Dodaj do ulubionych

Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie

25.05.17, 13:21
dotyczące (tak, wiem, zaraz się zlecą trolle).

Jest sobie pani, ma około 60 lat. I ma ogromny problem z utrzymaniem moczu. Żaliła mi się, że są dni, kiedy nie jest w stanie dotrzeć do toalety.

Znacie jakieś sposoby na tę uciążliwość?
Obserwuj wątek
    • vaikiria Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 13:23
      Są specjalne wkładki - w aptece kupi. Poza tym chyba powinna pogadać z lekarzem. Aha, jeśli pani jest z Warszawy to dziś widziałam w szpitalu na Żelaznej ogłoszenie o zajęciach rehabilitacji mięśni dna miednicy, między innymi zalecane w takich przypadkach.
      • rosapulchra-0 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 13:24
        Nie, pani jest z UK. A masz może linka do tych zajęć? Może będą jakieś przykłady, które będzie jej można pokazać?
        • vaikiria Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 13:26
          Nie mam, tylko widziałam ogłoszenie. Ale pewnie jak się pogoogla to coś się znajdzie. Może w jej okolicy też są takie zajęcia, bo chyba jednak lepiej przynajmniej na początek dowiedzieć się osobiście co i jak, a potem samodzielnie ćwiczyć. I jednak koniecznie lekarz.
          • rosapulchra-0 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:11
            Na początek będę musiała ją przekonać do wizyty u GP. Ale kobitka z płaczem mi się wyżaliła, więc trochę się obawiam, że skończy się na niczym.
            Podobny problem miała moja teściowa, ale byłyśmy zaopatrywane w pieluchy dla dorosłych, więc jakby o problemie się nie mówiło. Czasem w sklepie spotkam starsze panie, ubrane w spodnie i z widocznym zaznaczeniem pieluchy pod spodem. Najczęściej je przepuszczam w kolejce do kasy.
            • triss_merigold6 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:14
              W UK nie ma pieluchomajtek?
              • malwa51 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 15:35
                Moze jest tam tak jak w Szwecji, tzn sa dostepne wylacznie na recepte. Tzn. nie mozna ich kupic w supermarkecie na 100% (ceny) na wlasne zyczenie, bo po prostu ich tam nie dostaniesz.
            • kosheen4 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 17:39
              rosapulchra-0 napisała:

> kobitka z płaczem mi
              > się wyżaliła, więc trochę się obawiam, że skończy się na niczym.
              > Podobny problem miała moja teściowa,

Biedne, nieświadome swego błędu osoby które podzieliły się z tobą sekretem swych dolegliwości. Wszystko podlega obróbce, wszystko. suspicious
              • asia-loi Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 18:21
                kosheen4 napisała:

> Biedne, nieświadome swego błędu osoby które podzieliły się z tobą sekretem swych dolegliwości. Wszystko podlega obróbce, wszystko. suspicious

Ale rosa nie wymienia swoich znajomych z imienia i nazwiska. Sama rosa, ani też nikt z nas nie występuje tu pod prawdziwym imieniem i nazwiskiem. Każdy ma wymyślony nick. Nikt z nas nie zna jej teściowej czy wspomnianej pani. To jest forum anonimowe i piszemy tu na wszystkie, możliwe tematy.
                Przecież mnóstwo forumowiczów pisze tu, o ludziach ze swojej rodziny i swoich znajomych.
                Pisanie o rodzinie czy znajomych na anonimowym forum, to nie jest to samo, co obrabianie tyłka znajomym w realu.
    • aka10 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 13:24
      Lekarz, sprawdzenie przyczyny, ew. wyrzucenie tego, co naciska na pecherz moczowy, jesli to to. 60 lat to nadal mlody wiek.
      • rosapulchra-0 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:12
        Co to jest "wyrzucenie tego, co naciska na pęcherz moczy"?
      • rosapulchra-0 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 17:12
        Co może naciskać na pęcherz? Poważnie pytam.
        • kosheen4 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 17:40
          na przykład guz
    • milka_milka Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 13:43
      Lekarz przede wszystkim. Myślałam, że takie rzeczy w UK też leczą, nie trzeba posiłkować się pomocą z Polski. Są ćwiczenia, rehabilitacja, odpowiednie przyrządy do ćwiczeń, zabiegi laserowe i chirurgiczne. Ale na odległość raczej nic z tego. Tak chwalona przez Ciebie opieka medyczna w UK nie przewiduje leczenia takich przypadków?
    • iwles Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 13:48

przede wszystkim lekarz, który zleci badanie urodynamiczne, od tego zależy co dalej, może leki, może rehabilitacja, a może operacja.
      • rosapulchra-0 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:15
        Aż się się zaciekawiłam, na czym polega badanie urodynamiczne? Nigdy o tym wcześniej nie słyszałam.
        • iwles Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:48

koleżanka miała, w gabinecie ginekologicznym.

A tu masz coś więcej na temat:

portal.abczdrowie.pl/badanie-urodynamiczne-z-pomiarem-przeplywu-moczu
    • alpepe Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:01
      Lekarz. Słyszałam, że w UK też są.
    • bei Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:01
      Wpierw lekarz...zleci zabieg ( np wszczepiaja plastikowa siatke by to, co uciska nie uciskalo), albo cwiczenia ( np z kulkami). Nim pani dotrze do medyka niech kupi podpaski silnie absorbujace i pachnace, lub dopasowane piluchomajtki
    • triss_merigold6 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:04
      Lekarz urolog lub/i ginekolog. Podobno w UK można znaleźć.
      • aqua48 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:36
        Lekarz - urolog-ginekolog i on po zbadaniu wybiera sposób na zaradzenie sytuacji. Leżałam w szpitalu na ginekologii z panią której wszczepiono specjalny pas w dole brzucha utrzymujący pęcherz na swoim miejscu, żeby nie opadał za nisko. Pani już też była zrozpaczona swoją sytuacją. Jak efekty nie wiem bo wyszłam przed nią.
    • issa-a Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:32
      >Są ludzie, którzy do takie problemu nie przyznają się nigdy w życiu.

no ale jakos ty o tym wiesz (chyba że to ty?).
      Ja tez nie lubię lekarzy, nie bywam/rzadko bywam, ale sa jakies granice.
      To lepiej śmierdzieć niż iść po poradę?
      A 60-latka to nie jest obecnie ułomna kobicina, staruszka, bez przesady. Sama może znaleźć, choćby własnie w necie, pomoc np. w postaci ćwiczeń czy wkładów.
      • rosapulchra-0 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 15:10
        Ona prawie nie wychodzi z domu, więc problem śmierdzenia jako takiego jej nie dotyczy. A jakie ćwiczenia? Wstrzymywanie wydalania moczu? Ile czasu może minąć, zanim to zacznie działać?
        • issa-a Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 18:26
          >A jakie ćwiczenia? Wstrzymywanie wydalania moczu? Ile czasu może minąć, zanim to zacznie działać?

nie wiem, dziewczyny ci juz napisały. Przede wszystkim usprawnienie mięśni. Jeśli lezy sie i wyłącznie czeka, że inni cos zrobią za mnie, no to, przepraszam...
          60 lat to nie jest śmierć, naprawdę. Niech kobieta ruszy tyłek i zadba o siebie. Moze najpierw warto wyleczyć depresję?
        • gama2003 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 19:56
          Powiedz tej pani, że problem dotyczy co trzeciej kobiety w jej wieku. Ma iść do lekarza. Może być tak, że przyczyną jest nadreaktywność ( neurologiczna ) pęcherza, wtedy dostaje się tabletki i problem z głowy. Może być przyczyna mechaniczna, czyli luzy w miednicy. Wtedy lekarz zleca ćwiczenia/fizykoterapię/zabieg laserowy/zabieg chirurgiczny, zależy co jest przyczyną i jak duży jest problem. To da się wyleczyć !
          I żadnego wstrzymywania moczu. Lekarz, skoro problem jest duży to bajki z internetu tylko ją zniechęcą i załamią. Pieluchomajtki to na teraz, zanim ktoś jej profesjonalnie pomoże. Ona musi iść do lekarza a nie słuchać, co jedna pani na to stosowała a co druga.
        • ichi51e Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 23:48
          Nie wstrzymywac! Szukaj pod pelvic floor exercise. Miesnie kebla. Przysiady tez np. Przebadac czy nie infekcja (choc w tym wieku pewnie oslabienia dna miednicy ale kto wie)
          • ichi51e Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 23:49
            Kegla. Sa apki do tego jesli ma smartfona.
    • default Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:43
      Moja mama brała taki lek:
      www.doz.pl/leki/p805-Driptane
      Była zadowolona z działania, pomagało jej. Chociaż wkładki też nosiła, na wszelki wypadek.
    • hermenegilda_zenia Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:43
      Koleżanka po dwóch porodach SN miała problemy z wysilkowym nietrzymaniem moczu. Poszła potraktować problem laserem i jest bardzo zadowolona z efektów.
    • beataj1 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 14:46
      Moja mama miała jakąś operację na tą przypadłość. Leżała w szpitalu chyba ze 3 dni. Z tego co wiem pomogło. Ale szczegółów samego zabiegu nie znam.
    • triss_merigold6 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 15:11
      Widuję sporo starszych kobiet, przypuszczam, że część z nich może mieć problemy urologiczne ale nie widuję żadnej u której przez gacie odznacza się pielucha. Stąd wniosek, że albo w UK dostępne są tylko pieluchy wielkości śpiwora, albo Brytyjki to fleje, które pieluchę wielkości śpiwora pakują pod legginsy.
      • rosapulchra-0 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 17:31
        Tak, tak. Brytyjki to fleje, a kobiety ze Skandynawii to mają wszystkie mężów Arabów. Ogarnij się, tris.
      • panterarei Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 26.05.17, 00:31
        Po prostu nasze staruszki nie pomykaja w legginsach
    • bei Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 15:14
      Moze to tylko infekcja? Ponoc moze miec i takie skutki...
    • konsta-is-me Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 16:26
      Zbadać pęcherz, może być choćby infekcja.
      Ćwiczyć miesnie zwieraczy -o ile pomaga, bo nie zawsze.
      No i wkładki.
      U mnie takie objawy przeszły po suplementacji vit.B6, ale to pewnie żadna regula.
      • isa1001 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 18:03
        A ile brałaś tej witaminy dziennie?
        • tt-tka Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 18:07
          Dziewczyny, wezcie i NIE podawajcie konkretnych lekow i dawek, bo nieszczesna gotowa sprobowac wszystkiego naraz !
          Niech idzie do lekarza, co proponowano od razu, i niech ma diagnoze (i ewentualne leczenie) z zalecenia medycznego, a nie forumnego.
    • lianis Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 16:45
      W pierwszej kolejnosci GP, popyta, da zestaw cwiczen do wykonywania w domu a w miedzy czasie skieruje na badania
    • anika772 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 18:23
      Doradź jej wizytę u ginekologa.
    • taje Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 19:37
      Tak, zabieg chirurgiczny, bardzo skuteczny. Bliska mi osoba miała podobny problem - po zabiegu problem ustąpił.
      • leokadia35 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 20:34
        Jest taki zabieg ,,palec Mona Lisa,, czy coś takiego. Rezultaty podobno bardzo dobre
    • eliszka25 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 20:59
      doraznie i na juz niech pani sobie kupi wkladki tena lady, albo pieluchomajtki tej samej firmy. poza tym mozesz sie dowiedziec lub ona sama niech sie dowie, czy czasem kasa chorych nie refunduje jakichs cwiczen rehabilitacyjnych dla kobiet po porodzie i majacych problemy z nietrzymaniem moczu. w szwajcarii tak jest, moze w uk tez. bardzo polecam znalezienie takiego kursu. pani nauczy sie odpowiednio cwiczyc miesnie dna miednicy (to nie to samo, co miesnie kegla) i w krotkim czasie poczuje poprawe, jesli bedzie cwiczyla przynajmniej raz dziennie. poza tym polecam tez wizyte u lekarza, bo przyczyna moze byc np. infekcja ukladu moczowego, jakis guz czy jeszcze cos innego.
    • aurinko Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 21:07
      Przede wszystkim lekarz, który ustali przyczynę i dobierze metodę jak się tej uciążliwości pozbyć. Są leki i są zabiegi laserem.
    • milka_milka Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 21:44
      Rosa, przepraszam. Mam zły dzień i wyżyłam się na Tobie i niewinnej kobiecie, a nie powinnam. Mam nadzieję, że dostałaś sensowne rady.
    • rosapulchra-0 Re: Pytanie, dość mocno krępujące, ale nie mnie 25.05.17, 23:40
      Dziewczyny, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pomijam te nie na temat zupełnie, bo trolle jakoś muszą sobie pracować na swój status wink
      Milka, luz, rozumiem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka