Dodaj do ulubionych

zapominanie słów

30.04.17, 15:34
od jakiegoś czasu zdarza mi się zapomnieć prostego słowa - typu szczotka
jestem przerażona bo to bywa pierwszy objaw alzheimera, mam 41 lat dopiero, pracuję głową, w pracy nie widzę objawów obniżenia intelektu. nie jestem też jakoś ekstremalnie przemęczona, standardowy poziom stresu i zmęczenia. miałam niedawno pewne kłopoty zdrowotne ale nie z głową.
iść z tym do lekarza? można w ogóle coś zdiagnozować albo wykluczyć w takim momencie?
Obserwuj wątek
    • katriel Re: zapominanie słów 30.04.17, 15:41
      A nie jesteś przypadkiem chronicznie lekko niedospana?
      • swiezynka77 Re: zapominanie słów 02.05.17, 12:49
        od 30 lat nie śpię tyle ile bym chciała wink ale miewałam gorsze okresy, nie mogę na to zwalić
    • jak_matrioszka Re: zapominanie słów 30.04.17, 15:51
      Ja slowa (pojedyncze) zapominam od 20 r.z., wiec moze sie nie stresuj niepotrzebnie ponad miare. Prawde mowiac to pewnie wiekszosc ludzi sie to zdaza, tylko ze nie wszystkim to przeszkadza w takim samym stopniu (wiec nie wszyscy zauwazaja).
      • swiezynka77 Re: zapominanie słów 02.05.17, 12:49
        ale mi się to wcześniej nie zdarzało, dopiero od miesiąca czy dwóch.
    • karmelowa_bombonierka Re: zapominanie słów 30.04.17, 16:04
      Nie wiem jakie miałaś problemy zdrowotne - ale jeśli nie coś typu lekkie przeziębienie - to warto się zastanowić czy nie mogło to mieć wpływu na mózg (bezpośrednio - np. silne biegunki mogą spowodować niedobory, zaburzenia jonogramu lub pośrednio poprzez takie działanie leków).
      Jeśli objaw pojawił się ostatnio, wcześniej takich kłopotów nie miałaś, niepokoisz się bo jest to odczuwalne i widzisz sama że to coś więcej niż zwykłe roztrzepanie (szczególnie gdy nie można tego zwalić na wyjątkowy stres, niedospanie etc) - to poszłabym do lekarza.
      Bez podejrzenia chorób otępiennych tak z marszu - choć wykluczenie takowych byłoby w sensie choćby po to żeby Cię uspokoić (przy pojawieniu się objawów są to już rzeczy jak najbardziej do potwierdzenia lub wykluczenia). Ale żebyś Cię jakiś specjalista obejrzał. Wiele niedoborów może powodować takie objawy, zaburzeń hormonalnych, trzeba by Cię też neurologicznie przebadać - ogólnie posmęciłabym bardzo usilnie by dostać skierowanie na rezonans. Lub jeśli Cię stać - w razie oporu lekarza, zrobiłabym to badanie na własny koszt. Bo niestety - ale takie nagle zapominanie lub mylenie słów bywa objawem guza np.
      Trzeba by też zrobić badania krwi - czy nie masz niedokrwistości, jaki masz poziom wit. D i B12. Jaki masz jonogram.

Ja wiem że każdemu zdarza się zapomnieć prostego słowa. Ale gdy ktoś czuje że to się wymyka spod kontroli - to nie powinno sie tego lekceważyć.
      • manon.lescaut4 Re: zapominanie słów 30.04.17, 18:02
        Podpisuję się pod tym . Uchyl może rąbka tajemnicy, na co chorowałas, to może coś doradzimy.
        Niekoniecznie to będzie Alzheimer ale coś neurologicznego może być.
      • swiezynka77 Re: zapominanie słów 02.05.17, 12:51
        do neurologa? nie wyśmieje mnie?
        niedawno chorowałam ortopedycznie, kończyna z dala od głowy. od wielu lat biorę leki p-depresyjne, te obecne od co najmniej roku więc też nie mogę ich obwiniać.
        • manon.lescaut4 Re: zapominanie słów 02.05.17, 13:25
          O I widzisz tu dochodzimy do czegoś. Problemy z konczynami są częsta manifestacja problemów z układem nerwowym, leki przeciwdepresyjne tez maja różne skutki uboczne. Zresztą nie chce straszyć, absolutnie! Tylko chodzi mi o to, że neurolog na pewno nie wyśmieje, od tego jest, by pomóc w problemach z szeroko pojętym mózgiem- od nog po psychikę. Alzheimera sobie odpuść, podobno zaczyna się inaczej.
    • thea19 Re: zapominanie słów 30.04.17, 16:10
      ja mam tak w ciazy.
      • paloma_blauwinder Re: zapominanie słów 02.05.17, 13:15
        Właśnie też miałam doradzić, żeby kupiła test ciążowy.
    • basiastel Re: zapominanie słów 30.04.17, 17:01
      Bierzesz jakieś leki? To może być od lekarstw, minie jak odstawisz.
    • echtom Re: zapominanie słów 30.04.17, 17:39
      Zapominanie słów to jak ból brzucha - może być chwilową niedyspozycją albo objawem poważnej choroby. Pocieszę Cię, że takie zapominanie to objaw typowy dla pracy mózgu w wieku 40+, choć częściej dotyczy nazw własnych niż pospolitych. Bywa objawem przepracowania, niedosypiania, problemów z tarczycą. Można standardowo się przebadać, jak radzą dziewczyny, ale nie wkręcać sobie najgorszych scenariuszy. Ja jestem 50+ i też czasem wpadam w panikę, kiedy mi jakieś słowo ucieka, ale pocieszam się, że to dlatego, że za dużo pracuję umysłowo. Ktoś tu kiedyś linkował artykuł, chyba australijskich naukowców, którzy stwierdzili, że ludzie w wieku 40+ powinni pracować w mniejszym wymiarze godzin - i ja się z tym zgadzam smile
      • swiezynka77 Re: zapominanie słów 02.05.17, 12:54
        ja wiem że z wiekiem mózg pogarsza pracę ale żeby już w wieku 40 lat? zawsze miałam umysł jak żyleta i dlatego od razu zauważyłam takie niedomaganie
        nie choruję na tarczycę, cukrzycę. nie jestem bardzo przepracowana czy niedospana albo zestresowana.
        • minor.revisions Re: zapominanie słów 02.05.17, 16:37
          Czytałam niedawno że właśnie coraz częściej Alzheimer jest diagnozowany u ludzi po czterdziestce. Ale. Też miałam takie objawy, znalazłam online test w kierunku Alzheimera (oczywiście nie zastępuje diagnozy, tylko daje ogólne pojęcie) i jednak już sama lektura pytań pokazuje że to zapominanie jest trochę inne,na przykład idziesz do lodówki po czapkę czy coś. Znajdź se taki test i się uspokoisz smile
          • lauren6 Re: zapominanie słów 02.05.17, 16:44
            Czytałyśmy ten sam artykuł. Tyle, że ten Alzheimer młodych przebiega bardzo szybko (w przeciwieństwie do ludzi starszych, u których rozwija się latami). Skoro autorka zapomina słowa "od jakiegoś czasu " i nie ma innych objawów typu zaniedbywanie obowiązków rodzinnych czy zawodowych to to raczej nie Alzheimer.
            • minor.revisions Re: zapominanie słów 02.05.17, 18:11
              Ależ ja jestem przekonana, że ona nie ma Alzheimera bo on ma inne objawy trochę, chodziło mi tylko o to, że akurat nie wiek jest tu kryterium wbrew pozorom.
    • aquella Re: zapominanie słów 30.04.17, 17:49
      oprócz zmęczenia może być niedotlenienie, a na cukrzycę nie chorujesz?
    • saszanasza Re: zapominanie słów 30.04.17, 18:31
      Też tak mam, nie jest to stan permanentny i poglębiający się. Zauważyłam też, że nasila się przy przemęczeniu, przed migreną i pod wpływem stresu.
    • klamkas Re: zapominanie słów 30.04.17, 18:56
      Mam tak, jak kiepsko sypiam. A zazwyczaj kiepsko sypiam przez stresy w pracy. Jak w pracy się sypie, to więcej pracuję i myślę po angielsku niż po polsku. Nie wiem czy to wina niedospania, czy tego, że nie nadaję się do funkcjonowania w dwóch językach na raz, bo jak mieszkałam za granicą i bruździły mi dodatkowe dwa języki (bo w pracy angielski, poza nią tubylczy), to miałam problemy z komunikacją we wszystkich trzech, chociaż każdy znam i w normalnych okolicznościach posługuję się wszystkimi w miarę poprawnie i bezproblemowo wink.

Ale na pewno warto iść do lekarza, szczególnie jeśli na coś chorujesz i może to być dodatkowy objaw, albo efekt choroby, który można łatwo "naprawić".
    • chlorella_zielona Re: zapominanie słów 30.04.17, 19:15
      Mam tak samo - od jakiegoś czasu mam problem z przywołaniem nazw własnych (tytuły, nazwiska), czasem zwykłych nazw (np. leżak, szalik). Sama zaczęłam się zastanawiać nad przyczyną, na razie zwalam na przeładowanie informacyjne (codziennie dostajemy tyle informacji, ile ludzie w średniowieczu nie przerabiali przez całe życie!) i nadmiar informacji docierających codziennie, ale napisałyście o guzie mózgu i dostałam właśnie zawału...
      Na pocieszenie powiem Ci, że to samo ma mój mąż. Oboje pracujemy intelektualnie i uczymy się ciągle nowych rzeczy.
      • saszanasza Re: zapominanie słów 30.04.17, 19:42
        chlorella_zielona napisał(a):

> Sama zaczęłam się zast
        > anawiać nad przyczyną, na razie zwalam na przeładowanie informacyjne (codzienni
        > e dostajemy tyle informacji, ile ludzie w średniowieczu nie przerabiali przez c
        > ałe życie!) i nadmiar informacji docierających codziennie, ale napisałyście o g
        > uzie mózgu i dostałam właśnie zawału...
        >

Mój mąż też zapomina, więc chyba trochę za dużo nas tu z guzem mózgu
        • pade Re: zapominanie słów 02.05.17, 13:28
          Ja też często zapominam słów, zwłaszcza nazwisksmile
    • viridiana73 Re: zapominanie słów 30.04.17, 20:20
      Ja też tak mam (jeśli Cię to uspokoi), zwykle w sytuacji: co innego robię (i na tym się skupiam), a o czym innym mówię- bo ktoś akurat teraz zaraz potrzebuje jakiejś informacji, czy też ja muszę coś komuś natychmiast przekazać. Tak, jakby mózg nie radził sobie z podzieleniem uwagi.
      Zresztą, jak to mówią, jak pies sra, to nie szczeka.
    • princesswhitewolf Re: zapominanie słów 02.05.17, 12:57
      zdarza mi sie ale nie w przypadku prostych slow i to od 20 lat. Po prostu operuje 65-70% po angielsku i czasami zapomina slow po polsku. Ostatnio powiedzialam do mojej mamy... Zupa grzybna zamiast grzybowa hahahaha....No i ona mnie poprawia.
    • milka_milka Re: zapominanie słów 02.05.17, 13:22
      Niedobory witaminy B? To bardzo odbija się na mózgu. Sprawdź i suplementuj.
      Ale do lekarza też się wybierz. Są obecnie bardzo dobre możliwości diagnostyczne i, w razie konieczności, leki wspomagające pamięć i pracę mózgu.
    • kaz_nodzieja Re: zapominanie słów 02.05.17, 16:24
      Od jakiś dwóch lat mam podobny problem, a jestem młodsza od Ciebie. Nawet miałam raz założyć wątek na ten temat, ale zapomniałam.
      Często idę po coś do łazienki (trzymam tam różne szpargały i środki czystości) po czym po dojściu do łazienki zapominam po co przyszłam. Wczoraj poszłam z łazienki do pokoju po piżamę do spania (miałam odłożoną w widocznym miejscu) i ... zapomniałam po co przyszłam, wróciłam z niczym do łazienki. Zapominam pojedynczych, łatwych słów, nawet gdy rozmawiam z nim na luzie.
      Podobnie zakupy. Szczytem było jak planowałam kupić wszystko co niezbędę do barszczu w warzywniaku plus owoce i napój itp. (tam są takie rzeczy). Kupiłam owe owoce, napój, jajka i przyszłam do domu gdzie stwierdziłam, że nie mam buraków, cytryny ani jabłek czyli wszystkich składników na barszcz.
      Staram się czasem wypisywac wszystko na kartce, ale albo zapominam kartki albo zapominam zerknąć do kartki.
    • black-cat Re: zapominanie słów 02.05.17, 16:46
      U mnie w ten sposób objawiają się niedobory witamin z grupy B (włącznie z wit. B12) i magnezu. Po uzupełnieniu mija (i tak do następnego razusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka