Dodaj do ulubionych

Harmonogram sprzątania

27.02.17, 16:22
Na pierwszy rzut oka brzmi idiotycznie,znalazłam to na jakimś blogu. Ale jak się bliżej przyjrzeć,to wcale nie takie głupie. Zapisujesz sobie na lodówce,co musisz zrobić codziennie (np. ogarnięcie kuchni),co raz w tygodniu (typu: odkurzanie całego mieszkania),a co sezonowo (okna). A potem się tego trzymasz. Zastanawiam się,czy taki plan zdaje egzamin. Stosujecie? Macie wypisane z podziałem na role? Działa? Pytanie głównie do pracujących, bo kobiety domowe jednak żyją innym rytmem (ach zazdroszczę!). Chciałabym zawsze mieć porządek,do Wielkanocy =generalnych i wyczerpujących porządków już tylko 1, 5 m-ca...
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: Harmonogram sprzątania 27.02.17, 16:32
      Nie stosowalismy nigdy. Po prostu raz w tygodniu odbywa sie generalne sprzatanie - kuchnia, lazienki, kurze, podlogi, tarasy. Codziennie kazdy dba o to, zeby zostawic po sobie porzadek - osoba, ktora wstaje jako druga scieli lozko nasze + dziecka, synek sprzata swoje zabawki na biezaco, naczynia wkladamy od razu do zmywarki, po posilku scieramy stol/blaty itp., takze sprzatanie ogranicza sie do czyszczenia, nie odbalaganiania. Czynnosci sezonowe typu okna, mycie lodowki/piekarnika itd. sa wykonywane w zaleznosci od potrzeb. Ten system dzialal, jak sprzatalismy sami, jak i teraz, kiedy przychodzi pani sprzatajaca. Ma stale obowiazki cotygodniowe + mowie jej, jezeli ma zrobic cos ekstra. Okna ma niby myc na osobne zlecenia, ale sama z siebie myje po 1-2 co tydzien.
    • mikams75 Re: Harmonogram sprzątania 27.02.17, 16:53
      nie, kazdy taki harmonogram budzi u mnie wewnetrzny sprzeciw i od razu mi sie nie chce. Mam dosyc planow i harmonogramow na co dzien, w domu chce odpoczac.
      Poza tym pewne rzeczy sa logiczne - kuchnie ogarnia sie na biezaco po gotowaniu, okna jak przestanie u mnie pylic i mnie natchnie pogoda. Czasem miewam faze, zeby codziennie zrobic cos extra np. porzadek w jednej szufladzie czy w jednej szafce. Wowczas patrze na zegarek i ku mojemu zdziwieniu zajmuje mi to 10-15 minut. Wiec czasem z rozpedu sprzatam kolejna szuflade. Ja sie wiecej przymierzam do zrobienia czegos niz faktycznie to robie.
      Ale musze miec wene na porzadki, pod przymusem harmonogramu nie lubie.
      • mamablue Re: Harmonogram sprzątania 27.02.17, 16:55
        To tak jak ja. Nie znoszę harmonogramów.
    • liisa.valo Re: Harmonogram sprzątania 27.02.17, 16:58
      Kiedyś robiłam jak miałam marzenie perfekcyjną panią domu zostać smile Wzięło w łeb, niestety, nie nadaję się do tego. Podobnie jak nie udała mi się realizacja planu z Poradnika Domowego: na tydzień przed świętami zrób to, na dwa to, na trzy dni przed to, na godzinę przed wieczerzą to...
      • mamablue Re: Harmonogram sprzątania 27.02.17, 17:09
        Też miewam takie marzenia,dlatego pytam☺
    • beneficia Re: Harmonogram sprzątania 27.02.17, 21:16
      Taki harmonogram był wypisany w '"Perfekcyjnej pani domu". Dostałam to od mojej matki na któreś święta (byłam grubo po trzydziestcebig_grin), przeczytałam starannie i w całości, brzmiało sensownie. Wiecie, naprawdę sensownie, jeśli się chce miec porządek cały czas.
      Tylko żeby to stosować, to trzeba mieć albo chęć, albo potrzebę, albo takiego wewnętrznego kapo. No i teraz nawet nie wiem, gdzie tę książkę upchnęłambig_grin
    • ummamir Re: Harmonogram sprzątania 27.02.17, 21:23
      To o ogarnianiu kuchni trzeba aż kartkę pisać bo się zapomnie?To chyba oczywiste że jak się kończy gotowanie czy jedzenie to się czyści blaty i chowa gary do zmywarki. O odkurzanie też ciężko zapomnieć, zaczynają latać kłaki z kurzu to odkurzam i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka