ann.38 03.06.17, 13:29 Był ktoś na wycieczce, wyjezdzie wakacyjnym w Norwegii i moze coś polecić? Moze inne miasto? Interesuje mnie tez atmosfera, relacje między ludzmi itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sumire Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 13:53 Muzea (Munch, Kon-Tiki, Fram). Opera. Nordmarka - coś jak Beskidy w środku miasta z jeziorem na dokładkę. Śliczne, przyjazne i zielone miasto, bardzo łatwo się po nim przemieszczać. Światło, zwłaszcza o tej porze roku, jedyne w swoim rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 16:30 Vigelandsparken. Ja wszedzie spotykam przyjaznych ludzi, Osloenczycy sa OK. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 21:38 Dzięki. Lubimy zwiedzać muzea, ale szczególnie nam zalezy aby zobaczyć coś charakterystycznego dla tej części Europy. Mam rozumieć, ze osoba o innym kolorze skóry nie będzie wzbudząć niezdrowego zainteresowania? Od dawna mieszkam za granicą i odzwyczaiłam się od zaczepiania na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
magkul99 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:47 Ale w Oslo, mam wrażenie to jest obecnie więcej ludzi o innym kolorze skóry niż białym, tak że luz... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:50 Czekałam na powyższy komentarz ale myślałam że będzie to jednak kaznodzieja lub triss Największa grupą emigracyjną wNorwegii są Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:03 Po angielsku pewnie mozna się dogadać prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:05 magkul99 napisała: > Ale w Oslo, mam wrażenie to jest obecnie więcej ludzi o innym kolorze skóry ni > ż białym, tak że luz... Tak, uważaj na Polaków. Ci imigranci są wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:15 Ann , dogadasz się po angielsku bez problemu. Norwegowie sa mili , spokojni , miasto czyste i piękne.Główne atrakcje zostały wymienione.Możesz kupić Oslo Pass : www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/oslo-pass/ Na jak długo przyjeżdżasz i co Cię interesuje? Muzea , przyroda , przejażdżka po fiordzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:28 Dzięki. Podczas wakacji czyli lipiec albo sierpień planujemy na ok 7 dni. Generalnie muzea, ale co tam jeszcze ciekawego będzie to chętnie spróbujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:35 Ann , jutro Ci parę rzeczy podrzucę łącznie z czasem jaki potrzebujesz na kolejne atrakcje.Jedziesz zdziećmi ? Wiesz gdzie będziecie mieszkać ? Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:51 Dzięki. Jeszcze nie wybraliśmy hotelu. Dzieci nie będzie, tylko osiemnastolatka- zainteresowana historią, sztuką sakralną itp... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:54 Mogłabys wrzucić do tego tematu? Myślimy nad Oslo, ale jakoś nie możemy się zebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Oslo- atrakcje 04.06.17, 05:07 O innym kolorze skóry od kogo?... Dziwny cokolwiek tekst. Oslo to bardzo wielokulturowe miasto. I wszyscy mówią po angielsku, bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:37 W zeszłym roku byliśmy r dni w Oslo - było pięknie. Na dwa dni wykupiliśmy sobie pass na wszystkie muzea, metro i statki. Dzieki temu zrobiliśmy sobie maraton po muzeach: Muzeum Muncha, skocznia, wszystkie muzea znajdujące się na półwyspie Bygdøy, Muzeum Sztuki Wspólczesnej, Muzeum Historii Naturalnej i trochę popływaliśmy różnymi liniami. Oprócz tego Opera, twierdza Akershus, Nordmarka - piekny las i jezioro, park Vigeland, Centrum Nagrody Nobla, Bulwar Karl Johans, nowoczesna dzielnica Aker Brygge. Chętnie pojechałąbym tam jeszcze raz, piękne miasto, czyste, miłe i spokojne. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:40 A za jaką granicą mieszkasz że masz tak dziwne poglądy o Norwegii? Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:47 Nie, no pytam jak jest w Norwegii bo mam złe doświadczenia z Polski. Mieszkam w UK i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli [...] 03.06.17, 22:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:59 Bywalec , czarno na ulicach a ja bez chusty to nawet nie mam się co pokazywać i bez przerwy mnie zaczepiają bo mam inny kolor skory. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:09 jan.kran napisała: > Bywalec , czarno na ulicach a ja bez chusty to nawet nie mam się co pokazywać i > bez przerwy mnie zaczepiają bo mam inny kolor skory. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:11 A że tam wieczna zima i zmarzlina, to się bardzo odróżnia to czarne na białym śniegu? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:18 bywalec.hoteli napisał: > A że tam wieczna zima i zmarzlina, to się bardzo odróżnia to czarne na białym ś > niegu? --------> Wiesz ja bez nart i czapki uszanki ( nałożonej na chustę ) nie wychodzę z domu, latem też. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:50 Jak dla mnie Norwegia to jest przede wszystkim przyroda, miasta są wszędzie i na pewno wiele ciekawszych. Natomiast przyroda jest w Norwegii zjawiskowa. Jechałabym na fiordy, lodowce. Podrzucam linka z mojej wyprawy fotoforum.gazeta.pl/72,2,985,157600292,157600292.html Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 20:44 Jan Kran albo ktoś inny zorientowany- czy w Norwegii da radę szybko wymieniń funty brytyjskie na korony czy lepiej mieć euro? Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 21:42 Wiesz,że nie wiem. Ja płacę kartą lub wypłacam gotówkę z bankomatu. Nie zauważyłam kantorów ale i fakt,że nie szukałam Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 21:47 Iziula ale Ty z Polski jesteś i polską kartą tam płacisz? Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 21:55 Tak, w tej chwili płacę polską kartą. Oczywiście ponoszę koszty przewalutowania a w portfelu mam korony po wymianie w kantorze w Polsce. Wkrótce będę miała konto w Nordea bank w Norwegii i korony na koncie. Żeby założyć konto w banku w Norwegii nie jest tak prosto jak w Polsce. Dowód nie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 22:25 Dzięki. więc moja brytyjska karta tez bedzie smigac. Skoro często wyjezdzasz do Norwegii to moze orientujesz się czy w hotelach przy kwaterowaniu wymagają faktycznie kart kredytowej. Tak mam napisane ze moze być potrzebna, w biurze podrozy mowią ze zazwyczaj honorują tez debetowe. Hotel juz oplacony więc jedynie moze chodzić o jakiś depozyt jakby-co. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 22:51 Ja w Polsce ,DE i Francji używam karty norweskiej , nigdy nie wożę gotówki.Sądzę że możesz korzystać z bankomatów. Pieniądze można wymienić w Ria albo Forex ale nie wiem czy się opłaca.W Norwegii wszędzie się płaci kartą i jest sporo bankomatów mało kto ma gotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 23:07 Dzięki. Tak, wiem, mojej brytyjskiej uzywałam w zeszlym roku tez w Austrii i bylo ok (no oprocz tego ze pobierają prowizję), zgłaszam w moim banku kiedy i gdzie wyjezdzam i jest ok. Ale tak jakoś z przyzwyczajenia jednak gotowke chciałabym mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 22:58 ann.38 napisała: > Dzięki. więc moja brytyjska karta tez bedzie smigac. Skoro często wyjezdzasz do > Norwegii to moze orientujesz się czy w hotelach przy kwaterowaniu wymagają fak > tycznie kart kredytowej. Byłam w różnych hotelach i zawsze placilam karta visa. Nigdy nie miałam karty debetowej. Sprawdź limity na karcie,zobacz czy w ustawieniach nie masz blokady na transakcję zagraniczne itp. Co do gotówki przydaje się przy dzieciach które wciąż czegoś chcą. Jak dostaną gotówkę do ręki jako kieszonkowe od razu mniej chcą I raz brak gotówki był problemem u przewoźnika z lotniska bo jego czytnik kart nie przyjmował polskiej karty i odrzucił transakcję. Rozliczyłam się z kierowcą po 2 miesiącach przy kolejnej podróży Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 23:10 Dzięki. Tez mam viasa ale wlasnie debit a nie credit. Będę miala ze sobą nastolatkę, one tez wciaz czegoś chcą No ale co to za czytnik, karty chyba powinny być wszędzie honorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Oslo- atrakcje 11.07.17, 00:02 Iziula, zajrzyj proszę n amój profil na GW. Odpowiedz Link Zgłoś