Dodaj do ulubionych

Oslo- atrakcje

03.06.17, 13:29
Był ktoś na wycieczce, wyjezdzie wakacyjnym w Norwegii i moze coś polecić? Moze inne miasto? Interesuje mnie tez atmosfera, relacje między ludzmi itp.
Obserwuj wątek
    • sumire Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 13:53
      Muzea (Munch, Kon-Tiki, Fram). Opera. Nordmarka - coś jak Beskidy w środku miasta z jeziorem na dokładkę. Śliczne, przyjazne i zielone miasto, bardzo łatwo się po nim przemieszczać. Światło, zwłaszcza o tej porze roku, jedyne w swoim rodzaju.
      • jak_matrioszka Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 16:30
        Vigelandsparken.
        Ja wszedzie spotykam przyjaznych ludzi, Osloenczycy sa OK.
    • ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 21:38
      Dzięki. Lubimy zwiedzać muzea, ale szczególnie nam zalezy aby zobaczyć coś charakterystycznego dla tej części Europy. Mam rozumieć, ze osoba o innym kolorze skóry nie będzie wzbudząć niezdrowego zainteresowania? Od dawna mieszkam za granicą i odzwyczaiłam się od zaczepiania na ulicy.
      • magkul99 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:47
        Ale w Oslo, mam wrażenie to jest obecnie więcej ludzi o innym kolorze skóry niż białym, tak że luz...
        • jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:50
          Czekałam na powyższy komentarz ale myślałam że będzie to jednak kaznodzieja lub trisssmile Największa grupą emigracyjną wNorwegii są Polacy.
          • ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:03
            Po angielsku pewnie mozna się dogadać prawda?
        • iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:05
          magkul99 napisała:

> Ale w Oslo, mam wrażenie to jest obecnie więcej ludzi o innym kolorze skóry ni
          > ż białym, tak że luz...

Tak, uważaj na Polaków. Ci imigranci są wszędzie suspicious
          • jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:15
            Ann , dogadasz się po angielsku bez problemu. Norwegowie sa mili , spokojni , miasto czyste i piękne.Główne atrakcje zostały wymienione.Możesz kupić Oslo Pass :

www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/oslo-pass/

Na jak długo przyjeżdżasz i co Cię interesuje? Muzea , przyroda , przejażdżka po fiordzie ?

• ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:28
              Dzięki. Podczas wakacji czyli lipiec albo sierpień planujemy na ok 7 dni. Generalnie muzea, ale co tam jeszcze ciekawego będzie to chętnie spróbujemy.
              • jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:35
                Ann , jutro Ci parę rzeczy podrzucę łącznie z czasem jaki potrzebujesz na kolejne atrakcje.Jedziesz zdziećmi ? Wiesz gdzie będziecie mieszkać ?
                • ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:51
                  Dzięki. Jeszcze nie wybraliśmy hotelu. Dzieci nie będzie, tylko osiemnastolatka- zainteresowana historią, sztuką sakralną itp...
                • berdebul Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:54
                  Mogłabys wrzucić do tego tematu? Myślimy nad Oslo, ale jakoś nie możemy się zebrać.
      • sumire Re: Oslo- atrakcje 04.06.17, 05:07
        O innym kolorze skóry od kogo?... Dziwny cokolwiek tekst. Oslo to bardzo wielokulturowe miasto. I wszyscy mówią po angielsku, bez obaw.
    • loola_kr Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:37
      W zeszłym roku byliśmy r dni w Oslo - było pięknie.
      Na dwa dni wykupiliśmy sobie pass na wszystkie muzea, metro i statki. Dzieki temu zrobiliśmy sobie maraton po muzeach: Muzeum Muncha, skocznia, wszystkie muzea znajdujące się na półwyspie Bygdøy, Muzeum Sztuki Wspólczesnej, Muzeum Historii Naturalnej i trochę popływaliśmy różnymi liniami.
      Oprócz tego Opera, twierdza Akershus, Nordmarka - piekny las i jezioro, park Vigeland, Centrum Nagrody Nobla, Bulwar Karl Johans, nowoczesna dzielnica Aker Brygge.
      Chętnie pojechałąbym tam jeszcze raz, piękne miasto, czyste, miłe i spokojne.
      • jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:40
        A za jaką granicą mieszkasz że masz tak dziwne poglądy o Norwegii?
        • ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:47
          Nie, no pytam jak jest w Norwegii bo mam złe doświadczenia z Polski. Mieszkam w UK i jest ok.
    • bywalec.hoteli [...] 03.06.17, 22:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 22:59
        Bywalec , czarno na ulicach a ja bez chusty to nawet nie mam się co pokazywać i bez przerwy mnie zaczepiają bo mam inny kolor skory.
        • iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:09
          jan.kran napisała:

> Bywalec , czarno na ulicach a ja bez chusty to nawet nie mam się co pokazywać i
          > bez przerwy mnie zaczepiają bo mam inny kolor skory.

big_grin big_grin
        • bywalec.hoteli Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:11
          A że tam wieczna zima i zmarzlina, to się bardzo odróżnia to czarne na białym śniegu? smile
          • jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:18
            bywalec.hoteli napisał:

> A że tam wieczna zima i zmarzlina, to się bardzo odróżnia to czarne na białym ś
            > niegu? smile

--------> Wiesz ja bez nart i czapki uszanki ( nałożonej na chustę ) nie wychodzę z domu, latem też.
    • nenia1 Re: Oslo- atrakcje 03.06.17, 23:50
      Jak dla mnie Norwegia to jest przede wszystkim przyroda, miasta są wszędzie i na pewno wiele ciekawszych. Natomiast przyroda jest w Norwegii zjawiskowa. Jechałabym na fiordy, lodowce. Podrzucam linka z mojej wyprawy

fotoforum.gazeta.pl/72,2,985,157600292,157600292.html

• ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 20:44
      Jan Kran albo ktoś inny zorientowany- czy w Norwegii da radę szybko wymieniń funty brytyjskie na korony czy lepiej mieć euro?
      • iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 21:42
        Wiesz,że nie wiem. Ja płacę kartą lub wypłacam gotówkę z bankomatu.
        Nie zauważyłam kantorów ale i fakt,że nie szukałam wink
        • ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 21:47
          Iziula ale Ty z Polski jesteś i polską kartą tam płacisz?
          • iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 21:55
            Tak, w tej chwili płacę polską kartą. Oczywiście ponoszę koszty przewalutowania a w portfelu mam korony po wymianie w kantorze w Polsce.
            Wkrótce będę miała konto w Nordea bank w Norwegii i korony na koncie.
            Żeby założyć konto w banku w Norwegii nie jest tak prosto jak w Polsce. Dowód nie wystarczy wink
            • ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 22:25
              Dzięki. więc moja brytyjska karta tez bedzie smigac. Skoro często wyjezdzasz do Norwegii to moze orientujesz się czy w hotelach przy kwaterowaniu wymagają faktycznie kart kredytowej. Tak mam napisane ze moze być potrzebna, w biurze podrozy mowią ze zazwyczaj honorują tez debetowe. Hotel juz oplacony więc jedynie moze chodzić o jakiś depozyt jakby-co.
              • jan.kran Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 22:51
                Ja w Polsce ,DE i Francji używam karty norweskiej , nigdy nie wożę gotówki.Sądzę że możesz korzystać z bankomatów. Pieniądze można wymienić w Ria albo Forex ale nie wiem czy się opłaca.W Norwegii wszędzie się płaci kartą i jest sporo bankomatów mało kto ma gotówkę.
                • ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 23:07
                  Dzięki. Tak, wiem, mojej brytyjskiej uzywałam w zeszlym roku tez w Austrii i bylo ok (no oprocz tego ze pobierają prowizję), zgłaszam w moim banku kiedy i gdzie wyjezdzam i jest ok. Ale tak jakoś z przyzwyczajenia jednak gotowke chciałabym mieć.
              • iziula1 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 22:58
                ann.38 napisała:

> Dzięki. więc moja brytyjska karta tez bedzie smigac. Skoro często wyjezdzasz do
                > Norwegii to moze orientujesz się czy w hotelach przy kwaterowaniu wymagają fak
                > tycznie kart kredytowej.

Byłam w różnych hotelach i zawsze placilam karta visa. Nigdy nie miałam karty debetowej.
                Sprawdź limity na karcie,zobacz czy w ustawieniach nie masz blokady na transakcję zagraniczne itp.
                Co do gotówki przydaje się przy dzieciach które wciąż czegoś chcą. Jak dostaną gotówkę do ręki jako kieszonkowe od razu mniej chcą smile

I raz brak gotówki był problemem u przewoźnika z lotniska bo jego czytnik kart nie przyjmował polskiej karty i odrzucił transakcję. Rozliczyłam się z kierowcą po 2 miesiącach przy kolejnej podróży smile
                • ann.38 Re: Oslo- atrakcje 03.07.17, 23:10
                  Dzięki. Tez mam viasa ale wlasnie debit a nie credit. Będę miala ze sobą nastolatkę, one tez wciaz czegoś chcąwink No ale co to za czytnik, karty chyba powinny być wszędzie honorowane.
    • jan.kran Re: Oslo- atrakcje 11.07.17, 00:02
      Iziula, zajrzyj proszę n amój profil na GW.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka