Dodaj do ulubionych

Wracają egzaminy na studia

19.09.17, 08:05
O przyjęciu na uczelnię nie będą już decydować wyłącznie wyniki matury. Placówki odzyskają prawo do sprawdzania wiedzy kandydatów. no to się mileniasy ucieszą...
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:16
      Nie wiem jak to ma wyglądać. Sensu kolejnego egzaminu pisemnego z tego samego przedmiotu nie widzę, a rozmowy kwalifikacyjne sprawią, że będzie nieograniczone pole do nadużyć.
      Dla mnie wystarczyłoby ustalać próg wyników dla danego wydziału i tego przestrzegać.
      • tanebo2.0 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:18
        Byle było jak kiedyś...
        • dzikka Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 11:20
          dokładniesad znowu niektórzy nie będą musieli się AŻ tak wysilać aby Upchnąć niepokorne dzieciątko na które czeka już gabinecik niekoniecznie lekarski).....
      • triss_merigold6 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:21
        Progi były zmienne, zależnie od liczby kandydatów na miejsce i ich wyników. Nie ustalisz progu raz na zawsze.
        • mamma_2012 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:27
          Były zmienne, żeby zapełnić wszystkie miejsca. Spokojnie można to zmienić, żeby nie pojawiali się kandydaci ze śmiesznymi wynikami, nawet jeżeli połowa miejsc pozostanie pusta.
          • tanebo2.0 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:29
            Były też zmienne dla najbliższej rodziny kadry naukowej...
            • ichi51e Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:36
              E tam miejsca rektirskie byly sa i beda. Przeciez te egzaminy byly anonimowe ten co sprawdzal nie wiedzial kogo sprawdza
              • tanebo2.0 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:40
                Myślisz że panie w dziekanacie uwolniły się już od pokus korupcyjnych?
                • triss_merigold6 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:43
                  Ty naprawdę nie masz o niczym pojęcia. Decyzje o przyjęciu kogoś z polecenia/krewnych/znajomych zapadały na poziomie kierownika danego instytutu i komisji egzaminacyjnej, a nie na poziomie pań z dziekanatu.
                  • hemp_plant Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:31
                    Oj pan z dziekanatu sekretarek tez- korupcja kwitla od poczatku do najwyzszych (nie, nie pracowalam wtedy ale wiele się nasluchalam)
                    Ale przecież ma być tak jak było czyli idiotycznie
                    • dziennik-niecodziennik Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 11:57
                      Ale panie z dziekanatu to mogly najwyzej dziekana poprosic o wzgledy dla kogoś tam, a nie falszowac wyniki egzaminow czy wpisy do indeksow, ludzie!...
                  • aerra Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:39
                    Triss, ty chyba nie wiesz, kto rządzi na większości wydziałów polskich uczelni wink
                    • sundry Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 11:32
                      Tak mi się przypomniało:

"W skomplikowanych, hierarchicznych strukturach administracyjnych wyższych uczelni łatwo się zgubić. Jeśli chcemy coś załatwić warto wiedzieć, co kto może.

REKTOR
                      Przeskakuje najwyższe budynki za jednym zamachem. Jest silniejszy od lokomotywy i szybszy od pocisku. Chodzi po wodzie. Rozmawia z Bogiem.

PROREKTOR
                      Przeskakuje niskie budynki za jednym zamachem. Jest silniejszy od lokomotywy parowej. Czasami dogania pocisk. Chodzi po wodzie, gdy morze jest spokojne. Rozmawia z Bogiem, jeżeli otrzyma specjalne pozwolenie.

DZIEKAN
                      Przeskakuje niskie budynki z rozbiegu i o tyczce. Jest prawie tak silny jak lokomotywa parowa. Potrafi strzelać z pistoletu. Chodzi po wodzie na krytym basenie. Czasami Bóg zwraca się do niego.

PRODZIEKAN
                      Ledwo przeskakuje budkę portiera. Przegrywa z lokomotywą. Czasami może trzymać broń bez obawy o samookaleczenie. Bardzo dobrze pływa. Rozmawia ze zwierzętami.

PROFESOR
                      Obija się o ściany próbując przeskoczyć jakikolwiek budynek. Może zostać przejechany przez lokomotywę. Nie dostaje amunicji. Pływa pieskiem. Mówi do ścian.

DOKTOR
                      Wbiega do budynków. Nie wytrzymuje konfrontacji z ręczną drezyną. Moczy się pistoletem na wodę. Utrzymuje się na wodzie tylko dzięki kamizelce ratunkowej. Bełkocze do siebie.

PANI Z DZIEKANATU
                      Podnosi budynki i przechodzi pod nimi. Zwala lokomotywę z torów. Łapie pocisk zębami i go rozgryza. Zamraża wodę jednym spojrzeniem. Jest Bogiem." wink
              • hemp_plant Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:27
                Hehe. Zadnej anonimiwisci nie byli....
                Plus egzaminy ustne
              • akasha78 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:05
                Taaa wystarczyło wpisać odpowiednie słowo w teście i pani przy sprawdzaniu poznawała swoich uczniów, którzy płacili ciężkie pieniądze za przygotowanie do egzaminów wstępnych. Jej definicja różniła się od powszechnie dostępnej w podręczniku do historii.
        • hemp_plant Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:25
          Ale wystarczy napisać minimalne- nie 30% jak u nas wydziały niektore
        • asia_i_p Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:30
          Ale można by było ustalić progi stałe.
      • ichi51e Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 08:33
        Normalnie. Wroci podejscie "o mature sie nie boje ale co tam bedzie na tym egzaminie na studia jeden bog wie"
      • skarolina Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:13
        mamma_2012 napisała:

> Dla mnie wystarczyłoby ustalać próg wyników dla danego wydziału i tego przestrz
        > egać.

Dokładnie. W dodatku jeśli będą w podobnym terminie, to przepadnie możliwość startowania na kilka uczelni, nie zdasz egzaminu tam, gdzie bardzo wysokie wymagania, to masz przerąbane, bo tam gdzie były niższe już miejsca pozajmowane, nawet jak zasadniczo umiesz więcej niż ci, co zostali przyjęci. Nie jestem zwolenniczką przyjmowania na studia wszystkich jak leci, ale taki system też niespecjalnie poprawi sytuację.
        • lady-z-gaga Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 10:11
          Ja nie wiem, czy to źle, że nie będzie poduszki pod d... .
          Jesli ktoś nie jest zdeterminowany, aby startowac za rok i ukończyc swoj wymarzony kierunek, to może niech od razu zrezygnuje i pójdzie tam, gdzie łatwiej? nie będzie robił sztucznego tłoku.
          • turzyca Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 10:38
            Ale przecież chodzi o to, że ten sam kierunek masz np. na AGH, PWr i polibudzie w Koszalinie. Teraz jak z 212 punktami nie dostaniesz się na AGH, gdzie jest np. 213 punktów, to masz szansę na PWr, gdzie powiedzmy wystarczy 208 punktów, a nie lecisz od razu do Koszalina, gdzie jest 180.
            • lady-z-gaga Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:16
              Rozumiem.
    • makurokurosek Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:03
      Jeżeli uczelnia na swojej stronie internetowej musi umieszczać instrukcje odnośnie poprawnego wypełnienia wniosku by dziubdziusie nie wpisywali w miejsce drugiego imienia brak, tudzież nie przysyłali przerobionych zdjęć , to o jakim poziomie zarówno polskich uczelni jak i studentów mówimy. Przy tak poziomie to jedynym rozwiązaniem jest zmiana finansowania uczelni tak by uniezależnić ją od ilości studentów, wyśrubowanie progów przyjęć.
      • skarolina Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:16
        No dobrze, ale można wyśrubować progi przyjęć poprzez określenie minimalnego progu wyniku matury. Teraz przyjmują określoną liczbę studentów i z tego wynika próg. A powinno być na odwrót - przyjmujemy tych studentów, którzy mają odpowiedni wynik matury. I już.
        • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:04
          I na UW tak jest.
          Minimalne progi to 30/100 możliwych do zdobycia punktów (co nie oznacza matury zdanej na 30%, bo z taką ląduje się nieco poniżej progu), ale na kilku kierunkach minimalnym progiem jest i 55/100.
    • nawoyka Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:20
      Byle nie ustne bo to ogromne pole do nadużyć.
      • hemp_plant Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:23
        Ależ oczywiscie że mają nadzieję na ustne.
        I tak- będzie ogromna ilisc naduzyc.
        Kandydat leoszy? Nie, znajomy.. .😣
    • hemp_plant Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:21
      Hehe.
      Ale bedzie jatka po kilku latach 🤗🤗
      Ale ematki mydła że to dobry krok.
      Hmmm. Dla mnie może oznaczać dużo kasy do zrobienia.
      • dzikka Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 11:23
        szczególnie w takim mieście jak krksmile))
    • lodomeria Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:24
      Śmiech śmiechem, ale co ze studentami z zagranicy? Uczelnie wyższe to dla krajów, które dobrze grają w tę grę kura znosząca złote jajka (np. zaawansowane badania naukowe finansowane z opłat studentów zagranicznych, budowanie połączeń osobisto-biznesowych z przyszłymi elitami krajów rozwijających się itp., itd.)
      • hemp_plant Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:29
        Ja prowadze zajecia na takich i jest ciraz wiecej i bedzie wiecej- po prostu placa i tak zostanie 😏😲
        • lodomeria Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:36
          No ale jak się na nie dostaną? Bez egzaminów?
          • lodomeria Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:41
            Albo jeszcze lepiej, Gwoin z Krychą założą specjalny uni dla obcokrajowców i tylko oni będą kosić kasę. No i Rydzyk.
      • tanebo2.0 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:30
        Z zagranicy? Bój się Boga! A jak jakiś arab przyjedzie?
        • hemp_plant Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:33
          Oj prawie samych arabow mam z arabii saudyjskiej
          Przystojniachy 😅
    • loola_kr Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:35
      czyli wraca "szwagier w kasie".
      Kongres kończy się jutro, zobaczymy co jeszcze Gowin wymyśli.
      • lady-z-gaga Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:44
        jakims cudem moi znajomi i rodzina pokończyli studia bez szwagra w czasach, kiedy egzaminy były
        • loola_kr Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:57
          ja też i moi znajomi też.
          Ale tajemnicą nie było ile "bardziej potrzebujący" musieli zapłacić, żeby dostać się np. na medycynę.
          Teraz na większość kierunków każdy może się dostać, zostało parę obleganych i tu mogą pojawić się nadużycia.
        • ichi51e Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 10:28
          Tez sie zastanawiam. A dosc oblegany kierunek konczylam.
          • loola_kr Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 10:39
            Ja też. Nadal jest oblegany.
            Ale to nie znaczy, że wszyscy się dostali dzięki własnej pracy bo tak nie było.
          • afro.ninja Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:06
            Byl oblegany,bo byl wyż. Teraz jest niż, o wiele łatwiej dostać się na taką medycynę niż w maturzyści w latach 90. Tak, dochodziło do nadużyć i teraz też tak będzie.
    • terazkasia Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 09:49
      Wg mnie to masakra sad To stwarza BEZGRANICZNE pole do nadużyć podczas przyjmowania kandydatów na intratne kierunki - komisja egzaminacyjna może podczas takiej rozmowy odsiać tych, co mieli najlepsze wyniki na maturze, a dać mnóstwo punktów "uzgodnionym" kandydatom.
      • ichi51e Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 10:29
        Ale ta komisja sklada sie z 3 osob. Wszyscy skorumpowani?
        • kolpik124 no to która z was 19.09.17, 10:49
          dostała się po znajomości, skoro kiedyś Prz przyjęciach łapówka ścigała się z córką kumpla dziekana ?

przecież tu same wonskie specjalystky po obleganych elitarnych kierunkach big_grin
          • morekac Re: no to która z was 19.09.17, 11:48
            Ciotka miała znajomego na UW - wierz mi, znam dwie osoby, które dostały się na studia w trybie "po znajomości". Mnie ten kierunek nie interesował, ale propozycję, owszem, miałam.
          • olena.s Re: no to która z was 19.09.17, 12:01
            Ja nie. Ale owszem, znałam takich, któym załatwiano wejście (z tym, że na mniej oblegane kierunki i na przyczajenie sie przed poborem)
        • terazkasia Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 11:06
          ichi51e napisała:

> Ale ta komisja sklada sie z 3 osob. Wszyscy skorumpowani?
          >

Przykład: przychodzi kandydat, który jest dzieckiem szefa osób zasiadających w komisji; albo dzieckiem innego ważniaka (z którym szef tych zasiadających w komisji ma wspólne sprawy).
    • aankaa Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 10:49
      wreszcie
    • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 11:44
      Zważywszy, że planowane jest to od przyszłego roku - cudownie.
      Maturzyści właśnie powinni składać deklaracje maturalne, a zasady przyjęć na studia mogą okazać się wielką niewiadomą.
      • tanebo2.0 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 11:48
        Oj tam, ktoś musi zamiatać ulice.
        • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:07
          Tak, czekam jeszcze , by MON ogłosił, ze od przyszłego roku wraca zsw...
          • isa_bella1 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:17
            Oby...teraz mamusie takie melepety wychowują ze by im się wojsko przydało.
        • afro.ninja Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:08
          Niestety musi
      • isa1001 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 11:50
        Czyli czują się dokładnie tak samo, jak obecni siódmoklasiści rok temu. Witamy w klubie. Pisałam nie raz i nie dwa na tym forum, że deformatorskie zapedy PIS-u dotkną uczniów na każdym szczeblu edukacji. A niektórym się zdawało, że jak nie mają dziecka w szóstej klasie, to nie oberwą kulą wystrzeloną z Nowogrodzkiej.
        • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:06
          Zważywszy, że maturzyści mają już prawo wyborcze - jest to trochę inna sytuacja. wink
          • isa1001 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:10
            Rodzice siódmoklasistów też oraz nauczyciele, którym dokopano tą deformą. Nikt się na Nowogrodzkiej tym nie przejmował, więc maturzystami też się nie przejmą.
            • dzikka Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 14:41
              niestety isa, było bardzo mało głosów sprzeciwu wśród tej grupy rodziców. Przez długi czas cieszono się, że dzieci nie będą musiały zmieniać szkoły i zlikwiduje się te złe gimnazja.
        • arwena_11 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:13
          SGH już co najmniej rok temu wprowadziło egzamin z przedsiębiorczości wart ok 100 pkt na 400 możliwych do zdobycia maturą. Więc niektóre uczelnie obchodziły prawo wcześniej.
          • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:35
            Przedsiębiorczości nie ma na maturze, więc nie jest to obejście prawa.
      • ruda_henryka Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:49
        W przyszłym roku akademickim ma wejść ustawa więc jeśli jakaś uczelnia a raczej wydział zdecyduje o egzaminie to będzie to dopiero w naborze na rok 19/20 wcześniej uczelnię muszą zmienić statuty i zasady rekrutacji zgodne z nową ustawą
        • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:58
          Od kiedy pisiorki przejmują się koniecznością dostosowania czegokolwiek do ich wymysłów? Czy jakimiś lewackimim vacatio legis?
    • zuleyka.z.talgaru Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:01
      No ok, to która sie nie dostała na studia, bo jej miejsce zajął bratanek prezesa?
      Za moich czasów - a też były egzaminy na studia, każdy kto chciał to sie na studia dostał. Zdając egzamin wstępny.
      • tanebo2.0 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:04
        Oj tam. Nie pamiętasz czasów gdy na prawo i medycynę szła tylko rodzina?
        • isa_bella1 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:14
          Dalej tak jest...znam wiele przykładów...
      • lusitania2 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:19
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> No ok, to która sie nie dostała na studia, bo jej miejsce zajął bratanek prezes
        > a?
        komu "bratanek prezesa" zabrał miejsce nie wiem, bo oczywiście na studiach go poznać nie mogłam.
        Ale na studiach owszem, poznałam niejednego bratanka tego i owego, który w ogóle tam się znaleźć byl nie powinien i był przez nie przepychany "siłą" wydziałowych układzików.
        Oraz, oczywiście, doskonale wiem (od samych delikwentów), kto z nas znał wcześniej pytania egzaminacyjne.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:28
          A teraz niby tak nie jest? Oczywiście, że jest.
          • loola_kr Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:44
            a jak to się robi teraz, kiedy matury są odgórnie sprawdzane? Mozna na którymś etapie rekrutacji na uczelnię wpisać inna ilość punktów z matury?
            • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:55
              Można, teoretycznie, bo maturzysta wpisuje te dane sam. W praktyce i tak dostarcza się świadectwo , można też upoważnić uczelnię do pobrania wyników z centralnego rejestru wyników matur .
            • mdro Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:38
              No właśnie też mnie to ciekawi - na UW system rekrutacyjny bierze punkty z centralnego rejestru, od razu ustawia najkorzystniejszą dla kandydata konfigurację (jeśli w którymś miejscu mogłyby się liczyć punkty z dwóch przedmiotów, np. matematyki albo fizyki). Gdzie tu miejsce na ingerencję? Ktoś zafałszuje dane?
              • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:52
                Informatyk...
                • mdro Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 15:21
                  Albo haker wink
              • loola_kr Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 14:24
                a może ktoś z komisji rekrutacyjnej przy sprawdzaniu "dobrze" sprawdzi?
          • lusitania2 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 14:14
            zuleyka.z.talgaru napisała:

> A teraz niby tak nie jest? Oczywiście, że jest.

nie, nie jest.
            Napisali ci już, jak teraz wygląda system rekrutacji.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 21:10
              To dlaczego tyle debili wśród studentów? big_grin
              • zuleyka.z.talgaru Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 21:11
                Sama sobie odpowiem - bo jest taki niż, że biorą jak leci. I na państwowych i na prywatnych. I akurat egzaminy nic nie zmienią jeśli nie zmieni się system finansowania uczelni.
    • isa_bella1 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:13
      Mnie tam się nie podobało ze matura była zarazem egzaminem wstępnym np. na medycynę. A tak swoją drogą znam osobę -oczywiscie syna lekarzy- który ze slabym wynikiem matury dostał się na medycynę...
      • aankaa Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 12:53
        a ja syna lekarzy, który dostał się dopiero za drugim razem (jeszcze były egzaminy)
        tak, że tego...
        • afro.ninja Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:18
          A ja dzieci dentysty, które się nie dostaly na medycynę, system maturalny.
          • afro.ninja Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:22
            Wszystko zależy od czasu i miejsca. Teraz na pewno jest prościej dostać się na medycynę, niz jka byly egzaminy na kierunki medyczne. Zresztą o czym mowa?! Chodzi głównie o medycynę i prawo, architekturę, informatykę, jakies kierunki sgh, może weterynarie?!
            • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:49
              Prościej o tyle, że można sobie obstawić więcej niż jedną uczelnię . Bo nadal najczęściej trzeba mieć tam maturę zdaną z wynikami 80-90% z rozszerzeń, a to już nie jest taki lajcik, jakby się mogło wydawać.
              • fghfghfghfghfghfgh Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 14:24
                Na pewno nie lajcik, ale jednak jest pewna znacząca roznica miedzy tym co było kiedyś a tym co jest teraz. W 2001 zdawałam egzaminy na informatykę na 3 różne uczelnie (UW, PW i AGH). 3 egzaminy z tego samego przedmiotu (matematyka), i wszystkie 3 zupełnie inne. Każda uczelnia przygotowała inne typy pytań/zadań, w zależności od swoich potrzeb. Na UW mało był klasycznych zadań maturalnych, a raczej takie w których trzeba coś szybko zauważyć, a nie trzeba było dużo liczyć, takie raczej nieszablonowe, niektóre trochę trickowe. Z kolei na AGH - zadania bardzo podobne do tych które mieliśmy na maturze, bez fajerwerków, dużo liczenia.

Ogólnie chodzi o to, że uczelnie/wydziały mogły sobie ułożyć specyficzne egzaminy pod kątem swoich potrzeb - moim zdaniem to był plus.
                • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 21:03
                  Sam piszesz, że te egzaminy niewiele miały czasem wspólnego z programem szkoły średniej. Co faworyzowało tych, co mieli dojścia do zadań egzaminacyjnych.
                  I teraz, i niegdyś znaczna część ludzi odpadała po pierwszym roku.
                  • ichi51e Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 08:34
                    Kazdy mial bo mozna je bylo kupic w bibliotece wydzialowej.
                  • fghfghfghfghfghfgh Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 11:46
                    Egzaminy z poprzednich lat za moich czasów można było kupić w sklepach nawet, albo zamowić. To nie problem.

Poza tym, nie o to chodziło, że nie miały nic wspólnego z programem szkoły średniej. Żaden z tych egzaminów nie wykraczał poza program. Po prostu: z matematyki możesz ułożyć do bólu sztampowe zadania które na lekcjach się tłucze bez przerwy, albo takie, przy których musisz pomyśleć i na logikę dojść do tego jak zadanie rozwiązać (nadal używając twierdzeń/wzorów/technik z programu szkoły!). Ten drugi sposób pozwoli na znalezienie osób faktycznie utalentowanych. Ten pierwszy faworyzuje tych którzy dużo pracują i rozwiązują setki zadań zapamiętując schematy.

Druga rzecz którą poruszasz - tak, ludzie odpadają po pierwszym roku a nawet, jak na moich studiach, po pierwszym semestrze. I to jest słabe. Ja bym wolała na etapie wgzaminu wstępnego się dowiedzieć że niezbyt się na te studia nadaję i skupić energię na innych studiach, niż stracić rok. Wiadomo, żaden system nie jest idealny i zawsze będą tacy którym się nie udało. Niemniej jednak wydaje mi się, że jeśli wydział może ułożyć swój egzamin, to większa szansa że wynik z egzaminu lepiej prognozuje czy człowiek sobie poradzi na studiach. Bo to ludzie na tym wydziale wiedzą lepiej jakiej wiedzy i talentów potrzeba do tych studiów.
                    • loola_kr Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 12:03
                      znacznie lepiej jest odpaść po 1 roku niż nie zdać egzaminów. Przynajmniej wie się na pewno, ze się nie nadaje na te studia a nie żyje marzeniami, ze gdyby nie ten egzamin wstępny to bym sobie poradziła.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 12:07
                        I rok zmarnowany- przeważnie za siano rodziców.
                      • fghfghfghfghfghfgh Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 12:13
                        Ok, widać różni ludzie mają różne preferencje. Rozumiem Twój punkt widzenia oczywiście.

Dla mnie to jednak przede wszystkim strata mojego czasu i pieniędzy. I jeszcze jedna rzecz - w co najmniej jednym przypadku który obserwowałam z bliska, odpadnięcie ze studiów to była spora trauma, która osoba przypłaciła depresją i utratą pewności siebie. To na pewno kwestia odporności na stres itp., ja wiem na pewno że nie chciałabym tego przeżywać.
                      • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 12:33
                        Cześć ludzi nie tyle odpada. bo nie radzą sobie intelektualnie, tylko dlatego, że zmienia im się pomysł na życie i studia.
                    • lusitania2 Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 12:31
                      fghfghfghfghfghfgh napisał(a):

> ludzie odpadają po pierwszym roku a nawet, jak na moich studiach, po pierwszym semestrze. I to jest słabe.

A dla mnie nie jest. To nie jest tak, że samo przejście egzaminu wstępnego przesądza o czymkolwiek.
                      Btw. mimo uczelnianego egzaminu wstępnego na moim kierunku po pierwszym roku przez długie lata wylatywała 1/3 stanu wejściowego. A zdecydowanie mniej zaczęło odpadać, gdy na emeryturę przeszli prof.X i prof. Y, odpowiedzialni za ten pierwszoroczny pogrom. Wiele z tych osób, które od nas odpadły, kończyły ten sam kierunek na innych uczelniach, mam z nimi kontakty zawodowe i radzą sobie wcale nie gorzej, niż ci, którzy z mojego wydziału nie wylecieli.

>Niemniej jednak wydaje mi się, że jeśli wydział może ułożyć swój egzamin, to większa szansa że wynik z egzaminu lepiej prognozuje czy człowiek sobie poradzi na studiach. Bo to ludzie n
                      > a tym wydziale wiedzą lepiej jakiej wiedzy i talentów potrzeba do tych studiów.

źle ci się wydaje, ew. dotyczy to jakichś jednostkowych, wąziutko sprofilowanych wydziałów.
                      Na większości wydziałów masz na dalszych latach tyle różnych specjalizacji do wybrania, że nie da się ułożyć egzaminu wstępnego pod "wiedzę i talenty potrzebne do tych studiów". Wejściowo, np. zdajesz po prostu na biologię. Jedni idą na ten kierunek, bo (w uproszczeniu) - fascynują ich wirusy i całe życie szcześliwi przesiedzą w laboratorium wgapiając się w mikroskopy, innych - małpy człekokształtne w naturze, zajęcia w laboratorium odsiedzą na studiach z bólem i noga ich więcej tam nie postanie, jeszcze innych porosty na Antarktydzie itp.itd. Jaki jeszcze inny klucz, oprócz zainteresowania i wiedzy przyrodniczej na stosownym poziomie (który sprawdza matura z biologii), chciałbyś tu dołożyć?
                      To samo tyczy się nauk filologicznych (niektórzy np. nigdy przyzwoitymi tłumaczami ustnymi nie zostaną, a z tekstami świetnie będą sobie radzić), prawa, kierunków ekonomicznych, politechnicznych...
    • asia_i_p Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:35
      Będzie bałagan. Pamiętam swój egzamin wstępny na studia, najpierw mi powiedzieli, że polskiego zdawać nie muszę (Olimpiada), potem dzwonili, żebym jednak jechała jak najszybciej, bo muszę - a to nie była uczelnia krzak.
      • asia_i_p Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:42
        Aha, jak już przyjechałam, to w zasadzie dali do zrozumienia, że co nie powiem, to mam maks punktów.

W tej chwili, kiedy rok z góry wszystkie informacje są na stronie, a do procedury przeprowadzenia egzaminów maturalnych się podchodzi jak do operacji na otwartym sercu, to wydaje się jakimś kosmosem.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 12:18
        A ja pamiętam swój egzamin wstępny - poszłam, zdałam pisemny i potem ustny i się dostałam. Bez pie...tów.
    • mdro Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:45
      Pomijając inne kwestie, system taki miałby sens jedynie przy zmianie zasad matury, tzn. rezygnacji z przedmiotów rozszerzonych. Wtedy na maturze zdawałoby się podstawę: polski, matematyka, język, ew. dodatkowo jakieś kombo humanistyczne/przyrodnicze, ale też na poziomie podstawowym. Bo w zasadzie po co dwa takie same egzaminy?
      • asia_i_p Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 13:50
        No właśnie, nie pomyślałam o tym - a tu wręcz przeciwnie, chcą uzależnić zdanie matury od zdania tego przedmiotu rozszerzonego. Jakieś rozczochrane te zmiany, każda w inną stronę.
      • lusitania2 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 14:26
        mdro napisała:

> Bo w zasadzie po co dwa takie same egzaminy?

pfff, też pytanie, po cosad.
        jak to ujął owoc błogosławionego łona: "ojczyznę dojną, racz nam zwrócić, panie".
        Po to właśnie pisim&co likwidacja wszystkich zewnętrznych procedur i instytucji kontrolnych.
    • joa66 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 14:06
      Czyżby władze znowu posłuchaly suwerena? wink Przecież na tym forum wielokrotnie pisano o tym, że egzaminy powinny powrócić (a gimnazja sa złe)
    • tanebo2.0 Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 14:35
      www.wprost.pl/70591/Uniwersytet-korupcji no popatrz. Jednak korupcja była...
    • mdro Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 15:19
      I ci prawnicy i lekarze nie mówili Ci nic o różnych kolegach, którzy ewidentnie na tych studiach się nie powinni znaleźć, a jakoś dziwnym trafem tatusie/mamusie/dziadkowe też lekarzami i prawnikami byli? A obrażanie rozmówców świadczy tylko o obrażającym, zwłaszcza takim, co jakoby pochodzi z "ą ę" pochodzeniu z rodziny pełnej prawników i lekarzy.
      • ichi51e Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 08:38
        Przewaznie biora takich bez wyrzutow sumienia bo spokojnie ich odsiewaja po pierwszym roku. Znam tylko jeden przypadek kompletnego glaba ktory dotarl do magisterki na hebraistyce umiejac powiedziec tylko "nie rozumiem co pani do mnie mowi" - ale to byla kwestia tego ze byla to wydzialowa wtyka SB
    • cocobello Re: Wracają egzaminy na studia 19.09.17, 15:36
      Hej, mam pytanko odnosnie kierunku INZYNIERIA MATERIALOWA. Czy chemia i fizyka leci od podstaw czy nie ma tam czego szukac bez tej wiedzy z wczesniejszych lat?
    • marynica Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 09:34
      Moja siostra przepracowała wiele lat na Akademii Medycznej jako nauczyciel akademicki i przez ten czas, gdy o przyjęciu na studia decydowały wyniki matur narzekała na niski poziom wiedzy studentów. Do tego stopnia, że pierwszy rok studiów przeznaczony był na powtórki i utrwalanie wiedzy z biologii, chemii i fizyki. A matury zdane koncertowo. Więc jak to jest?
      Siostra (teraz już na emeryturze) zdecydowanie była za egzaminami wstępnymi + rozmową kwalifikacyjną dotyczącą motywacji i etyki. Jednak leczenie ludzi to co innego niż obróbka skrawaniem i oprócz wiedzy potrzebna jest empatia i odpowiedni system wartości tzn. system, który nie stawia na szczycie kasy, mimo tego, że jest tez ważna.
      • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 10:39
        Lata temu, gdy jeszcze były egzaminy na studia, wykładowcy też narzekali na poziom studentów . Na UW , PW i AM też...
        • verdana Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 11:17
          Na poziom studentów narzekali wykładowcy w roku pańskim 1930.
          • morekac Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 12:27
            Pewnie jakieś zapisy ze starożytności też się znajdą...
      • joa66 Re: Wracają egzaminy na studia 20.09.17, 12:22
        Bo jak powszechnie wiadomo kiedys na egzaminach badano empatié studenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka