Dodaj do ulubionych

Polecamy książki

31.05.17, 11:17
jako, że wakacje się zbliżają.
Napiszcie, co ostatnio ciekawego czytałyście. Szukam czegoś, byle nie kryminały.

Zaczynam Deborah Feldman "Unorthodox, jak porzuciłam świat ortodoksyjnych Żydów".
Wciągająca, niepokojąca i pokazująca, że jakiekolwiek odchyły w kierunku fanatyzmu religijnego są szkodliwe. I zastanawiające, że w XXI wieku, w kraju, wydawałoby się cywilizowanym, dziewczynka może nie wiedzieć, co to wagina.

Druga część gorsza, przydługa, nie urzekła mnie, może dlatego, że miałam po angielsku tongue_out, ale pierwszą polecam.
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Polecamy książki 31.05.17, 11:20
      Wszystkie dzieci Louisa, jak ktoś lubi książkowe reportaże.
    • cauliflowerpl Re: Polecamy książki 31.05.17, 11:25
      Zbiory reportaży z Wysokich Obcasow pod redakcja Szczygla. "Made in Poland" i inne. Polecam.
      • lea.letizia Re: Polecamy książki 31.05.17, 11:46
        Kobiety Dyktatorów.
        Cherezinska - Harda, Krolowa, przymierzam sie do kolejnych.
        Ogolnie lubie powiesci historyczne, zwlasza Philipa Gregory, Ranata Czarnecka.
        Oraz moj ukochany od dziecinstwa cukl Przekleci Krolowie Druona, to polacem kazdemu smile
    • zlotarybka_1 Re: Polecamy książki 31.05.17, 12:07
      Hanya Yanagihara "Male zycie"
      ksiazka gruba, wiec wystarczy na pol urlopu. Ma pare minusow, ale generalnie ciekawa lektura.
      O bardzo trudnych sprawach, wiec uprzedzam, ze nie lekka i przyjemna. Czytajac wpadalam wrecz momentami w dola psychicznego.
      • kura17 Re: Polecamy książki 31.05.17, 12:14
        zlotarybka_1 napisała:

> Hanya Yanagihara "Male zycie"

o! weszlam do tego watku wlasnie po to, zeby ta ksiazke polecic!
        z reszta opini ponizej tez sie zgadzam.

> ksiazka gruba, wiec wystarczy na pol urlopu. Ma pare minusow, ale generalnie ci
        > ekawa lektura.
        > O bardzo trudnych sprawach, wiec uprzedzam, ze nie lekka i przyjemna. Czytajac
        > wpadalam wrecz momentami w dola psychicznego.
    • anika772 Re: Polecamy książki 31.05.17, 14:51
      "Międzymorze", Ziemowit Szczerek
      "Sekretne życie drzew", Peter Wohlleben
    • triismegistos Re: Polecamy książki 31.05.17, 15:02
      Właśnie odświeżam Conana, tego oryginalnego, Howardowskiego, w jakimś strasznie achaicznym tłumaczeniu. Jakie to jest dobre!
      • schiraz Re: Polecamy książki 31.05.17, 15:13
        A coś lekkiego, polskiej współczesnej pisarki? Takie, żeby zająć myśli i oczy ale tylko na czas czytania? Potrzebuję poczytać ale psychicznie nie dam rady trudnej książce aktualnie.
        • anika772 Re: Polecamy książki 31.05.17, 15:27
          Katarzyna Kwiatkowska i jej kryminały retro?
        • mid.week Re: Polecamy książki 31.05.17, 21:04
          A pisarz może być?
          lubimyczytac.pl/ksiazka/297176/jak-cie-zabic-kochanie
          Lekkie i zabawne.
          • malowanka06 Re: Polecamy książki 31.05.17, 21:57
            to próbowałam czytać, ale grafomaństwo. Facet chciał być dowcipny jak Chmielewska ale jakoś mu nie wyszło.
    • esmarch Re: Polecamy książki 31.05.17, 15:26
      "Osme zycie" Nino Haratischwili
      • pani_libusza Re: Polecamy książki 01.06.17, 16:52
        Tak! Tak! Tak! Rewelacyjna powieść, saga rodzinna, bohaterowie z krwi i kości, duży plus za kontekst historyczny. Przeczytałam pierwsza cześć i zaraz zabieram się za druga. To zdecydowanie najlepsza książka jak czytałam w tym roku.
    • hallbera.jarlakappi Re: Polecamy książki 31.05.17, 15:44
      skończyłam wczoraj "Opowieści z wilżyńskiej doliny"
      • triismegistos Re: Polecamy książki 31.05.17, 15:55
        Uwielbiam smile
        • hallbera.jarlakappi Re: Polecamy książki 31.05.17, 16:56
          Jak dorosnę chcę być Babunią Jagódką big_grin
          • triismegistos Re: Polecamy książki 31.05.17, 17:04
            bARDZO OGGICZNA OSOBA smile
        • hamerykanka Re: Polecamy książki 31.05.17, 20:53
          To polecam druga czesc; wiedzma z Wilzynskiej doliny!
          Fajna jest tez seria o zboju Twardokesku!Plewy na wietrze, Zmijowa harfa; Letni deszcz;
          Inne tej autorki; wody glebokie jak niebo
          • zona_glusia Re: Polecamy książki 31.05.17, 22:02
            O zbóju to już nie jest to. Wody głębokie jak niebo są na poważnie. Zabawne jest "Za króla, Ojczyznę i garść złota", ale "Opowieści..." są najlepsze.
    • konwalka Re: Polecamy książki 31.05.17, 15:58
      Tez czytam Feldman. Budzi moj strach.

ale nie moga byc krminały? Bez sęsu. Nowy Nesbo (Pragnienie) jest fajny i troszku inny niż inne Nesba. Poza tym Varga - Egzorcyzmy ksiedza Wojciecha.
    • daisy Re: Polecamy książki 31.05.17, 16:58
      Życie seksualne kanibali. Dwa lata na Pacyfiku J. Maartena Troosta. Świetne, śmieszne i poważne jednocześnie. Otwiera oczy na różne sprawy.
    • kaz_nodzieja Re: Polecamy książki 31.05.17, 17:36
      Ja kupiłam poleconą przez Triss książkę o polskim hydrauliku, ale jeszcze jej nie zaczęłam smile
    • malowanka06 Re: Polecamy książki 31.05.17, 17:49
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4312852/tu-bylem-tony-halik
    • andaba Re: Polecamy książki 31.05.17, 18:45
      Biografie czytujesz?
      Czytałam ostatnio Jandy, Chotomskiej, Wilczyńskiej, wszystkie mi się podobały (Jandy najbardziej).

Wspomnienia - "Lala" Dehnela, "Moja babcia, Niemcy i wojna" Wieczerskiej, ja uwielbiam tego typu książki.

"Wykluczeni" Domosławskiego - spodziewałam się czegoś innego, ale książka okazała się nadspodziewanie dobra, choć teoretycznie temat mnie nie interesuje.

"Dzieci Norwegii" - książka, która mną wstrząsnęła. Bardziej niż "Przeklęte" Nowakowskiej - tu przynajmniej wszyscy nie twierdzili, że robią coś dobrego dla dziecka.

Z beletrystyki, nie licząc kryminałów, to mi się podobał "Dom na skraju nocy", "Stulecie Winnych" i książki Diany Chamberlain - zwłaszcza "W słusznej sprawie" - też mną wstrząsnęło, niby fikcja, ale oparta na przepisach prawnych, do których się stosowano, więc historia mogła się wydarzyć. Też dla "dobra"...
      • viridiana73 Re: Polecamy książki 31.05.17, 22:03
        Ta biografia Chotomskiej, to "Nie mam nic do ukrycia"?
        Jak się czyta, warto wypożyczyć?
        • andaba Re: Polecamy książki 31.05.17, 23:09
          Tak, to. Wypożyczyć na pewno warto, nic nie tracisz. Mnie się podobała.
          Bardziej niż też niedawno przeczytana biografia Kownackiej. Może dlatego, że zupełnie inaczej sobie wyobrażałam autorkę
          dość radosnych przecież książeczek.
    • cosmetic.wipes Re: Polecamy książki 31.05.17, 19:06
      Będę nudna - cały Thorwald, a najzwłaszcza "Pacjenci".
      • bi_scotti Re: Polecamy książki 31.05.17, 21:28
        A czy ktoras emama czytala i moze sie wypowiedziec na temat quartetu "Neapolitan Novels" by Elena Ferrante? Modne od dluzszego czasu, dostalam jakis czas temu jako gift wdziecznosci big_grin i jakos nie moge sie zebrac do czytania ... Ja w ogole wole non-fiction a juz fabularny quartet to w ogole mnie przerasta na dziendobry, ale moze jak ktos co dobrego napisze to sie jednak zainspiruje - moze bedzie deszczowe lato wink Cheers.
        • andaba Re: Polecamy książki 31.05.17, 23:16
          Czytałam.
          Na kolana nie rzuca, ale da się przeczytać.
          Pierwsza część podobała mi się nawet bardzo, druga mniej, trzecia jeszcze mniej, czwarta znów była lepsza.
          Ale to u mnie typowe - gdy czytam powieści składające się z kilku części, opowiadające o etapach życia jednej osoby, to zawsze najbardziej podoba mi się książka obrazująca dzieciństwo, młodość i kariera mnie nudzą, ciekawsze się robi gdy zaczynają się perypetie rodziny stworzonej przez bohaterkę.
        • miomamamia Re: Polecamy książki 01.06.17, 21:21
          Jak dla mnie świetna. Właśnie kończe czwartą część i już mi szkoda że to koniec...
      • memphis90 Re: Polecamy książki 31.05.17, 23:32
        O, ostatnio czytałam Ginekologow. Świetne. Szczególnie ciekawe były kościelne argumenty przeciw antykoncepcji, niby z końca XIX wieku, a brzmiące kropka w kropkę jak głoszone dzisiaj! Fantastyczna lektura!
        • anika772 Re: Polecamy książki 01.06.17, 09:52
          "Szczególnie ciekawe były kościelne argumenty przeciw antykoncepcji, niby z końca XIX wieku, a brzmiące kropka w kropkę jak głoszone dzisiaj!"

No zobacz, jacy są konsekwentni w swoich poglądachsmile

A w ogóle, denerwujecie mnie tymi wątkami. Znowu mam listę, znowu wydaję w cholerę kasy, a potem czytam po nocach z poczuciem że i tak nie zdążę przeczytać wszystkiego co bym chciała.
          wink
    • memphis90 Re: Polecamy książki 31.05.17, 23:35
      Rzecz o ptakach.
      Jeszcze krótsza historia czasu.
      Drzewo migdalowe.
      Historia pszczół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka