Dodaj do ulubionych

alergia pomocy

19.05.17, 19:08
Od paru sezonów podejrzewałam to ale już mam pewność -jestem na coś uczulona, aktualnie leci mi z nosa i swędzą powieki, w oczach piach a noszę soczewki . Co mogę wziąć żeby nie otumanialo? czy warto iść teraz do lekarza, coś słyszałam że wizyta u alergologa jak się akurat ma atak mija się z celem.
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: alergia pomocy 19.05.17, 19:23
      Warto iść chociaż do rodzinnego po dobre leki - większość tych dostępnych bez recepty mniej lub bardziej ogłupia. Mi najbardziej na katar w okresie pylenia pomaga steryd do nosa, a nie tabletki.

A na oczy pomaga częste przemywanie i przepłukiwanie solą fizjologiczną.
      • e-kasia27 Re: alergia pomocy 19.05.17, 22:45
        Wręcz przeciwnie, te bez recepty, to leki najmniej szkodliwe, a ich wersja receptowa różni się tylko tym, że na receptę można kupić duże opakowanie, a bez recepty tylko 7 tabletek.
        • klamkas Re: alergia pomocy 19.05.17, 22:48
          W jakim sensie najmniej szkodliwe? I o jakich lekach mowa?
          • e-kasia27 Re: alergia pomocy 19.05.17, 23:01
            W każdym.
            O lekach antyhistaminowych - nic innego bez recepty się nie kupi.
            • klamkas Re: alergia pomocy 20.05.17, 08:28
              Leków antyhistaminowych jest sporo (tzn. substancji czynnych o takim działaniu). Pytam dlaczego loratadyna jest mniej szkodliwa od np. feksofenadyny? Niby czemu faszerowanie się loratadyną miałoby być mniej szkodliwe od podania miejscowo sterydu?
              • e-kasia27 Re: alergia pomocy 20.05.17, 10:04
                A czy ja napisałam, że loratadyna jest mniej szkodliwa od feksofenadyny??
                Polecam spróbować loratadynę, nie dlatego, że jest nieszkodliwa, tylko dlatego, że wiem, że na ogół dobrze działa na takie dolegliwości, jakie opisała założycielka wątku.
                Według mnie działa zwykle lepiej niż feksofenadyna, ale to zależy od danego osobnika i jego reakcji, na pewno są tacy, na których lepiej podziała feksofenadyna.
                Jeśli zaś chodzi o szkodliwość obu tych leków, to zważywszy na fakt, że oba są z tej samej grupy leków, ich szkodliwość zapewne jest zbliżona, ale powiem szczerze, nie wgłębiałam się aż tak w działania niepożądane , aby wiedzieć który z nich został uznany za bezpieczniejszy.

Jeśli zaś chodzi o to, czy steryd, czy loratadyna, to zależy dużo od tego, jak długo musisz ten steryd stosować i czy loratadyna w ogóle pomaga.
                Skutki uboczne stosowania sterydów, nawet tylko miejscowo, mogą być zdecydowanie gorsze od skutków stosowania loratadyny, zwłaszcza, gdy się jej stosuje długo, albo często. (I nie pytaj jakie to skutki, tylko poszukaj w internecie.)
                Poza tym sterydu bez recepty się nie kupi, więc nie można go zastosować na szybko samemu.
                • klamkas Re: alergia pomocy 20.05.17, 16:14
                  Dokładnie to napisałaś - że leki bez recepty są mniej szkodliwe od tych na receptę wink.
                  • e-kasia27 Re: alergia pomocy 20.05.17, 18:19
                    Przecież feksofenadyna też jest sprzedawana bez recepty, jeśli kupujesz małe opakowanie.

Preparat allegra - 10 tabletek.
            • pzuzanna Re: alergia pomocy 31.05.17, 12:22
              Ja kupuję bez recepty Allertec i odkąd go biorę to jestem naprawdę mega zadowolona. Katar mi się zmniejszył, z oczu już mi się nie leje potok łez. Jest do przeżycia.
        • magata.d Re: alergia pomocy 20.05.17, 00:17
          Jakoś rupafinu bez recepty nie mogę kupić i żadnego innego (pod inna nazwą) zawierającego taki skład też nie.
          • e-kasia27 Re: alergia pomocy 20.05.17, 00:32
            No nie możesz, i co z tego??
        • magata.d Re: alergia pomocy 20.05.17, 00:21
          e-kasia27 napisała:

> a ich wersja rece
          > ptowa różni się tylko tym, że na receptę można kupić duże opakowanie, a bez rec
          > epty tylko 7 tabletek.
          Bzdura i nieprawda.
          • e-kasia27 Re: alergia pomocy 20.05.17, 00:25
            Co bzdura i co nie prawda?
            • magata.d Re: alergia pomocy 20.05.17, 22:02
              Zacytowałam przecież co jest nieprawdą i podałam przykład. Mam wytłumaczyć jeszcze raz? Ok. Napisałaś, że wersja receptowa różni się od tej bez recepty wielkością opakowania. A ja ci napisałam, że nie każdy lek ma wersję bez recepty i nie ma tu znaczenia wielkość opakowania. Akurat jeżeli chodzi o alergię to nie każdemu pomaga ten sam lek. Ktoś kto bierze np. claritine może sobie bez recepty kupić, jak mu się np., skończy opakowanie i nie chce mu się iść po receptę, ale są też inne leki, których bez recepty się nie kupi. Lek na alergię, który bierze moja koleżanka i sobie chwali powodował u mnie koszmarne bóle głowy.
              • e-kasia27 Re: alergia pomocy 20.05.17, 22:37
                magata.d napisała:

> Zacytowałam przecież co jest nieprawdą i podałam przykład. Mam wytłumaczyć jesz
                > cze raz? Ok. Napisałaś, że wersja receptowa różni się od tej bez recepty wielko
                > ścią opakowania.

Bo tak jest.
                Wersja receptowa leków antyhistaminowych dostępnych bez recepty różni się od tej bez recepty, większą ilością tabletek i czasem większą dawką leku.

A ja ci napisałam, że nie każdy lek ma wersję bez recepty i ni
                > e ma tu znaczenia wielkość opakowania.

Wiesz, co, weź przeczytaj jeszcze raz, to co napisałam, a potem się dopiero wymądrzaj, bo tak to niezbyt mądrze to wygląda.

Oczywiście, że nie każdy lek antyhistaminowy ma wersje bez recepty, tylko te, które są mało szkodliwe w wypadku nadużywania.
                Moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie tych leków, które są dostępne bez recepty, a nie tych, które można kupić wyłącznie na receptę. Twój przykład jest więc zupełnie od czapy. Tego leku nie ma bez recepty, bo jest bardziej szkodliwy i nie można go brać na własną rękę.
                Czy teraz już zrozumiałaś?

Akurat jeżeli chodzi o alergię to nie ka
                > żdemu pomaga ten sam lek. Ktoś kto bierze np. claritine może sobie bez recepty
                > kupić, jak mu się np., skończy opakowanie i nie chce mu się iść po receptę, ale
                > są też inne leki, których bez recepty się nie kupi. Lek na alergię, który bier
                > ze moja koleżanka i sobie chwali powodował u mnie koszmarne bóle głowy.

No i to wszystko jest prawdą, sęk w tym, że powtarzasz tylko to, co już zostało tu napisane.
                Może następnym razem zanim zaczniesz się wykłócać, że to tylko ty najlepiej wiesz i tylko ty masz rację, to najpierw przeczytaj to, co napisali inni i może spróbuj to zrozumieć?
                • klamkas Re: alergia pomocy 20.05.17, 23:08
                  Jest mnóstwo leków, które są do kupienia bez recepty, ale nadużywane szkodzą (bardzo poważnie). Np. xylometazolin. Potwornie niebezpieczny, a taki powszechny, tani, bez recepty i w ogóle. To, że coś można kupić bez recepty, a z receptą więcej, nie czyni leku bezpiecznym.

Czepiasz się magaty, że chce lepiej wiedzieć, ale nie jesteś w tej kwestii lepsza.
                  • e-kasia27 Re: alergia pomocy 20.05.17, 23:21

To nie ja się jej czepiłam, tylko ona mnie.
                    Ja się tylko bronię, bo nie napisałam tego, co mi wpiera, że napisałam.
                    Ale widzę, że swój swego zawsze znajdzie.
                    W grupie raźniej?
                    Miłej nocy.

• jaulfa Re: alergia pomocy 19.05.17, 19:30
      Warto. Dostaniesz leki, może z wywiadu uda się coś ustalić.
      www.alergen.info.pl
      A na tej stronie możesz sobie sprawdzić co i kiedy puli.
    • taki-sobie-nick Re: alergia pomocy 19.05.17, 20:13
      w oczach piach a noszę soczewki

Z ciekawości, bo ani alergii, ani soczewek nie mam: soczewki mają jakiś wpływ?
      • tt-tka Re: alergia pomocy 19.05.17, 20:16
        Nie maja, ale na obolale, lzawiace etc oczy z opuchnietymi, swedzaymi powiekami trudniej je zalozyc i nosic.
        • bella_roza Re: alergia pomocy 19.05.17, 20:40
          No właśnie
    • lauren6 Re: alergia pomocy 19.05.17, 20:47
      Warto zdjąć soczewki, żeby dodatkowo nie podrażniać oczu. Do alergologa i tak się nie dostaniesz z marszu, ale do rodzinnego warto iść.
    • alfa36 Re: alergia pomocy 19.05.17, 21:30
      Nie wiem, czy to działa, ale mi ostatnio pomaga olej a czarnuszki. Koszmarnie smakuje ale piję to. Co prawda jakoś dużo nie przebywam na dworze ale generalnie, to na mnie żadne zyrteki nie działały.
      • klamkas Re: alergia pomocy 19.05.17, 21:37
        O, olej z czarnuszki zawiera w sobie magię. Podchodziłam do niego sceptycznie, ale piłyśmy/jadłyśmy z córką. Po czasie było lepiej. Ale w końcu odstawiłyśmy olej i nadal jest lepiej. Że "uzdrowił" nas z alergii nie wierzę. Że złagodził objawy - może. Że zadziałała psychika - mogę uwierzyć. Że zbiegło się kilka czynników na raz - w to wierzę mocno smile.
        • zona_glusia Re: alergia pomocy 20.05.17, 15:12
          Inne rzeczy, które mogą złagodzić objawy to olej z wiesiołka, pokrzywa, wapno.
          Dobrze też działa pobyt nad morzem, gdzie stężenie pyłków jest małe.
    • magata.d Re: alergia pomocy 19.05.17, 21:36
      Idź do lekarza, alergologa lub rodzinnego. Dostaniesz leki na receptę i objawy miną, nie będzie cię nic otumaniało.
    • e-kasia27 Re: alergia pomocy 19.05.17, 22:41
      Loratadyna - bez recepty też sprzedają.
      Brać rano, pół godziny przed wyjściem z domu.
      • aquella Re: alergia pomocy 20.05.17, 09:04
        po tym się śpi non stop tak samo jak po zyrtecu
        • bib24 Re: alergia pomocy 20.05.17, 10:03
          ja biore na noc dziala też następny dzień.
          • e-kasia27 Re: alergia pomocy 20.05.17, 10:07
            Ale na ogół lepiej działa brana rano przed intensywnym kontaktem z pyłkami.
        • e-kasia27 Re: alergia pomocy 20.05.17, 10:06
          Nie wszyscy śpią.
          Statystycznie zyrtek jest zdecydowanie bardziej nasenny.
          • aquella Re: alergia pomocy 20.05.17, 12:10
            może jest i bardziej ale wszystkie leki antyhistaminowe bez recepty są usypiające wbrew temu co klepią reklamy - przetestowałam, mam alergię na pyłki co rok
          • evee1 Re: alergia pomocy 20.05.17, 12:32
            Naprawde, ale chyba nie na wszystkich ma takie dzialanie. Ja i moje dzieci bierzemy i zadne z nas nigdy nie narzekalo na problemy z sennoscia.
            • aqua48 Re: alergia pomocy 20.05.17, 15:01
              Biorę zyrtec na noc przez pierwsze parę dni lepiej śpię, a potem się przyzwyczajam i tyle tej osławionej senności..Na katar i swędzenie spojówek i tak najlepszy jest steryd do nosa - bez awamysu już sobie nie wyobrażam życia. Stosowany miejscowo na śluzówkę i z przerwami nie powoduje takich szkód.
              • magata.d Re: alergia pomocy 20.05.17, 22:05
                Na mnie avamys w ogóle nie działa.
    • agus-ka Re: alergia pomocy 20.05.17, 18:26
      Na mnie najlepiej działa xyzal. Nie śpię po nim. Po alerteku spałam na zawołanie.
    • madzioreck Re: alergia pomocy 20.05.17, 22:57
      Warto iść do lekarza - da Ci leki, które pomogą Ci objawowo, zanim dostaniesz się do alergologa i pewnie da skierowanie (terminy do alergologów bywają odległe). Ja się zgłosiłam do internisty w czerwcu, dostałam steryd do nosa i wziewny + rupafin, skierowanie do alergologa, wizyta w październiku. Chyba bym przez te 4 miesiące oskrzela wypluła i mózg wysmarkała... idź.
    • miramaru Re: alergia pomocy 31.05.17, 12:38
      Na twoim miejscu poszłabym teraz do alergologa, prywatnie, on na podstawie samych objawów przepisze ci odpowiednie leki, dopasuje dawkę. A od lekarza rodzinnego weź skierowanie do alergologa na NFZ, testy alergiczne są wyznaczane na luty, gdy sezon pylenia się jeszcze nie zaczął (wtedy też trzeba odstawić leki na krótko). Poproś też o receptę na Rupafin- on nie otumania i jest wycelowany w katar alergiczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka