Dodaj do ulubionych

Urlop menstruacyjny

02.04.17, 15:24
"Włochy mogą wkrótce zostać pierwszym krajem Zachodu udzielającym „urlopu menstruacyjnego” pracownicom. Niższa izba parlamentu włoskiego rozpoczęła prace nad projektem ustawy, która – jeśli weszłaby w życie – zobowiąże pracodawców do udzielenia 3 dni płatnego urlopu miesięcznie pracownicom, które cierpią z powodu bolesnych miesiączek."

"Podobne prawo już teraz obowiązuje w niektórych częściach Chin, w Japonii i Południowej Korei. Niektóre firmy, w tym m.in. Nike, także wprowadziły urlopy menstruacyjne dla swoich pracownic."

"Niektórzy obawiają się, że nowe prawo okaże się niedźwiedzią przysługą, która osłabi już dziś nienajlepszą pozycję kobiet na rynku pracy."

Więcej tutaj:
mediumpubliczne.pl/2017/03/wlochy-zamierzaja-wprowadzic-urlop-menstruacyjny-dla-pracownic/
Co wy na to? Chciałybyście takiego urlopu w Polsce?
Obserwuj wątek
    • lianis Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:30
      Ja bylabym za, szczegolnie ze mam endometrioze wiec ilosc przeciwbolowych ktore biore pierwszego dnia, sprawiaja ze i tak jestem polprzytomna, w moim przypadku juz jeden dzien by wystarczyl, drugiego jakos funkcjonuje. Na szczescie pracuje dla siebie wiec sama sobie ustalam ilosc pracy na dany dzien.
      • magia Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 16:31
        Też za. Mam taki jeden dzień, ktory muszę przetrwac na Nospie i przeciwbólowych.
        • kaz_nodzieja Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 16:43
          A dlaczego ktoś inny ma za to płacić?
          • elf1977 Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 20:40
            A dlaczego ja mam płacić za całą rzeszę nierobów, za cudze dzieci (500+), za leczenie ludzi, którzy nie pohańbili się ptacą itd.?
            • kaz_nodzieja Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 21:05
              A pracodawca na w/w nie płaci, tylko Ty?
    • tereska.z.bombaju Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:37
      Jestem za choć wystarczyłby mi jeden dzień, góra dwa
      • bcde Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:44
        Mając krótsze cykle, np. co 24 dni, mogłabyś sobie podzielić urlop w jednym miesiącu na 2 x 1,5 dnia.
      • kaz_nodzieja Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:44
        A kto by za to miał płacić?
        • saszanasza Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 20:40
          kaz_nodzieja napisała:

> A kto by za to miał płacić?
          >
          Bez przesady. Średnie wynagrodzenie kobiety na rynku pracy jest niższe niż mężczyzn, więc argument o hipotetycznym zwiększeniu kosztów mnie nie przekonuje. Pracodawcy już zarabiają na kobietach.
          • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 21:21
            A jakby nauczycielka waszych dzieci, pani od tańca, wasza niania do dziecka brała tyle dni byłoby olaboga - hurr durr zaległości w szkole, płacę za zajęcia a je odwołują z dnia na dzień albo nie po to mam nianię, żeby nie przychodziła!

Serio?
            • saszanasza Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 07:57
              pelissa81 napisała:

> A jakby nauczycielka waszych dzieci, pani od tańca, wasza niania do dziecka bra
              > ła tyle dni byłoby olaboga - hurr durr zaległości w szkole, płacę za zajęcia a
              > je odwołują z dnia na dzień albo nie po to mam nianię, żeby nie przychodziła!
              >
              > Serio?
              >

Są zastępstwa. Jestem w stanie przeżyć urlopy, zwolnienia lekarskie, przeżyję zwolnienie menstruacyjne. Zrozumiałabym obiekcje osób które zatrudniają nianię zgodnie z wymogami prawa, ale w innym przypadku to raczej kwestia dogadania, więc jeśli nianię zatrudniasz na krzywy ryj to możesz od niej wymagać choćby 24 h świadczenia usług! Możesz ją wykorzystać jak chcesz, bo widzę, że bardzo cię boli ta kwestia. Jeżeli płacisz prywatnie za zajęcia, to nie sądzę by ktokolwiek je odwoływał z przyczyn menstruacyjnych. Te dni dotyczą osób zatrudnionych na umowę o pracę.
              • aankaa Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 19:21
                saszanasza napisała:
                > Te dni dotyczą osób zatrudnionych na umowę o pracę

panie na śmieciówkach mają zap...ć bez względu na samopoczucie
                brawo ty !!
                • saszanasza Re: Urlop menstruacyjny 04.04.17, 08:00
                  aankaa napisała:

> saszanasza napisała:
                  > > Te dni dotyczą osób zatrudnionych na umowę o pracę
                  >
                  > panie na śmieciówkach mają zap...ć bez względu na samopoczucie
                  > brawo ty !!
                  >
                  > Nie wiem czy we Włoszech są umowy śmieciowe czy nie, Dlaczego zakładasz, że ja(sic!) uważam, że paniom na śmieciówkach się nie należy? Należy się, pytanie, czy ustawodawca też tak uważa.
          • kaz_nodzieja Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 08:43
            Oczywiście kobiety nie zarabiają na pracodawcach, do pracy chodzą w ramach rozrywki i wolontariatu.
            • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 20:29
              ...a zastępstwa wyskakują z kapelusza bo a okresy planuje się z wyprzedzeniem big_grin
              Inaczej by jematka gadała, jakby pani nauczycielka dziubdziusia odwoływała zajęcia co miesiąć od poniedziałku do środy smile (przypadkiem nie w weekendy). Byłoby ajjjwajjj, że zaległości, granda i skandal.

A pisanie, że niania bez umowy może sobie zapierdzielać bez znaczenia, czy ją boli czy nie bo nie należy do kasy uprzywilejowanych z UoP to żenadacrying ale i smutek wielki. Ja nianię traktowałam jak człowieka i miała płacone za chorobę i wolne płatne urlopy...To miara naszego człowieczeństwa.
    • juuuu7 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:44
      Nie...oslabiloby to pozycje kobiet na rynku pracy. Nie wyobrazam sobie, ze w firmach gdzie np 80% zespolu to kobiety nagle wiekszosc nie przychodzi do pracy, bo ma miesiaczke. Poza tym mogloby to powodowac naduzycia.
      • bcde Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:45
        Sądzisz, że korzystałyby z urlopu kobiety po menopauzie i z wyciętymi jajnikami?
        • juuuu7 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:48
          Nie. Skoro teraz wiekszosc pracuje normalnie w te dni, to zapewne gdyby wprowadzono ten przywilej okazaloby sie, ze wszystkie maja bolesne miesiaczki i chca korzystac z urlopu. Nikt przeciez nie bylby w stanie zweryfikowac ktora naprawde cierpi a ktora zmysla, zeby 3 dni wolnego miec.
          • julek_i_ja Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 19:36
            I wszystkie dostawaly by akurat miesiaczki w dniach atrakcyjnych urlopowo tzn. okolicach swiat i dlugich weekendow.
            Jestem przeciwko temu durnemu pomyslowi, bo po pierwsze oslabia pozycje kobiet na rynku pracy, po drugie prowadziloby to do naduzyc i nie ma sposobu na sprawdzenie, czy kobieta faktycznie jest do niego uprawniona, a po trzecie jest po prostu upokarzajacy dla kobiet. Nie wyobrazam sobie spowiadania sie z fizjologii mojego organizmu. Od razu nakrecalo by to mase plotek, poczawszy od oskarzen o naduzycia, poprzez plotki o ciazy bo sie komus spoznil, jak i okazja do zwalania niektorych zachowan na PMS w dniach poprzedzajacych, co podwaza kobiecy profesjonalizm.
            Tym niemniej kobiety cierpiace na wyjatkowo ciezkie/bolesne okresy (zreszta tak jak na migreny) za zaswiadczeniem lekarskim powinny miec prawo do urlopu zdrowotnego na te dni (platnego 100%).
            • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 20:02
              Bardzo słuszne uwagi - tylko mała uwaga co do ostatniego. Po to są zwolnienia lekarskie, że jak ktoś ma silną miesiączkę czy migrenę idzie na L4 jak każdy kto ma problemy onkologiczne czy zawał serca. Czemy migrena płatna 100% a złamanie nogi 80%?
              • tt-tka Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 20:07
                Wiecie co, wyobrazilam sobie dzial kadr prowadzacy odnosne tabelki, zeby sprawdzic, czy pracownice nie naduzywaja, czy maja okres wtedy, gdy powinny, a nie w okolicach "atrakcyjnych urlopowo" (dobra uwaga, Julek !), sledzacy na forach, czy zbolale panie nie wystawiaja przypadkiem z tych wlasnie dni fotek na jakiejs atrakcyjnej imprezie... Wielki Brat patrzy...
                • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 20:08
                  Przydałoby się sprzęgnąć z Multisportemwink Kowalska umiera a na aerobic chodzi big_grin
                • kaz_nodzieja Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 08:41
                  Ciekawe czy ZUS mógłby sprawdzić zasadność zwolnienia.
                  • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 20:39
                    Ale to nie byłoby zwolnienie chorobowe tlko urlop w 100% płatny przez pracodawcę. Ew. mógłby to sprawdzić pracodawca big_grin kontrolę tamponów wprowadzić czy coś wink
                    • aankaa Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 21:23
                      tzn. oprócz, ustawowych, 26 dni jeszcze po 2-3 dni miesięcznie ? big_grin
                • arwena_11 Re: Urlop menstruacyjny 04.04.17, 14:25
                  A do tego jak udowodnisz, że pani, która już miała okres, za 2-3 tygodnie ma kolejny? Podpaski będą sprawdzać? Bo przecież zaburzenia się zdarzają.
              • julek_i_ja Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 20:35
                Sorry, jakos umknelo mi z pamieci to ze w Polsce przeciez jest 80% na inne schorzenia. Uwazam, ze powinno byc 100% na wszystko.
                Czego jeszcze nie doprecyzowalam jest to, ze inne choroby powinny byc potwierdzone zwolnieniem lekarskim (i byc platne) za kazdym razem, gdy sie pojawia, natomiast w przypadku tych dwoch (sa moze jeszcze inne wyjatki) po jednorazowym zaswiadczeniu od lekarza urlop wymagalby tylko zgloszenia, bo przeciez nikt nie bedzie latal po zwolnienie za kazdym razem, jak go dopadnie bolesny okres.
                • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 20:39
                  Mimo wszystko to ogromne pole do nadużyć i jestem przeciwna. Skończy się tym, że wszystkie kobiety w wieku rozrrodczym (niezależnie od tych miesiączek) będą brały, bo Kowalska bierze a co ja, gorsza? Po prostu będą brały wszystkie a to wprowadzi absolutny chaos do każdej organizacji (zakładamy, że można nie przyjść z dnia na dzień, coś jak urlop na żądanie)
    • milka_milka Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:52
      Jestem za. Wiele lat przez trzy pierwsze dni umierałam, byłam w stanie tylko leżeć w łóżku na garści prochów, obłożona termoforami i dziękować niebiosom, że nie muszę iść do pracy. Nie wyobrażam sobie konieczności normalnego funkcjonowania w takim momencie.
      • kaz_nodzieja Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:55
        Dzięki temu urlopowi więcej kobiet nie będzie miało tego dylematu bo po prostu nikt ich nie zatrudni. Będą w zaciszu domowym leczyły menstruację, PMS-y i bolesne owulacje
    • drinkit Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 15:53
      Nie.
      • drinkit Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 20:22
        A w sumie to co ja miałabym zrobić z takim urlopem, nie miewam bolesnych menstruacji, rozumiem że mogłabym sobie go przewalić w dowolny sposób tylko z tej racji, że jestem kobietą? A co z mężczyznami, którzy zmienili płeć big_grin?
    • drosetka Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 16:35
      Jakoś nie mieści mi się w głowie ze pracodawcy z radością będą co miesiąc płacić za dodatkowe 3 dni czyli de facto urlop by wynosił w Polsce 72 dni dla kobiet? Ciekawe co na to mężczyźni i kobiety po menopauzie,realnie patrząc u nas nie do zrealizowania.
      • drosetka Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 16:36
        62 ,pomylka
    • tt-tka Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 16:44
      Jestem przeciw. Choc, parradoksalnie, MOJA sytuacje na rynku pracy by to poprawilo smile, jako nie korzystajacej z takiego urlopu.
    • tajemnicza.a.m Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 16:55
      Jestem za. Choć ludzie to ludzie, jedni cierpią - inni wykorzystują i udają, że cierpią przez co potem dostaje się cierpiącym. Taki bumerang, który wraca ale uderzając w głowę.
      Taka ludzka natura.
    • ludborka Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 17:26
      Brałabym. Mógłby być bezpłatny.
      Ale u nas nie wprowadzą, bo pewnie bóle menstruacyjne to kara za grzech pierworodny czy coś w tym stylu.
    • slonko1335 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 18:48
      Nie wiem jakie sa regulacje dotyczące zwolnienien lekarskich we Włoszech ale u nas moim zdaniaem senoswniejsze jest po prostu zwolnienie lekarskie, dla tych które go potrzebuja i takie cos przecież mamy.
      • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 19:07
        Ale wiesz, płatne 80% a nie 100% jak urlop smile
        • slonko1335 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 19:14
          no jak ktoś nie jest w stanie funkcjonowac w te dni to powinno wystarczyćwink
    • chocolate-cakes Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 18:59
      Wolałabym żeby było tak jak może zrobić moja siostra, która pracuje w Anglii od dwudziestu lat.
      Gdy jest przeziębiona czy ma inne dolegliwości, na przykład ból żołądka, zatrucie, cokolwiek, może po prostu zadzwonić do pracodawcy i przez dzień czy dwa zostać w domu. To jest kilka dni w roku. Nie trzeba iść do lekarza z byle biegunką, jeśli trwa dosłownie dzień. To byłoby lepsze i może to wykorzystać zarówno kobieta jak i mężczyzna. Oczywiście jest to płatne w 100 %.
      • kandyzowana3x Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 21:27
        W anglii pierwsze trzy dni chorobowego sa bezplatne, pozniej platne grosze. Wszelkie firmowe platne chorobowe zalezy od pracodawcy
        • chocolate-cakes Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 21:32
          A to nie wiedziałam że to zależy od pracodawcy. Siostra ma możliwość wzięcia do 7 dni w roku wolnego z powodu choroby, złego samopoczucia itp i ma to w 100 % płatne.
    • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 19:06
      Nie. Po pierwsze to nierówność płci z którą kobiety walczą podobno by być równymi wobec prawa, także faceci i kobiety po menopauzie.A po drugie mogłoby być jak ktoś słusznie wskazał 1 dzień w miesiącu np. jako bezpłatny urlop dla dowolnej osoby niezależnie od płci i wieku.
    • best_bej Re: Urlop menstruacyjny 02.04.17, 20:16
      Wolałabym trzy dni urlopu przed. Mam ciężkie PSM. czasami nie jestem w stanie pohamowac emocji, zdarza mi się burczec albo zamknąć się w kiblu i rozplakać.okres jest ukojeniem dla mojego pie...a.
    • evee1 Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 06:01
      Kolejny chory pomysl zmniejszajacy atrakcyjnosc kobiety jako pracownika, juz ich kilka jest w Polsce (godzina wolnego na karmienie). 3 dni dodatkowego urlopu w miesiacu, to w ogole jakis kosmos i uwazam to za jawna dyskryminacje mezczyzn i kobiet, ktore nie miesiaczkuja. Ciekawe czy kobiety w wieku premenopauzalnym beda musialy donosic zaswiadczenie od ginekologa, ze maja jeszcze miesiaczke, he, he.
    • bo1 Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 08:16
      Osobiście znam polską firmę, w której kobieta może nie przyjść do pracy 1 dzień w miesiącu, jeśli np. ma bolesną menstruację lub inną dolegliwość. Ten dzień jest 100% płatny. Wiem, że tamtejsze panie korzystają z tego przywileju b. rzadko i wyjątkowo. Nie dlatego, że się boją, lecz ze zwykłej uczciwości. Pracownicy i pracodawcy bardzo się w tej firmie szanują, cenią i lubią. Ustawowe, czyli obligatoryjne wprowadzenie 3-dniowego przywileju byłoby moim zdaniem błędem, który w perspektywie mógłby kobietom wyświadczyć niedźwiedzią przysługę. To jest w sumie 36 dni w roku - kupa czasu. Nie zdziwiłabym się pracodawcy, który w tej sytuacji będzie wolał przyjąć do pracy mężczyznę zamiast kobiety. Takie dodatkowe przywileje i ich wymiar lepiej chyba pozostawić w gestii pracodawcy.
      • evee1 Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 10:07
        Ale panowie też mają możliwości nie przyjścia do pracy jeden dzień w miesiącu, jak na przykład z kolegami popija i mają na drugi dzień migrenę. Ok, wiem, sami zasłużyli. A co jeżeli żona ma bolesny okres i nie może się zająć dzieckiem, to czy on może wziąć dzień wolny?
        U mnie w pracy (poza Polską) możemy wziąć dzień albo dwa jak jesteśmy chorzy, albo dziecko, albo ktoś z rodziny i trzeba się nim opiekować. Ale na takie przypadłości jest 10 dni w roku i mogą z tego korzystać zarówno kobiety jak i mężczyźni, po równo. Nie potrzeba wtedy zwolnienia od lekarza,tylko polega się na uczciwości pracowników. A, nie wszyscy wykorzystują te dni wolne w ciągu roku smile.
      • bialeem Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 16:49
        Chyba bym się posiekała gdybym musiała pracować w takim rygorze. W takim wypadku biorę robotę zdalnie i robię swoje z łóżka. Problem jest tylko jeżeli dzień jest zawalony spotkaniami, których nie można przełożyć. Nie przepadam za telekonferencjami. Czasami dopiero jak was czytam, to zdaję sobie sprawę z tego, że mam bajkę w robocie.
        Gdybym nie mogła robić zdalnie, to bym latała po zwolnienia lub wykorzystywała urlop. Osobny urlop jest skrajną głupotą i jest w 100% niesprawiedliwy dla 9/10 pracowników.
    • aankaa Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 19:28
      i kolejny powód żeby młode i płodne miały przechlapane tongue_out
      • kaz_nodzieja Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 19:56
        Bezpłodne też mogą skorzystać, przecież miesiączka nie oznacza automatycznie płodności.
        Poza tym jak znam naturę etatowiczów zaraz by się okazało (jak w przypadków zwolnień ciążowych), że Polska jest wyjątkiem na skalę światową - tamtejsze kobiety nagle zaczną przechodzić masowo menopauzę dopiero w 64 roku życia smile
    • pelissa81 Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 20:36
      A z czystej ciekawości. Czy takie wolne przeszłoby w podstawówce/liceum? Dziewczyna zgłasza, że ma okres i ma 3 dni wolne z automatu usprawiedliwione (nie wymagałoby to zgody rodzica). Co wy na to?
      Ja najgorsze bóle miałam właśnie jako nastolatka. Teraz ogarniam.
      • maadzik3 Re: Urlop menstruacyjny 03.04.17, 21:17
        w szkole bardziej niż w pracy wink ale ogólnie jestem przeciw z powodów które wyżej podała Evee - to jest dyskryminacja facetów (na krótką metę) prowadząca wprost do dyskryminacji kobiet (kto by je zatrudniał?)
    • anika772 Re: Urlop menstruacyjny 04.04.17, 08:04
      Wystarczyłby mi jeden dzień.
    • bablara Re: Urlop menstruacyjny 04.04.17, 15:46
      Jeden dzień , pierwszego dni umieram .
    • anorektycznazdzira Re: Urlop menstruacyjny 04.04.17, 18:59
      Ja mam takie pytania:
      Jak się stwierdza, że urlop jest menstruacyjny?
      Jak się stwierdza, że kobieta w ogóle ma jeszcze jakieś menstruacje?
      Co w wypadku, kiedy ma cykle krótsze/dłuższe/nieregularne?
      W jaki sposób są chronione istotne dane dotyczące zdrowia i fizjologii, bo jeśli np. szef i koledzy z pracy wiedza, kiedy kobieta ma menstruacje (wnioskują z dat urlopu), to wiedzą też orientacyjnie, kiedy ma dni płodne?
      Czy i dlaczego kobiety mające "lekkie" menstruacje też mają urlop a faceci nie? W jaki sposób to się stwierdza (że lekkie/nie lekkie)?

To jest połączenie cyrku z paranoją, od problemów z miesiączkami jest lekarz i L4.
      • kaz_nodzieja Re: Urlop menstruacyjny 04.04.17, 19:09
        >W jaki sposób są chronione istotne dane dotyczące zdrowia i fizjologii, bo jeśli np. szef i koledzy z pracy wiedza, kiedy kobieta ma menstruacje (wnioskują z dat urlopu), to wiedzą też orientacyjnie, kiedy ma dni płodne?

Jak dni płodne Panowie z pracy przystępują do ataku wink

Gorzej jak Pani bierze tabletki, co wtedy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka