Dodaj do ulubionych

Wakacyjna apteczka

27.06.17, 13:42
Pamiętam w zeszłym roku taki wątek, ale odnaleźć nie mogę. Co macie w swoich wakacyjnych apteczkach?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 14:06
      Zależy czy jadę do cywilizacji czy daleko od cywilizacji.
      Zawsze mam dla dzieci dwa leki p/gorączkowe i jeden p/alergiczny. Opatrunki, plastry, spray odkazajacy, spray na ukąszenia, bandaż elastyczny i zwykły, sól w ampułkach. Haczyki na kleszcze. Gdybym była z dala od apteki wzięłabym jeszcze syrop p/kaszlowy i wykrztusny, probiotyki, lek na biegunkę, syrop przeciw wymiotom, ew antybiotyk.
    • anel_ma Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 14:11
      od lat chyba tylko plaster na obtarte pięty, moze jakiś spirytus w spraya w kosmetyczce, czy ibuprom przy sobie, bo mnie głowa boli, jak się zmienia ciśnienie
      Nie chorujemy na wakacjach w ogóle. A na wypadki wszelakie - nawet w Bieszczadach w sklepikach mają różności, wiec zawsze można podjechać i kupić, zamiast pakować i nosić.
    • mdro Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 14:28
      Nie jeździmy w głuszę, a po zakuoy i tak jeździmy gdzieś "do miasta", więc tylko środki doraźne:
      - opatrunki (plastry, bandaż)
      - środek odkażający
      - żel na stłuczenia
      - żel na ukąszenia owadów
      - maść rozgrzewająco-przeciwbólowa
      - środki przeciwbólowe
      - pętelka do wyciągania kleszczy
      + oczywiście leki zażywane stale/czasowo przez uczestników wakacji
    • lusitania2 Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 14:30
      to, co musi mieć samochodowa apteczka + ibuprom.
      • aqua48 Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 17:56
        Plastry z opatrunkiem, ibuprom zatoki - dla mnie najlepszy i na nocny ból głowy i na zatoki, gripex. Resztę można kupić w miarę potrzeb. Jeżdżę w cywilizowane miejsca.
      • asia_i_p Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 19:18
        Ale samochodowa w której wersji?
        Nam lekarz podczas szkolenia pierwszej pomocy przedmedycznej mówił, że w samochodowej najważniejsze są rękawiczki, potem opatrunki, ewentualnie to coś termiczne, srebrne, reszta bez sensu, a nawet lepiej nie wozić, żeby nie kusić przypadkowych ratowników. Opowiadał jakąś upiorną historię, jak nieszczęśnika ze starą wersją apteczki ratowali, podając mu altacet w tabletkach i jodynę doustnie, z tragicznym skutkiem - zadławił się.
        • aankaa Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 19:36
          asia_i_p napisała:

...lekarz podczas szkolenia pierwszej pomocy przedmedycznej ... Opowiadał jakąś upiorną historię, jak nieszczęśnika ze starą wersją apteczki ratowali, podając mu altacet w tabletkach i jodynę doustnie, z tragicznym skutkiem - zadławił się.

opowieść podobna do postu milden big_grin
    • sfornarina Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 18:16
      Paracetamol, ibuprofen, oraz to samo tylko w wydaniu dla dziecka. Adrenalinę w końskiej dawce.
      Plastry.
      I to wszystko wink
    • maniaczytania Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 18:18
      tabletki przeciwbólowe/przeciwzapalne
      zestaw plastrów
      woda utleniona w żelu
      altacet w żelu
      spray na ukąszenia
      tabletki na biegunkę / dolegliwości "brzuszne"
      krople do oczu
    • kondolyza Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 18:31
      plastry
      spirytus salicylowy/octenisept
      apap w tabletach (dzieci dadzą radę polknąć)
      jakis przeciwzapalny gdyby atak bolu stawow dopadl mnie lub męża
      fenistil w kroplach
      cos do smarowania:dapis/fenistil
      pantenol
      clemastin w razie silnej alergii (dzieci połkną pol tabletki)
      aviomarin
      +strzykawka z adrenaliną jesli jade w głuszę na wypadek wstrząsu po ukaszeniu osy/żmiji/szerszenia

lekow na przeziebienie nie biore,zawsze mozna podjechac gdzies
    • 3liliana1971 Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 18:33
      Octenisept, plastry, bandaż, sól fizjologiczna, lek p/biegunkowy i jakies elektrolity, solpadeine, lek na stłucznia, lek na ukąszenia owadów.
    • mikams75 Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 18:34
      lek przeciwgoraczkowy dla dziecka
      przeciwbolowe
      plastry, cos do dezynfekcji
      cos na ugryzienia komarow
      lek antyalergiczny

wg mnie tyle wystarczy gdyby w nocy nas cos dopadlo, w dzien mozna sie wybrac do apteki czy lekarza.
      Na totalne zadupia apteczka jest pokazniejsza, ale chyba nie o to pytasz.
    • edelstein Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 18:51
      Nic, nie jezdze w glusze.Pomysl jezdzenia z ibupromem jest rowny pomyslowi ciagniecia drzewa do lasu.
    • asia_i_p Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 19:13
      Octenisept, plastry, opatrunki gazowe jałowe, bandaż, przeciwgorączkowe dla dziecka, przeciwbólowe dla dorosłych, węgiel, smecta, dicoflor. Coś na ukąszenia owadów. Na haczyki na kleszcze nie wpadłam, a to dobry pomysł, dołożę.
      • asia_i_p Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 19:18
        No właśnie, rękawiczki. Muszę uzupełnić zapas.
        • tt-tka Re: Wakacyjna apteczka 10.07.17, 21:02
          Maseczka, taka jednorazowa, gdyby trzeba bylo robic sztuczne oddychanie. Nie, ze na urlop, zawsze mam w torbie, ale warto zakupic.
          • mamolka1 Re: Wakacyjna apteczka 10.07.17, 23:57
            W mojej wsi jako gadżet reklamowo/pamiátkowy można dostać torebeczkę z logo miasta a tam rękawiczki i maseczka ☺️. W taszce , którą noszę w kosmetyczce mam w/w, plastry, jałowy opatrunek, żel odkażający i nożyczki. Resztę zawsze można dokupić
    • aaa-aaa-pl Re: Wakacyjna apteczka 27.06.17, 19:19
      Dodam do powyższych-puder ( talk ) z Rossmana.
    • alfa36 Re: Wakacyjna apteczka 06.07.17, 00:35
      Dzięki. Skompletowałamsmile
    • kos.ssa Re: Wakacyjna apteczka 10.07.17, 19:21
      no sporo, na każdą ewentualność....na odkażanie Linoseptic, plastry, coś na biegunkę czyli jakas smecta, gaziki, przeciwbóle, aspiryna ...no można wymieniać. myślę ze warto wziąć więcej z domu niż póżniej mieć problem bo np nie ma apteki niedaleko!
      • czarna_kita Re: Wakacyjna apteczka 10.07.17, 20:23
        Plastry, nożyczki, octenisept, środki przeciwbólowe/gorączkowe, stoperan, środek na ukąszenia (zazwyczaj Fenistil), żel na oparzenia. To jest standard. Potem w zależności gdzie jade i na jak długo dodaje kilka rzeczy.
    • leska88 Re: Wakacyjna apteczka 26.07.17, 11:25
      W wakacyjnych apteczkach, przy dwójce małych urwisów, najwazniejsze jest dla mnie środek do odkażania ran. W tym wypadku spisuje się Linoseptic bo duża, poręczna butelka a koszt niewielki. No i plastry, najlepiej kolorowe smile a tak to przeciwbóle i na gorączkę cos
    • slonko1335 Re: Wakacyjna apteczka 26.07.17, 11:31
      Sporo niestety dla trójki-tylko syn się ostał bez żadnych leków branych na stałe, ale z leków takich dostępnych bez recepty to paracetamol/ibuprofen, coś na katar(alergicy), fenistil, octenisept, nospa, pętelka do kleszczy, plastry-reszta potrzebnych rzeczy jest w samochodowej.
    • kwietniowka2011 Re: Wakacyjna apteczka 26.07.17, 11:48
      leki kupuję głównie w aptekach internetowych, więc w domu mam zwykle zapasy
      dlatego na wakacje zabieram z domu bo nie mam ochoty przepłacać o 50% w lokalnej jedynej aptece, czynnej zresztą np. do godziny 17
      poza tym kupowanie na miejscu w razie potrzeby kolejnej tubki fenistilu, altacetu itp na wyjeździe gdy w domu mam zaczęte uważam za bezsensowne
      mieszczę się w torbie wielkości średniej torebki
      zabieram (oprócz sporej ilości stałych leków) środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe dla siebie i dzieci, plastry, bandaż, octenisept i maść na ranki, fenistil w kroplach i żelu, altacet, sulfacetamid bo jest na receptę a już się przydawał oraz tabletki na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego które na wakacjach zdarzają mi się zawsze

• dorek3 Re: Wakacyjna apteczka 26.07.17, 14:09
      Tutaj masz tamten wątek
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,162044813,162044813,kompletuje_apteczke_na_wakacje_co_polecacie.html
    • klarka55 Re: Wakacyjna apteczka 26.07.17, 22:35
      bandaże , srodki przeciw komarom ,środki do dezynfekcji ran to Linoseptic przy okazji jest to lek na oparzenia I i II stopnia ), srodki przeciwbówlowe , plastry etc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka