olinga 15.07.17, 16:30 Jak wynajmujecie domek na wakacjach od poniedziałku do soboty, to za ile "pobytów" płacicie? Specjalnie nie piszę noclegów, czy dni, żeby nic nie sugerować . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krisdevalnor Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:37 Ale z sobota wlacznie? Jezeli zwiniecie sie rano po sniadaniu to 5 dni pobytu a jezeli zostajecie dluzej to 6. Odpowiedz Link Zgłoś
quesuerte Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:39 Wynajmowalismy domek, weszlismy w sobote o 14, wyszlismy we wtorek kolejnego tygodnia o 10. (w miedzyczasie tez wchodzilismy i wychodzilismy, choc miejsce bylo takie, ze spokojnie moglabym tam spedzic caly urlop) Oplacalismy 10 dob/noclegow/dni, czy jak to nazwac. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:40 Normalnie to przyjeżdżasz koło południa i wyjeżdżasz koło południa, więc 5 dób. No chyba, że dogadacie się inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:40 płacę za noclegi trzymając się doby hotelowej, czyli przyjeżdżam po południu, wyjeżdżam koło 11 Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:41 Zwykle jest podane od której w dany dzień można się zameldować i do której w dniu wyjazdu wymeldować. Wg mnie wychodzi 5. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:41 nie wynajmujemy na pobyty tylko na noclegi/doby i nigdy nie spotkałam się z innym wynajmem...od pon do sob-5 noclegów/dób. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:44 Nie wazne ile czasu poswiecacie stricte na spanie Jesli wynajem od poniedzialku do soboty tzn, ze meldujecie sie w poniedzialek, oddajecie w sobote -> 5 dni/noclegow. Odpowiedz Link Zgłoś
olinga Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:56 Dziś skończył się nasz pobyt i rano przy rozliczeniu, właściciel policzył 6. Wg niego poniedziałek, wtorek, środa, czwartek, piątek i sobotę, razem 6 i był bardzo zniesmaczony, ze nam wyszło 5. Ludzie bardzo sympatyczni, pobyt super, prowadzą ten interes od lat i trochę zglupialam. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 16:59 No ale o ktorej sie zwineliscie? Przed godzina czy rano? Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 17:02 Piszesz, ze rozliczyliscie sie rano ale czy byliscie juz wtedy spakowani i gotowi do drogi czy dopiero zaczynaliscie sie pakowac z zamiarem spedzenia na miejscu jeszcze pol dnia? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 17:05 olinga napisał(a): > Dziś skończył się nasz pobyt i rano przy rozliczeniu, właściciel policzył 6. Gruby wałek! Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 17:30 Naprawdę? Autorka wątku jakoś nie chce nam powiedzieć, o o której opuścili pokój, a to jest decydujące. Jeśli doba hotelowa kończy się w tym miejscu o 10.00 a oni siedzieli do 16.00 to właściciel jak najbardziej miał prawo policzyć im za sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 17:45 przystanek_tramwajowy napisał: > Naprawdę? Autorka wątku jakoś nie chce nam powiedzieć, o o której opuścili p > okój, a to jest decydujące. Napisała, że się rozliczali rano. Rano w kulturze europejskiej kończy się koło 12.... > Jeśli doba hotelowa kończy się w tym miejscu o 10.00 a oni siedzieli do 16.00 to właściciel jak najbardziej miał prawo policzyć im za sobotę. Całą dobę doliczyć za 6 godzin!? Takie cuda to w egipskich kurortach chyba tylko. Dlatego mówię gruby wałek. Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 17:53 Rozliczali się, ale to nie znaczy, że opuścili pokój. Ale mogli powiedzieć przy rozliczeniu, że wyjadą dopiero o 16.00 albo 17.00 i dlatego policzył im za sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
olinga Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 17:55 Wprowadziliśmy się o 16, fakt, ale wczesniej pytaliśmy czy możemy zostać trochę dłużej ze względu na imprezę, ktora kończyła się o tej godzinie. Nigdzie nie ma informacji od której do której jest liczona doba i przy zapytaniu o wyjazd o 16 tez nie otrzymaliśmy zapowiedzi, ze bedziemy musieli dopłacić za kolejny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:01 Rozliczałaś się rano i pan ci policzył za 6 dób - tak wyraźnie napisałaś. Czyli wiedziałaś, jakie są zasady i że policzy za sobotę. Nie wiem, skąd to zdziwienie. Trzeba było negocjować, albo zwinąć graty i poprosić o przechowanie ich choćby w garażu albo w mieszkaniu właścicieli. Tam, gdzie ja wynajmuję zawsze jest możliwość przechowania bagażu przez kilka godzin. Natomiast pokój trzeba zwolnić do 10.00. Odpowiedz Link Zgłoś
olinga Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:08 Wczoraj pytaliśmy o możliwość pozostania do 16, uwazam, ze wtedy powinniśmy być poinformowani o dodatkowej opłacie, zwłaszcza, że jak pisałam wcześniej nie jest nigdzie podane do której trwa doba. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:13 Nigdy nie byłaś wcześniej na wakacjach? Wszędzie obowiązują podobne zasady. Zresztą, jak się dowiedziałaś rano, że musisz płacić, to trzeba była się zwijać i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
olinga Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:29 Ale nie unos się tak. "Bywam"na wakacjach wyobraź sobie i bardzo różnie się ta doba kończy. Tu akurat nie było nic na ten temat,i inaczej by było, gdybym wczoraj przy zapytaniu była pointormowana, ze owszem, mozemy zostać, ale płacimy za kolejny dzien, bo tu sie doba konczy np. o tej 10. I też nie żale się, ze musiałam zapłacić, czy tez nie, tylko z ciekawości pytam jak inni by to policzyli w takiej sytuacji. Twoje zdanie już znam, więc możesz już odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 19:45 Nieważne czy doba kończy się o 10 czy o 12 -wszędzie sa takie same zasady, ze popołudnie należy już do następnej dobry. Myslisz ze za darmo pozwolili wam zostać? Naprawdę naiwność pierwsza klasa. Podobnie jak Polacy w kurortach AI zdziwieni, ze po 12 nie mogą już korzystać z barów i pokoju hotelowego bo "oni mają male dzieci " albo "muszą się odświeżyć przez podróżą " Jak najbardziej można za dopłatą korzystać dłużej z pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 19:54 bergamotka77 napisała: > Nieważne czy doba kończy się o 10 czy o 12 -wszędzie sa takie same zasady, ze > popołudnie należy już do następnej dobry. Myslisz ze za darmo pozwolili wam > zostać? Naprawdę naiwność pierwsza klasa. Nigdy nie miałaś late check out'u w gratisie? Serio? Próbuję trzymać rozluźnione. Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:20 Dla mnie jest oczywiste że przy takim przedłużeniu płaci się za kolejną dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:48 Ale odpowiedź, że możecie zostać dłużej znaczy tylko, że domek jest wolny. Doba hotelowa trwa góra do 12. Potem już trzeba płacić za następną Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:18 przystanek_tramwajowy napisał: > Natomiast pokój trzeba zwolnić do 10.00. Skąd Ci się wzięła ta 10? Nie wiem czy ja spotkałem w życiu takie miejsce. To nawet ciężkie meliny mają dłużej. Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:21 Z doświadczenia - wynikało to dokładnie z mojego postu. Rozluźnij poślady biskup, bo ci się hemoroidy porobią. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:39 przystanek_tramwajowy napisał: > Rozluźnij poślady biskup, bo ci się hemoroidy porobią. Rozluźniłem! Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:28 Pierwszy raz na wakacjach,że aż tak zaskoczona? W tej sytuacji - za 6. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:40 Czytając ten wątek mam wrażenie, że to elektorat 500+ po raz pierwszy wybrał się nad Bałtyk. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 19:11 przystanek_tramwajowy napisał: > Czytając ten wątek mam wrażenie, że to elektorat 500+ po raz pierwszy wybrał si > ę nad Bałtyk. Tak ale musiał spotkać się tam z Januszami biznesu! Rozluźnione trzymam. Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:33 Ale to logiczne. Powiedział, ze możecie zostać,a nie, ze możecie zostać za darmo. Rozpiska doby hotelowej musi gdzieś być, przecież pokój czy domek trzeba przygotować przed przyjazdem nowych gości, bo jak inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:41 Za pomocą zaklęć sprzątających można się uwinąć w kilka minut. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 19:24 O 16 opuściliscie domek, ktoś musiał go posprzątać przewietrzyć, zmienić pościel, uzupełnić co tam trzeba, no i wychodzi że dla kolejnych gości będzie dostępny od niedzieli. Właściciel jest dobę w plecy. Ktoś mu za tę dobę musi zapłacić, padło na Was ale tak po ludzku to powinien Was powiadomić w poniedziałek, kiedy kończy się doba i przypomnieć, że zostając zahaczacie o kolejną dobę. Nam się zdarzyło kilka razy, że zostawialiśmy spakowany samochód na parkingu ośrodka, hotelu, ważne było że pokój był pusty, gotowy na sprzątanie i kolejnych gości. Choć czasem to i parking trzeba opuścić Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 17:33 Jeżeli przyjechaliście w poniedziałek po 15 i wyjeżdzaliscie przed 11, to jest 5 dni. Jeżeli byliście w poniedziałek od rana lub wyjeżdzaliście później to właściciel miał prawo was policzyć za 6 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 19:33 Zwykle jest tak, ze nikogo nie interesuje o ktorej gosc przyjezdza - czy przyjedzie o 12 czy o 19 domek/pokoj musi byc przygotowany i pusty wiec to raczej normalne, ze trzeba zaplacic za caly dzien. Moze sa gdzies miejsca gdzie sie placi godzinowo od momentu przybycia do wyjazdu ale ja o takich nie slyszalam. Za to w wiekszosci osrodkow/hoteli/kwater itp obowiazuje doba hotelowa. Zapytalas wlascicieli czy mozecie zostac dluzej. Tak, mozecie (bo jest wolny) ale to chyba logiczne, ze trzeba za to zaplacic. Dziwi mnie, ze grupa kilku doroslych, rozumnych ludzi pomyslala, ze moze zostac sobie spokojnie za darmo do godziny 16. Niby z jakiej racji? Nastepnym razem trzeba inaczej pytac tzn. czy mozecie zwinac bambetle i gdzies je zostawic ale sobie jeszcze korzystac z miejsca na grilla czy tam innego basenu i tyle. Albo ewentualnie zaproponowac jakas mniejsza kwote za kilka extra godzin na miejscu jezeli sie wlasciciel zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 17:44 A o ktorej przyjechaliscie w poniedzialek i o ktorej wyjechaliscie w sobote? Zazwyczaj jest to szczegolowo opisane w regulaminie kiedy zaczyna sie doba. Jesli przyjechaliscie w pon po 14 i opuscicie pokoj do 11 - 5 dob. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:07 Nie wynajmuję podejrzanych melin tylko zawsze hotel, więc nie mam takich zdziwień ani zaskoczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:24 Zawsze licze noce, czyli 5 okresow płatnych. Oczywiście stosując się do doby hotelowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:26 Ale o co Ci chodzi? Ilość dni jest ważna. Jak wyjeżdżasz wyjeżdżasz sobotę rano to pzalacisz 5 nocy, jak wieczorem to zahaczasz o kolejną dobę hotelową i wtedy za 6. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:30 He, he i jedź sobie gdzieś na kwatery, jak nie liczą po swojemu, to przysiadają się i dupę zawracają, po czym w nocy chcą sforsować drzwi w imię ochrony by na koniec zrobić z ciebie wariata. A to dopiero 1/3 wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 18:32 Jakoś w hotelach nie ma zwykle takich niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 20:33 Ja teraz wynajmowalam mieszkanie, miałam je opuścić do 11, ale wynajmujący powiedział, że tego dnia nikt nie przyjeżdża i spokojnie mogę wyjść później. Bardzo bym się zdziwiła, gdyby mi doliczył jeszcze jeden dzień. Ale to było uzgodnione. Myślę, że w wypadku wątkodajki nastąpiło nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 21:59 Jeśli chcę zostać dłużej w pokoju to pytam o late check-out i oczywistym dla mnie jest, że jeśli recepcja/właściciel zgodzi się na coś takiego to w ramach początkowej ceny. Nie róbcie z dziewczyny wariatki. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 22:32 Cóż, to jakiś domek był, a nie hotel z late check outem. Pan miał prawo policzyć, pani powinna jednak się dopytać , czy to zostanie dłużej jest czy nie jest gratis, bo ostatecznie dopytanie leżało w jej interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Opłaty za wynajem 15.07.17, 23:02 Serio to dla ciebie oczywiste? Żebyś sie nie zdziwiła kiedyś Widziałam nie raz cennik z wyraźnym zaznaczeniem, że wymeldowanie po jakiejś tam godzinie dodatkowo płatne, wcale nie jest standardem że coś takiego jest w cenie. Chyba że mówimy tylko o np. pozostawieniu i przechowaniu bagażu, ale już bez dostępu do pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 08:21 Oczywiste jest dla mnie, że jak pytam czy mogę się wymeldować np o 15.00 i hotel mówi, że owszem, to nie doliczają nic za to. Gdyby trzeba było dopłacić to liczę na to, że właśnie w tym momencie by mnie o tym poinformowali. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 09:23 Wymeldowac sie mozesz, kiedy chcesz, istotne, kiedy zwolnisz pokoj Dla mnie pytanie, czy mozna zwolnic pokoj/domek pozniej, albo czy mozna zostac dluzej, jest w sposob oczywisty pytaniem o to, czy lokum nie jest zamowione, czy nie przyjezdza ktos inny - a nie pytaniem o darmowe nadgodziny. Widzisz, jak rozne bywaja oczywistosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
norra.a Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 10:36 Dlatego pytam *przed*. Rzadko, który hotel ma 100% obłożenie - oczywiście o ile to nie jest nad polskim Bałtykiem w sierpniu. Jeśli bym chciała dokupić dobę to bym po prostu poinformowała. Jeśli chcę parę godzin to proszę jak o przysługę. Odpowiedz Link Zgłoś
olinga Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 10:52 No właśnie o to chodzi. Wiedzieliśmy wcześniej, że tego dnia nikt nie przyjedzie, bo przelozyli rezerwację o jeden dzień. A zwyczaj msm taki, ze sprzątam po sobie zawsze, zostaje tylko zmiana pościeli i przewietrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 11:04 olinga napisał(a): > A zwyczaj msm taki, ze sprzątam po sobie zawsze, Tak, tak oczywiście, ale to nie ma żadnego znaczenia w dyskusji, bo i tak trzeba posprzątać od nowa. Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 11:18 Rozumiem, że przecierasz na mokro klamki , parapety i inne powierzchnie płaskie, w tym podłogi , pucujesz łazienkę i inne pomieszczenia? Bo jeśli nie, to po prostu nie zostawiasz po sobie syfu, a nie, że pokój jest gotowy na nowych gości... Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 11:37 morekac napisała: > Rozumiem, że przecierasz na mokro klamki , parapety i inne powierzchnie płaskie > , w tym podłogi , pucujesz łazienkę i inne pomieszczenia? Wozi też ze sobą przenośny odkurzacz na baterie, butle domestosa i cały zestaw innej chemii czyszczącej. Swoją drogą niesamowite jest jakie ludzie mają rożne poczucie czystości. Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
valtho Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 11:07 Jeżeli mam ochotę zostać dłużej pytam o taką możliwość. Zwykle nie udaje się dluzej niż do 14, czasami nie udaje się wcale. Nigdy nikt nie policzył dodatkowo. Kiedyś przyjeżdżałam bardzo rano i pytałam w hotelu czy beda mieli juz pokój gotowy - powiedzieli, że jak bedzie wolny to oczywiście tak, a jak nie to będę musiała poczekać np w barze, a oni zrobią co w ich mocy, żebym dostała jak najszybciej. Jeżeli bym chciała mieć pewność musiałabym zapłacić za dobę wczesniej. Zdecydowałam, ze najwyżej poczekam i tak sie stało, dostałam pokój około 10.00. Nikt nie oczekiwał dodatkowej opłaty mimo że doba zaczynała się o 14.00 Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Opłaty za wynajem 16.07.17, 11:40 5 albo 6. Płacisz za 5, jeśli wyjeżdżasz w sobotę rano/ do południa, a za 6 jeśli zostajesz w sobotę dłużej niż do czasu wymeldunku (standardowo 10-12:00) Odpowiedz Link Zgłoś