Dodaj do ulubionych

Co robicie, żeby wydobyć smak kurek?

04.09.17, 12:43
Kiedy w knajpie jem jakieś dobre danie z kurkami, to wyraźnie czuję ich smak, który uwielbiam.
Kiedy przyrządzam kurki w domu, nic nie pachnie, a smaku mniej niz w pieczarkach.
Co robię nie tak?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:45
      Kurki lubią sól, pieprz, masło, śmietanę i natkę- z tym zestawem smakują cudownie.
      • suchawloszkana3 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 21:45
        I koperek
    • triismegistos Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:46
      A co dokładnie z tymi kurkami robisz?
      • lady-z-gaga Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:52
        podsmażam na maśle, solę i dodaję do polędwiczek wieprzowych (dzisiaj)
        czasem robię na nich jajecznicę, albo dodaję śmietanę, kiedy chcę zjeść z plackami ziemniaczanymi
        • lady-z-gaga Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:54
          oczywiście sol i pieprz daję
        • larrisa Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 12:56
          Problem może być w czyszczeniu, jeśli moczysz, albo co gorsze moczysz za długo, kurki tracą smak.
          • lady-z-gaga Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:02
            to jest dobry trop, one na ogól są bardzo brudne i kilka razy je płuczę
            • default Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:24
              Kurki nie bywaja az tak brudne. Wystarczy je oczyscic nozykiem i oplukac na sicie. Zimna woda. Nie obsmazaj ich, tylko dus powoli, zeby puscily sok. Pod przykryciem. Dodaj koperku i troche soku z cytryny. I nie ze smietana, a z mascarpone - pyszne polaczenie, uwydatnia smak kurek. Mozna sypnac na koniec troszke parmezanu. Kurki maja dosc nikly smak i aromat, duszenie ich z miesem zabije go. Mieso zrobione osobno mozesz polac sosem kurkowym, ale imo taki sos najlepuej smakuje z tagliatelle.
              • nowi-jka Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:29
                cytryną w kurki?
              • kura17 Default 04.09.17, 13:31
                swietny post, chyba dzis pojde i zrobie sobie jutro na obiad lub na kolacje, z mascarpone.
                czy mozesz mi napisac dokladnie, co to znaczy "Nie obsmazaj ich, tylko dus powoli, zeby puscily sok."? olej/maslo (?) na patelnie i kurki i co? jak to kontrolowac, zeby sie nie obsmazyly, tylko udusily? i solic? pieprzyc? ile tego masarpone?

z gory przepraszam za glupie pytania!
                • lady-z-gaga Re: Default 04.09.17, 13:47
                  moje smażenie to właściwie duszenie, bo nie robię tego na super mocnym ogniu i one zawsze puszczają sok smile potem duszą się , aż trochę wody wyparuje, czyli właściwie robię to, o czym pisze Default smile
                • default Re: Default 04.09.17, 13:49
                  Na malym ogniu. Rozpuscic maslo (klarowane ale moze byc i zwykle). Wrzucic kurki, osolic i przykryc pokrywka koniecznie. Maja sobie pyrkac we wlasnym sosie, a nie smazyc sie. Mozna podlac lyzke- dwie wody. Ile mascarpone - trudno okreslic, daje na oko, powiedzmy lyzka czubata na pol litra podduszonych kurek, najlepiej dac najpierw malo, wymieszac, poprobowac i zdecydowac czy trzeba wiecej. Pieprzu nie. Sok z cytryny tez nie jest konieczny, to kwestia indywidualnego smaku, dla mnie mascarpone jest za mdly, stad "lamanie" odrobina kwasku. Za to namawiam do parmezanu, tez odrobinka, ale swietnie podkreca smak.
                  • kura17 Re: Default 04.09.17, 14:12
                    o matko ... wlasnie zjadlam obiad, a slina mi sama naplywa do ust ... dziekuje za opis, Default smile
                    brzmi cudownie i parmezan na pewno dodam, bo bardzo lubie!
                    • default Re: Default 04.09.17, 18:12
                      Jeszcze taka wersja moze byc, ze zamiast koperku dodaje sie rozmaryn (malutko, rozmarynem sie ostroznie doprawia), reszta tak samo. Wersja z rozmarynem jest "ciezsza", smak bardziej masywny, z koperkiem bardziej lekki, swiezy. Za to rozmaryn polecam zdecydowanie do innych grzybow, np. podgrzybkow czy prawdziwkow, swietnie sie z ich smakiem uzupelnia. Wg mnie lepiej niz tradycyjne cebula czy natka.
                  • mildred.pierce Re: Default 04.09.17, 15:53
                    Świetny przepis, wykorzystam.
                • kura17 Re: Default 04.09.17, 18:25
                  wlasnie zakupilam wszystko z Twojego przepisu, bede wieczorem pichcic, jutro sie pochwale kiss
                  • kura17 Re: Default 05.09.17, 13:30
                    zrobilam kurki z przepisu Default - swietny sa smile pozarlam z makaronem, mam jeszcze na jutro.
                    macie racje, cytryna jest super! i ten kremowy mascarpone ... aaaa ...
                    dziekuje!
              • mildred.pierce Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:36
                Uwierz, że bywają. W zeszłym tygodniu były w promocji w Lidlu tak ubrudzone ziemią, że nie mogłam ich domyć. W końcu zaczęłam wyskrobywać ten brud i sporo się przez to zmarnowało.
                • default Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:52
                  A , jesli ze sklepu to moze i tak. Ja kurki zbieram sama, na ogol nie sa ubrudzone niczym gdy rosna - najwyzej maja przylepione trawki, mech czy listki, a koncowki z ziemia odcinam na miejscu. Potem w domu wystarczy oplukac.
              • koronka2012 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 23:33
                Moja mama zawsze dusi grzyby na maśle z dużą ilością cebuli - ona też daje smak. Tzn. najpierw zeszklić cebulę, a potem już tak jak wy, sól, pieprz, śmietana, koperek, czekam aż sos odparuje i zrobi się gęsty i jedwabisty.
                Samych kurek nie robiłam nigdy, hmmm...
            • paszewa Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:36
              najlepszy sposób na mycie kurek, sprawdzony i stosowany i naprawde nie traca NIC ze smaku.
              Bierzesz dużą miskę, wsypujesz sól kilka łyżek, wlewarz wrzatek i wrzucasz kurki, mieszasz, mieszasz bardzo intensywnie, zbierasz z góry igły i śmieci, przelewasz przez sitko, na dole w tym czasie osadza się piasek i ziemia.
              Po 3 razach są czyste, smakują pysznie, tylko trzeba too robić szybko, a po mieszaniu dać kilka chwil zeby osiadło świnstwo na dnie.
    • dzikka Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:02
      Może źle myjesz? Najlepszy sposób to, zasypać kurki sola i zalać wrzątkiem, mieszamy. Kurki wypływaja na wierzch a piach osiada na dno. Kurki wyławiamy cedzakiem i osuszamy na papierze. Operacje, w razie potrzeby możemy powtórzyć 2-3 razy. kurki czyste a smak zostajesmile
      • lady-z-gaga Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:03
        dzięki smile
      • anika772 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:04
        O, jak tak płuczę kurki.
      • joanekjoanek Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:24
        O, ja też dziękuję za tą poradę! Wcześniej rzeczywiście długo moczyłam i szorowałam, miałam ten sam problem, aż zrezygnowałam z kurek całkiem.
      • beata985 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:33
        dzikka napisała:

> Może źle myjesz? Najlepszy sposób to, zasypać kurki sola i zalać wrzątkiem, mie
        > szamy. Kurki wypływaja na wierzch a piach osiada na dno. Kurki wyławiamy cedzak
        > iem i osuszamy na papierze. Operacje, w razie potrzeby możemy powtórzyć 2-3 raz
        > y. kurki czyste a smak zostajesmile

o ja też dziękuję, zapisuję od razu.
      • milka_milka Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:34
        Jak zasypać solą?
    • vivyan Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 13:35
      Kurkom bardzo pomaga sok z cytryny smile
    • bazia8 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 17:25
      Lady, przyczyna może być dość prosta - w restauracjach używają profesjonalnych produktów do podkręcania smaku. Takie na przykład jak "U...r food solutions"
    • bywalec.hoteli Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 04.09.17, 23:56
      Z tego siatkarza chyba nie bedzie juz zadnego smaka dla reprezentacji crying
    • kura17 Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:05
      czy te kurki z Twojego przepisu mozna zamrozic? jak myslisz? bo bym zrobila wielki gar i - o ile uda mi sie nie zjesc na raz - zamrozil na zapas smile

... jutro chyba beda z kasza gryczana ... choc moze z makaronem znowu? ...
      • default Re: Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:16
        Ciesze sie, ze smakowalo smile Zamiast makaronu lepiej (wg mnie) smakuje z mlodymi ziemniaczkami, tez obficie posypanymi koperkiem.
        Nie wiem czy bedzie dobre po rozmrozeniu. Kurki moga zgorzkniec, a sos serowy rozwarstwic. Ja bym nie ryzykowala, ale ja mroze tylko "pewniaki" typu bigos, wiec nie mam duzej wiedzy w tym temacie.
        • kura17 Re: Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:23
          ok, to nie bede ryzykowac smile
          dla mnie ziemniaczki bez sensu, nie lubie, hehe.
          ... ale kasza gryczana, mniam!

przepis naprawde swietny i bardzo prosty. a z cebulka tez bedzie ok, czy nie ryzykowac? wink
          • default Re: Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:37
            Z cebulka to juz bedzie zupelnie inne danie smile
            Moze tez dobre, chociaz moim zdaniem cebulla i mascarpone slabo sie komponuja (maja te sama slodkawa nute).
            • kura17 Re: Default - znowu do Ciebie :) 05.09.17, 14:57
              dzieki smile jestes moim guru kurkowym teraz, wiec nie bede kombinowac i dodawac cebulki. moze, moze sie skusze na te z rozmarynem.

a jakies biale wino do tego? czy to juz raczej w kieliszku obok talerza? wink
    • an.16 Re: Co robicie, żeby wydobyć smak kurek? 05.09.17, 14:53
      Musisz smażyć na ostrym ogniu. Wtedy pozostaną kruche i jędrne. Duszenie powoduje sflaczeniewink Koniecznie dodaj sporo masła - również surowego pod koniec. Pieprz i sól. Zamiast cebuli proponuję szczypiorek na koniec smażenia. Nie za dużo żeby nie przytłumił smaku. Można zjeść prosto z patelni. Moi domownicy najbardziej lubią takie szybko usmażone kurki z dużą ilością śmietany (kwaśna 12%) i tagliatelle. Nie zaszkodzą w tym owoce morza, kraby albo krewetki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka