lusitania2 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 09:16 Bonda, żadnej z jej książek nie skończyłam, a "Florystka" (dobrnęłam do połowy), to kuriozum w każdym temacie: prawnym, medycznym, florystycznym... Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Książki, które odradzacie 19.08.17, 07:30 Bonda jest koszmarna, nie tylko jej książki. Jaka zadufana, jaka przekonana o swojej wybitności... Czytałam jedną książkę dziejącą się gdzieś na Śląsku, nie pamiętam tytułu, i zaczęłam jedną dziejącą się w Białymstoku na Dziesięcinach, bo to pod moim blokiem prawie, ale nie dałam rady. Szajs jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 09:45 Małe Życie - Yanagihara Niby bohaterów jest czterech i się ogromnie przyjaźnią, ale poza jednym, pozostali są jakąś zbitą masą bez charakteru. Ten jeden wyróżnia się tym, że jest typową Mary Sue i wszystko robi perfekcyjnie. Jest także powalająco seksowny i czarujący i wszyscy go uwielbiają. Ale jednocześnie, od dzieciaka, wszyscy po kolei zmuszają go do seksu. Przez kilkaset stron bohater co chwilę pada ofiarą fizycznej seksualnej przemocy i molestowania. Kiedy myślimy, że może na chwilę da się od tego odetchnąć, bohater zamyka się w łazience i tnie się na plasterki żyletką. I tak w kółko. Przeczytałam do końca chyba tylko dlatego, żeby się dowiedzieć, czy autorka posunie się do tego, żeby jego przyszywany ojciec, któremu bohater ufa, też go w końcu zmolestował. Podobno jest to o pięknej przyjaźni. Hm, nie zauważyłam... Mocne 1 w skali na 10, bo nawet nie da się dodać jakichś punktów za styl pisania autorki - rozwlekły i pełen powtórzeń. Nie rozumiem fenomenu Odpowiedz Link Zgłoś
ida_marcowa1 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 17:03 mnie się zdarza pracować z ludźmi po traumach. dla mnie książka ok, bo: - autorka zawarła sporo wiedzy psychologicznej ( choćby opisy dysocjacji w sytuacji silnego stresu), - z moich doświadczeń zawodowych wynika, że są traumy, po których człowiek się nie podniesie choćby późniejsze życie miał usłane różami ( dla każdego z nas ta trauma ma inny charakter), - to co "wdrukujemy" młodemu człowiekowi może być sztywnym wyznacznikiem jego życia, nie wszyscy potrafią odbić się od dna i wyrazić sprzeciw całemu światu ( chodzi m. in.o obwinianie siebie o to co się stało, bo jestem zły i zasłużyłem), - potrzeba ukarania się, autodestrukcja a jednocześnie potrzeba kontroli bywają silniejsze niż chęć życia. to tyle z moich zawodowych obserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 10:01 "Klaps" Christos Tsiolkas. Streszczenie na okładce świetne, pomysł na fabułe kapitalny. To mogła być rewelacyjna książka - coś jak "Rzeź" Polańskiego - gdyby ja napisał ktoś inny. Wyszło paskudztwo pełne opisów o puszczaniu bąków, o pipkach i innych "rubasznych" wtrętów, których nie powstydziłby się wąsaty mityczny wujek Zdzich... "365 dni bez zapałek". Miało być o zyciu w buszu, a okazło się monologiem o bólu istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 10:57 Moja siostra moja miłość Joice Carol Oates....wielkie rozczarowanie ciężka, mroczna, chyba trudna może czytana w złym momencie życia ? na pewno nie jest to wakacyjna lektura na leniwe popołudnia Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 11:22 Akurat tej książki nie czytałam. Lubię tę autorkę, ale nie każdą z jej książek. Na wyjeździe czytałam "Ofiarę" - zapowiadała się nieźle, ale koniec mnie zmęczył i znudził. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Oates 18.08.17, 11:50 Lubię ksiażki J.C. Oates, ale one generalnie są trochę dołujące. Zbłocona bardzo mi sie podobała i Ofiara. Kartagine ostatnio przeczytałam, słaba, jak na Oates. Za to Mam odeszła mnie pokonało. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Oates 18.08.17, 12:06 Jest jeszcze jakaś książka, nie pamiętam jej tytułu, mroczna, gotycka? Myślałam, żeby ją przeczytać, ale mało na jej temat czytałam. To prawda, że nie jest to łatwa i przyjemna lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
kretkowlosa Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 11:04 Odradzam "Inwazję" Wojtka Miłoszewskiego, brata Zygmunta. Fatalna książka, trochę wstyd, że Zygmunt ją tak zachwala (ale co ma zrobić?). Najpierw czytałam śmiejąc się na głos, a niektóre fragmenty podrzucałam ku uciesze mężowi, ale potem przestaje się już nawet robić śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 11:30 Kiedys ktos mi polecił Samotność w sieci. Poszlam wypozyczyc do biblioteki -dobrze , że nie kupilam. Nawet musiałam zaczekać na liscie rezerwowej i nie trzymac dluzej niz dwa tygodnie bo kolejka Przeczytałam. Matko co za szmira! Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 11:39 Zauważyłyście (czytałam dwie jego książki), że autora fascynuje kwestia kobiecej miesiączki Mały zboczuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 12:09 Bo on uwielbia wszystko, co wiąże się z kobiecością. Ma Ktoś kiedyś mu powiedział, że tak dobrze zna kobiety...i bardzo się przejął Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 16:26 Skoro taki znawca to powinien wiedzieć ,że tampony nie maja na koncu tasiemek ani wstążek (juz nie pomne) tylko sznureczek Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 16:28 Tja skoro go tak interesuje kobieca fizjologia to trzeba było ginem zostać a nie tfupisarzem Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 12:08 Też próbowałam to przeczytać, tak znana książka, z taka szmira. Autor gdzieś pisuje felietony, przeczytałam parę, straszna nuda. Za to chyba uważa się za znawcę natury kobiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 12:38 Dear goddess Sophie Parker - rozumiem, ze to czytadlo, ale do licha czytadlo powinno dać się czytac, a ta książka jest absolutnie nudna i niestrawna. Secret diary of a call girl - obrzydliwa, nie dałam rady dojść nawet do polowy. Zawsze się tylko zastanawiam, jak Brytyjczykom z tak kiepskiej książki udało się zrobić całkiem zabawny serial. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 13:18 najgorsza: lubimyczytac.pl/ksiazka/137796/pokolenie-ikea nie spodziewalam sie niczego specjalnego, ale to byl jeden wielki grafomański bełt Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 17:43 pelissa81 napisała: > najgorsza: lubimyczytac.pl/ksiazka/137796/pokolenie-ikea > nie spodziewalam sie niczego specjalnego, ale to byl jeden wielki grafomański b > ełt Popieram, ale chała! Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby to czytać Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 21:42 OMG, wyparłam to z pamięci Jedna z naprawdę nielicznych książek, których nie skończyłam czytać (w większości przypadków nawet literaturze mocno średniej daję szansę do końca). Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Książki, które odradzacie 18.08.17, 22:29 Nie daję rady czytać Dukaja, a wiele razy próbowałam. Językowo jest nawet znośny, ale tam nie ma fabuły. Lód jest tak potwornie pretensjonalny, przegadany i przeintelektualizowany, że aż mnie zęby bolą. Pseudofilozoficzne wywody, których nie idzie zrozumieć. Podobnie reaguję na §lepowidzenie, Wattsa. Książka jest nieziemsko głupia (a naprawdę lubię fantasy i sf), plus jeszcze międzygalaktyczne wampiry. Nie zniosłam. Poddałam się w połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Książki, które odradzacie 19.08.17, 07:28 Ja się cichutko podpiszę, ale bardzo cichutko, żeby mój mąż, fan Dukaja, nie słyszał. Chociaż powiem ci, że Xavras Wyżryn i to opowiadanie/minipowieść o firmie stolarskiej podczas II WŚ jest całkiem wporzo. Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Książki, które odradzacie 19.08.17, 12:47 Jeszcze szło jakoś przebrnąć przez Wrońca, ale Xavras był dla mnie wciąż wyższym poziomem abstrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Książki, które odradzacie 20.08.17, 13:53 Mam jeszcze jedna gwiazde, moze to nazwisko juz tu padlo - Valko i jej cykl arabski. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Arabski mąż, T. Valko matkoooo 22.08.17, 12:22 Nie wiedziałam, że coś moze być tak...durne. Wiem, że większość tego typu książek jest podobna do siebie (zmieniają się tylko imiona bohaterów i nieliczne szczegóły okoliczności), ale spodziewałam się czegoś więcej. Bohaterką jest nieświadoma zagrożenia młoda kobieta (jakżeby inaczej) o imieniu Daria. Nie wiedząca w zasadzie nic o ukochanym, wpada w pułapkę dźihadystów. Ktoś musi pomóc jej w uwolnieniu się, jej oraz jej dwóm córkom. Dalszy ciąg można sobie wyobrazić. Chociaż stop, nie, ja bym tego nie wymyśliła i nie wyobraziła sobie tego co opisuje autorka. Dramatyczne chwile, nadludzki wysiłek, tych którzy próbują uwolnić kobietę, jej okropny los, los żony dżihadysty etc. Do tego dodać należy fabułę grająca na uczuciach, momentami nudna jak przysłowiowe flaki z olejem. Do tego niewyobrażalna wprost mnogość bohaterów i trudne do spamiętania imiona. A my przez całą książkę gonimy za Darią i gonimy. Arabski mąż powalił wprost infantylizmem, naciąganymi dialogami, światem zerojedynkowym i przepraszam,ale głupotą bohaterki. Za jedno należy się Valko plus, nadążanie za biegiem wydarzeń na świecie i sytuacją geopolityczną- bowiem bohaterka ląduje.,....w Rakkce stolicy tzw. Państwa Islamskiego i żyje pełnia życia w kalifacie, czego dowodzą skopiowane z doniesień w mediach opisy walk w Syrii, życia i okrucieństwa w ISIS . O mamusiu. Na co mi to było. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Książki, które odradzacie 08.10.17, 13:41 Wszystkie ksiazki Michalak. Bo kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_za_kolkiem Re: Książki, które odradzacie 08.10.17, 16:55 Shantaram - taki niby bestseller a gniot z akcją wartką jak woda w kałuży, rozciągnięty jak ciągutka i z pseudo-romantycznymi opisami (jak spacer w świetle księżyca). Odpowiedz Link Zgłoś