16.10.17, 21:53
Zbliza sie wielkimi krokami.Szukam pomyslow na straszne przekaski na ostro.Da sie paluchy wiedzmy zrobic w wersji "nie na slodko"?Sporo tu forumek z UK, z pewnoscia znaja fajne przegryzki do alko.Impra na ponad 20osob,wiec raczej szybkie do zrobienia, w duzej ilosci.
Obserwuj wątek
    • manala Re: Halloween 16.10.17, 21:54
      A jeszcze Pisiory nie zakazały tego typu zgroadzeń? ; )
      • tiszantul Re: Halloween 16.10.17, 21:56
        > A jeszcze Pisiory nie zakazały tego typu zgroadzeń? ; )

oczywiście że jest zakaz, jednak waleczna opozycja go nie respektuje. Po prostu kochają wolność.
      • edelstein Re: Halloween 16.10.17, 21:59
        Na szczescie nie mieszkam w kraju rzadzonym przez PiS.
      • ira_08 Re: Halloween 19.10.17, 17:24
        Taaak, wejdą do domu i sprawdzą, czy nie jesz babeczek z dyni.
    • triismegistos Re: Halloween 16.10.17, 21:55
      Przegryzki? Ja myslałam, ze bez sześciodaniowej kolacji w porcjach jak dla armii wołoduchów nie wypada wpuścić gości do domu?
      • lauren6 Re: Halloween 16.10.17, 21:58
        Rano przebiegnie maraton, a po południu wrzuci do piekarnika kilka paluchów. Szybko się robi, 15 minut roboty. Do tego zblendować jakiś sos - 5 minut. Można gości przyjmować.
        • edelstein Re: Halloween 16.10.17, 22:01
          A cos w temacie?
          • lauren6 Re: Halloween 16.10.17, 22:14
            Mięsny jeż. Zaserwuj jako danie hit z Polski.
            • triismegistos Re: Halloween 16.10.17, 22:17
              Oczywiście tylko z najdroższych wedlin i dziczyzny. Wiemy, że cię STAĆ.
              • edelstein Re: Halloween 16.10.17, 22:33
                Jakbys pracowala zamiast pisac durne posty to tez by cie bylo stac, a tak pozostaje tylko jad.
                • lauren6 Re: Halloween 17.10.17, 08:27
                  Nie wiem w jakim zawodzie pracujesz ty edel, że o godzinie 22 posądzasz mnie o pisanie z pracy. W sumie to nie pisz, wolę nie wiedzieć big_grin
                  • edelstein Re: Halloween 17.10.17, 09:31
                    Drzewka czytac tez nie potrafisz.Ten post nie byl do ciebie.
                • triismegistos Re: Halloween 17.10.17, 12:00
                  Ale jaki jad edel? Przecież to tylko dobra rada. My wiemy, że cię STAĆ na mięsnego jeża z dziczyzny, lękam się jedynie, że twoi znajomi mogą tego nie wiedzieć, olśnij ich big_grin
                  • rosapulchra-0 Re: Halloween 17.10.17, 12:47
                    Po co to złośliwe kąsanie?
                    • triismegistos Re: Halloween 17.10.17, 13:41
                      Żebyś miała się o co troskać rosiu.
            • edelstein Re: Halloween 16.10.17, 22:31
              Jak zwykle nie zrozumialas pytania.Wroc juz do tej szkoly.
    • berdebul Re: Halloween 16.10.17, 22:08
      Da się. Robisz kruche ciasto + zioła prowansalskie, paznokieć przyklejasz na ketchup a na wierzch dajesz migdał prażony solony.
    • eliszka25 Re: Halloween 16.10.17, 22:09
      robilam kiedys takie halloweenowe przyjecie, ale dla dzieciakow. zaserwowalam im mumie z parowek, czyli parowki owiniete troche byle jak cienkimi paskami ciasta francuskiego i upieczone. po wyjeciu z pieca dorobilam ketchupem oczy. byly tez pajaki z pizzy, czyli pizze z szynka na prostokatnym ciescie zwinelam w rulon, pokroilam na 2-cm plastry i upieklam. w jeszcze gorace wetknelam kawalki kabanosow jako nogi i zrobilam oczy z pocietych na plastry czarnych oliwek. mozna tez zrobic kosci z pizzy: ciasto na pizze rozwalkowujesz na prostokat, tniesz na 8-10-cm szerokosci paski, smarujesz jakims sosem, kladziesz szynke/salami/inna wedline/czy co tam lubisz, na to ser, zawijasz w cienkie ruloniki "wiazesz" na obu koncach i pieczesz takie "kosci".

paluchy mozna tez zrobic z parowek, bardzo latwo i szybko. w jakis szeroki sloik czy wyzsza miske wlewasz ketchup, kazda parowke z jednego konca odcinasz kawaleczek na plasko i w to miejsce "przyklejasz" na ketchup paznokcie z platkow migdalowych, wkladasz parowki do ketchupu paznokciami do gory i gotowe.
      • edelstein Re: Halloween 16.10.17, 23:24
        Dzieki wielkie, na pewno cos wybiore.
    • berdebul Re: Halloween 16.10.17, 22:15
      Miotły z mini mozarelli (musisz ją naciąć z wyczuciem) i grissini.
      Mumie z parówek/kiełbasek zawiniętych w ciasto francuskie.
      Jajka przerobione na pająki (białko jaja dobrze się farbuje barwnikami jadalnymi) wbijasz kabanoski jako łapki i dorabiasz paszcze z oliwek.
      Mini pizze w kształcie kości, duże foremki w kształcie kości są czesto w zoologicznym.
      Poza tym żurawiny, paszteciki w kształcie nietoperzy (kruche ciasto, zeby trzymało kształt, z nadzieniem w brzuszku).
    • muchy_w_nosie Re: Halloween 16.10.17, 22:21
      Ja robię imprezę, bo syn ma urodziny w dodatku rocznica śmierci babci ... takie tam, już dekoruje dom.
      U mnie będzie tort z duchami, dyniami, pająkami - to na 6 urodziny syna, i oprócz tego kilka przekąsek tego typu:
      zorganizowana.com/tag/halloween/
      • purchawkapuknieta Re: Halloween 17.10.17, 13:51
        A trumienki z imieniem babci będą? Może małe humorystyczne wspomnieniowe klepsydry?
    • solejrolia Re: Halloween 16.10.17, 22:51
      Jeszcze nie mam ustalonego menu.
      smile

Na pewno u nas będzie dużo rzeczy z dyni - bo trzeba ją
      jakos zagospodarować - zupa, jakieś placuszki, placek albo muffinki.

Chyba zrobię też jakiegoś kurczaka ( moze na ostro, np skrzydełka bardzo pikantne w sosie czerwonym, keczupowym)
      Tarta z warzywami? Np Z cukinią i serem feta.
      O wiem fajna jest salatka buraczana z serem typu lazur i jakaś zieleninką, polana balsamico+miód.

Muszę zastanowić się, bo kilka już takich spotkań było u nas, a nie lubię powtarzać się wink
      Kiedyś zrobiłam zupę z żołądkow drobiowych smile z pieczarkami i cebulą. To był hit. Albo kanapeczki na krakersach też fajne. Do popicia był shrek-owy napój wink (przelałem zielony Kubuś do dzbanka, nikt początkowo nie wiedział co to za zielony gesty eliksir wink)
      • solejrolia Re: Halloween 16.10.17, 22:56
        No i mam dużo dekoracji , pajęczyny, dekoracje na stół, i te sprawy.
        smile
    • alchemy_alice Re: Halloween 16.10.17, 23:26
      Drinki lub napoje w workach na krew (da się kupić na jakimś ebay, amazon czy allegro). Świetnie wyglądają. Jeżeli chodzi o przegryzki, zerknij tutaj: tipy.interia.pl/tag5548,przekaski-na-halloween.html Mnóstwo przepisów i porad mają, może znajdziesz coś ciekawego dla siebie.
      • 3-mamuska Re: Halloween 17.10.17, 00:01
        Przygotuj surowe jajka w skorupkach. Skorupki lekko obtłucz i ugotuj jajka na twardo. Wcześniej do wody dodaj czerwony barwnik (jak do jajek wielkanocnych). Obierz jajka ze skorupki.
        • 3-mamuska Re: Halloween 17.10.17, 00:02
          1. Parówki – mumie

Proste do zrobienia, można zaangażować do pomocy także dzieci. Potrzebujemy kilku parówek i ciasto francuskie. Każdą parówkę owijamy paskami ciasta, tak jakby to był bandaż, zostawiając mumii odsłoniętą głowę, a jako oczy wciskając np. ziarenka pieprzu. Mumie pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.
          • 3-mamuska Re: Halloween 17.10.17, 00:02
            2. Faszerowane jajka z oliwką w kształcie pająka

Przekąska niezbyt wymyślna, ale wygląda interesująco. Z ugotowanych na twardo jajek wyjmujemy żółtka, dodajemy do nich np. pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i szczypiorek, a także majonez i sól i pieprz. Mieszamy farsz do jajek i nakładamy go na połówki jajek (białek). Czarne oliwki kroimy na połówki wzdłuż. Jedna połówka będzie ciałem pająka, a drugą kroimy w małe paseczki – to będą pajęcze odnóża. Pająka z czarnej oliwki układamy jako dekorację jajka.
            • 3-mamuska Re: Halloween 17.10.17, 00:06
              odzyskajdzien.pl/4829-potwor-z-bagien-czyli-straszne-menu-na-halloween-blogerka-kulinarna-poleca
      • fornitta69 Re: Halloween 17.10.17, 00:08
        Usta potwora i mozg z arbuza- piekne! big_grin
        • solejrolia Re: Halloween 17.10.17, 06:37
          Robilismy taki mózg z arbuza smile
          To nie jest trudne. Najpierw trzeba podzielić na pół, tzn półkuli, potem już poszczególne obszary wink
          Oczywiście pierwsze ciecia warto zacząć gdzieś na dole/z tylu, bo nie są zbyt dokładne ale potem z każdym cięciem jest coraz bardziej precyzyjnie.
          Mam gdzies zdjęcia naszego mózgu, muszę odszukać, bo byl naprawdę efektowny wink
          • fornitta69 Re: Halloween 17.10.17, 06:45
            Dawaj foto! A arbuzy sa o tej porze roku jeszcze dobre?
            • solejrolia Re: Halloween 18.10.17, 21:49
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/dd/bj/twyd/qgVZMAB3OEWIu3ErcB.jpg
              mam tylko takie zdjęcie.

ja ogólnie nie jadam arbuzów, ale moi jedzą, i twierdzą, że są ok.
              • fornitta69 Re: Halloween 18.10.17, 21:51
                Ladny mozg smile
    • turzyca Re: Halloween 17.10.17, 00:32
      Uprzejmie donosze, ze w tigerze jest silikonowa foremka do ciasta w ksztalcie mozgu. Ja planuje wprawdzie ciasto z malinami i ew. rozowym barwnikiem, ale odpowiednio wstrzajaca wersje da sie tez wykoncypowac na slono. Ew. zrobic galeretke kombinujac bita smietane z zelatyna, cukrem i smakiem oraz gotowa malinowa/truskawkowa/wisniowa, z mniejszej ilosci wody, przy umiejetnym operowaniu powinno wyjsc pieknie turpistycznie. Kombinacje z ubitym serkiem Philadelphia (jest slonawy) i dodatkami na ostro tez sie da.
    • bei Re: Halloween 17.10.17, 08:14
      Poszukaj jelit pieczonych ( z franc ciasta)- zastąp konfiturę mięsem mielonym.
      Ciasto na paluchy wiedźmy zrób bez cukru, dodaj zioła i pikantne przyprawy.
      Kanapki w kształcie nagrobków.
      Wytrawne przekąski można ozdobić cukrowymi oczami- taka dekoracje można po prostu zdjąć przed jedzeniem, albo zjeść dopiero po.
    • bei Re: Halloween 17.10.17, 08:21
      www.google.pl/search?q=straszne+na++przekaski++halloween&client=safari&hl=pl-pl&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjoi_7IgffWAhWBPBoKHT4aCYkQ_AUIEigB&biw=1366&bih=922

Wejdź na Tipy, tam jest mnóstwo pomysłów na wszystko
    • dzikka Re: Halloween 17.10.17, 08:46
      może coś tutaj znajdziesz?;
      tipy.interia.pl/artykul_23604,10-najlepszych-przekasek-na-impreze-halloweenowa.html#bcGo
    • thank_you Re: Halloween 17.10.17, 09:48
      Edel, musisz zaopatrzyć się w roboty wielofunkcyjne model "ukrainka" a potem to już leci z górki - wiesz, torba sałaty, trzy pomidory i dwa ogórki - i masz pyszną i wielką sałatę na 20 osób.

Paluchy? Myślę, że po jednym na osobę, to juz przesada? Zrób 10, po co masz potem wyrzucać?

Koło północy proponuję krem z dyni, ale koniecznie Hokkaido - jedna wystarczy, co masz rozpychać gościom żołądki. big_grin

Jak będziesz chciała jeszcze jakieś rady, to wal jak w dym - będę się kręciła po forum. big_grin
      • edelstein Re: Halloween 17.10.17, 10:09
        Az 10?myslalam o 5😂one dlugie sa,pokroi sie na 4
        • thank_you Re: Halloween 17.10.17, 10:41
          Edel, ty szatanie kuchni. 😂 A o której przychodzi do ciebie kosmetyczka i masażystka? Przecież musisz byc zrelaksowana w dniu imprezy 😂
          • edelstein Re: Halloween 17.10.17, 11:21
            A widzisz,bede miala szpony wsciekle zielone zrobione,wiec nici z gotowania😂 no nic, kupi sie gotowce w jakims sklepie😂 z tym kremem z dyni to pojechalas, myslisz, ze nie mam nic innego do roboty po maratonie tylko dynie blendowac.
            Robita ukrainka nir mam,mam starego, dobrego niemca.Boje sie,ze padnie przy owijaniu parowek😀
            • thank_you Re: Halloween 17.10.17, 11:42
              Jakiego Niemca - podobno Turka. Na dodatek stary, wiec mu nie ufaj, bo moze sie zepsuć i z zupy krem wyjdzie ch... 😂
    • spirit_of_africa Re: Halloween 17.10.17, 10:00
      Ja polecam Jack-O Lantern quesadilla - szybko sie robi. Przepis miałam z delish.com tam jest mnóstwo tego
    • sanrio Re: Halloween 17.10.17, 10:44
      a "krwista" zupa wchodzi w rachubę?
      • edelstein Re: Halloween 17.10.17, 11:22
        Nie baldzo,bo musze to przewiezc😀 miejsce impry gdzir indziej
        • sanrio Re: Halloween 18.10.17, 22:05
          to w kanki i dawaaaj! wink
          szkoda, bo jest zajeb..ta i łatwiutka
    • emka_uk Re: Halloween 17.10.17, 11:38
      Wejdź na Pinterest i wpisz sobie Halloween party appetizers- dużo fajnych propozycji.
    • woman_in_love jak przekąski to tylko narodowe 17.10.17, 12:30
      img.joemonster.org/mg/albums/new/161104/byl_miesny_jez_jest_miesny_orzel.jpg
      • eliszka25 Re: jak przekąski to tylko narodowe 17.10.17, 13:22
        aaaaaa miesny orzel mnie rozwalil big_grin big_grin big_grin

ale w sumie wyglada tak, ze na halloween sie nada big_grin
      • fornitta69 Re: jak przekąski to tylko narodowe 18.10.17, 21:53
        To mi sie chyba w nocy przysni! surprised
    • ira_08 Re: Halloween 19.10.17, 17:26
      Może jakieś kiełbaski zawinięte w ciasto a`la mumie? Tartaletki wytrawne z motywem pajęczyny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka