Dodaj do ulubionych

Seks 15-latków

22.09.17, 20:26
Znajoma Angielka opowiedziała mi, jak to niedawno dowiedziała się, że jej 15-letni syn uprawia seks ze swoją dziewczyną (również 15-letnią). Była tym faktem lekko zszokowana i zaskoczona. Twierdziła, że się tego absolutnie nie spodziewała, ale z drugiej strony okazało się również, że młoda para regularnie zostaje u siebie na noc (czasem u niej, czasem u niego). Oczywiście obydwoje mieszkają z rodzicami. Przyznam, że trochę mnie wcięło. Dla mnie to jednak zdecydowanie za wcześnie i coś mi przykro jakąś taką - sorry - patologią zajeżdża. Takie być może niesprawiedliwie zupełnie skojarzenie, bo ta znajoma wydaje się byc jak najbardziej normalną i w porządku osobą. Osobiście nie wyobrażam sobie, żeby u mojego 15-letniego syna nocowała dziewczyna (śpiąc z nim w jednym łóżku, gwoli ścisłości, a nie gdzieś na sofie w salonie). Ale i wątpliwości mnie też naszły, może ja taka staroświecka i nie na czasie? Co myślicie? No i może różnica mentalności i obyczajów też wchodzi w grę? Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii smile
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 20:29
      Pomijając wszystko inne- jak, JAK można być aż tak naiwną? Wiedzieć że nocują u siebie, śpią w jednym łóżku i jednocześnie dziwić się, że uprawiają seks. Przezabawne.
      • edelstein Re: Seks 15-latków 22.09.17, 23:23
        Jessu ja spalam z moim chlopakiem w jednym lozku, na materacu ,w namiocie,a seksu nie uprawialismy.W wieku lat 15 bylismy na etapie przytulania i calowania 😂
        • anika772 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 23:39
          Ty, edel, jesteś wyjątkowa pod każdym względem, więc nie jesteś miarodajna.
          • edelstein Re: Seks 15-latków 23.09.17, 00:27
            Nie wiem co w tym wyjatkowego, wszyscy moi rowiesnicy tez w tym wieku sie tylko przytulali😂 na serio malo jest dziewczyn, ktore uprawialy seks majac 15lat, znam raptem 2.Aa i znam jedna co miala 13 jak zaczela, teraz jest zona i matka od lat.
            • anika772 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 00:32
              Tak serio, to teraz są "inne czasy". Wiek inicjacji się obniżył. Ja bym jednak obstawiała że wielu nastolatków poszłoby na całość w takich okolicznościach.
              • edelstein Re: Seks 15-latków 23.09.17, 00:38
                Jakoe inne czasy, zawsze byl jakis procent,ktory zaczynal wczesniej.Akurat 15lat to ja mialam po roku 2000 😂
              • aqua48 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 12:59
                anika772 napisała:

> Tak serio, to teraz są "inne czasy". Wiek inicjacji się obniżył. Ja bym jednak
                > obstawiała że wielu nastolatków poszłoby na całość w takich okolicznościach.

Wcale się nie obniżył, tylko dawniej po prostu się o tym nie mówiło tak otwarcie jak teraz. Z mojej klasy w liceum sporo dziewcząt miała za sobą pierwszy raz właśnie w takim wieku. Moja rodzona prababcia w wieku 15 lat była już legalną mężatką smile
              • kanna Re: Seks 15-latków 23.09.17, 18:46
                > Wiek inicjacji się obniżył

Nie, badania pokazują, ze przeciętny wiek inicjacji jest niezmienny od lat - chłopcy 17, dziewczyny 18.
        • domowapani Re: Seks 15-latków 23.09.17, 08:36
          Jestem lepsza. Ze swoim przyjacielem z piaskownicy, nie gejem dodajmy, spałam w jednym łóżku w wieku ponad 20 lat i to przytulona do niego i też seksu ani nawet buzi buzi nie było.
    • joa66 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 20:31
      troll
    • mamma_2012 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 20:33
      Seks 15 latków, był, jest i będzie istniał.
      W Anglii 16 latki, o ile wiem, mogą rzucić szkołę i mieszkać same.
    • mamolka1 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 20:44
      Jak patrzyłam/patrzę na moje nastoletnie potomstwo to w głowie kołacze - to dzieci, dopiero z pieluch wyrosły, sex - niemożliwe...
      A potem taki głos mi mówi - durna babo, przypomnij sobie jakie zmiany robiłaś mając 15 - 20 lat i dziękuj losowi za grzeczne i bezproblemowe dzieci...
    • cauliflowerpl Re: Seks 15-latków 22.09.17, 20:53
      A fuj.
      Wyobraziłam sobie nagiego 15 latka.
      A fuj.
      • mamolka1 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 21:14
        Eee bez przesady 😉. Latem na basenach stadami chodzą - myślisz że to w gaciach piętnastolatka jest inne niż trzydziestolatka ? Oglądałam nastolatków w slipach mnogo a mnogo, ładni byli - faktem jest jednak, że to była młodzież wyczynowo trenująca pływanie
    • mildred.pierce Re: Seks 15-latków 22.09.17, 21:02
      Dla mnie to patologia, ale jestem w pewnych sprawach dość konserwatywna. Dla mojej koleżanki patologią była nasza wspólna znajoma, u której nocował chłopak i na odwrót, mieli lat 23 i mieszkali z rodzicami. Sama nie była niewinną leliją i uprawiała seks z wieloma facetami, ale skoro u nich nie nocowała, to już nie uważała samej siebie za patologię. W wieku 15 lat pewnie można legalnie uprawiać w Wielkiej Brytanii, a i wiek inicjacji jest tam niższy niż w reszcie Europy, stąd zdziwiona jakoś nie jestem, ale budzi to mój moralny sprzeciw.
      • joa66 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 21:04
        W wieku 15 lat pewnie można legalnie uprawiać w Wielkiej Brytanii, a i wiek inicjacji jest tam niższy niż w reszcie Europy, stąd zdziwiona jakoś nie jestem, ale budzi to mój moralny sprzeciw.

Ba, w wieku 15 lat można seks legalnie uprawiać w PL. Jak żyć? Taka zgnilizna
      • edelstein Re: Seks 15-latków 22.09.17, 23:23
        Tzn w jakim wieku twoim zdaniem powinien byc pierwszy seks?
        • bergamotka77 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 23:32
          No nie w wieku 15 lat, bo to patologia . 16-17 już brzmi lepiej. Mój ma obecnie 15 i sorry, żadnych panienek bym nie nocowala - nawet jak by miał 18.
      • leyre1 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 08:52
        mildred.pierce napisała:

W wieku 15 lat pewnie można legalnie uprawia ć w Wielkiej Brytanii,

The age of consent is 16 w uk.
        Jesli jednak dwie osoby w podobnym wieku ale ponizej 16 lat maja stosunki seksualne i wyrazili na to zgode to prawa nie lamie. Robia to (lamia prawo) osoby w wieku 18-lat, ktore maja stosunki seksualne z osobami ponizej lat 16.

Para 15-latkow uprawiajacych seks za obopolna zgoda nie popelnia przestepstwa.
    • volta2 Re: Seks 15-latków 22.09.17, 21:16
      właśnie obchodzimy 15 urodziny mojego syna, dziewuch na horyzoncie żadnych, tak więc nie, nie wyobrażam sobie tego. nawet zresztą nie muszę, nie dałabym zgody na nocowanki, ani u nas ani u niej.

ale jak dobrze pomyślę, to przypominam sobie w rodzinie taką parkę, panna zawsze była zabierana na przyczepkę na działki z noclegiem, na wyjazdy w góry 3-4 dniowe, niby byli pod opieką jego rodziców, ale spali razem. 5 lat to trwało jak nie dłużej, ale ich wiek na starcie to było 16 lat, ona możliwe że niepełne.
      • edelstein Re: Seks 15-latków 23.09.17, 07:14
        To akurat w druga strone przesada.15latek ma na ogol jakas sympatie.Te"dziewuchy"jakos takniefajnie zabrzmialy.
        • bergamotka77 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 12:25
          Znam mnóstwo 15-latków bez sympatii obu płci choc ja sama byłam juz na zaboj zakochana w tym wieku ale poza całowaniemcałowaniem do niczego nie doszło.
    • hemp_plant Re: Seks 15-latków 22.09.17, 23:38
      cóż, wielu 15 latków uprawia sex.... i nie jest to patologia. i jest to legalne.
      mam 16 latka. dziewczyny na horyzoncie są, rodzice wyjeżdzają czasami i go zostawiają tongue_out jestem realistką big_grin
    • turzyca Re: Seks 15-latków 23.09.17, 08:40
      Zeszłam się z moim pierwszym chłopakiem między naszymi 15 urodzinami czyli jedno miało zgoła 14 lat. Nocowanki były, wspólne wyjazdy też, a seks duuuuużo później. Potrzebowaliśmy dojrzeć, wiedzieliśmy, że to jest jakaś tam cezura, nie warto się spieszyć, a nie musieliśmy też panicznie łapać okazji, bo spotykaliśmy się regularnie, co się odwlecze to nie uciecze.
      • leokadia35 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 08:55
        W wieku 15 lat nie myślałam nawet o takich sprawach jak mieć chłopaka a co dopiero seks. Jak przystało na dzieci bawiliśmy się przed blokiem
        • leyre1 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 09:06
          Nie wszystkie 15-latki bawia sie jak 5-latki przed blokiem.
          To jest okres w ktorym dojrzewa sie m.in plciowo, niektorzy zreszta sa juz dojrzali, bycie w parach w tym wieku i inne zainteresowania niz zabawy kilkulatkow sa calkiem naturalne dla tego okresu. Emocjonalnie/umyslowo tez sie jest juz na innym etapie w tym wieku.
        • turzyca Re: Seks 15-latków 23.09.17, 13:08
          Się znaczy w krzakach w doktora?
        • edelstein Re: Seks 15-latków 23.09.17, 15:00
          Jestes opozniona w rozwoju?
    • mama303 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 09:26
      ale jakby to były dwie koleżanki i nocowały u siebie to nikt by sie nie dziwił. A tez seks moga uprawiać smile
      • bergamotka77 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 12:40
        mama303 napisała:

> ale jakby to były dwie koleżanki i nocowały u siebie to nikt by sie nie dziwił.
        > A tez seks moga uprawiać smile
        >
        Taka juz uprzywilejowana pozycja lesbijek wink
    • lauren6 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 12:34
      Wyrodna matka. Powinna przeprowadzić syna do kawalerki.
    • feliz_madre Re: Seks 15-latków 23.09.17, 12:42
      Różnice w mentalności i obyczajach widzę głównie w tym, że 15-letni Anglik mówi matce, że uprawia seks wink
      • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 23.09.17, 20:10
        Ten nie powiedział (a wręcz się zarzekał, że absolutnie nie), samo wyszło smile
    • luciferia Re: Seks 15-latków 23.09.17, 13:16
      Patologia? Szkoda, że w ten sposób wypowiadasz się o ludziach, którzy zdecydowanie patologią nie są.
      Ja i mój były chłopak byliśmy razem przez 3 lata, seks zaczęliśmy uprawiać, gdy ja miałam 16,5 lat, a on 15. Od początku bardzo świadomie, z zabezpieczeniem, na które bardzo uważaliśmy. To był seks z miłości i był w tym ogrom szacunku, do dziś się cieszę, że byliśmy swoimi pierwszymi partnerami. Wiele się razem nauczyliśmy, byliśmy bardzo otwarci i obojgu nam te czasy mocno zaprocentowały. Owszem, w pewnym sensie byliśmy bardziej dojrzali emocjonalnie i życiowo od większości naszych rówieśników, ale też bez przesady, z perspektywy dorosłości byliśmy dzieciakami, jak wszyscy inni.
      Dla mnie bardzo dziwne jest udawanie, że nastolatki nie są zainteresowane seksem. Chłopcy zaczynają się masturbować w wieku 10-12 lat, a często i wcześniej. Zdrowo wychowane dziewczynki także. Niektórzy ludzie robią to już we wczesnym dzieciństwie i również jest to normalne, według seksuologii. Człowiek odkrywa swoje ciało, zmysłowość. Seks z drugą osobą wymaga po prostu wiele dojrzałości emocjonalnej, świadomości konsekwencji i brania za nie odpowiedzialności, dlatego faktycznie nie zawsze uprawiany w wieku 15 lat wyjdzie każdemu na dobre, ale z drugiej strony to jest biologia i tego się nie oszuka. Dlatego najlepiej od jak najwcześniejszego wieku (w sposób dostosowany i adekwatny) edukować swoje dzieci. Czym jest bliskość, czym jest miłość, seks, emocje, wrażliwość, empatia, odpowiedzialność. I tyle. Zamykanie oczu na to, że Twoje dzieci są ludźmi ze wszystkimi ludzkimi potrzebami, zazwyczaj raczej przetrąca życiowo i psychicznie, a na pewno nie pomaga.
      • no_easy_way_out Re: Seks 15-latków 23.09.17, 15:45
        > Chłopcy zaczynają się masturbować w wieku 10-12 lat, a często i wcześniej.

Kiedy?? CZESTO PRZED 4 klasa podstawowki ????
        • po-trafie Re: Seks 15-latków 23.09.17, 18:42
          No jasne..
          Powaznie cie to zaskakuje?
          • no_easy_way_out Re: Seks 15-latków 23.09.17, 18:59
            >No jasne..
            >Powaznie cie to zaskakuje?

Bardzo powaznie.
            A pisze jako niegdys-chlopiec. U mnie co prawda cale dojrzewanie fizyczne odbywalo sie z wyraznym, sporym poslizgiem w porownaniu do innych - takim wrecz 2 letnim (tradzik, zarost, "wystrzal" wzrostowy, mutacja, owlosienie nog, itd itp) a mimo to, za standard dalbym, nie wiem. 12,5? 13? 14? Ponizej 12 wydaje mi sie wybitnie wczesnie - ale zeby MNIEJ niz 10??
            Albo mam ciekawe geny, gdzie wszystko fizyczne odbywa sie w spowolnionym tempie, albo, ku czemu sie sklaniam, to ponizej 10 to zadne "bardzo czesto". Bo wiek ponizej 12 pierwszej mastrubacji u chlopcow to juz wydaje mi sie, ze sporadyczny.
            U dziewczynek nie wiem.
            • kaka-llina Re: Seks 15-latków 24.09.17, 09:56
              Ja zaczęłam się masturbować jak miałam 7-8 lat, pierwszy raz doprowadziłam się do orgazmu w wieku 9 lat (pamiętam dokładnie bo się przestraszyłam i nie wiedziałam co się dzieje) patologia nie jestem, byłam chyba najstarsza dziewicą wśród znajomych (powyżej 20 lat).
              • luciferia Re: Seks 15-latków 25.09.17, 02:18
                kaka-llina napisała:

> Ja zaczęłam się masturbować jak miałam 7-8 lat, pierwszy raz doprowadziłam się
                > do orgazmu w wieku 9 lat (pamiętam dokładnie bo się przestraszyłam i nie wiedzi
                > ałam co się dzieje) patologia nie jestem, byłam chyba najstarsza dziewicą wśród
                > znajomych (powyżej 20 lat).

Dokładnie, u mnie było podobnie. Seksuologia mówi, że masturbować się potrafią już niemowlaki i małe dzieci - oczywiście nie jest to taka masturbacja, jak u osób starszych, najczęściej jest nieświadoma i ma niewiele wspólnego z seksem jako takim. To po prostu normalne odkrywanie własnego ciała i jego możliwości.
      • bergamotka77 Re: Seks 15-latków 23.09.17, 18:59
        Piszesz o sobie ale to nie norma. Może twój chłopak był wyjątkiem no i Ty byłaś prawie dwa lata starsza a to już roznica i pewnie go poprowadziłas. Ale dwoch 15-latkow to co innego. Ja w wieku 16 lat jeszcze nie czułam się gotowa choć nikt mi nie zabranial i byłam zakochana po uszy z wzajemnością i też byłoby to z miłości. Poczekal kolejne dwa lata - to dopiero próba smile
        • edelstein Re: Seks 15-latków 23.09.17, 19:28
          Moj czekal 4😂
      • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 23.09.17, 20:02
        Nie chodziło mi o to, żeby się oburzać ani udawać, że 15-latków seks nie interesuje. Ale "dojrzałości emocjonalnej, świadomości konsekwencji i brania za nie odpowiedzialności" większość osób w tym wieku nie posiada i nawet trudno byłoby tego od nich wymagać. To są dzieci jednak i dlatego to traktowanie ich jak dorosłych mi bardzo zgrzyta. Zwłaszcza świadoma antykoncepcja budzi moje wielkie wątpliwości, ale oby i tutaj wszystko było jak w Twoim przypadku.
        • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 09:42
          tanga_nnika napisał(a):

Zwłaszcza świadoma antykoncepcja budzi moje wielkie wątpliwości, ale oby i tutaj wszystko było jak w Twoim przypadku.

Dlaczego budzi twoje watpliwosci? Uwazasz ze swiadoma antykoncepcja przerasta 15-latkow?
          Chociaz bardzo mozliwe, byl tu niedawno watek o parze 20-latkow i nieplanowanej oraz niechcianej (zwlaszcza przez jedno z nich) ciazy. Kiedy przychodzi czas na swiadoma antykoncepcje? Ja mam wrazenie ze bardzo pozno albo wcale bo ematki najbardziej boja sie wpadki.
        • luciferia Re: Seks 15-latków 25.09.17, 02:09
          Ludzie nie są dojrzali emocjonalnie i świadomi sami z siebie. Pomijając wyjątki, dzieje się tak tylko i wyłącznie dlatego, że są tak wychowani. Także to jest robota rodziców. Przede wszystkim należy uczyć swoje dzieci normalnego stosunku do cielesności, seksualności, relacji międzyludzkich OD URODZENIA. To nie jest tak, że nagle w pewnym wieku walisz z jakimś tematem z czapy, człowiek kształtuje się stopniowo. A to, o co nie zadbało się od początku, bardzo trudno jest potem odkręcić.
          Dziecko, nastolatek - w absolutnej większości jest rezultatem mentalności, poglądów, zachowania i wychowania swoich rodziców. Człowiek najlepiej się uczy, widząc realny przykład faktycznych zachowań, to co (jedynie) mówione, jest o wiele mniej ważne. Także jeśli rodzic jest normalnym, szczerym, porządnym i odpowiedzialnym człowiekiem, to naprawdę jest ogromna szansa, że dziecko (a potem dorosły) również takie będzie.
      • 1234wxyz Re: Seks 15-latków 23.09.17, 20:45
        "Chłopcy zaczynają się masturbować w wieku 10-12 lat, a często i wcześniej. Zdrowo wychowane dziewczynki także."

Rozumiem że te, które się nie masturbują w wieku 10-12 lat są niezdrowo wychowane?
        • luciferia Re: Seks 15-latków 25.09.17, 02:15
          1234wxyz napisał(a):

> "Chłopcy zaczynają się masturbować w wieku 10-12 lat, a często i wcześniej. Zdr
          > owo wychowane dziewczynki także."
          >
          > Rozumiem że te, które się nie masturbują w wieku 10-12 lat są niezdrowo wychowa
          > ne?

Źle rozumiesz. Dziewczynki są wychowywane z totalnie restrykcyjnym stosunku do własnego ciała, a zwłaszcza własnej seksualności. Rezultat jest taki, że myślą, że nie wolno się dotykać, że to coś złego. Do tego o ile mężczyźni nie mają problemu z mówieniem o masturbacji -
          wręcz przeciwnie, uważa się to za oczywistą normę - o tyle większość kobiet udaje, że temat nie istnieje i nawet zapytana, nie potrafi powiedzieć, że również to robi. Potem społeczeństwo jest przekonane, że kobiety się nie masturbują, a na pewno nie z taką częstotliwością i potrzebami, jak mężczyźni - i że to jest uwarunkowane biologicznie. A nie jest. Jest uwarunkowane kulturowo, społecznie.
          Więc miałam na myśli, że zdrowo wychowane dziewczynki zaczynają się masturbować tak samo jak chłopcy. W okresie dojrzewania albo wcześniej. Oczywiście są wyjątki. To jest sprawa indywidualna.
      • memphis90 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 09:40
        Czyli swiezutka licealistka uprawiała seks z uczniem podstawówki...? Ok, zdarza sie, że dzieciaki zamiast odkrywać trzymanie się za ręce, pocałunki czy petting prą od razu do penetracji waginalnej, ale to nie jest ok. I z całą pewnością rodzice nie powinni takiej parce użyczać sypialni na wspólne nocki...
        • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 09:45
          Bo jesli im nie uzycza to oni tego nie zrobia? Poza tym jak dlugo mozna trzymac sie za rece i uprawiac petting?
          • memphis90 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 11:30
            To może mamy jeszcze nóżki podtrzymywać, żeby się wygodnie dzieciarni fikało? I zapewnić do tego drineczka na rozluźnienie, bo przecież nastolatki i tak piją?
            • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 11:36
              Tak to widzisz? Skad wlasciwie takie niezdrowe zainteresowanie zyciem seksulanym innych, nawet jesli nastolatkow i swoich dzieci?
              Hmmm, moja ciotka po ostatniej spowiedzi zabronila dzielic sypialni swojemu 29-letniemu synowi i jego 27-letniej dziewczynie - to chyba stad to niezdrowe podejscie.
              • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 24.09.17, 14:12
                Nie, to nie jest niezdrowe zainteresowanie życiem seksualnym innych ludzi. To jest normalna troska o to, żeby Twoje dziecko, za które jesteś odpowiedzialna, nie zostało rodzicem/ nie złapało jakiejś choroby w wieku 15 lat.
                • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 14:19
                  Obowiazkiem rodzica jest wiec zadbania o to aby dziecko mialo swiadomosc jakie moga byc konsekwencje seksu i pomoc w ich uniknieciu co jednak nie oznacza chowania glowy w piasek i udawania ze sie nie widzi albo ze skoro razem nie moga nocowac to seksu nie beda uprawiac.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Seks 15-latków 24.09.17, 16:31
                  Daj kase synowi na prezerwatywy a córkę zaprowadź do ginekologa - żeby potem nie wstydziła się pójść po tabsy. I nie będziesz musiała się bać. Do tego (ale to trzeba wcześniej niż jak dzieciak ma 15 lat) rozmawiać otwarcie w domu na tematy seksu.
                  • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 24.09.17, 17:44
                    Ja się nie boję, bo akurat moje dziecko bezpowrotnie utraciło szansę zostania nastoletnim rodzicem smile. Ale poważnie uważasz, że danie kasy na prezerwatywy/ zaprowadzenie do ginekologa w cudowny sposób przywróci Ci (jako matce) beztroski sen?
                    • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 18:00
                      A co przywroci, uniemozliwienie spedzenia razem nocy i nadzieja a raczej udawanie ze seksu nie beda uprawiac przez najblizszych 10 lat?
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Seks 15-latków 24.09.17, 21:32
                      Córki akurat nie mam więc jeden "problem" mniej wink
                      Sen mam dobry, uczę syna (a potem drugiego) co i jak i mam nadzieję, że chuć go nie pochłonie na tyle, żeby zapomnieć o gumce.

Bratu(obecnie lat 20) kiedyś pokazałam penisy zajęte chorobami wenerycznymi - właśnie wczoraj dostałam od niego (po paru latach) dziękczynnego smsa za tamtą lekcję pokazową big_grin elegancko mu się wryło w pamięć. Znaczy - działa XD (w sensie, że bez gumy nie działamy) i synom też zamierzam taką lekcję urządzić.
                      Zasadniczo - jeśli moi synowie zrobią jakąś durnotę to przynajmniej będę miała poczucie, że jako rodzic nie zaniedbałam kwestii edukacji seksalnej (bo oczywiście pokazywanie zajętych chorobami wenerycznymi narządów płciowych to nie jedyne co czynimy z mężem/ojcem w kwestii edukacji seksualnej) .
                      • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 25.09.17, 12:24
                        Hahahha, genialny pomysł big_grin Ubawiłam się i żałuję, że sama nie wpadłam na organizację pokazu penisów smile Akurat mój syn w wieku 15 lat dziewczyny nie miał, więc się głównie skupiałam na pogadankach profilaktycznych z zakresu antykoncepcji, ale może tej znajomej doradzę? smile Chociaż i tak na jej miejscu snu bym raczej spokojnego nie miała i martwiłabym się, że jednak chuć nad zdrowym rozsądkiem weźmie górę. Pewnie kwestia charakteru.
            • luciferia Re: Seks 15-latków 25.09.17, 02:23
              memphis90 napisała:

> To może mamy jeszcze nóżki podtrzymywać, żeby się wygodnie dzieciarni fikało? I
              > zapewnić do tego drineczka na rozluźnienie, bo przecież nastolatki i tak piją?
              >
              >

Straszna pogarda do ludzi z Twojej wypowiedzi wychodzi... To przykre. Jak można w ten sposób mówić o czyjejś intymności? Naprawdę młodzi ludzie, czy nawet dzieci, nie są przedłużeniem rodziców, ani ich własnością. Mają prawo do swoich potrzeb, uczuć, prywatności i intymności. Jeśli wypowiadasz się o seksie jako o "fikaniu" z towarzystwem "drineczków", to masz sporą gwarancję, że Twoje dziecko również tak to będzie postrzegało. Może jednak lepiej skłonić się do pomyślenia o szacunku i odpowiedzialności? Zaręczam, że młody człowiek wychowywany w takim przekazie, nasiąknie nim.
    • stara-a-naiwna Re: Seks 15-latków 23.09.17, 20:59
      w Pl to patologia
      ale u nas dzieci później wychodzą z rodzinnego gniazda

no i biorąc pod uwage ewentualne konsekwencje i poziom odpowiedzialności, tak samo jak poziom dojrzałości emocjonalno-psychicznej... za wczesnie
    • jagienka75 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 15:21
      a jak dziewczyna zajdzie w ciążę , to co wtedy?
      na kogo spadnie opieka nad dzieckiem?
      jedynym obowiązkiem 15 latków, jest nauka. z seksem mogliby jeszcze poczekać. naprawdę. tutaj nie ma się do czego spieszyć.
      dla mnie to nie jest normalne i kiedy sobie pomyslę, że moje starsze dziecko za te 5 lat, miałoby już bzykać, słabo mi się robi.
      nie wierzę też, że wszystkie małolaty się zabezpieczają. na miejscu znajomej to ja bym sie jednak jak najbardziej obawiała wpadki tych dwojga.
      • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 15:42
        Ty moze nie wierzysz ze mozna sie skutecznie zabezpieczyc przed ciaza nawet w wieku 15 lat ale to mozliwe. Moga to zrobic bed wiedzy rodzicow i bez ponoszenia kosztow.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Seks 15-latków 24.09.17, 16:32
        Generalnie nie ma co zaklinać rzeczywistości. Skoro masz 10latka w domu to rozmawiaj z nim i ucz go. Może jakiś efekt tego będzie - że pierwszy seks będzie uprawiać z miłości i z zabezpieczeniem smile
        • memphis90 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 16:56
          A jak wpadnie mu do głowy seks w wieku lat 13 to co- też ma mu koleżankę na nocki zapraszać, bo przecież i tak to robią...?
          • zuleyka.z.talgaru Re: Seks 15-latków 24.09.17, 17:05
            Jak będzie dziecko odpowiednio edukować to nie wpadnie. Tj. jest na to niska szansa.
            Musisz mieć jakieś traumy bo się tak zacietrzewiasz w tym wątku, że głowa mała.
            • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 24.09.17, 18:01
              Zaklinaniem rzeczywistości jest też wg mnie przeświadczenie, że "odpowiednio edukowane" dziecko na to nie wpadnie. Jedno nie wpadnie, a drugie i owszem. Jasne, że trzeba rozmawiać i uczyć, ale wiele innych aspektów, na które nie masz żadnego wpływu, też wchodzi w grę.
              • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 18:06
                tanga_nnika napisał(a):

> Zaklinaniem rzeczywistości jest też wg mnie przeświadczenie, że "odpowiednio ed
                > ukowane" dziecko na to nie wpadnie. Jedno nie wpadnie, a drugie i owszem. Jasne
                > , że trzeba rozmawiać i uczyć, ale wiele innych aspektów, na które nie masz żad
                > nego wpływu, też wchodzi w grę.

A jak chcesz tym aspektom zapobiec?
                • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 24.09.17, 18:23
                  Przecież napisałam, że nie ma się żadnego wpływu, więc o co pytasz? smile
                  • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 18:34
                    tanga_nnika napisał(a):

> Przecież napisałam, że nie ma się żadnego wpływu, więc o co pytasz? smile

W jakim wiec celu wspominasz o tym?
                    • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 24.09.17, 18:45
                      zulejka.z.talgaru napisała, że "Jak będzie dziecko odpowiednio edukować to nie wpadnie". Ja uważam, że nawet pomimo odpowiedniej edukacji i tak może wpaść, bo jest wiele innych aspektów, na które rodzic nie ma żadnego wpływu (czyli również nie może im zapobiec). Wyjaśniłam?
                      • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 19:01
                        tanga_nnika napisał(a):

> zulejka.z.talgaru napisała, że "Jak będzie dziecko odpowiednio edukować to nie
                        > wpadnie". Ja uważam, że nawet pomimo odpowiedniej edukacji i tak może wpaść, bo
                        > jest wiele innych aspektów, na które rodzic nie ma żadnego wpływu (czyli równi
                        > eż nie może im zapobiec). Wyjaśniłam?

Nie, nie wyjasnilas. Wspominasz o wielu innych aspektach ale nie piszesz o jakich, to moze napisz.
                        Przychyle sie do opinii zulejki, edukacja seksualna oraz umozliwienie dostepu do antykoncepcji w bardzo duzym stopniu ryzyko wpadki redukuje.
                        Oczywiscie, ze najlepiej gdyby 15-latkowie jeszcze sie wstrzymali, ale jesli nie moga to niech sie skutecznie zabezpiecza.
                        • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 24.09.17, 21:02
                          Niewątpliwie wiedza i dostęp do antykoncepcji w bardzo dużym stopniu redukują ryzyko wpadki, czyli niepożądanej ciąży. Tylko, zauważ, akurat nie rozmawiamy o wpadce, ale o wpadnięciu na pomysł rozpoczęcia współżycia seksualnego w wieku 15 czy 13 (jak wyżej wspomniano) lat. A to wpadnięcie zależy zarówno od edukacji ze strony rodziców, jak i od tych innych aspektów, na które nie mają oni wpływu. Czyli m.in. grupa rówieśnicza, szaleńcze zakochanie się, chłopak/ dziewczyna, z którą się nasze dziecko spotyka itp. Czyli tak samo, jak we wszystkich innych sprawach, wpływ wychowania kontra inne wpływy. Na dwoje babka wróżyla smile
              • zuleyka.z.talgaru Re: Seks 15-latków 24.09.17, 19:18
                Zaklinaniem rzeczywistości jest to, że nastolatki nie mają seksualności, nie odczuwają popędu seksualnego itp. To jest dopiero zaklinanie rzeczywistości.
                • tanga_nnika Re: Seks 15-latków 24.09.17, 21:04
                  Pewnie, że jest. Tylko że tego zaklinania chyba akurat nikt tu nie uprawiał.
          • leyre1 Re: Seks 15-latków 24.09.17, 18:01
            memphis90 napisała:

> A jak wpadnie mu do głowy seks w wieku lat 13 to co- też ma mu koleżankę na noc
            > ki zapraszać, bo przecież i tak to robią...?
            >
            To wpadnie i zrobi to a rodzic temu nie przeszkodzi nie zapraszajac na noc kogokolwiek.
    • hermenegilda_zenia Re: Seks 15-latków 25.09.17, 02:26
      Nie wierze w cuda i jestem świadoma, ze 15-łatki mogą uprawiać seks, ale na pewno jako rodzic nie będę ułatwiać tego nieletnim synom logistycznie pozwalajac na kontakty seksualne w czasie mojej obecności w domu.
      • aniani7 Re: Seks 15-latków 25.09.17, 12:48
        Uwazam podobnie, nie cieszylabym sie z seksu tak mlodych osob i nie stwarzalabym im dogodnych warunkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka