Dodaj do ulubionych

Polećcie restaurację we Wiedniu

10.06.17, 20:23
Polećcie restaurację we Wiedniu. Idealnie aby ceny nie były tam zaporowe (nie musi być super tanio), a menu typowe dla przyjaciół Austriaków. Nie żaden "chińczyk" czy pizzeria po prostu. Z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 20:34
      Plachutta. Tylko trzeba rezerwować min. dzień wcześniej.
      • kropkacom Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 20:38
        Wygląda ok, ale niestety rezerwacja odpada.
        • mikk25 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 20:56
          Naprawdę mówi się we Wiedniu?
          • kropkacom Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 21:01
            Ematka jest niesamowita big_grin Nie wiem, może się nie mówi i nie pisze.
            • taki-sobie-nick Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 21:03
              kropkacom napisała:

> Ematka jest niesamowita big_grin

Z powodu gramatyki? Też mi niesamowitość.

Nie wiem, może się nie mówi i nie pisze.

Nie mówi się i nie pisze, a gdzie się je, to niestety nie wiem. Cena zaporowa to tak do ilu?
              >
          • bergamotka77 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 15.06.17, 16:01
            mikk25 napisał:

> Naprawdę mówi się we Wiedniu?

Tak się mówi np. w Krakowie. Ja mówię w Wiedniu.
        • milka_milka Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 22:12
          Zawsze można spróbować bez. Pewnie zależy od terminu.

O, polecam jeszcze Gulaschmusem. www.gulaschmuseum.at/ Trochę przaśna wewnątrz, za to gulasz we wszystkich odmianach i bardzo austriacka.
          • bywalec.hoteli Gulasz austriacki? 12.06.17, 12:45
            milka_milka napisała:
            > gulasz we wszystkich odmianach i bardzo austriacka.
            Przecież gulasz to nie autriackie danie, tylko węgierskie? smile
            • dyzurny_troll_forum_2 Re: Gulasz austriacki? 12.06.17, 13:02
              bywalec.hoteli napisał:

> milka_milka napisała:
              > > gulasz we wszystkich odmianach i bardzo austriacka.
              > Przecież gulasz to nie autriackie danie, tylko węgierskie? smile

Gulasz to danie węgierskie, ale popularne na całym terytorium dawnych Austro-Węgier. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że obecnie najbardziej popularny i najwięcej odmian występuje w Czechach.... coś jak pierogi ruskie, obecnie najbardziej popularne w Polsce i to tylko w części....
      • dzika41 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 21:01
        Popieram!!!
    • inguszetia_2006 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 21:06
      Witam
      Napiszę ci za kilka dni, jak znajdę zdjęcia z Wiedniawink Jedliśmy w niezłej knajpie, ceny nawet, nawet. Nie zawałowe, ale "mocne". Nie pamiętam nazwy teraz, ale mam na zdjęciu. Na kiedy potrzebujesz?
      Pzdr.
      Ing
      • kropkacom Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 21:09
        Na następny weekend. smile
        • inguszetia_2006 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 15.06.17, 15:26
          Witam
          A zatem - byliśmy w restauracji Lebenbauer na rybie plus białe wino. Ryba i białe wino - pycha. Przystawek nie zamawialiśmy ani zupy, bo nie byliśmy aż tacy głodni. Ale tam jest duży wybór, nawet niejadek coś znajdzie dla siebie. I znajomy nas zaprosił do Zum weißen Rauchfangkehrer. Tam mają pyszne sery na przystawkę i szparagi, mięso ok, ale nie powala na kolana. Typowo austriacka kuchnia. Bardziej bym polecała Lebenbauera jednak, bo większy wybór, są też dania wegańskie. A jak już wrócisz z Wiednia to zdaj relację i powiedz, gdzie byłaś i czy było smacznie to się zapisze do kajecikuwink
          Pzdr.
          Ing
          • kropkacom Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 15.06.17, 15:39
            Pewnie mi się nie będzie chciało zdawać relacji. Mamy kupione on line (tak jak poleciła nam forumka) bilety do Belwederu. Wiadomo - Klimt i pocałunek smile Potem zobaczymy. zaraz popatrzę na "twoje" restauracje w internecie. Dzięki.
            • kropkacom Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 15.06.17, 15:48
              Lebenbauer ma z tego co widzę w weekend zamknięte.
              • inguszetia_2006 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 15.06.17, 15:52
                Witam
                O matko! Zamknięte w weekend? Co to za dziwo?wink Szkoda, naprawdę szkoda, bo ryby mają ekstra.
                Pzdr.
                Ing
                • kropkacom Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 15.06.17, 15:56
                  Prawda? Ponoć częsty przypadek smile
    • kardla Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 10.06.17, 22:46
      Brezlgwölb Cafe Restaurant - bardzo austriackie, głównie starsi wiedeńczycy tam chodzą, trzeba rezerwować, w centrum.
      Cafe - Restaurant Resselpark - całkiem dobre jedzenie, blisko Karlskirche.
      Zwölf Apostelkeller - fajny wystrój w bardzo starej piwnicy, dobre tradycyjne wiener schnitzel z cielęcinki, w samym centrum.
      • anetapzn3 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 12.06.17, 12:31
        Kropka napisz do mnie na priv, moze się odwdzięczę za jaskinie smile
        • kropkacom Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 12.06.17, 12:51
          Napisałam. Dzięki smile
    • dyzurny_troll_forum_2 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 12.06.17, 12:40
      kropkacom napisała:

> Polećcie restaurację we Wiedniu. Idealnie aby ceny nie były tam zaporowe (nie m
      > usi być super tanio), a menu typowe dla przyjaciół Austriaków. Nie żaden "chińc
      > zyk" czy pizzeria po prostu.

Golonki przy (a może na) Praterze! Tylko i wyłącznie!!!
      • anetapzn3 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 12.06.17, 12:44
        Jak już chcesz to podawaj nazwę restauracji a nie hasło golonki. Jak niby w ten sposób ma kropka znaleźć?

Golonki - Prater

Golonki, sznycle i inne, wyśmienite, aczkolwiek trzeba trochę czekać na zamówione danie, mnóstwo ludzi. Nie wiem ile osób Was będzie, ale jak nie 20-30 osób to nie trzeba robić rezerwacji.

• anetapzn3 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 12.06.17, 12:51
          Jeszcze polecam Müllerbeisl w centrum
          Dobre jedzenie, nie potrzeba rezerwacji, blisko Katedry.

W centrum także W świetnych piwnicach Esterhazych, z doskonałym piwem i własnym winem

• dyzurny_troll_forum_2 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 12.06.17, 13:03
          anetapzn3 napisała:

> Jak już chcesz to podawaj nazwę restauracji a nie hasło golonki. Jak niby w ten
          > sposób ma kropka znaleźć?

Nie pamiętam nazwy, zresztą chyba nikt nie pamięta - mówi się Golonka Prater i wszystko jasne wink
          • anetapzn3 Re: Polećcie restaurację we Wiedniu 12.06.17, 13:18
            No jak widzisz są takie osoby, które pamiętają, znają.
            Taa powiedz osobie, która nie zna Wiednia Golonka Prater. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka