Dodaj do ulubionych

Książka kucharska

20.11.17, 21:17
Osoba lat 60+ w luźnej rozmowie o świętach oświadczyła, że chciałaby dostać książkę kucharską.
Ona gotuje tradycyjnie, a nawet bardzo tradycyjnie i nudno. Sama to widzi i chciałaby coś innego zrobić , stąd jej pomysł na taki prezent.
Ja nowe przepisy mam raczej z netu, nie mam rozeznania w takich rzeczach i potrzebuję waszej porady.
Książka ma raczej trochę tylko odchodzić od tego, co ciotka gotuje dotychczas, jak będzie zbyt dziwnie, to nie skorzysta z przepisu. Dobrze byłoby również, gdyby składniki były łatwo dostępne w sklepach w malutkim miasteczku.
Rzućcie dobre dusze jakimś pomysłem. A może dwie książki, albo jakaś seria?
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Książka kucharska 20.11.17, 21:23
      To może książki tej siostry zakonnej?!
      • ding_yun Re: Książka kucharska 20.11.17, 21:27
        Kuchnia Neli autorstwa Anieli Rubinstein - jest trochę przepisów na bardziej niespotykane dania, ale sporo tradycyjnej kuchni polsko-litewskiej, z pięknymi opowieściami i anegdotami. Książka kucharska i ciekawa lektura w jednym.
        • niu13 Re: Książka kucharska 20.11.17, 23:49
          Popieram!
          To najlepsza książka kucharska jaką znam.
    • nangaparbat3 Re: Książka kucharska 20.11.17, 21:27
      W kazdej księgarni półki uginają sie pod ksiązkami kucharskimi. Tylko iść i wybierać.
    • edelstein Re: Książka kucharska 20.11.17, 21:34
      Przepisy Siostry Anastazji.Wychodza,jedyny minus,siostrzyczka lubi b.slodko i daje polowe mniej cukru niz ona😂
    • iwi.k1 Re: Książka kucharska 20.11.17, 21:34
      Sporo tego teraz jest. Najlepiej przejść się do jakiejś księgarni i poprzeglądać. U mnie np bywa tak, że zapragnę jakiejś książki kulinarnej, a jak sobie przejrzę to stwierdzam, że może jednak to nie to. W twoim przypadku może:
      www.empik.com/obiady-wachowicz-ewa,p1154757897,ksiazka-p
      www.empik.com/abc-gotowania-czesc-3-marecka-marieta,p1153818100,ksiazka-p
      www.empik.com/retro-kuchnia-wlodarczyk-anna,p1154144516,ksiazka-p
      www.empik.com/jakubiak-i-gospodynie-jakubiak-tomasz,p1138925975,ksiazka-p
    • ra-sowa Re: Książka kucharska 20.11.17, 21:36
      Aaaaa, to nie mają być przepisy na ciasta i desery.
      • edelstein Re: Książka kucharska 21.11.17, 08:20
        Anastazja ma tez na dania polskie i nie tylko.
    • butch_cassidy Re: Książka kucharska 20.11.17, 22:05
      Z takich bardziej tradycyjnych i dostępnych sprawdzają mi się przepisy Anny Starmach.
      Tylko te jej książki nie są wizualnie oszałamiające, co przy prezencie też ma znaczenie. Takie są bardziej zwykłe. Może, żeby było bardziej prezentowo, kupiłabym dwie lub trzy z serii?

Jak wyżej piszą dziewczyny, iść i wybrać, bo tyle tego... No nie całkiem tak. Książek dużo, ale żeby przepisy były sensowne i smaczne to już różnie. Przede wszystkim warto żeby były sprawdzone.
      • kouda Re: Książka kucharska 20.11.17, 22:22
        Ania Starmach książki ma fajne, na prezent dla odświeżenia ciotkowej kuchni świetny byłby Jamie Oliver albo Nigella, piękne te książki, i świetne podejście do gotowania, tez bym lubiła takie dostać
        • ra-sowa Re: Książka kucharska 20.11.17, 22:45
          Oglądam i oglądam, jeść mi się zachciało od samego patrzenia. Chyba samej mi się zachciało jakiejś fajnej książki kucharskiej.
          A ten J.Oliver to jakiś konkretny? Nigelli też widzę kilka.
          • iwi.k1 Re: Książka kucharska 20.11.17, 23:06
            ja mam te:
            www.empik.com/kulinarne-wyprawy-jamiego-oliver-jamie,p1059083994,ksiazka-p - przepisy różnych kuchni świata
            Jeśli obdarowywana osoba lubi włoską kuchnię, to ta jest bezkonkurencyjna moim zdaniem:
            lubimyczytac.pl/ksiazka/32944/wloska-wyprawa-jamiego - ale chyba niedostępna
            Jest nowość, tu recenzja (ja jeszcze nie miałam okazji sprawdzić):
            whiteplate.com/2017/10/5-skladnikow-jamie-oliver/
          • iwi.k1 Re: Książka kucharska 20.11.17, 23:08
            Ta też fajna:
            www.empik.com/gotuj-sprytnie-jak-jamie-oliver-jamie,p1100514086,ksiazka-p

ta moim zdaniem przereklamowana i nieodpowiednia dla osoby o której piszesz:www.empik.com/superfood-na-co-dzien-oliver-jamie,p1113650272,ksiazka-p
            • e-ness Re: Książka kucharska 20.11.17, 23:27
              Rachel Khoo „Mała paryska kuchnia”
              What Kate ate prosta kuchnia w dobrym stylu

To dwie moje ulubione pozycje, bo lubie tez kuchenne opowieści choćby o proponowanym daniu.
              Do tego pieeeeekne zdjęcia......
              nie muszę nawet z nich gotować , uwielbiam kartkować i podziwiać ....

Jamiego mam kilka pozycji i to nie jest już to choc jego programy uwielbiam i wszystkie mam nagrane na dekoderzewink
        • butch_cassidy Re: Książka kucharska 21.11.17, 07:40
          Sorry, ale w nich jest masa składników trudno dostępnych w małym miasteczku, o ile w ogóle. Nie mówiąc już o tym, że starsza ciocia tradycjonalistka uzna zapewne te przepisy za zbyt udziwnione. Sama w poszukiwaniu głupiego chorizo zjeździłam trzy miasteczka kiedyś... Czy ciocia zmotoryzowana, jakby co? wink

Co nie zmienia faktu, że osobiście te książki bardzo lubię i uważam za bardzo fajne. Nie bez powodu cieszą się taką popularnością.

• butch_cassidy Re: Książka kucharska 21.11.17, 07:51
            Przykłady, pierwsze lepsze, nie to że specjalnie wyszukałam:

Jamie, 30 min. w kuchni - Chowder z kukurydzy z wędzonym łupaczem (m.in. wędzony filet z łupacza, krewetki, czerwone ziemniaki); rybny tażin (w tym mała kiszona cytryna, filety z żabnicy, przyprawy garam masala lub ras el hanout)

Nigella, Przepisy z serca domu: W minestrone jest parmezan; kręcone rurki z fetą, szpinakiem i pinolami (piniole smile i znów parmezan); golonka jagnięca w curry Patara (mleczko kokosowe, sos rybny, kolendra).

Może źle zrozumiałam wpis startowy, ale dla mnie te przepisy nie mają zupełnie nic wspólnego z polską kuchnią (a sądziłam, że chodzi o nowe spojrzenie na nią, a nie o coś zupełnie nowego), ani składniki nie są łatwe do dostania w małej miejscowości (robię zakupy regularnie w trzech takich i po te rzeczy musiałabym jednak jechać do miasta).
            • vi_san Re: Książka kucharska 21.11.17, 08:22
              O! Nie ma "kciuk w górę"? Dokładnie. Ja lubię niektóre przepisy Jamiego czy Nigelli, ale na pewno nie jest to kuchnia typowo "polska" i z łatwo dostępnych składników! Taka książka może i ciocię ucieszy, po czym wyląduje gdzieś na górnej półce pod sufitem do zakurzenia. Czyli zupełnie nie to, o co chodzi! Mimo, że przepisy często fajne!
            • konsta-is-me Re: Książka kucharska 21.11.17, 08:24
              Mieszkam w duzym i nie mam pojecia gdzie kupic chowder z lupacza ani watrobe zabnicy😂
            • ra-sowa Re: Książka kucharska 21.11.17, 17:08
              O widzisz, dzięki, już się przymierzałam do tego. Nie wiem czy ona chce typowo polskie dania i pomysły, może nie, ale składniki to by musiały być "zwykłe", znane i ogólnie dostępne. Ciotka owszem, zmotoryzowana, ale nie wiem czy chętna by jechać do dużego miasta 40 km w poszukiwaniu kiszonej cytryny.
              Wszędzie pełno wszystkiego, ale jak człowiek chce konkretną rzecz to duda blada
              • butch_cassidy Re: Książka kucharska 21.11.17, 17:12
                Myślę, że jeśli już z tych najpopularniejszych, to Nigella ma zdecydowanie bardziej przystępne propozycje, tak ogólnie patrząc.
          • e-ness Re: Książka kucharska 21.11.17, 08:30
            bez Przesady aż tak wyszukane to nie są ale jak ma być Polsko i fajnie i tradycyjnie to
            Hit nr 1.

Polak NieNażarty Gosi Molskiej

Kuchnia Nigelli tez już raczej „ przeterminowana” i bardzo kaloryczna
            • butch_cassidy Re: Książka kucharska 21.11.17, 08:44
              A ja ją bardzo lubię, nawet jeśli dla kogoś już nie jest trendy. I nie każdego interesuje kaloryczność wink

• e-ness Re: Książka kucharska 21.11.17, 09:11
                Ja tez ja lubie, choc uważam ze nie idąc z duchem czasu i ku potrzebom odbiorców zmierza ku zapomnieniu. Szkoda...

Za cenę jej książki dużo lepsze pozycje można kupić .
    • vi_san Re: Książka kucharska 20.11.17, 23:43
      Ostatnio przeglądałam "Kuchenny Kredens" czy coś podobnego. Babeczka bardzo fajne przepisy podaje, stare, ale "uwspółcześnione". Przejrzyj, może ci się spodoba dla Cioci? Zdaje się w Empiku jest.
    • stara-a-naiwna Re: Książka kucharska 21.11.17, 08:44
      lubimyczytac.pl/ksiazka/237403/jadlonomia-kuchnia-roslinna-100-przepisow-nie-tylko-dla-wegan

zobacz to
      ma bardzo fajne recenzje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka