zdoła utrzymać swoich sprawdzonych nauczycieli, a gmina sfinansuje dodatkowe lekcje ponad to, co przewiduje MEN. Ale na co można liczyć, jeśli w Warszawie wszystkie najlepsze szkoły prowadzące dwujęzyczność idą do likwidacji? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: 7 klasy dwujęzyczne 31.01.17, 18:43 wiesz, sądzic o szkole po jednym chłopaku, to nie teges... Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 7 klasy dwujęzyczne 01.02.17, 16:21 anette444 napisała: > Dwujęzyczność oznacza 6-7 godzin języka z trzema nauczycielami, w tym jeden to > native, do tego geografia, fizyka, matematyka w języku obcym. Do tego trzy wym > iany z zagranicą w ciągu roku. > > Ciekawa jestem, która podstawówka to udźwignie. Dokładnie tak. Chociaż z tymi wymianami to różnie bywa Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant kryteria przyjęć 31.01.17, 16:59 Przepisy przejściowe dotyczące przyjmowania do oddziału dwujęzycznego w szkole podstawowej Przepisy przewidują przejściowe rozwiązania w zakresie postępowania rekrutacyjnego na rok szkolny 2017/2018 do oddziału dwujęzycznego w klasie VII szkoły podstawowej oraz na lata szkolne 2019/2020–2021/2022 do szkół ponadpodstawowych. W postępowaniu rekrutacyjnym na rok szkolny 2017/2018 do oddziału dwujęzycznego w klasie VII szkoły podstawowej w okresie przejściowym na podstawie projektowanego rozporządzenia przelicza się na punkty jedynie świadectwo promocyjne do klasy VII szkoły podstawowej z wyróżnieniem. hmm, czy ja dobrze rozumiem ze nie bezie testu zdolności językowych? men.gov.pl/ministerstwo/informacje/rekrutacja-do-szkol-i-przedszkoli-projekt-rozporzadzenia-skierowany-do-konsultacji.html Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: kryteria przyjęć 31.01.17, 21:43 No z tego linka by tak wynikało - że jedyne punkty można dostać za świadectwo, pod warunkiem, że jest ono "z wyróżnieniem". Czyli uczeń bez paska nie ma szans a priori, nawet jeśli z wiodących przedmiotów ma szóstki i ma zdolności językowe. Matki szóstoklasistów, piłujcie oceny z wf-u i religii, żeby punktów nie brakło Odpowiedz Link Zgłoś
jan.nowak.7 Re: kryteria przyjęć 31.01.17, 21:58 Znając uzdolnienia w posługiwaniu się klarowną polszczyzną twórców nowego prawa oświatowego sadzę, że chodzi im o przeliczenie na punkty rekrutacyjne ocen na koniec VI klasy i wyróżnienia na świadectwie (jeśli jest). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: kryteria przyjęć 31.01.17, 22:05 Możliwe, ale i tak nieważne będzie, o co im chodzi, tylko co zatwierdzą - szkoły będą musiały przeprowadzać rekrutację zgodnie z tym, co napisano, a nie z tym, co się komu zdawało, że napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka2011 Re: kryteria przyjęć 02.02.17, 19:37 A czy ktoś może wie, w jaki sposób będzie zapewniane pierwszeństwo przyjęcia do klasy dwujęzycznej dla uczniów danej szkoły (tak stanowi ustawa) w sytuacji, gdy szkoła podstawowa powstaje (jako nowa szkola podstawowa) w gimnazjum i nie ma uczniów-absolwentów 6 klasy? Nabór jest wtedy wolny, dla każdego, czy pierwszeństwo mają dzieci z teoretycznego obwodu (w szkole początkowo nie będzie "zwykłych" klas 7, tylko dwujęzyczne)? Odpowiedz Link Zgłoś