28.05.17, 09:00
Od trzech tygodni prześladuje mnie kaszel. Raz suchy, raz mokry, zawsze upiornie męczący. Osłuchanam dwa razy, płuca i oskrzela czyste. No i teraz: na zasadzie Goździkowej pomogło, koleżanka z podobnym kaszlem tylko inną jego historią, bo po zapaleniu oskrzeli i antybiotyku, otrzymała zastrzyk z Dexavenu. Twierdzi, że w ciągu kwadransa kaszel się skończył. I nie wrócił.
Mnie lekarze dwukrotnie odmówili podania zastrzyku motywując to silnymi skutkami ubocznymi i brakiem konieczności (nie mam duszności). Mam już idealnie dość, nie pomaga nic, co do tej pory w takich sytuacjach działało: wziewy z nebudu, płukanie nosa, leki antyalergiczne, płukanie gardła oliwą itd. Za tydzień mam obronę i muszę mówić, a nie kaszleć.
Czy któraś z Was miała doświadczenia z Dexavenem?
Obserwuj wątek
    • aguar Re: Dexaven. 28.05.17, 09:19
      Przyczyn kaszlu może być bardzo dużo. Skoro znajomej pomógł Dexaven (steryd), to pewnie u niej tło było alergiczne/astmatyczne/zapalne. U Ciebie może być kompletnie coś innego np. zespół zatokowo-oskrzelowy, refluks, pasożyty, krztusiec...Zwłaszcza, że nie działał steryd wziewny - Nebbud. Z drugiej strony jednorazowe podanie Dexavenu jakichś wielkich szkód nie uczyni, nie jest to lek o długim działaniu, jak np. Diprophos.
      • nisar Re: Dexaven. 28.05.17, 09:57
        Właśnie poczytałam o zespole zatokowo-oskrzelowym, pasuje do mnie jak ulał, poza tym, że piszą: "nigdy nie występuje u dorosłych"?
    • aguar Re: Dexaven. 28.05.17, 09:20
      Spróbuj jeszcze Thiocodin.
    • rozwiane_marzenie Re: Dexaven. 28.05.17, 09:23
      I ja i dziecko jesteśmy alergikami, ale dexaven dostaliśmy tylko w stanie zagrożenia życia. Ja przy dusznościach i nagłym puchnięciu, dziecko przy odczynie alergicznym objawiającym się opuchlizną głowy i przy zagrożeniu sepsą. Na kaszel (też trwający miesiącami) nigdy dexavenu nie dostaliśmy. A jakiego sterydu używasz do nosa?
      • nisar Re: Dexaven. 28.05.17, 09:55
        Nie dostałam sterydu do nosa, dodatkowo właśnie zaczyna mi się "zwykły" przeziębieniowy katar.
        • rozwiane_marzenie Re: Dexaven. 28.05.17, 11:54
          A no to ja bym najpierw spróbowała z tym sterydem do nosa, nam rewelacyjnie pomaga butherin. Do tego jakieś "zwykłe" krople na katar wirusowy i bakteryjny. Ja, gdy zależy mi właśnie na szybkim wyleczeniu, stosuję sobie taką terapię. Bo jednak kaszel najczęściej jest od wydzieliny z nosa płynącej sobie tam gdzieś właśnie "z tyłu".
          • karme-lowa Re: Dexaven. 28.05.17, 12:09
            Córka dostała raz zastrzyk z Dexavenu. Nie zadziałał.
    • aurinko Re: Dexaven. 28.05.17, 13:18
      To silny steryd, lekarze dosc ostroznie go przepisuja. Ja dostawalam tylko od jednej lekarki rp na zastrzyk ale jak przez ucisk na nerw nie bylam w stanie sie ruszyc. Dzialal niemalze natychmiast ale to byla taka ostatnia deska ratunku.
    • rulsanka Re: Dexaven. 28.05.17, 13:34
      A próbowałaś acc? 600mg i powinno być dużo lepiej.
      Druga rzecz to homeopatyczny homeovox, mnie go poleciła pediatra i pomimo sceptycyzmu - działa bardzo szybko.
    • mamalgosia Re: Dexaven. 28.05.17, 15:57
      Tak,. mam wielokrotne doświadczenia z dexavenem, zawsze pozytywne, ale przy dusznościach z obrzekiem krtani.

Nie wiem jak miałby niby zadziałać na zwykły kaszel.

Ale może masz krztusiec
      • thaures Re: Dexaven. 28.05.17, 16:09
        Raz w życiu syn dostał ten zastrzyk- byliśmy u lekarza, nie pamiętam co mu było, ale po wyjściu zaczął strasznie kaszleć. Wtedy lekarka wyszła i zdecydowała, że go dostanie. Dali ten zastrzyk od razu w przychodni- nic potem się nie działo, prócz tego, że syn był śmiertelnie obrażony na mnie. Zaraz po wyjściu od lekarza mu powiedziałam, że wracamy do domu, a tu taki zonk. Nie wiedziałam wtedy, że to steryd
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dexaven. 28.05.17, 21:44
      Nieustępliwy kaszel jest też jednym z pierwszych objawów białaczki.

Ale stawiam na jakiś wirus - też mam kaszel od 3 tygodni i nic na to nie pomaga. Wyczytałam o tej białaczce i poszłam nawet zrobić badania krwi...
      • nisar Re: Dexaven. 29.05.17, 08:19
        U mnie to niestety powtórka - minęło wprawdzie parę lat od ostatniego tak ciężkiego przypadku, ale jednak znam to. Dodatkowo doszło zwykłe zaziębienie, ból gardła w nocy i katar. Poddałam się, idę do lekarza i nie będę protestować, jak da antybiotyk.
        • rulsanka Re: Dexaven. 29.05.17, 08:33
          A może steryd w inhalatorze? Przy zapaleniu krtani 1-2 dawki zazwyczaj wystarcza. Oprócz tego acc i powinno być po sprawie. Ja używałam ostatnio flixotide. Antybiotyki są na infekcje bakteryjne, katar i ból gardła to typowe objawy wirusa.
          • nisar Re: Dexaven. 29.05.17, 09:45
            Używałam sterydu w inhalatorze też, nie pamiętam teraz nazwy. No i nebbud z nebulizatora. Wszystko o kant potłuc. Mówię o antybiotyku, bo po trzech tygodniach nadkażenia bakteryjne są na pewno. Gdybym się mogła położyć na trzy dni, nie ruszać z domu i z łóżka to pewnie bym się podleczyła. Ale nic z tego, więc ...
            • rulsanka Re: Dexaven. 29.05.17, 10:11
              "Mówię o antybiotyku, bo po trzech tygodniach nadkażenia bakteryjne są na pewno"

Nie, to się może tak ciągnąć.
              Nebbud jest słaby w moim odczuciu. Acc bierzesz? Nie ma lepszego środka, na kaszel suchy i mokry.
              Próbowałaś odstawić alergeny? Ja jakiś rok temu odkryłam, że mam uczulenie na mleko. I to się objawia tak, że jeśli jestem zdrowa, to nie mogę pić mleka i wystarczy. Natomiast jeśli mam infekcję, to nie mogę zjeść nawet śladowych ilości produktów pochodzenia mlecznego. Mając niewielki katar i kaszelek zjadłam kromkę chleba, gdzie w składzie było mleko i dosłownie miałam kaszel do wymiotów. Następnego dnia skusiłam się na tofifi i było to samo. Rygorystyczne pilnowanie diety i następne dni już bez kaszlu.
              • memphis90 Re: Dexaven. 29.05.17, 10:17
                ACC jest wyłącznie na kaszel produktywny. Na suchy nie działa, bo niby jak? Nie może ułatwić odkrztuszania plwociny, której nie ma...
                • rulsanka Re: Dexaven. 29.05.17, 11:01
                  Jak kaszel jest suchy, to męczy BO JEST SUCHY. Acc powoduje, że pojawia się odrobina wydzieliny, która nawilża śluzówkę. Efekt jest spektakularny. Warto spróbować, bo lek jest w miarę bezpieczny, niedrogi.
      • thea19 Re: Dexaven. 29.05.17, 09:55
        nieustepliwy kaszel to najczesciej przewlekle zapalenie krtani. od 3 lat mam caly sezon grzewczy, gdzie przyczyna jest smog. teraz tez mam bo mnie pies zarazil. poza ciaza na kaszel dzialal u mnie tylko dexacaps.
        • nisar Re: Dexaven. 29.05.17, 10:00
          Thea, ale czy przy zapaleniu krtani kaszel jest także mokry, z odkrztuszaniem konkretnej ilości wydzieliny? Też mi się wydaje, że przynajmniej zaczęło się od krtani - uczucie "posiadania łaskoczącego piórka" w krtani jest moją codziennością, podejrzewam że to to.
          • thea19 Re: Dexaven. 29.05.17, 10:22
            u mnie byl najpierw suchy i chrypa a pozniej mokry jak doszly nadkazenia
          • dziennik-niecodziennik Re: Dexaven. 29.05.17, 11:11
            Mozesz odkrztuszac splywajacy do gardla katar. To inny rodzaj mokrego kaszlu niz ten z wydzielina zalegajaca w oskrzelach. Dlatego osluchowo jestes czysta
            Idz do tego lekarza.
      • memphis90 Re: Dexaven. 29.05.17, 10:15
        Litości... uncertain
        • nisar Re: Dexaven. 29.05.17, 12:54
          No to poszłam. Pani doktor dosłuchała się lekkich szmerów w oskrzelach i dostałam antybiotyk. Oraz skierowanie na rtg płuc i przykazanie, żeby się za tydzień pokazać.
          No to teraz czekam na spektakularne działanie antybiotyku. Coś mi się nie widzi, no ale...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka