10.03.17, 23:13
Czego uczą sie wasze dzieci w zerówce?
Syn dostał ćwiczenia z pierwszego półrocza i po zdaniu: "Ten dom ma okna i taras." padłam na pysk. Syn umie przeczytac "ma" i "dom". I jeszcze jest "Wiatr wyrywa Ewelinie misia".
U nas jest teraz taka sytuacja że zerówka jest dalej z materiałem niż 1-klasa! Syn będzie powtarzał zerówkę bo jest październikowym 5 latkiem ale chodzi o to że oni się uczą przez 3h i oprócz tego mają jeszcze jakieś inne 30-40 min zajęcia typu angielski, umuzyklanienie, religie, w-f, zajęcia z logopedą, itp., bawi się właściwie w czasie świetlicowym, czyli po 12h.
Czy wszędzie to tak wygląda?
Obserwuj wątek
    • muchy_w_nosie Re: Zerówka 10.03.17, 23:17
      Właściwie bawią się po 13, bo do 12:30 mają zajęcia, później obiad i można zabrać dziubusia do domu.
    • lauren6 Re: Zerówka 10.03.17, 23:25
      Teraz? Wcześniej też tak było. Nauczanie wczesnoszkolne to 3-4 dziennie, a zerówka idzie takim trybem jak przedszkole. Teoretycznie 5h zajęć, w praktyce dzieci miały zajęcia do tej 14-15, bo popołudniowe wychowawczynie też chciały się wykazać edukacyjnie. Moje dziecko już w zerówce dodawało, odejmowało. Angielski 2x w tygodniu plus inne dodatkowe zajęcia.
      • muchy_w_nosie Re: Zerówka 10.03.17, 23:33
        To czemu w 1 klasie dzieci kończą lekcje o 11:30? Chodziłam do zerówki w '84 i pamiętam że uczyliśmy się po domowym przedszkolu do obiadu, to było ze 2h.
        Mój syn z dodawaniem i odejmowaniem nie ma problemu tylko te zdania jakieś takie trudne. Angielski ma 3 razy w tygodniu w 1 klasie jest już 5 razy. Szkoła jest wiejska, mała i świetna tylko zdziwiona jestem tym czytaniem bo w zeszłtm roku było zupełnie inaczej, wiem bo koleżanki syn chodził.
        • thea19 Re: Zerówka 11.03.17, 08:22
          moje w 1klasie ma zajecia 8-12.30 a w czwartek 2h dluzej
        • fifiriffi Re: Zerówka 11.03.17, 10:08
          muchy_w_nosie napisał(a):

> To czemu w 1 klasie dzieci kończą lekcje o 11:30?

mój zerówkę kończył o 15 i 16tej
          pierwsza klasa kończył o 11:30
          trzecie tak samo
        • ichi51e Re: Zerówka 11.03.17, 14:56
          Bo sprawniej material przerabiaja? Maja lekcje 45 min i fajrant. W pkolu pani jednak robi dluzsze przerwy wszystko wolniej idze.
        • memphis90 Re: Zerówka 11.03.17, 14:58
          Dlatego, że w zerówce masz 5h zegarowych zajęć opiekuńczo-edukacyjnych. W pierwszej klasie- np. 4h lekcyjne dziennie, albo 3 albo 5- zależy, jak wynika z planu lekcji.
        • panterarei Re: Zerówka 12.03.17, 10:48
          Koniecznie się dzieci powinny uczyć tak jak w '84, bo to był najlepszy system i nic się w świecie od tego czasu, panie nie zmieniło
    • rulsanka Re: Zerówka 10.03.17, 23:59
      Ale czy on ma to czytać? Może to są zdania, które czyta nauczyciel lub rodzic.
      • muchy_w_nosie Re: Zerówka 11.03.17, 00:09
        Jest polecenie: ułóż zdanie po kolei opisujące obrazek, na kartce obok są poprzyklejane słowa, rozsypane, z których masz wybrac odpowiednie słowa i zlepić zdanie. Na szczęście po kolorze tła - bo w różnych pastelowych odcieniach jest możesz zorientować się które wyrazy są do jakiego obrazka ale już kolejność masz sam ustawić. Moim zdaniem to trudne dla kogoś kto nie poznał jeszcze całego alfabetu.
        • rulsanka Re: Zerówka 11.03.17, 00:15
          To rzeczywiście dziwne. Ale z drugiej strony jak mój syn był w 1 klasie jako sześciolatek, to takie zadania mieli, w ogóle dużo było wszystkiego. Twój syn ma dopiero 5 lat, ma prawo tego nie umieć, jest o rok młodszy. Mój mając 5 lat nie czytał w ogóle.
        • claudel6 Re: Zerówka 11.03.17, 00:48
          szybki wynik "reformy". wg ustawy min. Zalewskiej w zerówce powinny być 6-latki, a te są gotowe do uczenia się czytania.
          • ichi51e Re: Zerówka 11.03.17, 14:23
            Wlasnie. Co 5latek robi w zerowce? Ktora ma jeszcze powtarzac? Dlaczego nie jest w grupie przedszkolnej 5latkow?
            • muchy_w_nosie Re: Zerówka 11.03.17, 15:56
              Bo w przedszkolu zostały tylko dzieci 2-4 lata, przedszkole przy szkole, malutkie 12 cioro dzieci, dlatego dyrekcja przyjęła do zerówki wszystkie 5 latki - czyli aż 5 sztuk.
            • rulsanka Re: Zerówka 12.03.17, 00:43
              W małych przedszkolach tak jest, u nas np. jest grupa starszaków, obejmująca zerówkę, w której są dzieci 4, 5 i 6-letnie. Dzieci uczą się z osobnych książek, ale grupa funkcjonuje jako całość.
        • kochamruskieileniwe Re: Zerówka 11.03.17, 09:31
          Zdaje się, że nasze dzieci korzystają z tego samego podręcznika.
          Chodzi o karty pracy 3 - tekst o Ewelinie.Przy okazji poznawania literki W
          Tylko, że to jest tak:
          Wyrazy składające się na ten tekst są z poznanych dotąd literek. Nie ma nieznanych.
          Wcześniej dzieci ćwiczą czytanie : wa, wo, wi, we, wata, kawa, waga, worek, itp

Jezeli wyraz w tekście zawiera nieznane litery - zastąpiony jest obrazkiem.

I nie ma tak, cze pojawia się coś nowego (literka) , o ile dzieci nie poznały jej....

A nalepki o których piszesz, na kartce układają się w taki ciąg:
          Natalka karmi kota stary taras. ma To i
          miasto,rynek. okna serem. dom ma Ten
          Oczywiście - można dobrać kolorami.
          Trzeba dobrać odpowiednie zdanie i wkleić pod odpowiedni rysunek (najpierw dzieci opisują dokładnie rysunki)

W momencie, gdy dzieci robią tę wyklejankę - znają już wszystkie litery użyte w powyższych wyrazach

Szczerze mówiąc - nie oceniam tego zadania jako strasznie trudnego.....
    • kropkaa17 Re: Zerówka 11.03.17, 07:32
      Uczą się dużo, myślę, że program przerabiaja porównywalny do 1 klasy. Zajęcia mają do 13-14 dopiero potem swobodna zabawa. A bywa że jak zaprowadzam syna przed 8 to dzieci już siedzą w ławkach nad dodatkowymi zadaniami.
      Pani duży nacisk kladzie na czytanie wlaśnie, daje dodatkowe xerowko z czytankami ( na weeekend dala sześć w stylu " lolek ma kanarka. Tadek ma ryby. A Tola ma kota. Kot Toli stoi daleko. On ma daleko do kanarka i do rybek").
      Z tym że w grupie są też 5-latki i na te dzieci przymyka oko jesli jeszcze czegoś nie ogarniaja.
      • muchy_w_nosie Re: Zerówka 11.03.17, 09:19
        Dzięki za odp. U syna też pani na 5 latki trochę przymyka oko, ale dzielnie muszą siedzieć i wykonywać zadania, klasa jest mocna bo 50% to zeszłoroczni zerówkowicze, 5 nowych dzieci 6 letnich i nasza 5 przedszkolaków 5 -latkow, pani ambitna dzieci zna i ich goni.
        • l.g.m Re: Zerówka 11.03.17, 14:06
          U nas zerowka przedszkolna, jesli godzinę dziennie spędzają przy książkach to dużo, nauka będzie w pierwszej klasie a teraz to wszystko mimochodem przez zabawe
    • joaaa83 Re: Zerówka 11.03.17, 09:27
      Moja córka ma 6 lat i chodzi do zerówki przedszkolnej. Czytają takie proste zdania. Moje dziecko przeczytało by tak "Ten.. dom... ma... o-k-n-a... okna i t-a-r-a-s taras", więc nie płynnie.
      W książce są ćwiczenia typu ułożyć zdanie z podanych wyrazów (wyrazy to naklejki). We wrześniu by nie ułożyła, teraz już tak, ale nie w 5 sekund tylko z 1-2 min by jej to zajęło.
      Piszą pojedyncze litery i powoli krótkie wyrazy. Nie piszą całych zdań (nikt od nich tego nie wymaga).

Wydaje mi się, że córka reprezentuje taką średnią w swojej grupie - nie jest wybitna, ale też nie zostaje w tyle.
      • joaaa83 Re: Zerówka 11.03.17, 10:06
        * w tym roku będzie mieć 7, czyli nie poszła wcześniej do zerówki
    • magata.d Re: Zerówka 11.03.17, 09:53
      Moje dziecko w zerówce pisze litery, wszystkie litery już zna, czyta pojedyncze słowa, krótkie zdania. Bez problemu przeczyta zdanie, które podałaś. W domu czyta zdania ze swoich książeczek, które lubi. Problemem jest to ze szybko go to nudzi i dalej mu się nie chce. Czyli przeczyta 4-5 zdań i już nie chce, choć umie. Chyba normalne. Chętnie czyta komiksy z gazetek dla dzieci o swoich ulubionych bohaterach bajek, ale też krótko. Wszelkie zagadki, łamigłówki, kolorowanki itp. Z tych kart pracy co mają w przedszkolu robi błyskawicznie, trochę go chyba to nudzi. Dodaje i odejmuje do 100, uwielbia takie zabawy matematyczne, ale w przedszkolu mają chyba dodawanie i odejmowanie do 10 czy 20.
      Myślę, że nie masz się co martwić skoro ma 5 lat. Dlaczego jest w zerówce? Zerówka jest dla 6-latków. Wszystko w swoim czasie.
      • maeve_binchy Re: Zerówka 11.03.17, 10:00
        Jak to zerowka jest dla 6-latkow?! Moja 5,5 latka jest w ostatniej grupie przedszkolnej, ktora miala byc tzw. "zerowka", kiedy corka zaczynala przedszkole. Mloda uczy sie literek, ale bez przesady, skladaja pojedyncze sylaby. Mimo to, mamy wybor: albo powtorka przedszkolnego roku w szkole, albo 1 klasa. Prawdopodobnie pojdzie do 1 klasy, jak jej starszy brat, ktory nie czytal we wrzesniu 1 klasy.
        • ichi51e Re: Zerówka 11.03.17, 14:54
          Normalnie. Do szkoly ida 7latki wiec 6latki sa w zerowce.
        • memphis90 Re: Zerówka 11.03.17, 14:54
          Tak, zerówka jest dla 6-latków. I klasa dla 7-latków. Dzieci uzdolnione mogą iść rok wcześniej, dzieci słabsze- mogą być odroczone.
          • maeve_binchy Re: Zerówka 11.03.17, 18:46
            A jak nazwiesz mojego syna, ktory - obowiazkowo - poszedl jako 6-latek? Geniuszem? I dlaczego moja prawie 6latka ma siedziec kolejny rok w "zerowce", skoro w przedszkou robi to, co jej 8 mies starszy kuzyn z 2010 r, ktory jest w zerowce szkolnej.
            • magata.d Re: Zerówka 11.03.17, 20:51
              Nie no, skoro ten starszy brat w wieku sześciu lat nie umiał czytać i poszedł do szkoły to geniuszem na bank nie był. Od zarania wieków czytać uczą sześciolatków. Kiedyś w zerówce, potem w pierwszej klasie, a od tego roku znów w zerówce.
              • maeve_binchy Re: Zerówka 11.03.17, 20:56
                W przedszkolu uczyli go czytac. W 4 klasie, po wakacjach, bedzie mial nowa podstawe programowa. Taka sama, jak obecne 7latki za 3 lata. Tyle, ze beda o rok starsze, po 2 latach podstaw pisania i czytania. Jak nic, moj syn jest geniuszem.
            • memphis90 Re: Zerówka 12.03.17, 11:16
              Podyskutuj z ustawą, nie ze mną uncertain
              • maeve_binchy Re: Zerówka 12.03.17, 13:56
                Nie denerwuj mnie nawet uncertain Pani syna oddaje jego klase i po wakacjach chce wxiac 1 klase 6-latkow. A pani jest swietna, wiec sklaniamy sie ku 1 klasie dla corki. Mam nadzieje, ze jest na tyle bystra, zeby nie musiec 2 razy przerabiac podobnego materialu (vide opisy zerowek w tym watku). Swoja droga, w naszej szkole nie szaleja tak w zerowce...
    • louey Re: Zerówka 11.03.17, 13:34
      w zerowce dzieci nie maja uczyc sie czytac ani pisac...kreslic litery to tak i byc przygotowane do nauki pisania i czytania
      • l.g.m Re: Zerówka 11.03.17, 14:05
        U nas w zerówce jest nauka czytania ale nie pisani liter (szlaczki jak najbardziej). Córka daje radę ale po 4-5 zdaniach tez juz jej się nie chce wiec nie naciskam.
        Matematyka w przedszkolu bardzo na niskim poziomie, teraz sa na cyfrze 8 i polega to na policzeniu przedmiotów i połączeniu z odpowiednią cyfrą, żadnego dodawania czy odejmowania - to robimy w domu bo lubi
      • arkanna Re: Zerówka 11.03.17, 14:20
        I piszesz glupoty. Tak bylo kiedys. W tym roku jest nowa podstawa programowa i nauka pisania i czytania jest w programie zerowki
        • l.g.m Re: Zerówka 11.03.17, 15:01
          Kiedys dzieci nie mogly uczyć sie czytać w zerówce, teraz idąc do szkoły mają juz umieć.
          A pisanie jest trudniejsze i to dopiero w szkole tak we wrześniu mowila wychowawczyni mojego dziecka (rocznik 2010) , które chodzi do zerówki w przedszkolu
          • louey Re: Zerówka 20.03.17, 12:21
            nigdy nie bylo takiego zapisu ze nie mogły to nauczycielki przedszkola dostosowały ten przepis do swoich potrzeb wink i wmówily rodzicom ze tak jest...
            " 7) zna drukowane i pisane, małe i wielkie litery; 8) układa wyrazy z liter i zdania z wyrazów; 9) potrafi czytać proste wyrazy i krótkie zdania; 10) kreśli znaki literopodobne; 11) potrafi odwzorować kształty liter; 12) podejmuje próby pisania; 13) rozumie znaczenie umiejętności pisania".
            co nie znaczy ze umie pisac i czytac czytanie dot prostych wyrazów i zdan typu " antek ma kota"
            • l.g.m Re: Zerówka 20.03.17, 13:00
              Moja córka wszystko to umie
              • louey Re: Zerówka 20.03.17, 13:29
                to wspaniale
      • panterarei Re: Zerówka 12.03.17, 10:52
        W Tym roku?
    • princesswhitewolf Re: Zerówka 11.03.17, 14:44
      >Czy wszędzie to tak wygląda?

Nie. MIeszkam w UK. W wieku 5-6 lat dzieci nie maja takiego poziomu nauczania botego typu czytanie jak opisujesz uczyli sie w Reception miedzy 4-5 rokiem zycia. W takim wieku ucza sie juz podstaw ulamow. Tak mowie powaznie

>U nas jest teraz taka sytuacja że zerówka jest dalej z materiałem niż 1-klasa!

I do tylu z przecietna edukacja w UK gdzie dzieci ida do szkoly miedzy 4 a 5 rokiem zycia

Moj syn idzie do szkoly we wrzesniu. W styczniu skonczyl 4 lata. Spokojnie czyta slowa 3 wyrazowe i dawno juz poznal w przedszkolu literki. Liczy do 20. Jest dwujezyczny

Uwazam, ze dzieci nie potrafiace sobie radzic powinny byc opozniane. DUzo zalezy jednak od zaangazowania rodzicow.

.
      • princesswhitewolf Re: Zerówka 11.03.17, 14:46
        *ulamkow

( sorry pisze z telefonu)
      • memphis90 Re: Zerówka 11.03.17, 14:52
        "W 2009 r. Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) przeprowadziła Programme for International Student Assessment (PISA - Program Międzynarodowej Oceny Umiejętności Uczniów), w którym Wielka Brytania wypadła na 25 miejscu pod względem umiejętności czytania (Polska na 15), w naukach przyrodniczych na 16 miejscu (Polska na 28), w matematyce zaś na 28 miejscu (Polska na 25). W programie wzięły udział 74 państwa. Niepokoić może fakt, że poziom nauczania spada - ponad 25% absolwentów szkół średnich nie osiąga wystarczających wyników z egzaminów A-level, uprawniających do wstępu na wyższe uczelnie. "
        • princesswhitewolf Re: Zerówka 11.03.17, 19:52
          no i?

Przeciez w UK jest cala masa analfabetow z 3ciego swiata <- immigrantow.

to nie zmienia faktu, ze zaczynaja tu duzo wczesniej. To tez nie zmienia faktu ze dziecko 7 letnie z porzadnej szkoly juz plynnie czyta.

Tak samo nie zmienia faktu ze w UK i USA sa najlepsze uczelnie na swiecie a nie w Polsce. Zaden Polski uniwersytet nie jest nawet w pierwszej setce.

Szkoly prywatne w UK albo te panstwowe, ktore sa oznaczone Outstanding przez Ofsted sa o niebo lepsze niz dobre szkoly w Polsce.

oraz cytat z twojego artykulu ktory doczytalam

''Edukacja wczesnoszkolna jest w UK dobrze rozwinięta - podkreśla Rafał Uzar. - Gdy porównuję ją z polskimi "przechowalniami" dla dzieci, to widzę, że podczas gdy brytyjskie dzieci się socjalizują, uczą myślenia i kreatywności, ich rówieśnicy w Polsce nie mają takich możliwości. Często kiszą się w domach pod opieką babć, dziadków czy niań (bo brakuje przedszkoli), albo przebywają w kiepskich placówkach, gdzie nauczyciele odliczają czas do wyjścia.

- Brytyjczycy wspierają samodzielność i pracowitość dzieci - podkreśla Anna Gucwa-Glińska. - Gdy któreś z nich się wykaże, zrobi coś ponad swoje obowiązki, zawsze jest dostrzeżone, pochwalone, stawiane za wzór. To ważne, bo dzięki temu maluchy mają motywację do działania."

Podstawowki ( do 11 roku zycia( sa bardzo dobre w UK i to praktycznie wszystkie . Jesli chodzi o ogolniaki to lepiej do prywatnej poslac. Z kolei znow na poziomie uniwersyteckim edukacja jest znow duzo lepsza

W Polsce dzieci maja miedzy 7- 11 rokiem zycia mase materialu do przerobienia. W UK rozkladaja to miedzy 4- 11 rokiem zycia.

• memphis90 Re: Zerówka 11.03.17, 14:49
      U nas zajęcia lekcyjne są 8.15-13.30. Potem czas świetlicowy. Uczą się czytać w znacznie większym stopniu, niż moja córka będąc w zerówce- zresztą zakładałam już o tym wątek. Natomiast nie rozumiem czemu dałaś 5-latka do zerówki, skoro wiadomo, że materiał jest przewidziany na 6-latki...? Jak dziecko jest przodujące i rokuje na rozpoczęcie I klasy rok wcześniej, to rozumiem, ale wtedy raczej nie ma problemu, że każą dzieciom uczyć się czytać...
    • zolla78 Re: Zerówka 11.03.17, 15:42
      Uczą się podstaw czytania i pisania i liczenia w zakresie do 10 - bo taka jest w tym roku podstawa programowa. Słusznie ci się wydaje że robi dziecko to samo co pierwsza klasa. Bo dobra zmiana cofając 6 latki do przedszkoli (zerowek) cofnela za nimi też podstawę programowa dla pierwsze klasy. Zatem 6 latki tego co miały w tym roku uczyć się w pierwszej klasie i na co były za małe według wielu, uczą się teraz w tzw. zerówkach i nagle się do takiej nauki nadają.
    • muchy_w_nosie Re: Zerówka 11.03.17, 16:18
      Odnośnie dlaczego syn jest w zerówce. Bo jak szedł do przedszkola w wieku 2,5 lat to miał by tam 2 lata i później miał iść do zerówki. Nasze przedszkole jest bardzo małe, jest w szkole, dzieci są mieszane 2-4 latki. Nie ma miejsca dla 5 latków, zresztą jeśli bym zostawiła syna w przedszkolu to byłby jedynym 5 latkiem.
      No któraby zostawiła? A tak chodzi z dziećmi które zna, bo dzieci rok starsze były z nim również w przedszkolu, tylko 2 lata temu, nauczycielka miała z nim zajęcia w przedszkolu.
      Poza tym przyznam się, że myślałam, że będzie podobnie programowo do zeszłego roku. Zresztą chyba sporo osób tak myślało, bo pamiętam wrześniowe wątki gdzie dziewczyny chciały oddać przedszkolaki do 1 klasy - moim zdaniem teraz jest to niemożliwe no chyba, że dziecko jest naprawdę bardzo dobrze przygotowane. Oni mają tam tyle zajęć manualnych, teatrzyków, ćwiczą na zbiorach, grupują przedmioty, dzielą owoce, że to czytanie, pisanie, i matematyka to taka wisienka.
      Mówię z czystym sumieniem - syn kompletnie nie dorósł do kilkugodzinnej nauki, jest dużo lepiej niż na jesień ale widzę dzieci starsze o ponad półtorej roku które wymiatają umiejętnosciami.
      • kochamruskieileniwe Re: Zerówka 11.03.17, 21:37
        Czyli poszedł do zerowki mając nieskończone 5 lat? Poszedł we wrześniu - a jest z października, czyli ma teraz 5,5 roku (marzec) ? Bo sie zgubiłam jednak trochę...Czyli jest z października 2011 roku?
        Prawdopodobnie jednak na obecny program (zmieniony w tym roku pod kątem siedmiolatków w pierwszej klasie) - to jednak za wcześnie. Prawdopodobnie z programem zeszłorocznym nie byłoby kłopotów.
        I nie - nie piszę tego złośliwie, czy z jakimikolwiek negatywnymi odczuciami. Po prostu - za wcześnie. Zwłaszcza jezeli ma w klasie np styczniowe dzieci z 2010r. To niemal 22 miesiące różnicy...
      • memphis90 Re: Zerówka 12.03.17, 11:22
        U nas wyszło tak, że po zerówce przedszkolnej dla 5-latków, która niczego nie uczyła, cała grupa sześciolatków poszła do zerówki szkolnej, gdzie zasuwają z materiałem... Zdecydowanie widzę różnicę w programie nauczania względem tego, co miała córka 2 lata temu... My- ostatecznie- ćwiczymy sobie w domu na polecanych książeczkach Cieszyńskiej "Kocham czytać".

Przy okazji- dzięki wszystkie doradzające mi emamy-JUŻ SĄ EFEKTY!!! ON CZYTA!!! Ale pracujemy sobie codziennie po ok. 15 minut + 15 logopedii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka