Dodaj do ulubionych

Ratunku! Plamy!

26.05.17, 12:45
Dziewczyny, może znacie jakiś sposób na pozbycie się żółtych plam z białych, lnianych koszul? Ubrudzilam sie czekoladowymi lodami wraz z dzieckiem i postanowiłam wyczyścić ubrania magicznym mydełkiem odplamiajacym. Plamy zniknęły i - o ja głupia - wywiesiłam te koszule na słońce, zeby wyschły zanim wrzucę je do kosza na brudna bieliznę (nie miałam jeszcze pełnego wsadu do pralki).
Po dwóch dniach zrobiłam pranie i co? Koszule są w żółtych plamach!
Co mogę zrobić, aby zniknęły? To jedna z moich ulubionych koszul... 😭
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 12:49
      wybielacz
      i nie susz na sloncu
      • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 12:55
        A możesz jakiś polecić? Tam jest instrukcja obsługi?
        • rosapulchra-0 Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 13:00
          Wprawdzie to stary wątek, ale może ci pomoże: forum.gazeta.pl/forum/w,583,99749908,99749908,Odplamiacze_dobre_i_sprawdzone.html
          • rosapulchra-0 Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 13:03
            I jeszcze coś takiego znalazłam: krokdozdrowia.com/przygotuj-domowej-roboty-odplamiacz/

Osobiście jestem mocno nieekonomiczna wink - jeśli coś z ubrań mi się zaplami, to po prostu wyrzucam i kupuję nowe wink
            • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 13:12
              Aaa, a ja przeczytałam wybielacz. 😉 Odplamiacz mam Amwaya - tylko pytanie czy mam potraktować koszule tak jak inne ubrania z plamami - czyli spryskać i do pralki czy jednak namoczyć?

Mnie szkoda wyrzucić koszule za kilka stów, jeszcze moja to bym odżałowała, ale ta Małego jest po prostu świetna i unikatowa. 🙂
              • madzioreck Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 17:22
                Odplamiacza z Amwaya nie znam, ale płyn LOC jak dotąd wywabiał mi najdziwniejsze plamy (z tłustego tuszu od stempla biurowego, na białej, a jakże, koszuli, drugą koszulę z sadzy doprałam). Tylko namaczanie nic nie da, zmoczyć materiał, zaaplikować płyn i chechłać w rękach aż puści.
                • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 09:04
                  Tutaj problemem jest to, ze pozwoliłam wyschnąć odplamiaczowi na słońcu...
                  • madzioreck Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 12:24
                    No kumam, ale jakoś trzeba spróbować to doprać.
                    • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 12:45
                      Namoczylam jeszcze raz, wyczytałam ze w Rossmannie jest jakiś odbarwiacz do tkanin (np. wczesniej zafarbowanych w praniu), wiec spróbuje jeszcze tym. A gdzie można kupić ten Twój odplamiacz?
                      • madzioreck Re: Ratunku! Plamy! 29.05.17, 14:20
                        Nie mam pojęcia, to w sumie nie jest odplamiacz, tylko taki wszystkorobiący płyn (LOC) wink Tata mi go dostarcza, to jest produkt amwayowski, pewnie trzeba jakiegoś konsultanta znaleźć.
    • issa-a Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 14:43
      kupujesz domestosa, wlewasz do miski pełnej wody, na oko, chlup! i juz (no, z poł szklanki). Wkladasz na całą noc. Potem pluczesz i suszysz.
      Oczywiście, o ile to wyłącznie len, bez sztucznych dodatków. Bo sztuczne w wybielaczu (domestosie) robi sie żółte właśnie.
      • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 14:52
        100% lnu
        • issa-a Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 15:29

> 100% lnu

sprawdź jeszcze metkę.
          • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 15:50
            Sprawdziłam, 100% lnu. Ale okazało sie, ze na spodenkach dżinsowych tez została plamka - mała bo mała ale jednak. Je tez moge tak potraktować? Najpierw spróbuje z normalnym odplamiaczem a jak to nie pomoże to z tym domestosem
            • issa-a Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 17:03
              domestos = wybielacz tylko do białych rzeczy. Czyli spodenki dżinsowe tak sobie... chyba, że chcesz białe/bielsze.
              • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 26.05.17, 17:21
                Spodenki tez białe, z tego samego sortu prania.
      • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 09:03
        Ups blada - nie pomogło. Dalej są plamy. Ale mam Domestos niebieski - moze iść po zielony?
        • ichi51e Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 09:09
          A masz mydlo marsylskie? Ja bym to naszorowala mydlem i zostawila tak w tej wodzie. Mydlo szare najdziwniejsze plamy mi usunelo. No i... jak to len i czujesz sympatie... zawsze mozesz sprobowac domowo ufarbowac jak nic nie pomoze. Moze na blekit?
          • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 09:15
            Tu gdzie jestem nie mam mydła marsylskiego. Wlasnie mydłem odplamiajacym załatwiłam te ubrania 😭

Farbowanie przykryje plamy?
            • ichi51e Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 09:41
              Na pewno jest - chociazby w loccitane - ja tam kupuje w takim chamskim bloku z wytliczona oliwko. Jest bardzo wydajne i do wszystkiego - chyba ze 3 lata mi zeszlo na przerobienie kostki
              . Ryzyk fizyk - byc moze wyjda ale moze nie
              • ichi51e Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 09:42
                Oliwka boze swiety big_grin
              • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 09:53
                Ale mnie nie ma w W-wie 🙂
              • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 27.05.17, 09:53
                A mydła marsylskiego używam od lat choć nie do prania 🙂
    • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 28.05.17, 15:36
      Dziewczyny, misja zakończona powodzeniem! Wszak nie wiem, który etap był najskuteczniejszy (a moze któryś mogłam pominąć), ale spieszę donieść, że zastosowałam:
      - dwa moczenia w Domestosie (12 h i 24 h) - zażółcenia nada były, ale lekkie
      - moczenie w Odbarwiaczu (kilka h) - ubrania były juz całkiem eleganckie
      - pranie w pralce 40 St wraz z wodą z moczenia, do proszku do prania dorzuciłam saszetkę wybielacza (a co!) i proszek do prania; do bębna wrzuciłam chusteczkę wyłapującą kolor

Do pralki wrzuciłam także dwie białe koszule, które mam z sobą - okazało sie, ze są z wiskozy (😂) i ta wiskoza ma sie swietnie od jakichś trzech lat (😂). Na metce było napisane - nie wirować, nie namaczac, nie wybielać - ale uznałam, ze te najwyżej wyrzucę. I co? Nawet Zygmunt Chajzer nie powstydziłby się takich efektów.

Wszystkie środki zakupiłam w Rossmannie.

Dzięki za dobre chęci 🙂
      • konrad401 Re: Ratunku! Plamy! 17.06.17, 16:51
        Witam
        Proszę o pomoc w rozwiązaniu ankiety nt proszków do prania. Tylko 5 krótkich pytań
        Link do ankiety:
        www.survio.com/survey/d/Y0I8O3A9D5P1A 8N3N

Z góry dziękujęsmile
        • konrad401 Re: Ratunku! Plamy! 17.06.17, 16:53
          Witam
          Proszę o pomoc w rozwiązaniu ankiety nt proszków do prania. Tylko 5 krótkich pytań
          Link do ankiety:
          www.survio.com/survey/d/Y0I8O3A9D5P1A8N3N
          Z góry dziękujęsmile
          • thank_you Re: Ratunku! Plamy! 17.06.17, 16:54
            Proszek ch... mi pomógł 😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka