agata_abbott Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 21:35 "Dziecko" to jednak bardzo szerokie pojęcie, obejmuje zarówno dwulatka jak i dwunastolatka... Odpowiedz Link Zgłoś
bardoszka Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 21:37 No to powiedzmy dziesięciolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 22:54 Zagadka logiczna - to też szerokie pojęcie. Mniej więcej będąc w wieku 10 lat lubiłam zadania, o których wiele lat później dowiedziałam się, ze to zagadka Einsteina: pl.wikipedia.org/wiki/Zagadka_Einsteina Musialo to być jakieś czasopismo dla dzieci, bo był diagram do rozwiązywania, który - pamiętam - nie raz przerysowywałam na zwykłą kartkę w kratkę, jak coś pochrzaniłam i musiałam zaczynać od nowa Teraz lubię nonogramy (malowane liczbami, obrazki logiczne). Wolę na komputerze niż na papierze, bo mnie denerwuje ciągłe przekładanie kredek z ręki do ręki. To moja ulubiona strona: pl.puzzle-nonograms.com/ Ulubiona dlatego, że ma fajny system zaznaczania na pewnopełnych i na pewno pustych miejsc (lewy i prawy klawisz myszy) i diagram dzielony zawsze na kwadraty o boku 5, więc łatwo się liczy. Nie lubię takich, gdzie diagram na np. 22x24 pola. Wadą tej storny jest to, ze wychodzą abstrakcje, a nie konkretne obrazki. Parę lat temu corka mi pozazdrościła i też się nauczyła rozwiązywać - teraz ma 12 lat. Są w sprzedaży pisemka z tym typem rozrywki, ale tam są raczej trudne obrazki, duże. Któraś strona z nonogramami daje możliwość wydruku zadania na kartce. Jeszcze może być sudoku. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:00 Tez pamiętamte zagadki. Tez je sobie rozrysowywalam. Ale kompletnienie pamiętam co to było za czasopismo...bylo to kilka krzyżówekw środku....moze agora ale ręki nie damsobie uciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:14 Nie było takiego czasopisma jak Agora Jest Angora, nie wiem od kiedy jest wydawana, ale teraz tam jest właśnie 1-2 sudoku i 1 obrazek logiczny. Jesli twoja pamięć o tych zagadkach celuje w II połowę lat 80-tych, to mogło być "My" - była taka efemeryda czasopiśmiennicza dla dzieci, "Ja" dla maluchow, "Ty" dla chyba dzieci z pogranicza przedszkola i podstawówki, "My" celujące mniej więcej w połowę podstawówki. Kolorowe, papier sztywniejszy niż gazeta, nielakierowany. Wychodziły dość krotko. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:33 Ja piernicze znowu telefon wie lepiej wrrr angorA Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:36 Tak myślę że byłam bardziej dorosłą niż dzieckiem czy nastolatką...wiec bardziej lata 90te... Chyba czarno białe trochę kolorowych obrazków i ten środek z zagadkami. Chyba 4 strony... Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 08:27 Może chodzi o "Sam na sam"? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 18:53 Może "sam na sam", pamiętam taką nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 18:55 sama nazwa nic mi nie mówi a gugiel nie chce pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 08:46 To był dodatek piątkowy do Gazety Wyborczej. Nie jestem pewna, ale to chyba było nawet nie osobno, ale w programie telewizyjnym. Lata ok. 2000 - 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
quesuerte Re: Zagadki logiczne dla dzieci 04.10.17, 23:04 Wpadlam w te monogramy totalnie, a niech to. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 11:11 mika_p napisała: > Zagadka logiczna - to też szerokie pojęcie. > > Mniej więcej będąc w wieku 10 lat lubiłam zadania, o których wiele lat później > dowiedziałam się, ze to zagadka Einsteina Tez uwielbialam te lamiglowki. Kiedys byly w Focusie. Jak znasz angielski to jest duzo aplikacji, na przyklad quick logic puzzles. W UK mozna tez kupic takie zestawy zadan w formie papierowej, caly zeszyt zagadek logicznych. Nonogramy tez bardzo lubie, faktycznie latwiej sie je robi na telefonie niz na papierze. Mam fajna aplikacje nonogram4, sprawdz, moze ci sie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 18:59 www.wydawnictwologi.pl/piatkowy_mix_online Co piątek ukazują się po dwa zadania (o różnym stopniu trudności) dla każdego wymienionego tam typu łamigłówek. Dodatkowo można sobie zamówić wydania papierowe (lub z tego wydawnictwa kupić w saloniku prasowym - na mojej wsi bywają w In Medio). Te obrazki bywają duże, ale za to są naprawdę obrazkami. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 19:04 Czy to czasopismo to 'Ja, ty i my'? Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Zagadki logiczne dla dzieci 05.10.17, 19:07 Był tez 'Bazar' - tam było mnóstwo zadań logicznych. Odpowiedz Link Zgłoś