Dodaj do ulubionych

Neuralgia nerwu trójdzielnego

21.05.17, 09:11
Jestem w trakcie diagnostyki. Był narazie laryngolog-czekam na wynik TM zatok, dentysta-zęby ok, neurolog -wybieram się. Bóle napadowe (zaczęło się od uderzenia piątki o piątkę przy jedzeniu pomidora) zaczęły się w kwietniu. Od tygodnia non stop jestem na lekach przecizaplnych a ból tylko raz jest mniejszy raz większy. Pomaga termofor, masaż potylicy , policzka i czubka głowy(na to wpadłam gopiero wczoraj uncertain)
Te sławne, nie istniejące przeciągi, klima nasilają ból. Prawie przestałam mówić. Mam za sobą bardzo stresujący, wyczerpujący miesiąc. Muszę stanąć na nogi bo czeka mnie operacja syna.
Czy mogę się wspomóc jakoś natualnie? Bo z różnego dziedostwa wyszłam dietą, atywnością, rehabilitacją. Co mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • tereska.z.bombaju Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 21.05.17, 10:15
      Kurcze nie wiem. Mnie pomógł tegretol i końskie dawki pyralginy- i to też dopiero po kilku dniach, kiedy byłam już tak zmaltretowana bólem, że miałam ochotę skoczyć z okna.
      U mnie poszło od zatok.
    • juuuu7 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 21.05.17, 10:18
      Moja mame bolal nerw trojdzielny kilka mcy non stop...przeszlo z dnia na dzien samo z siebie. Lekarze rozkladali rece.
    • gosza26 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 21.05.17, 10:27
      A słyszałyście coś o terapii krzyżówo-czaszkowej? Czy to raczej jakiś hokus-pokus uncertain Bardzo boli mnie ucisk potylicy od dołu i ucisk na czaszkę. Masaż przynosi lekką ulgę. Wszystko od tej prawej strony
      • asia-loi Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 21.05.17, 12:03
        gosza26 napisała:

> A słyszałyście coś o terapii krzyżówo-czaszkowej? Czy to raczej jakiś hokus-pokus uncertain Bardzo boli mnie ucisk potylicy od dołu i ucisk na czaszkę. Masaż przynosi lekką ulgę. Wszystko od tej prawej strony

Ja miałam w tamtym roku podejrzenie porażenia nerwu trójdzielnego. Chodziłam na masaże, naświetlania (prywatnie), i chyba pomogło bo mnie już tak nie boli, jak bolało. Moja koleżanka miała porażenie nerwu trójdzielnego (od klimatyzacji) i brała witaminę B12 (chyba).
        Mam też torbiele w zatokach szczękowych i mocno bolą mnie stawy po lewej stronie, od skroni do dolnej szczęki. Mój laryngolog polecił mi to smarować votarenem max w żelu i trochę pomaga, boli mniej. Może kup sobie w aptece ten voltaren jest bez recepty i smaruj miejsca bolące. Gdyby nie to, że wiem, że mam torbiele w zatokach szczękowych (wyszły na tomografii), to bym chodziła do dentysty i mówiła, że mnie zęby bolą. sad
        Miałam też problemy z okiem, chodziłam prawie trzy lata (średni raz na miesiąc) do okulisty, a to wszystko było od zatoki szczękowej, ale wtedy tego nie wiedziałam (ani lekarze). sad
    • aankaa Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 21.05.17, 13:05
      mnie faszerowano Amizepinem - całkiem dobrze sobie radził
      do dziś zagadką jest całkowite wyleczenie po pojawieniu się ... kota smile , który przytulał się do mnie w trakcie ataków
    • d.o.s.i.a Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 21.05.17, 13:09
      Co to znaczy ze uderzyłaś piątka o piątkę? Masz jakieś wystające wypełnienia, wadę zgryzu? Przecież normalnie gryząc powierzchnie wielu zebow stykaja sie ze sobą jednoczesnie - nie ma możliwości ze piątka o piątkę. Jeśli masz wystające wypełnienie to owszem, nerw może być narażony na powtarzające sie traumy wynikajce z przeciążeń.
      • enia17 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 00:12
        Porazenie nerwu trojdzielnego twarzy bylo diagnoza ktora dostala moja siostra. Nieprawidlowa jak sie okazalo. Dalsze badania wykazaly raka jezyka IV stopnia.
    • gosza26 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 07:51
      Nie mam takich objawów jak paraliż twarzy czy oka. Też się spotkałam z opinią ,ze wypełninienia zęba ( z resztą leczonego 10 lat temu) może być przyczyną. Tylko nie wiem kto może to zdiagnozować? Akualnie boli tylko jak jem lub za gwałtownie otworzę usta. Dużo lepeij jest po weekendzie ale zafundowałąm sobie przymusowy odpoczynek(pisałam wcześniej,ze mam za sobą bardzo ciązki miesiąc a jeszcze nie koniec problemów).
      Co roku mam na onkologii sprawdzane markery bo jestem po resekcji tarczycy z powodu nowowtworu
      • d.o.s.i.a Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 10:47
        >>>. Też się spotkałam z opinią ,ze wypełninienia zęba ( z resztą leczonego 10 lat temu) może być przyczyną. Tylko nie wiem kto może to zdiagnozować?

Słuchaj, nie wiem. Ale jeżeli dentysta nie widzi nic (sprawdzał ci zgryz tymi paskami barwiacymi?), to może uderzaj do ortodonty? W dalszym ciągu zagadkowe jest to w jaki sposób udało ci sie stuknac piątka o piatke 🙂
        A skojarzyło mi sie, bo w zeszłym roku zaczęła mnie pobolewać szóstka przy nagryzaniu i zaczynalo to być mocno wkurzające. Dentystka wyrównała mi guzki, bo w mordę strzelił się okazało ze ta szóstka zaczęła wystawać. Dentystka mi wytłumaczyła ze zeby przesuwają sie non stop, a czasem mikroskopijne przesuniecie tak zmienia rozłożenie sil w szczęce, ze może to dać objawy bolowe.
    • marta_monika Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 11:53
      Neuralgia nerwu trojdzielnego a porazenie nerwu trojdzielnego to dwie rozne choroby. Neuralgia to inaczej rwa twarzowa. Bol jest inny, bardzo intensywny, jak porazenie pradem. Wiem co mowie, mam neuralgie zdaignozowana od dwoch lat. Mam ataki od powiewu powietrza, klimatyzacji, mycia zebow, ale tez od stukniecia prawej gornej dwojki o dolna dwojke. To nie ma nic wspolnego z zebami, zatokami, ale wynika z ucisku na galazke nerwu trojdzielnego, np. przez naczynie krwionosne. Moze to byc tez spowodowane zmianami zwyrodnieniowymi w odcinku szyjnym kregoslupa. Neurolog pewnie cie wysle na RTG i na EMG (przewodzenie nerwowe).
      Pomaga Amizepan, ktory biore w sezonie (u mnie jest to choroba sezonowa listopad-marzec) oraz duze dawki witaminy B 6 i B12, w tym caly rok raz w miesiacu 100 mikrogramow w zakstrzyku. W razie ataku termofor i masaz. W oczekiwaniu na koejny sezon bolu szukam wlasnie sparwdzonych gabinetow akupunktury.
      • aankaa Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 12:06
        no, jestem pełna podziwu, że w czasie ataku możesz dotknąć twarzy...
      • gosza26 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 13:26
        Byłam przez pół min w restauracji z mocną klimą . Od razu bół zaczął narastać. Syna z meżem zostawiłam a sama uciekłąm w popłochu sad Zwyrodninie kregów szyjnych mam. Jestem pod opieką neurologa i po terpaii na kręgosłup. Zauważyłam,ze wpadanie w złość lub płacz lub zaciskanie skroni przy ataku bólu nasila go i przedłuza . B12 ostatnio robiłam i mam w normie ale B6 już nie sprawdzałam
    • snakelilith Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 12:17
      Jeżeli masz za sobą bardzo stresujący czas, to nie wykluczone, że wpółwinowającą są mocne napięcia mięśniowe. Często leżące zupełnie gdzie indziej, dlatego masaż potylicy i ciepło wprawdzie pomagają, ale nie na długo, bo to tylko wierzchołek problemu, dosłownie i w przenośni. Możesz więc spróbować z masażem pleców, z lekami rozluźniającymi mięśnie (od lekarza), albo nawet zabiegiem u osteopaty, który znajdzie może te problematyczne punkty, ale to tylko taka wskazówka na później, Pamiętaj też o rozluźnieniu, są metody takie jak progresywny relaks mięśni według Jacobsona. To bardzo prosta technika, a może pomóc.
      Być może zaciskasz (zaciskłałaś) też w nocy (albo i w ciągu dnia) za bardzo zęby, typowe przy stresie, więc miękka szyna relaksacyjna do snu (dentysta, ortodonta itp) też może być dobrym pomysłem.
      • gosza26 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 13:29
        Zaciskam zęby, ale nie w nocy tylko podczas zabawy z synem. Nawet dentyście pokazywałam zęby bo wygawało mi się ,ze prze to zaciskanie mi się ukruszyłył.
        • d.o.s.i.a Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 13:52
          Jeśli zaciskasz w dzień to prawie na pewno zaciskasz tez w nocy. To są ogromne siły. Szyna relaksacyjna i wizyta u ortodonty konieczna. Jeśli kruszysz żeby to pewnie tez zgrzytasz i stawiałabym w ciemno, ze zaciskanie zębów to główny podejrzany Twoich problemów.
        • snakelilith Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 14:17
          Koniecznie nauczyć się odprężać mięśnie, to najważniejsze, bo inaczej nie zlikwidujesz przyczyny. Genralnie na całe ciało Jacobson, albo autogenny trening. W internecie znajdziesz też filmiki jak odprężać (gimnastyką i masażem) mięśnie szczęki. Stałe napięcie w tym regionie powoduje bowiem przeróżne bóle np. głowy, karku, może też powodować szumy w uszach, oraz podrażniać unerwienie zębów.
          • gosza26 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 18:37
            Jestem po 1 wizycie u osteopaty (Ale facet jest z doktoratem smile ) . Wygląda,ze to nie żaden hokus-pokus. Powiedział,ze mięśnie po prawej stronie (potylicy, twarzy ) całe drżą. Twierdzi,ze TM zatok może nic nie wykazać. Póki co odpukać 3 godzina bez bólu. Co ciekwawe. Dół nie wykazuje,zadnych dolegliwości. A zawsze to brzuch i jelita dawały o sobie znać w stresie. Tudzież się darłam wink A teraz nerwów nie zajadałam, nie wrzeszczałam po wszstkich więc nie sądziłam,ze stres kumuluje.
            I ma cie racje z tym rozlużniniem mięśni. Nawet kosmetyczka mówiła,ze marszczę brwi. Jacobsona próbowałam w tygodniu ale zasnęłam po pierwszych 5 min smile Poszukam tych na mięśnie szczęki, chyba,że macie coś sprawdzonego.
            • snakelilith Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 20:34
              gosza26 napisała:

Wygląda,ze
              > to nie żaden hokus-pokus.

Oczywiście, że nie hokus pokus. Mnie pomógł na bóle w dolnych odcinkach kręgosłupa. Wcześniejsze 10 miesięcy konwencjonalnej terapii ortopedycznej plus leki antyreumatyczne i wstrzykiwany kortyzol nic nie dały.

> Jacobsona próbowałam w tygodniu ale zasnęłam po pierwszych 5 min smile

Ale to dobrze. Znaczy reagujesz na tą metodę odprężeniem.

• gosza26 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 22.05.17, 19:21
      Mogę jeść (niestety nie gorące) i rozmawiać smile
    • gosza26 Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 24.05.17, 17:11
      W drodze na SOR do neurologa( bo prywatnie miał być za tydzień a ataki były dalej) mieliśmy kolizję. Uderzyłąm oczywiście prawą stroną, tą od nerwu uncertain. Teraz oprócz twarzy bolą plecy i klatka piersiowa sad Dojechałam na SOR po tej kolizji(w karetce podana pyraligina niewiele pomogła). Skończyło się na skierowaniu do poradnii twarzowo -szekowej. Chyba winowajcą jest mieśnien między skronią a żuchwą (neurolog wstępnie trójdzielny wykluczył). Skończyło się lekiem przeciwbólowym i Amizepanem. Szukam poradnii do szczęki a w karetce doradzili poadnię bólu.
    • wiedzmanagigancie Re: Neuralgia nerwu trójdzielnego 20.08.18, 13:57
      Zapraszam do poczytania o mojej "przygodzie" z zapaleniem V trójdzielnego.
      www.czubkownia.pl/?p=729
      WiedźmaNaGigancie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka