12.11.17, 11:17
www.theguardian.com/world/2017/nov/12/white-europe-60000-nationalists-march-on-polands-independence-day
www.nytimes.com/2017/11/11/world/europe/poland-nationalist-march.html
www.aljazeera.com/news/2017/11/thousands-fascists-march-warsaw-171111052813155.html
I wiele, wiele podobnych, tytułów, zdjęć...
Nie mam słów.
Wstyd mi dziś za Polskę.
Obserwuj wątek
    • manala Re: Hańba... 12.11.17, 11:22
      Smutne...
    • feliz_madre Re: Hańba... 12.11.17, 11:23
      A tv pis wczoraj podał, że nareszcie Święto Niepodległości wyglądało tak jak powinno. Bo za PO to samo zło było...
      • werdipurke Re: Hańba... 12.11.17, 11:52
        a ja jestem dumna! tak. tak to powinno wyglądać!
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 11:55
          werdipurke napisał(a):

> a ja jestem dumna! tak. tak to powinno wyglądać!

Nie bój! Przyjdą i po Ciebie...

Xsioonc
        • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 12:05
          Jacyś ludzie dostali w okno butelką. Tak to powinno wyglądać, mówisz? Ciekawe.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 12:18
            sumire napisała:

> Jacyś ludzie dostali w okno butelką. Tak to powinno wyglądać, mówisz? Ciekawe.

Powinni się cieszyć, że im nie spalili sklepu w imię hasła "nie kupuj u kodziarza"
            Ale to może za rok...

Xsioonc
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 12:38
            Prowokacyjnie wywiesili gejowską flagę wprost na trasie przemarszu. To czego się niby spodziewali?

Jak bym polazł na paradę równości z transparentem 'śmierć pedałom' raczej tez by mnie miło nie potraktowano
            • mdro Re: Hańba... 12.11.17, 12:43
              Nie widzisz różnicy? A poza tym "prowokacyjnie wywiesili"? Tzn. co, nie wolno we własnym oknie wywieszać niezabronionych symboli? Bo kibole i naziole będą tamtędy szli? Siedź cicho, schowaj się, bo panowie maszerują?
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 12:48
                Tiaaa. Znam Pana, co jeszcze za głębokiej komuny pojechał do Egiptu, otworzył w hotelowym pokoju okna i drzwi balkonowe i na cały regulator zaczął puszczać "Skrzypka na dachu". Nie muszę chyba pisać, jaka była reakcja ulicy. Można tak działać, tylko powiedz mi po co?
                • mdro Re: Hańba... 12.11.17, 12:55
                  Dalej nie widzisz różnicy? Cz ten, co wywiesił tęczową flagę, nie jest u siebie?
                  • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:12
                    Jest u siebie siedząc w swoim domu. Za oknem jego mieszkania zaczyna się przestrzeń publiczna. Odnośnie tego co można sobie wywiesić za oknem czy za płotem własnego mieszkania/domu w wielu krajach istnieją szczegółowe uregulowania prawne. Na przykład w niektórych stanach USA można owszem, wywieszać i pisać co się chce, ale nie większą czcionką niż taka, którą można odczytać z samochodu jadącego 40 km/h .
                    • minor.revisions Re: Hańba... 12.11.17, 19:39
                      Czyli przestrzeń publiczna to jest miejsce w którym naziole decydują jakie symbole mogą się tam pojawiać? Wyjaśnij.
                      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 20:15
                        Spróbuj sobie przyswoić znaczenie słowa prowokacja i czasownika prowokować, a potem pomstuj na nazioli.
                        • minor.revisions Re: Hańba... 12.11.17, 23:14
                          > Spróbuj sobie przyswoić znaczenie słowa prowokacja i czasownika prowokować, a potem pomstuj na nazioli.

Oświeć nas czemu marsze nazioli z faszystowskimi hasłami nie prowokują.
                • zona_glusia Re: Hańba... 12.11.17, 17:01
                  Czyli w Polsce przestały obowiązywać europejskie normy zachowania, wzorujemy się na arabskich?
                  • regina-phalange Re: Hańba... 12.11.17, 19:33
                    A niby muzułmanie są be. suspicious
            • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 12:50
              Uważasz, że za gejowską flagę należy się wybijanie szyb?
              I co to w ogóle ma wspólnego z niepodległością Polski, hm?
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:16
                Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. A prowokowanie kogokolwiek zawsze może przynieść niefajną reakcję.

Mój wujo miał małego kundelka, który gdy wychodzili na spacer zawsze szukał jakiegoś wilczura i zaczynał go wściekle obszczekiwać. Większość go ignorowała, ale gdy któryś warknął, wtedy kundelek natychmiast wskakiwał na ręce wujka i obszczekiwał go dalej.

Państwo, którzy wywiesili tęczową flagę na trasie przemarszu przypominają mi tego kundelka. Sprowokować, a potem żalić się "postępowej" prasie i zgrywać uciśnionych. Wielce słabe postępowanie.
                • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 13:36
                  A wiesz, że w oknie mogę mieć cokolwiek? To moje okno. Jeśli ktoś ma z tym problem, to jego problem. Tęczowa flaga nie jest żadną obrazą dla nikogo, w odróżnieniu od haseł o holokauście.
                  • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:50
                    To nie było w oknie, to było za oknem.
                    • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 14:04
                      No i? Co to zmienia? Dostajesz wysypki, jak tęczę widzisz, rikuś? Boisz się, że się gejozą zarazisz?
                      Uważasz, że prawidłową reakcją na widok takiej flagi jest ciśnięcie butelką w okno? A gdyby ktoś w nim stał i dostał szkłem w oko, też byś to usprawiedliwiał?
                      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 14:25
                        sumire napisała:

> No i? Co to zmienia? Dostajesz wysypki, jak tęczę widzisz, rikuś?

Może riki jak większość łysych chłopców prawdziwych patriotów to kryptogej? To by tłumaczyło te opisy o dymaniu nastolatek....

Xsioonc
                        • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:29
                          Tak, tak, uważaj księżulku, bo cię potargam.
                      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:28
                        Za oknem zaczyna się przestrzeń publiczna. Nie Twoja, tylko wspólna. Usiłowałem wcześniej wytłumaczyć o co kaman, ale bez skutku. EOT.
                        • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 16:30
                          I w przestrzeni publicznej wrażliwemu rikusiowi przeszkadza tęczowa flaga, ale teksty o holokauście już nie.
                        • natalia.nat Re: Hańba... 12.11.17, 16:32
                          A te nazistowskie hasła, rasistowskie szyldy i pokrzykiwania to nie były w przestrzeni publicznej?
                          • rosapulchra-0 Re: Hańba... 12.11.17, 18:27
                            No przecież trochę niżej napisał, że jest u siebie..
                • minor.revisions Re: Hańba... 12.11.17, 19:41
                  Naziole swoimi marszami nie prowokują? Tak, kto sieje wiatr zbiera burzę tylko obawiam się, że burzę zasianą z wiatru nazioli zbiorą wszyscy.
                • kim5 Re: Hańba... 13.11.17, 10:54
                  Ciekawe masz zdanie o demonstrantach... Że się niby na poziomie rozwoju ewolucyjnego psa zatrzymali....
            • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 13:04
              zdarzyło mi się nie tylko widzieć ale być (za granicą i w innej sprawie) na kontrmanifestacji maleńkiej. nie, nic nam się nie stało, nawet pogadać z "głównym nurtem" się dało choć poglądy mieliśmy skrajnie różne
            • edelstein Re: Hańba... 12.11.17, 13:49
              Mam wielka nadzieje, ze masz semicki nos i przy nastepnym przemarszu dostaniesz w rylo za prowokacje.Tylko sie nie zal nigdzie.
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:52
                No, nie mam niestety.
                • edelstein Re: Hańba... 12.11.17, 14:03
                  Znajdzie sie na pewno cos co nie bedzie odpowiadac naziolom, sie jeszcze zdziwisz
        • zona_glusia Re: Hańba... 12.11.17, 16:57
          Zjazd faszystów z całej Europy, okrzyki "sieg heil" na ulicach Warszawy, wywlekanie kobiety z kościoła, zbiorowe publiczne szczanie na mury muzeum, policja patrząca na ludzi bezkarnie łamiących prawo, a do pokojowo protestującej zwracająca się per ku..., tak to powinno wyglądać? Weź się zastanów!
      • 1st.world.problems Re: Hańba... 12.11.17, 12:33
        Za PO ci sami kibolofaszysci,przecież w 2011 były baaaardzo regularne zamieszki na ulicy. Jakby butch umiała ze zrozmienię w angielski xd, to w Guardianie w relacji ktoś z uczestników podaje ze ultra-radykalne to tam może i z 30% ogólnej liczby uczestników było.

Niepodległość można poswietowac sobie w domu z rodziną a nie na ulicy.
        • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 12:43
          Spróbuj napisać to samo po polsku, bo nic nie rozumiem.
        • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 13:04
          Spróbuj na innym translatorze, bo ten jest kiepski.
          • 1st.world.problems Re: Hańba... 12.11.17, 18:58
            Na jakim translatorze, korekta w tel mi zrobiła psikusa.

Chodziło o to ze sami uczestnicy(w tym jakiś jeden facet wymieniony z nazwiska w tekscie) nie są w 100% zradykalizowani. Chłopcy typu onr to jakieś 30% marszu, reszta młode rodziny z dziećmi i emeryci.
    • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 11:26
      no niestety hańba, zgadzam się. i przede wszystkim przestroga. tak rodził się nazizm
      • anorektycznazdzira Re: Hańba... 12.11.17, 17:36
        Chciałam tylko przypomnieć, że ten nazizm, którego był powód się bać, rodził się z karnym, zorganizowanym i nauczonym pracy w klimacie ordnung-mus-sein społeczeństwie. Nie w społeczeństwie, gdzie liberum veto i wójt na zagrodzie równy wojewodzie i żeby nam nikt nic nie kazał a już najmniej to się narobić.
    • mamablue Re: Hańba... 12.11.17, 11:26
      A właśnie miałam załoźyć wątek pt "Błaszczaka kłopoty ze wzrokiem". Ile jeszcze czasu będą dopieszczać faszystów w imię doraźnych politycznych interesów? Najwyraźniej posadki są cieplutkie i tyłki do stołków przyrosły.... sad Wstyd i hańba sad
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114884,22635129.html?i=0
    • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 11:29
      Jak na ironię, nawet Daily Mail - raczej na prawo, antyimigrancki, antyunijny - napisał o tej imprezie w tonie raczej krytycznym. Taka zdrada big_grin
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 11:32

Nigdy przez myśl mi nie przyszło, że IV Rzesza może odrodzić się w Polsce....Niesamowite.... Niewiarygodne...Niewyobrażalne...

Xsioonc
      • mamablue Re: Hańba... 12.11.17, 11:39
        Bo ludzie bywają źli niezależnie od narodowości, granic, religii. Lubimy w tym smutnym kraju myśleć, że jesteśmy narodem wybranym, a źli są jacyś "oni". A to gó... prawda.
        • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 11:44
          i dlatego uważam przekaz o nazizmie i nazistwach za słuszny w kontekście II wojny (bez zapominania w jakim kraju się zrodził i miał centrum of course). Bo to nie jest fenomen związany z danym krajem. I jeśli ma być przestrogą, jeżeli ma czegoś nauczyć to właśnie tego że każde społeczeństwo musi na tę przestrogę zawsze uważać
        • semihora Re: Hańba... 12.11.17, 12:12
          Że źli to jedno, ale że tak niewiarygodnie głupi i że niczego się nie nauczyli?
      • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 11:45
        a mnie tak. niestety popełniłam w związku z tym straszny błąd, ale cóż, może jeszcze uda się go odwrócić
      • regina-phalange Re: Hańba... 12.11.17, 19:54
        I to pośród ogólnej obojętności i polacynicsięniestało.
    • antyideal Re: Hańba... 12.11.17, 11:36
      sad
    • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 11:39
      Od wczoraj chce mi się ryczeć. To już nie jest mój kraj.
      • mamablue Re: Hańba... 12.11.17, 11:41
        Od 2 lat władza mówi to wszelkimi sposobami, że to kraj tylko dla niektórych. Teraz się zorientowałaś? To cholernie smutne, ale nie dziwi sad
      • lellapolella Re: Hańba... 12.11.17, 11:45
        Odkąd zobaczyłam te zdjęcia, cały czas mam gulę w gardle a po głowie chodzą mi słowa Grabaża:
        Zanim naplujesz
        Zanim naplujesz mi w twarz
        Lekko w sobie się skulę
        i powiem że żałuję
        Że kiedyś cię znałem
        Że byłem z tobą na ty
        A ty
        W tym okropnym mundurze
        Wykapane SS
        Tym rzygam
        Tym rzygam
        Tym rzygam
      • 1elka26 Re: Hańba... 12.11.17, 12:35
        morgen_stern napisała:

> Od wczoraj chce mi się ryczeć. To już nie jest mój kraj.

No proszę, a dla mnie przez ostatnie ćwiercwiecze to mówiąc waszym językie "nie był moj kraj", z szczególnym uwzglednieniem 8 lat rządów Platformy i pogardy ówczesnej wladzy dla społeczeństwa i jakoś nie chciało mi się płakać. IA jednak ciagle to był moj kraj pomimo haseł w rodzaju "moherowe berety" i "zabierz babci dowód".
        Żałosni jesteście z tym płaczem za utracona władzą, a zwłaszcza za tym, że rząd dusz wymknął się z waszych rąk
        • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 12:41
          Nie wiem jak ty, ale ja nigdy żadnej władzy nie miałam. Zawsze miałam tylko obowiązki - głównie płacić.
          Obecnie zza Bałtyku z przykrością i pewną rezygnacją przyglądam się temu, co dzieje się w Polsce. Mnie to już w sumie wszystko jedno - rodziców jakoś ściągnę do siebie, mąż jednym półdupkiem w Danii a drugim w Szwecji, brat ma taki zawód że każdego dnia odwiedza 2-3 kraje oraz i tak może w zasadzie mieszkać gdziekolwiek, swoją żonę i dzieci też wyciągnie. Rodzina męża to w sumie suwereni więc pewnie będą zadowoleni. Zatem my sobie poradzimy - pytanie czy i jak poradzi sobie Polska, w łapach Putlera?
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 12:58
            Ja za to myślę, że w niedalekiej przyszłości doczekamy się Szwedów emigrujących do Polski. Populacja muslimów rośnie tam jak na drożdżach.

Zresztą, lewackie pomysły w Norwegii (Barnevernet) już doprowadziły do takich przypadków.
            www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-09-19/norwezka-prosi-o-azyl-w-polsce-bo-urzednicy-chca-jej-zabrac-dziecko/
            • mdro Re: Hańba... 12.11.17, 13:00
              Taaa, pchają się ręcami i nogamy. Nie dożyjesz, obawiam się big_grin.
            • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 13:11
              od lat tak mówisz, a tymczasem na 102 uczestniczki studiów pielęgniarskich 98 uczy się norweskiego. pewnie żeby z tymi uciekinierami z bogatej Norwegii co do Polski przybiegną się dogadać.
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:29
                Uczą się, żeby pojechać, zarobić i wrócić. Spytaj się, ile z nich chce na stałe wyemigrować do Norwegii? Nawet śp. Kika Szaszkiewiczowa wróciła...
                • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 15:40
                  Znam sporo, nie wracają. Kolejne znajome lekarki dołączają od stycznia wraz z rodzinami. Z tych które tu są, żadna się nie wybiera z powrotem do Polski. Gadałam sobie ostatnio z lekarzem Polakiem przy okazji wizyty, też się nie wybiera, dopiero na emeryturze zamierza się przenieść do Hiszpanii ewentualnie.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 17:26
                  riki_i napisał:

> Uczą się, żeby pojechać, zarobić i wrócić.

Rysiek mówię ci odstaw. Jak ktoś zobaczy, poczuje to normalny, piękny świat, to już nie wróci! Chyba, że jakieś patole mające problem z nauczeniem się języka i podstawową integracją.

Xsioonc
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 17:25
                maadzik3 napisała:

> od lat tak mówisz, a tymczasem na 102 uczestniczki studiów pielęgniarskich 98 u
                > czy się norweskiego. pewnie żeby z tymi uciekinierami z bogatej Norwegii co do
                > Polski przybiegną się dogadać.

100/10
            • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 13:15
              riki_i napisał:

> Ja za to myślę, że w niedalekiej przyszłości doczekamy się Szwedów emigrujących
              > do Polski. Populacja muslimów rośnie tam jak na drożdżach.
              >

Płaczę big_grin Ty jednak żyjesz w jakimś alternatywnym świecie big_grin
              • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 15:36
                To samo miałam pisać big_grin Z reporterskiego obowiązku donoszę: nikt tu specjalnie walizek nie pakuje wink
            • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 15:37
              Rysiu, ta pani ma przebogatą historię leczenia psychiatrycznego i to po prostu kolejny objaw.
            • zona_glusia Re: Hańba... 12.11.17, 17:05
              Uchodźców Szwecja przyjmuje od dawna. Z Syrii przyjmowała już w 2011 roku. I jakoś to nie Szwedzi emigrują do Polski, tylko odwrotnie.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 17:16
              riki_i napisał:

> Ja za to myślę, że w niedalekiej przyszłości doczekamy się Szwedów emigrujących
              > do Polski. Populacja muslimów rośnie tam jak na drożdżach.

Rysiek prosiłem odstaw lub przynajmniej bierz mniej.... Zabije cię to!

Xsioonc
            • rosapulchra-0 Re: Hańba... 12.11.17, 18:26
              Riki, w takiej Polsce zostaną ci, którzy zrezygnowali z lepszej przyszłości i patologia.
      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 12:44
        morgen_stern napisała:

> Od wczoraj chce mi się ryczeć. To już nie jest mój kraj.

Ty tak na poważnie? Nawet ałtorytety z Czerskiej piszą, że znaczenie polityczne narodowców w Polsce jest żadne, pomimo organizowanego raz w roku wielkiego marszu niepodległości.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22634685,galopujacy-major-marsz-narodowcow-ma-pewne-plusy-oto-one-opinia.html#MT2
        • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 12:59
          Nie, k..., tak sobie żartuję.
          O czym ty do mnie piszesz? Co mnie obchodzi jakiś artykuł z gazety? To, co czuję jest spowodowane tym, co widzę.
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:05
            Marsz organizowany raz w roku tak Cię przeraża???? Toż w pozostałe 364 dni w roku masz spokój jak w grudniu popołudniu.
            • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 13:07
              Ty jesteś naprawdę tak ograniczony, czy się zgrywasz? Napisz może wprost, że jesteś zachwycony tym, do czego ten kraj zmierza i będziesz mieć z dyni.
              • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 13:09
                nie karm nacjonalistycznego trolla. też to zrobiłam i żałuję smile
                • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 13:15
                  Masz rację.
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:32
                No, do czego niby zmierza? Do przemarszów Hitlerjugend z pochodniami na ulicach? Do ponownego uruchomienia Auschwitz? Do wprowadzenia nowej wersji apartheidu? Do zakazu wjazdu muzułmanów? ...

Dawaj Kochana, chętnie poczytam...
                • livia.kalina Re: Hańba... 12.11.17, 15:29
                  "Żądamy holokaustu dla muzułmanów"
                  Takie hasło z transparentu z wczorajszej imprezki. Sonda uliczna robiona przez tvp info wśród uczestników: czym jest dla pana współczesny patriotyzm. I odpowiedź: patriotyzm to odsunięcie żydostwa od władzy. A jakie ma pani zdanie? Zgadzam się z mężem- pada odpowiedź. Ty nam napisz, do czego to zmierza?
                  • nathasha Re: Hańba... 12.11.17, 15:38
                    Ja jeszcze dodam ze nic, NIC w tvp nie jest puszczane niezgodnie z linia Kurskiego. Nic. Wiec ta sonda nie jest przypadkowa, ba, moze nawet jest wyrezyserowana by innych upewnic w ich odczuciach.
                • natalia.nat Re: Hańba... 12.11.17, 17:19
                  Gdyby marsz tych rasistów i łobuzów został rozpędzony przez policję, to tak, byłabym wtedy pewna, że nie grozi nam to o czym piszesz. Przy czym mnie wystarczy wizja mniej radykalna, np. zorganizowane regularne akcje przeciwko obcokrajowcom, nie musi to być zaraz Auschwitz. Po prostu przy wyraźnej aprobacie władzy na tego typu zachowania i agresję, nikt nie może wiedzieć do czego to wszystko zmierza, pewnie że może nie dziś i nie jutro, ale w jakiejś przyszłości.
      • nathasha Re: Hańba... 12.11.17, 13:44
        Morgen, mi tez.
    • taniarada Pięknie było cudo 12.11.17, 11:39
      Za Platformy Nieobywatelskiej nie do pomyślenia.
      • mamablue Re: Pięknie było cudo 12.11.17, 11:43
        Pieszczenie faszystów? Tak. To było nie do pomyślenia. Demony siedziały w szafie i wstyd było się do nich przyznać. Teraz goszczą się przy stole, ach jakie cudne mądre demony. Prawdziwi Polacy.
      • lellapolella Re: Pięknie było cudo 12.11.17, 11:49
        taniarada napisał(a):

> Za Platformy Nieobywatelskiej nie do pomyślenia.

To już się w niedzielę pracuje?! Zamiast dzień święty święcić?!
        • chicarica Re: Pięknie było cudo 12.11.17, 11:56
          Służba nie drużba, a Władimir płaci.
    • fadilla Re: Hańba... 12.11.17, 11:43
      Na tych stronach czytelnicy nie maja możliwości komentowania. Ciekawe dlaczego. U nas praktykuje to tylko wyborcza, jeśli komentarze nie sa po jej myśli.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 11:49
        fadilla napisała:

> Na tych stronach czytelnicy nie maja możliwości komentowania. Ciekawe dlaczego.
        > U nas praktykuje to tylko wyborcza, jeśli komentarze nie sa po jej myśli.

zawsze sobie możesz po komentować na niezależna.pl labo w potylice.pl, prawda?

Xsioonc
      • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 11:58
        Guardian od dawna zamyka komentarze pod artykułami politycznymi, nie martw się, nie zrobił wyjątku dla polskich nazioli. Na ich profilu na Fejsie możesz sobie komentować do woli.
    • werdipurke Re: Hańba... 12.11.17, 11:53
      tobie wstyd a ja jestem dumna!
      • little_fish Re: Hańba... 12.11.17, 11:55
        Hitler też był z siebie dumny .....
      • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 11:57
        I widzicie? Suweren wniebowzięty.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 11:59
          chicarica napisała:

> I widzicie? Suweren wniebowzięty.

Nawet przez chwilę nie wątpiliśmy. Dla niego przecież ten spektakl! Zamiast chleba tylko igrzyska.

Xsioonc
          • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 12:01
            Suweren też dostanie kopa w dupę, jak przestanie być potrzebny. Albo pójdzie na mięso armatnie.
            • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 12:10
              no już nowy dyrektor muzeum II wojny z nadania partyjnego powiedział że przekaz ma być taki żeby młodzi oglądając to chcieli oddać życie za kraj.
              • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 12:24
                Obawiam się, że całkiem niedługo będzie trzeba.
                Ja jestem na etapie zastanawiania się, jak ściągnąć tu rodziców gdyby zaszła potrzeba. Miejsce dla nich w domu mam jakby co. Pytanie czy będzie możliwość.
              • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 12:32
                I jeszcze nad jednym się zastanawiam.
                Przecież to trzeba będzie kiedyś wytłumaczyć jakimś wnukom. Tak jak Niemcy musieli wytłumaczyć się i odpowiedzieć na pytania jak to było możliwe. Wszyscy mieli jakieś usprawiedliwienie: że nie wiedzieli, że to się zaczęło niewinnie. Ciekawa jestem, jakie wytłumaczenia wymyśli suweren. Zwłaszcza, że teraz wszystko jest publiczne i do przeczytania w internecie, a ludzie te komentarze typu "do gazu" pod własnymi nazwiskami wypisują. To zostanie i będzie odnalezione za jakiś czas.
                • lellapolella Re: Hańba... 12.11.17, 19:06
                  Żadnym wnukom się nie będzie tłumaczyć, bo my nie mamy się z czego tłumaczyć - zawsze jesteśmy ofiarami, a kto mówi inaczej, ten wróg i do piachu z nim albo przynajmniej niech wypieprza zagranicę. Czy ktoś tu się kiedyś tłumaczył z Jedwabna, czy bił się w piersi za przesiewanie ziemi w Treblince, a może widział kto kiedy skruszonego szmalcownika?
                  • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 19:31
                    lellapolella napisała:

> Czy ktoś tu się kiedyś tłumaczył z Jedwabna, czy bił się w piersi za przesiewanie ziemi w
                    > Treblince, a może widział kto kiedy skruszonego szmalcownika?

Przepraszam bardzo, ale oprócz Szewacha Weissa ja nie znam żadnego Żyda, który tłumaczyłby się i przepraszał za Światłę, Fejgina, Bermanów, Różańskiego, Brystygierową itd.

Ponadto Szewach Weiss przepraszać nie miał za co, bo on w tym udziału nie brał, za to ci co powinni, nigdy nie okazali nawet cienia skruchy.

• emka_uk Re: Hańba... 13.11.17, 00:05
                  Jak to jak- będzie, ze "to nie my, nie nasza wina, to ktoś inny".
      • iwi.k1 Re: Hańba... 12.11.17, 12:10
        A z czego to taka dumna jesteś?? Że naziści na ulicę wyszli i rząd im na to pozwala? Że niedługo strach będzie gdziekolwiek wyjść bo będą wszędzie?? Że stajemy się coraz bardziej zacofanym krajem??
        • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 12:11
          wiesz, wielu nazistów w latach 30-ych w Niemczech (a potem w krajach satelickich np. na Węgrzech czy Słowacji) też było bardzo dumnych
          • iwi.k1 Re: Hańba... 12.11.17, 19:07
            Wiem i to mnie przeraża. Że jesteśmy tak głupi i nie uczymy się na błędach i że młodych tak łatwo zmanipulować.
      • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 12:12
        widać hasła "sieg heil" ci się podobają. byli już tacy którym się bardzo podobały. nawet dużo ich było.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 12:30
          maadzik3 napisała:

> widać hasła "sieg heil" ci się podobają. byli już tacy którym się bardzo podoba
          > ły. nawet dużo ich było.

Czytam sobie odrzeczy właśnie, głównie komcie i tam "Stoczniowiec" z Egg Buckland w UK pisze:

"Brawo patrioci , serce się raduje i napawa dumą, widząc taki marsz . A te odrzuty targowicy ? Zawsze w każdym domu znajdują się śmieci. I je się po prostu wyrzuca lub utylizuje."

że to się chłopina nie boi, że ktoś go wyrzuci lub zutylizuje!?

Dziwne i pokrętne są drogi, którymi wędrują myśli patriotów...

Xsioonc
          • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 12:33
            No z UK to już wielu chce go wyrzucić i zutylizować.
      • nawoyka Re: Hańba... 12.11.17, 13:06
        ich bin stolz ... tak się zaczynało...
      • zona_glusia Re: Hańba... 12.11.17, 17:07
        Idź poszukaj rozumu.
    • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 11:54
      Nic się nie stało, Polacy, nic się nie stało...
    • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 11:58
      Ja już wypadłam. Trochę podatków wam ubyło. Niby nic ale zawsze coś.
      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 12:51
        chicarica napisała:

> Ja już wypadłam. Trochę podatków wam ubyło. Niby nic ale zawsze coś.

Nie wypadłaś. Wypadniesz, jak przestaniesz bywać na polskim forum.
        • mdro Re: Hańba... 12.11.17, 12:58
          A co, zabronisz? Sam zrób stąd wypad, na braci samców idź, tam będziesz lepiej pasował.
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:00
            Umiesz odnajdywać w dyskusji ciąg logiczny?

Napisała, że wypadła z Polski. Odpowiedziałem, że to nieprawda, bo tkwi całą głową w polskości, skoro codziennie smaruje posty na polskim forum.

Dotarło?
            • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 13:02
              Czyli jeśli piszę na niemieckim forum muzycznym, to całą sobą tkwię w niemieckości? Odważna teza big_grin
              Weź się chłopcze puknij w ten pusty łeb.
            • mdro Re: Hańba... 12.11.17, 13:07
              Nie dotarło, bo bredzisz. Pisała o wyjeździe z Polski, a nie o zerwaniu z polskością. Dotarło?
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:19
                Ależ wyjechane pańcie twierdzą tutaj, że nic ich z "tym krajem" nie łączy. Jednocześnie siedząc codziennie na polskim forum.
                • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 13:22
                  Łączy. Miejsce uroczenia, język, paszport i rodzina. To forum jest dla nich bardziej niż dla ciebie. Z całym szacunkiem dla wszystkich panów, ale to forum kobiece.
                  • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:25
                    Tralalala. Każdy może sobie pisać na forum, wyjechane panie też. Ja przecież nikomu niczego nie bronię. Stwierdziłem tylko, że trudno uzurpować sobie odcięcie się od Polski, jednocześnie będąc z nią związanym emocjonalnie i to w stopniu silnym (codzienny udział w dyskusjach).
                    • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 13:31
                      Ja się w pewien sposób odcięłam od Polski, ale lubię to forum i nadal z racji, ze mam paszport polski interesuje się tym co w Polsce się dzieje. Stety/niestety. Dlatego lepiej zapytaj siebie co tutaj robisz. Ok?
                      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:33
                        Ja jestem u siebie.
                        • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 13:34
                          To znaczy gdzie?
                          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:38
                            W Polsce.
                            • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 13:41
                              To super, ale to forum dla i o kobietach. Co cię tu trzyma? Zwłaszcza, że poklasku tu nie masz raczej.
                              • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 13:59
                                Może ujmę to inaczej. Co sprawia, że na tym forum czujesz się u siebie?
                                • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:02
                                  W Polsce jestem u siebie. To forum jest polskie, więc też jestem na nim u siebie.
                                  • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 14:07
                                    Nie, nie jesteś u sobie. To nie jest forum dla Polaków. To forum dla kobiet. Zwłaszcza dla kobiet mających dzieci.
                                    • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:16
                                      Byłoby, gdyby było zamknięte. Ale nie jest, więc każdy może pisać.
                                      • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 14:22
                                        Ja nie pytam o możliwości pisania tutaj.
                                        • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:26
                                          No to się wyłącz, albo zmień płytę, bo nudzisz.

Tak, rozumiem, w myśl Twojej najmojszej prawdy mają tu prawo pisać tylko dzieciate mamuśki. Całuski
                                          • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 14:29
                                            Prawo? Nie. Uważam, że nie jesteś tutaj wcale u siebie. Bez urazy.
                                            • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:31
                                              Nie bronię Ci tak uważać. Ale to niczego nie zmienia. Przynajmniej dopóki znowu nie dostanę bana.
                                              • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 14:37
                                                Tu się mogę zgodzić.
                                              • dzikka Re: Hańba... 12.11.17, 16:00
                                                Żsłony człowieczek, chce się dowartościować na kobiecym forum. Dziewczyny, szkoda dyskutować. Chłoptaś tak denny, że nawet mi go żal.
                                                • undoo Re: Hańba... 13.11.17, 02:35
                                                  Nie da sie go zablokowac? Mnie meczy i obrzydza sad
                                            • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 15:51
                                              Rychu dopieszcza tu kobiecą stronę swojej osobowości wink
                        • bistian Re: Hańba... 12.11.17, 13:42
                          riki_i napisał:

> Ja jestem u siebie.

Hindus w Polsce też jest u siebie, a czuje się tak, jakby był obcy i mocno nielubiany, boi się, że w każdej chwili może zostać pobity. Podobnie mają inne nacje. Więc nie ma się czym chwalić, a na pewno nie tą wymyśloną spokojną Polską, której naprawdę nie ma.
                          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:58
                            Hindus w Polsce jest gościem.
                            • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 14:05
                              I to znaczy, że nie wolno mu po ulicach chodzić po ciemku? A jak dostanie w pysk, to ma nie robić afery, BO JEST GOŚCIEM?
                              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:17
                                Gość musi się samoograniczać w pewnych kwestiach. EOT, bo to nudne się robi. Nie będę tłumaczył, że trawa jest zielona.
                            • bistian Re: Hańba... 12.11.17, 14:07
                              riki_i napisał:

> Hindus w Polsce jest gościem.

Gościa się nie bije, więc coś Ci się pomieszało.
                              Poza tym, trudno być gościem, gdy ma się żonę Polkę, dzieci trzydziestoletnie i mówi się lepiej po polsku, niż połowa Polaków.
                              Ja też tak mam, że mogę mieszkać trzy miesiące i już nie czuję się gościem, wszyscy sprzątają czy coś organizują, to ja też wychodzę i pracujemy razem. W Polsce w wielu miejscach tak się nie da i to mi się bardzo nie podoba.
                              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:18
                                bistian napisał:

> Ja też tak mam, że mogę mieszkać trzy miesiące i już nie czuję się gościem, wsz
                                > yscy sprzątają czy coś organizują, to ja też wychodzę i pracujemy razem. W Pols
                                > ce w wielu miejscach tak się nie da i to mi się bardzo nie podoba.

Ale nie rozumiem, z punktu widzenia kogo patrzysz na Polskę? Przybysza?
                                • bistian Re: Hańba... 12.11.17, 15:04
                                  riki_i napisał:
                                  > Ale nie rozumiem, z punktu widzenia kogo patrzysz na Polskę? Przybysza?

Nie rozumiem Twojego myślenia. Ale, pewno tak myślisz, bo brak Ci wiedzy i pewnej świadomości.
                                  Otóż, Chrobry wcale nie był niebieskookim blondynem, ale był brunetem o ciemnej karnacji, czyli, według Ciebie, Chrobry był ciapatym. wink
                                  Słowianie mieli strategię włączenia przydatnych ludów, wystarczy poczytać o genetycznej różnorodności Polaków. Ktoś, kto dodawał jakieś wartości, miał przydatne umiejętności, był chętnie przyjmowany i miał duże możliwości szybkiego awansu. Również z tego powodu mieliśmy dużą mniejszość żydowską, mieliśmy i mamy Ormian, Tatarów czy obecnie Wietnamczyków, Ukraińców i Białorusinów. Ruchy negujące obcych dla zasady, są niezgodne z odwiecznymi zasadami Słowian. Owszem, trzeba się bronić przed cwaniakami i leniami próbującymi żyć na nasz koszt, z ludźmi przynoszącymi wojnę, terroryzm i radykalne prawa, ale nie można negować wszystkich, wręcz nie warto, bo my ich potrzebujemy, żeby przetrwać.
                        • edelstein Re: Hańba... 12.11.17, 14:10
                          Jestes matka i kobieta,dobre😂
                    • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 15:48
                      Ależ ja nie twierdzę, że się odcięłam od polskości, tylko że wyjechałam z Polski. Im bardziej czytam na tym forum że mam przestać na nim pisać, tym chętniej piszę smile
        • chicarica Re: Hańba... 12.11.17, 15:46
          Raczej nie przestanę, próżne nadzieje twe.
    • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 12:02
      No cóż, Polska wstaje z kolan. Reszta to spisek lewackich mediów. A tak poważnie - na zdrowie. Za dwa lata (?) będą wybory i zobaczymy czego chce naród. Nie płaczę wa każdym razie.
      • kropkacom Re: Hańba... 12.11.17, 12:04
        Obserwowałam wybory w Republice Czeskiej i też mam taki komentarz: chcieliście, to macie. Na zdrowie. My się przystosujemy.
      • babcia.stefa Re: Hańba... 12.11.17, 14:02
        Nie będzie kolejnych wyborów, a jak będą, to z odpowiednio zmienioną ordynacją.

A jeśli nawet - suweren jest generalnie zachwycony, ma pińcet plus, wstawanie z kolan i majtki z orłem.
        • handzia.kaziukowa Re: Hańba... 12.11.17, 14:09
          jak dalej będzie szło w stronę, w która idzie, to wybory owszem będą, ale z góry ustalonym wynikiem. Dla mnie przejęcie SN to będzie ostatni sygnał do ewakuacji.
        • nathasha Re: Hańba... 12.11.17, 16:03
          Zgadzam sie. Wolnych wyborow juz nie bedzie.
    • szmytka1 Re: Hańba... 12.11.17, 12:15
      Liczyłam na kolejne wybory, ale im dłużej to trwa, tym bardziej boję się o ich wynik
    • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 12:15
      najbardziej w życiu żałuję że tu wróciłam. może jeszcze uda się błąd naprawić. a ty mówiąc do mnie jak hitlerowiec do Żyda w 1933 r. dajesz świadectwo o sobie. skoro ludzie o innych poglądach niż nazistowskie urodzeni i wychowani w Polsce, z polskim obywatelstwem mają się wynosić. taki przekaz władzy. nic dziwnego że im się towarzysz Moczar i Gomułka podobają
      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 12:54
        Przecież ona nie napisała "wypad" w sensie przymusowego wywalenia jak za Moczara i Gomułki! Nie przeinaczaj! Napisała "wypad" w sensie 'jak ci się nie podoba, to zawsze możesz wyjechać'. To zgoła coś innego niż bilet w jedną stronę, pozbawienie obywatelstwa i wszelkich szans powrotu na parę dziesięcioleci!
        • mdro Re: Hańba... 12.11.17, 12:58
          A skąd wiesz, w jakim sensie napisała? Twoje alter ego?
        • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 12:59
          pieszczoszek władzy (skazany za spalenie kukły Żyda) w obronie którego prokuratura wniosła apelację na polecenie ministra zastępując adwokaturę wczoraj na marszu we Wrocławiu (łamiąc zasady elektronicznego dozoru ale nic mu nie zrobią - załozysz się?) deklarował że jego bohaterem jest Gomułka za oczyszczenie kraju z Żydów. To człowiek broniony przez obecne władze
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:03
            Gomułka to był wyjątkowy trep. Ale co do 1968 roku warto poczytać relacje z różnych stron. Polecam dziełko Andrzeja Brychta "Azyl polityczny".
            • maadzik3 Re: Hańba... 12.11.17, 13:09
              dzięki, mam osobiście wśród znajomych ludzi którzy wtedy musieli wyjechać. wtedy byli dziećmi. nie, ich rodzice nie zajmowali stanowisk, po prostu byli Żydami. Wyjechał również przyszły noblista z fizyki, odkrywca układów kwarkowych. Wyjechała najbliższa mi osoba, wnuczka ortodoksyjnego rabina, biednego jak mysz kościelna, wyjechała "Ala z elementarza", żona Marka Edelmana, a takim jak ty pewnie się podobało - do dziś jak widać bronisz
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:22
                Jeszcze raz radzę, poczytaj tego Brychta. Wielu Żydów przed 1968 rokiem zajmowało eksponowane stanowiska i nie wszystkim to się podobało. Nie oceniam, stwierdzam fakt. Wspomniany Brycht był bardzo rozczarowany tym, że "w miejsce Żyda przyszedł polski cham".
                • mdro Re: Hańba... 12.11.17, 14:11
                  Nieustająco zaskakują mnie autorytety niektórych...
                  • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:20
                    To nie jest autorytet. Pijak, mizogin i cham. Ale pióro miał dobre i celnie uchwycił pewien "nerw ówczesnej rzeczywistości" od drugiej strony. To znaczy od strony ludzi, którzy z Moczarem i wyrzuceniem Żydów wiązali pewne nadzieje.
                    • cosmetic.wipes Re: Hańba... 12.11.17, 14:22

Nie pamiętasz jakie pytanie zadałeś? Alzheimer cię dogonił?

riki_i napisał:

> Bez powodu są te pobicia na śmierć? Za to tylko, że ktoś sobie szedł ulicą po z
                      > mroku?
                      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:24
                        No przecież dała linki - choroba psychiczna, zwyrole wypuszczeni z więzienia, ludzie na haju i prochach, żulia osiedlowa. Napisałem co sądzę.
        • danaide Re: Hańba... 12.11.17, 13:49
          Najpierw jedna powie wypad. Potem dziesięciu. Potem stu zagłosuje na wariata.P otem tysiąc ludzi pod wodzą tego wariata przeprowadzi akcję kryptonim "Wypad".
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:01
            Eee tam, w Czechach właśnie 10,54% wyborców wybrało partię Tomiego Okamury, który chce zorganizować przymusowy wypad Romów do Indii i jakoś nikt nie pieje na świecie z rozpaczy.
            • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 14:07
              Ci Romowie mają tyle wspólnego z Indiami już teraz, co ja z królową angielską. Ale niedouczeni prostacy oczywiście łapią populistyczne hasła jak gęś kluski.
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:23
                No, ale chyba nie wierzysz, że ten populista (notabene pół Czech- pół Japończyk) faktycznie doprowadzi do exodusu Romów?

Od marszu niepodległości do zdarzeń takich jak w marcu 1968 roku w Polsce jest naprawdę dłuuuuuuga droga. W dzisiejszych realiach raczej nie do przebycia.
                • iwi.k1 Re: Hańba... 12.11.17, 19:30
                  Oj, żebyś się nie zdziwił. Cofamy się w rozwoju z prędkością światła.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 17:31
              riki_i napisał:

> Eee tam, w Czechach właśnie 10,54% wyborców wybrało partię Tomiego Okamury, któ
              > ry chce zorganizować przymusowy wypad Romów do Indii i jakoś nikt nie pieje na
              > świecie z rozpaczy.

Rysiek, potrafisz odróżnić izolowany margines od rządzącej partii robiącej siarę na całą Europę? Niektórzy potrafią, dlatego nie pieją!

Poza tym Republika Czeska ma 300 000 ludności romskiej i rzeczywiście jest to jeden z problemów tego kraju. Ile Polska ma muslimów, że tak każdego śniadego profilaktycznie lejecie w ryja?

Xsioonc
    • 89mumin Re: Hańba... 12.11.17, 12:30
      Od kilku lat zastanawiam się jaki jest cel tej manifestacji? I co roku dochodzę do wniosku, że ma ona pokazać siłę (oczywiście w gromadzie i ochronie policji) jedynego słusznego punktu widzenia - a komu? Polakom z innym punktem widzenia.
      W konsekwencji jako Polka czuję się podwójnie zagrożona - po pierwsze, mogę po prostu dostać w twarz na ulicy, jak taka grupa uzna, że wystarczająco dobrą Polką nie jestem. A po drugie - w razie ewentualnego konfliktu zbrojnego (wiem, wizja na ten moment mało realna, ale niewykluczona), ilu z tych bojowników o Polskę ma chociażby przeszkolenie wojskowe? Ilu z tych zakapturzonych panów z transparentami oraz pań, co to złorzeczą na feministki nie zdając sobie (chyba) sprawy z tego, że gdyby nie równe prawa, to mogłyby sobie co najwyżej kląć pod nosem w kuchni, a nie na politycznym marszu, należy do wojska i będzie bronić tej ojczyzny? Czytając czasem ich wypowiedzi i obserwując ich zachowanie, odnoszę wrażenie, że bardzo niewielu. Byłam 1.11 na grobie Rydza-Śmigłego i chciałam na ten temat podyskutować, ale nie spotkałam żadnego zakapturzonego.
      • kagrami Re: Hańba... 12.11.17, 13:49
        Mozesz dostać w twarz? Od kogo za co? Nie przesadzasz troszeczke? wink
        • kagrami Re: Hańba... 12.11.17, 13:52
          Irlandia ma stPatrick's day. Francja 14 juillet. W stanach jest 4th of July. Itd itp. To Polska nie moze miec Independence Day?
          Dlaczego?
          • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 13:58
            Na świętego Patryka nikt nie chodzi z rasiolskimi hasłami na transparentach, taka to różnica. Nie chodzi o samo święto, tylko o sposób jego obchodzenia.
            • kagrami Re: Hańba... 12.11.17, 15:31
              Byly rasistowskie hasla? Nie wiem nic o tym.. Jakie?
              • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 17:15
                "Europa będzie biała albo bezludna"
                "Czysta krew"
                Och, "Sieg Heil" też było.

Serio taki news? Od jakichś 24 media o tym trąbią.
              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 17:17
                kagrami napisała:

> Byly rasistowskie hasla? Nie wiem nic o tym.. Jakie?

Nie przejmuj się, Płaszczak też nie widział... Może razem macie jakąś pomroczność jasną lub cuś!?

Xsioonc
              • zona_glusia Re: Hańba... 12.11.17, 17:24
                Wielkiego transparentu "biała Europa braterskich narodów" z krzyżem celtyckim w tle, symbolem neonazistów na przodzie nie zauważyłaś?
                Propagowanie nazizmu w Polsce, przypominam, jest prawnie zakazane.
                Faszystów z Włoch i Słowacji zaproszonych oficjalnie do przemawiania na tej uroczystości też nie?
                Nota bene Roberto Fiore, szef faszystowskiej partii Forza Nuova, który był wczoraj w Warszawie siedział za działalność terrorystyczną.
                • kagrami Re: Hańba... 14.11.17, 12:18
                  I to wszyscy takie hasła nieśli czy tylko kilku przygłupów wink dla prowwokacji...
                  • olena.s Re: Hańba... 14.11.17, 12:51
                    Nie rozśmieszaj z prowokacjami. Nieśli je kolesie z oranizacji, a nie przypadkowe żuczki.
                  • iwles Re: Hańba... 14.11.17, 13:22

tak tak, to była prowokacja, najpewniej zorganizowana przez "totalną opozycję" wespół z dziennikarzami tvn uncertain
          • 89mumin Re: Hańba... 12.11.17, 13:59
            W twarz jak kto woli - za wygląd, za poglądy itp. Polska ma prawo do świętowania Dnia Niepodległości i tak się składa, że ja go co rok obchodzę i w przeciwieństwie do Pań powyżej uważam, że Polska to mój kraj i będę tu mieszkać, żyć i pracować dopóki to nie stanie się naprawdę uciążliwe. To na co się nie zgadzam to nazywanie patriotami ludzi, których mowa nienawiści skierowana jest do Polek i Polaków o innych poglądach, czczenie wyłącznie faszyzująco-prawicowych postaci, organizowanie hucpy zamiast uroczystości mających upamiętnić wielkich Polaków, którzy o tę wolną Polskę walczyli.
          • kolibeer2 Re: Hańba... 12.11.17, 17:05
            i tam też chodzą w kominiarkach/chustkach na twarzy i drą ryje o wyższości białej rasy z Bogiem na sztandarach ??
          • emka_uk Re: Hańba... 13.11.17, 00:10
            Owszem może mieć i powinna tylko nie w takim stylu. Pooglądaj sobie jak manifestacje w te dni wyglądają w krajach o których piszesz.
    • woman_in_love coraz większe te marsze "niepodleglości" 12.11.17, 12:35
      lubię jak historia się powtarza, bo zawsze mi się wydawało, że to historia (a nie matematyka) jest królową nauk. Z historii NSDAP:
      "W 1921 roku w partii (NSDAP) działało 3000 osób, w 1923 roku było ich już 30 tysięcy. Potencjalnych działaczy przyciągał wojskowy klimat partii, defilady, mundury, czy marsze z pochodniami."

Cóż za cudowna analogia do obecnej Polski. Jeszcze kilka lat temu mieliśmy raptem kilkuset narodowych zadymiarzy. Teraz maszerują ich dziesiątki tysięcy, z racami, krzyżami itd.. A władza z nimi flirtuje i ich "toleruje". I praktycznie nikogo to już nie obchodzi big_grin.

Tak samo nikogo nie obchodziło wtedy NSDAP w Niemczech, a wielu się podobało. Coś pięknego i cudownego obserwować to zjawisko, bo to tak świetnie pokazuje dlaczego nikt nie zatrzymał Hitlera w Niemczech. Oni byli dokładnie tacy sami wtedy jak Polacy dziś big_grin.

• najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: coraz większe te marsze "niepodleglości" 12.11.17, 12:41
        woman_in_love napisała:

> lubię jak historia się powtarza, bo zawsze mi się wydawało, że to historia (a n
        > ie matematyka) jest królową nauk. Z historii NSDAP:
        > "W 1921 roku w partii (NSDAP) działało 3000 osób, w 1923 roku było ich już 30 t
        > ysięcy. Potencjalnych działaczy przyciągał wojskowy klimat partii, defilady, mu
        > ndury, czy marsze z pochodniami."

Polecam film "HHhH" zwany też "The man with iron heart" tam jest pokazany początek NSDAP jaka to była amatorka, inicjatywa kilku kolesi, nie traktowana zbyt poważnie.

Xsiooonc
      • 1elka26 Re: coraz większe te marsze "niepodleglości" 12.11.17, 12:44
        Prze laty popularna była piosenka z takim tekstem: "Oj naiwny, naiwny jak dziecko we mgle". Tak też zachowujecie się - zero samodzielnego myślenia. Nawet w waszym organie prasowym mozna przeczytać bardziej rozsądne teksty -0 może więc czytajcie?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22634685,galopujacy-major-marsz-narodowcow-ma-pewne-plusy-oto-one-opinia.html

Straszenie mitycznym faszyzmem jest dzisiaj dla lewactwa jedyna racja bytu i jedynym argumentem - zwłaszcza w Polsce.
        • chicarica Re: coraz większe te marsze "niepodleglości&# 12.11.17, 12:48
          Oj, elka, elka, coś dzisiaj językowo słabszy dzień. Była impreza wczoraj na Łubiance, czy jak, że wszystkie nasze ruskie trolle mają dzisiaj taką galaretę z mózgu?
        • livia.kalina Re: coraz większe te marsze "niepodleglości&# 12.11.17, 13:33
          Czy tylko ja nie znam "bardzo popularnej przed laty pioseki"- oj naiwny, naiwny ja jak dziecko we mgle? Ona chyba musiała być puszczana zaraz po "Szpitalu na skraju miasta" w radzieckiej tv elki.
          • 1elka26 Re: coraz większe te marsze "niepodleglości&# 12.11.17, 15:00
            No cóż - pewnie jestes absolwentką gimnazjum? Może jednak warto zainteresowac się polską kultura? Kabaret" Elita" brzmi jakoś znajomo? A nazwisko Jan Kaczmarek coś mówi?
            Jezeli nie znasz to polecam lekturę jego tekstów. Nawet w waszym organie prasowym mozna znaleźć wspaniałe teksty J. Kaczmarka:
            wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35750,4673657.html
            • livia.kalina Re: coraz większe te marsze "niepodleglości&# 12.11.17, 15:10
              Nie, kochanie. Jestem doktorem nauk fizycznych z maturą sprzed reformy i dlatego ruski płatny pisdzielski troll może jedynie pomarzyć, że mnie oszuka.
        • natalia.nat Re: coraz większe te marsze "niepodleglości&# 13.11.17, 13:15
          Przeczytałaś post woman? Przecież napisała, że mechanizm był wtedy taki sam. I też wszyscy byli tacy naiwni, zawsze są. Może ty po prostu zacznij myśleć samodzielnie, może wtedy zrozumiesz, że takie rzeczy, jak radykalny nacjonalizm i nazizm należy zduszać w zarodku. Nie może być przyzwolenia ze strony władz na coś takiego.
      • chicarica Re: coraz większe te marsze "niepodleglości" 12.11.17, 12:46
        "W 1921 roku w partii (NSDAP) działało 3000 osób, w 1923 roku było ich już 30 tysięcy. Potencjalnych działaczy przyciągał wojskowy klimat partii, defilady, mundury, czy marsze z pochodniami."

Już tu jedna forumowiczka z podziwem wypowiadała się jak to fantastycznie ONR zagospodarowuje młodzież. Syn już ćwiczy na strzelnicy, za parę lat będzie z niego fantastyczny naziol. Trzeba kuć żelazo póki gorące i jakoś ustawić się w nowym reżimie.
        • morgen_stern Re: coraz większe te marsze "niepodleglości&# 12.11.17, 13:00
          Tak! Triss zachwycona, kręci ją pokaz siły, "dobrze ukierunkowana przemoc", tak fajnie jednoczą młodzież. Nic, tylko podziwiać.
        • woman_in_love co więcej, "zachód" mógł Hitlera zatrzymać, ale 12.11.17, 13:04
          NIC nie zrobił. I w przypadku Polski nikt nic nie zrobi big_grin. Więc będzie to tak narastało.

Jedyną opcją by było wywalenie Polski w trybie natychmiastowym z UE, żeby społeczeństwo polskie poniosło karę za sprzyjanie takim tendencjom i nacjonalistycznym pomysłom. I zastanowiło się nad sobą.
          Z Węgrami oczywiście.

Ale nikt NIC nie zrobi big_grin.
          • zofijkamyjka Re: co więcej, "zachód" mógł Hitlera zatrzymać, a 12.11.17, 13:47
            woman_in_love napisała:

> Jedyną opcją by było wywalenie Polski w trybie natychmiastowym z UE, żeby społe
            > czeństwo polskie poniosło karę za sprzyjanie takim tendencjom i nacjonalistyczn
            > ym pomysłom. I zastanowiło się nad sobą.

przeceniasz ich.
          • ewa_mama_jasia Re: co więcej, "zachód" mógł Hitlera zatrzymać, a 12.11.17, 14:12
            Ty tak powaznie? Polka nawołuje za sankcjami przeciwko Polsce? Nie zapomniałaś się trochę?
            • mdro Re: co więcej, "zachód" mógł Hitlera zatr 12.11.17, 14:20
              Jaki tam z niego "Polka". Nadający z Irlandii troll, nie gardzący przygodnym zarobkiem (za PiS-em w swoim czasie agitował).
              • woman_in_love Re: co więcej, "zachód" mógł Hitlera zatr 12.11.17, 14:23
                Tak oczywiście big_grin.
            • woman_in_love Re: co więcej, "zachód" mógł Hitlera zatr 12.11.17, 14:27
              Hmmm.... a uważasz, że Polska spełnia obecnie standardy UE i została by teraz przyjęta?
              Najwyraźniej Polsce lepiej będzie poza UE i tego raju obecni młodzi gniewni powinni popróbować, bo są zbyt młodzi by pamiętać przeszłość. 2-3 letnie zawieszenie członkostwa Polski w UE i Schengen by tylko Polsce pomogło.

Oczywiście nic się nie martw. UE to twór, który nic nie zrobi big_grin.
              • riki_i Re: co więcej, "zachód" mógł Hitlera zatr 12.11.17, 14:38
                woman_in_love napisała:

> Hmmm.... a uważasz, że Polska spełnia obecnie standardy UE i została by teraz p
                > rzyjęta?

Nie zostałaby przyjęta, ale głównie z przyczyn ekonomicznych.
    • fornitta69 Re: Hańba... 12.11.17, 12:37
      werdipurke napisał(a):

> droga wolna! wypad.
      Myslisz,ze jak to szalenstwo sie skonczy i pis przestanie rzadzic, to my bedziemy do ciebie pisac: wypad z kraju? Nie, bo to jest dno. Ciesz sie przyzwoleniem rzadzacych na wszystko co najgorsze, bo ono nie bedzie trwalo wiecznie...
    • miss_fahrenheit Re: Hańba... 12.11.17, 12:53
      Co za chamstwo.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 12:56
      riki_i napisał:

> Ale ty głupi jesteś. Zamieszkaj w Berlinie, tam będziesz miał taryfiarza co prz
      > erywa kurs bo musi pięć razy walnąć łbem w stronę Mekki (byłem, widziałem).

I wolisz robić za 1500PLN na śmieciówce byle wśród braci polaków! Gratulacje! Gratulujemy!!!

Xsioonc
      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:06
        nie każdy robi na śmieciówce, widać sądzisz po sobie
    • nawoyka Re: Hańba... 12.11.17, 13:01
      Wypad?! Kto Ci dał prawo wyrzucania ludzi z kraju?!
    • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 13:06
      To ty jesteś głupi. Myślisz, że my do Niemiec nie jeździmy? Nie mamy mieszkających tam znajomych lub rodziny i każdą bzdurę, którą tu wysmarujesz o Niemczech przyjmujemy jak prawdę objawioną? Idź może na kafaterię, tam jeszcze masz szanse zabłysnąć, tu cię każdy zna.
      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:09
        Wiesz, w Warszawie mogę sobie prawie wszędzie bezpiecznie spacerować o trzeciej w nocy i porównaj to sobie może z Kreuzbergiem czy innym multikulturowym niemieckim szajsem.
        • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 13:13
          To bardzo dziwne zatem, że moi znajomi jeszcze żyją. Muszą mieć wyjątkowe szczęście.
          Bardzo dziwne są zatem pobicia na śmierć, które występują w Polsce dość regularnie. Myślisz, że u nas jest multikulturowy szajs?
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:17
            Bez powodu są te pobicia na śmierć? Za to tylko, że ktoś sobie szedł ulicą po zmroku?
            • cosmetic.wipes Re: Hańba... 12.11.17, 14:13
              W ocenie prokuratora czynu tego dopuścili się publicznie i bez powodu, a tym samym ma on charakter czynu chuligańskiego.

W trakcie procesu dowodził, że zabić kazały mu głosy.

Wiele wskazuje, że ofiarą był przypadkowy przechodzień.

Skazani zaatakowali bez powodu

Pijany idiota się pomylił
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:15
                Takie rzeczy zdarzają się wszędzie. Natomiast wybryki muslimów z okrzykami "Allahu Akbar" na ustach zdarzają się tylko tam, gdzie owi muslimi są. W Polsce ich nie ma - na szczęście.
                • nathasha Re: Hańba... 12.11.17, 18:59
                  Muzulmanie sa liczniejsi niz Zydzi w Polsce. To raz. Dwa jak sobie isis zazyczy zamachu w polsce to mozesz sie skichac a zamach bez trudu przeprowadzi.
                  Ps. Ile osob zginelo w islamskich zamachach a ile w wyniki nacjonalistycznych faszystowskich dzialan?
        • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 13:18
          Błagam, nie siej propagandy typu "na Zachodzie to muslimy ludzi mordujo", bo w tym już wystarczająco dobry jest rząd. A my tu za granicę wyjeżdżamy i to całkiem często, więc takiego rzewnego kitu wciskać nam nie musisz, bo możemy sobie własny pogląd wyrobić.
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:26
            Wiadomo, że wszędzie nie mordujo. Tego chyba nawet pisowski rząd nie twierdzi. Jednak istnienie no-go zones jest faktem.
            • nathasha Re: Hańba... 12.11.17, 15:27
              No prosze, a tu cale centrum Warszawy bylo no go zone. I jakos z tego powodu nie placzesz.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 17:13
            sumire napisała:

> Błagam, nie siej propagandy typu "na Zachodzie to muslimy ludzi mordujo", bo w
            > tym już wystarczająco dobry jest rząd. A my tu za granicę wyjeżdżamy i to całki
            > em często,

My wyjeżdżamy, ale Rysiek po traumie w Berlinie już nigdzie nie jeździ i dlatego jest skazany na przekaz TV PiS.

Xsioonc
        • zofijkamyjka Re: Hańba... 12.11.17, 13:26
          riki_i napisał:

> Wiesz, w Warszawie mogę sobie prawie wszędzie bezpiecznie spacerować o trzeciej
          > w nocy

ale Hindus np. juz nie bardzo może.
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:27
            No dobrze, ale Hindus to chyba nie jest u siebie?
            • morgen_stern Re: Hańba... 12.11.17, 13:29
              A ty w Niemczech jesteś u siebie? big_grin
              • riki_i [...] 12.11.17, 13:37
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 13:40
                  Pytam ponownie - co daje ci prawo do nazywania ludzi ciapatymi?
                  To, że urodziłeś się biały, to czysty przypadek i żadna twoja zasługa. Nie masz żadnych powodów do czucia się lepszym, rasiolu.
                  • riki_i [...] 12.11.17, 13:56
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 13:36
              I jak nie jest u siebie, to go wolno w mordę lać? Nie kumam zasadności tego argumentu.
              • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:38
                Nie, w mordę nie wolno lać nikogo. Jednak będąc w Arabii Saudyjskiej nie powinienem mieć problemu z tym, że nie wszędzie mogę swobodnie chodzić. Zwłaszcza z wielkim krzyżem na piersiach.
                • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 13:42
                  W przykładzie powyżej mowa o Hindusie.
                  • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 13:57
                    Uuuu, przenośni i porównań nie łapiemy, niedobrze.

Mniej netu, więcej literatury pięknej polecam.
                    • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 14:02
                      Załapaliśmy to, że niechcący porównałeś Polskę do Arabii Saudyjskiej big_grin
                      A jak tam twoje lotnisko i wielka narodowa flota PLL LOT? Ileście już kupili tych A380, co nas mają wozić po świecie całym?...
                      • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:12
                        Nie wypowiadaj się na tematy, o których masz pojęcie mgliste. Z zakupu Airbusów LOT ostatecznie wycofał się w październiku 2016 roku. Polski przewoźnik stawia na Boeinga i nowe Dreamlinery. Od 2018 roku rozpoczną się kolejne dostawy fabrycznie nowych Boeingów, tym razem w wersji 787-9, stanowiącej najnowszą, przedłużoną wersję popularnego Dreamlinera (294 miejsca). W 2020 roku flota ma liczyć około 70 samolotów. Na najdłuższych trasach PLL LOT już dziś lata wyłącznie Dreamlinerami oferując połączenia bez międzylądowań m.in. do Pekinu, Tokio, Seulu, Newark i Los Angeles. Zysk na koniec roku ma wynieść 280 mln złotych.
                        businessinsider.com.pl/firmy/zarzadzanie/pll-lot-wyniki-finansowe-iii-kwartal-2017/pjzt7rk
                        • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 16:33
                          Około 70 samolotów smile to faktycznie potęga usprawiedliwiająca budowę nowego lotniska.

I mam większe pojęcie niż ty, wannabe światoffcu z bożej łaski, który boi się w obcym kraju na ulicę wyjść.
                          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 19:15
                            @ sumire

Od czegoś trzeba zacząć. PLL LOT jest dziś jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się linii lotniczych w Europie. A jeszcze kilka lat temu miał być opchnięty za grosze Lufthansie. Pomysł CPK jako hubu dla Europy Środkowo-Wschodniej jest metodologicznie poprawny. Jak będzie z jego realizacją to zupełnie inna sprawa. W każdym razie Niemcy chcieli zrobić dokładnie to samo z BBI , tylko, że im do dzisiaj nie wyszło i już raczej nie wyjdzie.

Ps. Dostrzegam w Tych wypowiedziach taką oto nutę, że im gorzej ekonomicznie w naszym kraju, tym lepiej. Jak ktoś chce zrobić skok do przodu, to zaczynasz śpiewki o "wannabe światoffcu z bożej łaski". Bardzo to jest słabe.
                            Ps2. A akurat w lotnictwie Polska ma się nie najgorzej. Dolina Lotnicza na Podkarpaciu już dziś przyciągnęła do nas masę firm z całego świata. Tu masz info z 2014 roku
                            www.rp.pl/artykul/1158009-Dolina-Lotnicza-uskrzydla-cale-Podkarpacie.html&template=restricted
                            Dzięki Dreamlinerom lata się z Polski bez przesiadek na wiele dalekich kierunków, zarówno rejsowych jak i czarterowych. Niemiec musi dopłacać za lot non stop Condorem po 300 EUR, a Polak ma w pakiecie. Rozumiem, że Cię d* boli, że nasz kraj wychodzi z czworaków i będziesz epatować liczbą samolotów. Nie bój żaby, będzie więcej...
                            • sumire Re: Hańba... 12.11.17, 21:58
                              Nic mnie nie boli, słoneczko, i bardzo się mylisz z tą nutą. Nie dziwię się, że tak ci z babami nie idzie, skoro w ich wypowiedziach słyszysz, co chcesz usłyszeć i cieszysz się, że Polska tak pięknie wstaje z kolan.
                              Szkoda, że wstaje przy wtórze "Tomorrow Belongs To Me".
                              • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 22:49
                                sumire napisała:

> i cieszysz się, że Polska tak pięknie wstaje z kolan.
                                > Szkoda, że wstaje przy wtórze "Tomorrow Belongs To Me".

100/10
                            • princess_yo_yo Re: Hańba... 13.11.17, 10:07
                              epatowac liczba samolotow LOL dodaj jeszcze ze oslepi nas swoja bialoscia bo to jak powszechnie wiadomo jest droga do dobrobytu I powszechnego enlightment.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 17:20
                  riki_i napisał:

> Nie, w mordę nie wolno lać nikogo. Jednak będąc w Arabii Saudyjskiej nie powini
                  > enem mieć problemu z tym, że nie wszędzie mogę swobodnie chodzić. Zwłaszcza z w
                  > ielkim krzyżem na piersiach.

Podobno próbujesz pokazać, że jesteście lepsi od nich, a nie tacy sami!? To jak, jesteście tacy sami, tylko każe wam bić inny bóg, co?

Xsioonc
            • zofijkamyjka Re: Hańba... 12.11.17, 15:02
              riki_i napisał:

> No dobrze, ale Hindus to chyba nie jest u siebie?

czyli każdy, kto tu przyjedzie, w celu np. turystycznym albo student z Erasmusa nie może czuć sie bezpiecznie? Wstyd!
        • edelstein Re: Hańba... 12.11.17, 13:59
          To ciekawe Rikus, jak widac udalo mi sie przezyc nocne spacery nawet po odpowiednikach Kreuzbergu😂na marginesie w Polskich miastach jak najbardziej istnieja rejony nazywane "trojkatami bermudzkimi"i nikt tam sie nie zapuszcza po zmroku.
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:13
            Zapewne masz odpowiedni wygląd. Swoich nie tykają.
            • edelstein Re: Hańba... 12.11.17, 14:14
              Próżnoś repliki się spodziewał
              Nie dam ci prztyczka ani klapsa.
              Nie powiem nawet "Pies cię ye...l",
              bo to mezalians byłby dla psa.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Hańba... 12.11.17, 14:28
          riki_i napisał:

> Wiesz, w Warszawie mogę sobie prawie wszędzie bezpiecznie spacerować o trzeciej
          > w nocy

Prawie wszędzie?! Weź się Ryszard nie ośmieszaj. Jak ja bym kilkadziesiąt lat w Warszawie nie mieszkał to mógłbyś tak pociskać. Owszem jest kilka miejsc gdzie będziesz w miarę bezpieczny, ale bardzo daleko temu do "prawie wszędzie"

Xsioon
          • riki_i Re: Hańba... 12.11.17, 14:30
            Porównaj sobie liczbę i zasięg tych miejsc w Warszawie i Brukseli, w Warszawie i Malmoe, w Warszawie i w Paryżu itp. itd. A potem się wypowiadaj.
            • olena.s Re: Hańba... 12.11.17, 22:46
              A może mam ci porównać z Dohą, Abu Dhabi, Dubajem? Bo tak na oje oko nabezpieczniej w kwestii napaści, pobić atakow rasistowskich, rabunków, to jest właśnie w tych stolicach. I w Araibi nie byłam, ale w Dubaju, w mocno pakistańskiej okolicy widywałam koelsi z wielkimi krzyżami na piersiach. Podejrzewam że to byli libańscy falangiści, ale lazili swobodnie.
    • handzia.kaziukowa Re: Hańba... 12.11.17, 13:21
      od kilku dobrych miesięcy nie ma dnia, żebym nie myślała o emigracji, a właściwie nie przyzwyczajala się myślami do życia w innym kraju. A nigdy wcześniej tego nie chciałam. Od kilku tygodni swój wolny czas poświęcam na szlifowanie języka obcego.
      • woman_in_love dam ci motywację :D 12.11.17, 13:27
        "Lata dwudzieste, lata trzydzieste
        Wrócą piosenką, sukni szelestem
        Błękitnym cieniem nad talią kart
        I śmiechem który kwitował żart

Lata dwudzieste, lata trzydzieste,
        Kiedyś dla wzruszeń będą pretekstem"

big_grin

• ira_08 Re: Hańba... 12.11.17, 17:09
        Też tak mam sad Myślałam, że bez przesady, po co panikować, ale teraz widzę, że to nie była panika, tylko przewidywania, które się sprawdzają. Mam dobrą pracę i fajne życie, ale zaczęłam się oswajać ze myślą o zmianie.

Przykro mi tym bardziej, że to nie jest żadna narzucona władza, jak za PRL. Ludzie tego k#@wa chcieli. I chcą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka